REPORTAJ Harghita: Elevi de la şcolile româneşti din Miercurea Ciuc au oferit mărţişoare colegilor de la şcolile maghiare

Mai mulţi elevi de la şcolile româneşti din Miercurea Ciuc au oferit, joi, mărţişoare colegilor de la şcolile maghiare, în semn de prietenie, în cadrul unui proiect derulat la iniţiativa Asociaţiei Comunitare Româneşti din municipiu.
Dis de dimineaţă, elevii din clasa a II-a de la Colegiul Naţional 'Octavian Goga', îmbrăcaţi în port popular românesc, au făcut ultimele pregătiri înainte de a merge la Colegiul Naţional "Márton Áron" din Miercurea Ciuc, acolo unde erau aşteptaţi de colegii lor din clasele a XI-a şi a XII-a.
''Am pregătit mărţişoare pentru copiii de la secţia maghiară, pentru că aşa este tradiţia', spune Alexandra, iar colegul său, Bogdan, adaugă că va merge la colegii lui de la şcolile maghiare, pentru a le ura 'O primăvară frumoasă!'.
Copiii din ciclul primar au început să pregătească mărţişoarele în urmă cu trei săptămâni, ajutaţi de doamnele învăţătoare, pentru a oferi un simbol al belşugului, al prieteniei şi pentru a le aduce zâmbetul pe buze elevilor din şcolile maghiare.
Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES
"Am început să lucrăm la aceste mărţişoare în urmă cu trei săptămâni, am lucrat cu mare drag şi bucurie toţi cei din ciclul primar, profesori şi elevi, pentru că este întotdeauna o bucurie să oferi un mărţişor şi este o bucurie să ne păstrăm obiceiul nostru de a oferi mărţişorul, care simbolizează noroc şi belşug. (...) Oferim mărţişoare colegilor noştri profesori şi elevilor de la şcolile cu predare în limba maghiară din oraş, ca simbol al prieteniei noastre, pentru că trăim împreună în această comunitate şi mărţişorul, cu siguranţă, aşa cum am văzut şi anul trecut, le va aduce un zâmbet pe buze şi fericire în suflet", a declarat învăţătoarea Violeta Craioveanu.
La rândul său, directoarea Colegiului Naţional 'Octavian Goga', Magdalena Dumbravă, a punctat faptul că este vorba de "un simbol al tradiţiilor româneşti şi un pas spre o mai bună şi mai frumoasă comunicare, făcut cu mare drag către colegii noştri profesori maghiari şi elevii acestora".
Ajunşi la Colegiul Naţional 'Márton Áron' din Miercurea Ciuc, copiii au fost întâmpinaţi de directorul unităţii şcolare, Varga Laszlo, care i-a condus în mai multe clase de a XI-a şi a XII-a, acolo unde au fost primiţi cu bucurie de elevi şi profesori, deopotrivă.
''Ce mici sunt şi ce frumos sunt îmbrăcaţi!'', exclamau elevii, cei mai mulţi recunoscând că este pentru prima dată când primesc un mărţişor, tradiţie care nu este prezentă în cultura maghiară.
Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES
''A fost o surpriză foarte plăcută, îmi place tradiţia şi cred că este o mică atenţie foarte frumoasă'', a spus Reka, o elevă din clasa a XI-a, în vreme ce Botond, din clasa a XII-a a afirmat că este pentru prima dată când se întâlneşte cu această tradiţie şi că îi va dărui mărţişorul mamei sale.
Şi profesorii s-au arătat impresionaţi de gestul de prietenie şi apropiere venit din partea micilor elevi de la Colegiul Naţional 'Octavian Goga'.
"Mă bucură foarte mult şi mai ales că au venit într-o şcoală cu predare în limba maghiară. Mă impresionează acest gest şi aşa putem să arătăm că noi nu suntem duşmani, că elevii cei mici aduc daruri pentru cei mari şi invers. Şi noi ne-am pregătit, ca să le mulţumim elevilor că au venit la noi", a spus profesoara Szatmáry Annamária.
Micii vestitori ai primăverii şi ai prieteniei au primit dulciuri din partea colegilor lor mai mari, iar la final, directorul Colegiului Naţional 'Márton Áron' din Miercurea Ciuc, Varga Laszlo, i-a invitat la o degustare din care nu a lipsit colacul secuiesc şi le-a mulţumit pentru gestul lor.
Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES
"Sunt încântat şi toţi elevii care au primit mărţişoare de la aceşti vestitori ai primăverii au fost la fel de încântaţi ca şi mine. E prima dată când se întâmplă aşa ceva, apreciem foarte mult această iniţiativă şi acest gest, suntem impresionaţi. Aceşti copii nu ne-au dat numai mărţişoare, ne-au dat şi speranţa unei primăveri cât mai frumoase şi a unei înţelegeri şi colaborări între cele două comunităţi la fel de frumoase", a spus Varga Laszlo.
Acesta a recunoscut că este familiarizat cu tradiţia oferirii de mărţişoare, întrucât a copilărit la Oradea, unde avea vecini români, de la care a învăţat acest obicei.
"Este un obicei minunat, cu un mesaj foarte adânc şi foarte frumos", a conchis Varga Laszlo.
Micii elevi au poposit apoi la Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc, unde au oferit mărţişoare angajaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita dar şi celor de la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, Borboly Csaba.
Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES
Chiar dacă acesta nu se afla în oraş, cei mici au fost primiţi în biroul său, unde au făcut fotografii şi i-au lăsat pe masă câteva mărţişoare.
De asemenea, elevii au mers şi la prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, care le-a vorbit despre semnificaţia mărţişorului, le-a oferit dulciuri şi i-a invitat să îşi imagineze că, pentru câteva minute, se află în funcţia pe care el o ocupă şi stau pe scaunul său.
Prefectul a apreciat acţiunea derulată de Asociaţia Comunitară Românească şi de şcolile româneşti din oraş, de a promova tradiţia mărţişorului şi de a face un gest de prietenie şi apropiere către elevii şi profesorii din şcolile maghiare.
"Mă bucur foarte mult şi salut acest proiect extraordinar, de a da câte un mărţişor aproapelui tău, indiferent dacă discutăm de români sau maghiari, de maghiari sau români, pentru că e un gest făcut din inimă, un gest care trebuie pus în dreptul inimii, pentru că mărţişorul se pune în dreptul în inimii şi cred că nu este nimic mai frumos decât să dăruieşti şi să primeşti, în acelaşi timp, printr-un gest primăvăratec, prinr-un gest de apropiere, într-o primăvară frumoasă", a declarat prefectul Jean-Adrian Andrei.
Sursa foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES
Şi elevii de la Şcoala Generală 'Liviu Rebreanu' din Miercurea Ciuc vor merge în vizită la colegii lor din şcolile maghiare, pentru a le oferi un mic simbol al primăverii.
Proiectul intitulat 'Primăvara harghiteană a prieteniei' se derulează pentru al doilea an consecutiv, la iniţiativa Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc (ACROM), în această perioadă fiind confecţionate şi dăruite aproximativ o mie de mărţişoare.
"ACROM împreună cu cele două şcoli cu predare exclusivă în limba română din Miercurea Ciuc au organizat pentru a doua oară de 1 Martie un eveniment numit 'Primăvara harghiteană a prieteniei'. Ideea centrală este că odată cu primăvara ar trebui să renască şi ideea de prietenie şi de comunicare şi dialog interetnic, iar comunitatea să devină mai puternică prin aceste gesturi mărunte, care ar trebui repetate cu orice fel de prilej, în aşa fel încât starea de sprit între români şi maghiari să fie cât mai relaxată şi cât mai prietenească", a punctat Angela Bîrsan, reprezentant al Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc. AGERPRES / (A-AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va majora taxele de școlarizare pentru anul 2025-2026
Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat, luni, că nu majorează taxele de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026, potrivit unui comunicat de presă. 'Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu a aprobat, în ședința Senatului ULBS, de la sfârșitul săptămânii trecute, hotărârea 1861/27
Simulare Evaluare Națională: Note mai mari sau egale cu 5 la Limba română - 64,01% și 71,97% la Matematică
Aproape două treimi (64,01%) dintre elevii care au participat la simularea Evaluării Naționale au luat note mai mari sau egale cu cinci la Limba și literatura română, 71,97% la Matematică și 89,16% la Limba și literatura maternă, a informat, luni, Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă. Conform calendarului aprobat de Ministe
PoliFEST 2025: Târg educațional în domeniul ingineriei și științei, în perioada 3-5 aprilie
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București anunță organizarea, în perioada 3-5 aprilie 2025, a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului educațional PoliFEST. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Politehnica București, evenimentul va reuni mii de tineri, profesioniști, reprezentanți ai companiilor și cadr
Cluj: UBB organizează 23 de concursuri care pot înlocui probele de admitere la facultate
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca organizează 23 de concursuri care pot oferi un avantaj sau chiar pot înlocui probele de admitere la facultate. 'Liceenii care visează să devină studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit particip&a
Timiș: Târgul universitar al locurilor de muncă organizat de UPT aduce 40 de companii
Peste 40 de companii și organizații nonguvernamentale și de stat își vor prezenta ofertele de angajare în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a celui mai mare târg universitar al locurilor de muncă din vestul țării, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), miercuri și joi, în Cantina UPT din Complexul Studențesc Timișoara. Zi
Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat UVT; a discutat despre parcursul universităților românești în alianțele europene
Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat, sâmbătă, Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-au fost prezentate unele dintre cele mai recente proiecte strategice derulate de instituția de învățământ superior, care au condus la dezvoltarea de capacități de educație și cercetare aflate la standarde europene. Potrivit unu
Constanța: Porții diminuate de mâncare pentru copii și condiții precare de igienă, descoperite la o grădiniță de Protecția Consumatorilor
Porții de mâncare diminuate și condiții de igienă deficitare sunt printre neregulile depistate la o grădiniță din Constanța de către comisarii de la Protecția Consumatorilor, unitatea de învățământ preșcolar fiind sancționată cu 25.000 lei, a informat, vineri, conducerea instituției. Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatoril
Timiș: Condiții moderne de studiu, pentru UVT, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro
Aproximativ 15.000 de studenți ai Universității de Vest din Timișoara (UVT) vor beneficia de condiții moderne de învățare, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro, realizată cu ajutorul fondurilor europene. 'Prin aceste finanțări ne asigurăm că universitățile din regiunea noastră devin centre de excelență, capabile să pregăteasc
Satelitul românesc 'Corvus', prezentat vineri
Satelitul românesc 'Corvus', capabil să detecteze și să localizeze sursele de interferență radio de pe teritoriul României, cât și infrastructura de sol, a fost prezentat vineri, alături de principalele rezultate obținute în urma cercetărilor derulate.
Studiu Salvați Copiii: Aproape jumătate dintre copii petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital
Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele de socializare a scăzut la 5 - 10 ani, iar aproape jumătate dintre copii (48,3%) petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital, arată un studiul al organizației Salvați Copiii România. Conform unui studiu al organizației Salvați Copiii România (2025), aproape jumătate dintre copii (48
Workshop la USV Iași pe tema tehnologiilor digitale și a echipamentelor de precizie
Universitatea de Științele Vieții 'Ion Ionescu de la Brad' din Iași (USV) organizează, pe 31 martie, un workshop dedicat inovației. Evenimentul, organizat de Facultatea de Agricultură a USV Iași, va reuni experți, fermieri și studenți pentru a discuta despre impactul tehnologiilor digitale și al echipamentelor de precizie asupra perfor
Peste 800 de elevi din Vlăhița, implicați într-un proiect derulat de ADI Munții Harghita
Peste 800 de elevi din orașul Vlăhița sunt implicați într-un proiect câștigat de Consiliul Județean Harghita, prin Asociația de Dezvoltarea Intercomunitară (ADI) Munții Harghita, ce vizează educația privind protecția mediului. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de directorul ADI Harghita, Madar Zsolt, proiectul se intituleaz
Doina Banciu: Academia Oamenilor de Știință are o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație
Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) trebuie să militeze pentru democrație, nediscriminare, obiectivitate și transparență și să construiască rețele de tineri profesioniști, având o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație, a declarat președintele acestei instituții, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, joi, într-o confer
Participare de 93% la proba de Limba și literatura maternă din cadrul simulării bacalaureatului
Participarea la proba de Limba și literatura maternă din cadrul simulării examenului național de bacalaureat a fost de 93%, fiind prezenți 5.600 de elevi, a informat, joi, Ministerul Educației și Cercetării. 'Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 s-a încheiat astăzi, 27 martie, cu testul susținut de peste 5.600
Vrancea: Dialog între liceeni și actori la Teatrul Municipal Focșani, de Ziua Porților Deschise (GALERIE FOTO)
Câteva zeci de elevi ai Liceului de Artă ''Gheorghe Tattarescu'' din Focșani, de la clasa ''Arta Actorului'', au avut ocazia să învețe direct de la profesioniști, în cadrul Zilei Porților Deschise la Teatrul Municipal ''Maior Ghe. Pastia'', organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.