Doina Banciu: Academia Oamenilor de Știință are o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) trebuie să militeze pentru democrație, nediscriminare, obiectivitate și transparență și să construiască rețele de tineri profesioniști, având o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație, a declarat președintele acestei instituții, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, joi, într-o conferință prilejuită de aniversarea a 90 de ani de la înființarea instituției.
'Aș dori să fie o academie în mijlocul societății, cu membri modele de urmat pentru generații mai tinere, atât în plan personal, cât și instituțional, o academie cu participare activă la deciziile care privesc cercetarea și educația, adică să fim luați și noi în considerare la astfel de decizii, o academie care să militeze pentru democrație, nediscriminare, obiectivitate, transparență, o academie (...) recunoscută ca lider pe anumite domenii de ale cunoașterii (...), o academie care a construit și construiește rețele de tineri profesioniști, specializați pe domenii, sprijiniți și îndrumați către performanță, o academie care să coaguleze inițiative, indiferent de unde provin, să le susțină și să le pună în practică', a afirmat Doina Banciu.
Doina Banciu a punctat că AOSR trebuie să militeze pentru recunoașterea valorilor, pentru cultură și știință, educație, cooperare și colaborare constructivă, progres economic și social.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Aceasta este de părere că Academia Oamenilor de Știință din România are o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație, oameni apreciați, respectați și recunoscuți ca lideri în mediile în care activează.
La rândul său, vicepreședintele AOSR Viorel Jinga a declarat că instituția reprezintă 'un pilon de susținere' în ansamblul domeniilor de activitate de referință românești și 'un promotor al perfecționării continue'.
El a opinat că, prin programele și proiectele actuale și viitoare ale Academiei Oamenilor de Știință din România, prin implicare și susținere, precum și prin extinderea mai largă a cooperărilor instituționale naționale și, mai ales, internaționale, România se va menține pe harta mondială a creativității, inovării și cercetării, pentru a se readapta în permanență cerințelor și provocărilor din ce în ce mai numeroase la început de mileniu trei.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Anton Hadăr, vicepreședintele al Academiei Oamenilor de Știință din România, apreciază că, la 90 de ani de la înființare, instituția este 'vie și vizibilă' și le-a transmis celor care consideră că academiile de țara noastră sunt mai degrabă 'ofertante de sinecuri' să se uite la componența secțiilor AOSR.
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ștefan Radu Oprea, a transmis mesajul premierului Marcel Ciolacu, punctând că motorul inovației de care beneficiază societatea, cetățenii, mediul de afaceri este cercetarea științifică, de aceea, cooperarea între Guvern și mediul academic este esențială pentru progresul economic, social și tehnologic al oricărei țări.
'Ca Guvern avem nevoie de sprijinul și participarea dumneavoastră la elaborarea și implementarea strategiilor naționale de dezvoltare și a strategiilor sectoriale. (...) Trăim vremuri (...) care ne obligă să fim mai proactivi, să ieșim din modul obișnuit de a face lucrurile, pentru că, iată, apar provocări și riscuri noi, cărora suntem obligați să le facem față pentru a putea realiza transformările care sunt necesare pentru societate', a adăugat Radu Oprea.
Pe de altă parte, reprezentantul Academiei de Științe Juridice din România, Bogdan Ciucă, a tras un semnal de alarmă privind necesitatea promovării elitelor, în contextul nevoii de lideri în societatea românească.
Ion Bruckner, vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale, a semnalat că instituția pe care o reprezintă va împlini 90 de ani în toamnă, ce poate reprezenta pentru un om o vârstă înaintată, însă o etate 'fragedă' pentru o astfel de entitate științifică, care mai are multe de făcut.
În opinia președintelui Consiliului Național al Rectorilor din Republica Moldova, Emil Ceban, numai un forum științific de înaltă calitate poate menține, 'în aceste timpuri grele', educația, cercetarea și cultura.
'Și noi am trecut prin probleme foarte mari și, practic, la ultimele alegeri ale Academiei de Științe, prin întinerirea membrilor și membrilor corespondenți și academicieni, am putut păstra Academia de Știință. Era pe cale de dispariție. (...) Republica Moldova nu poate exista fără susținerea României, Uniunii Europene', a spus Emil Ceban, precizând că țara sa derulează mai multe proiecte de cercetare cu România, finanțate de Ministerul Cercetării de la București.
Directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a declarat, în contextul în care agenția aniversează 136 de ani de la înființare, că sunt multe similitudini între profesia de jurnalist și cea a oamenilor de știință, deoarece ambii profesioniști sunt într-o 'permanentă căutare', și a semnalat nevoia gazetarilor de a fi sprijiniți în demersul lor de a informa.
'Chiar dacă uneori tindem să căutăm distincții destul de vizibile între profesia de jurnalist și a dumneavoastră, de oameni de știință, există și multe similitudini - atât jurnalistul, cât și dumneavoastră suntem în permanentă căutare, suntem în permanentă cercetare și la un punct ajungem să ne întâlnim. Noi, ca jurnaliști, vom avea întotdeauna nevoie de sprijinul dumneavoastră, un jurnalist nu are cum să perceapă toate detaliile oricărui domeniu', a explicat Claudia Nicolae.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Academia Oamenilor de Știință din România a oferit o diplomă aniversară AGERPRES. Totodată, cu prilejul evenimentului, a fost lansată cartea 'Istoria Academiei Oamenilor de Știință din România, 1996-2024, Volumul III', semnată de prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președinte de onoare al AOSR, și Ionuț Cojocaru și a fost susținut un moment muzical. AGERPRES/(A - redactor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat UVT; a discutat despre parcursul universităților românești în alianțele europene
Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat, sâmbătă, Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-au fost prezentate unele dintre cele mai recente proiecte strategice derulate de instituția de învățământ superior, care au condus la dezvoltarea de capacități de educație și cercetare aflate la standarde europene. Potrivit unu
Constanța: Porții diminuate de mâncare pentru copii și condiții precare de igienă, descoperite la o grădiniță de Protecția Consumatorilor
Porții de mâncare diminuate și condiții de igienă deficitare sunt printre neregulile depistate la o grădiniță din Constanța de către comisarii de la Protecția Consumatorilor, unitatea de învățământ preșcolar fiind sancționată cu 25.000 lei, a informat, vineri, conducerea instituției. Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatoril
Timiș: Condiții moderne de studiu, pentru UVT, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro
Aproximativ 15.000 de studenți ai Universității de Vest din Timișoara (UVT) vor beneficia de condiții moderne de învățare, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro, realizată cu ajutorul fondurilor europene. 'Prin aceste finanțări ne asigurăm că universitățile din regiunea noastră devin centre de excelență, capabile să pregăteasc
Satelitul românesc 'Corvus', prezentat vineri
Satelitul românesc 'Corvus', capabil să detecteze și să localizeze sursele de interferență radio de pe teritoriul României, cât și infrastructura de sol, a fost prezentat vineri, alături de principalele rezultate obținute în urma cercetărilor derulate.
Studiu Salvați Copiii: Aproape jumătate dintre copii petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital
Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele de socializare a scăzut la 5 - 10 ani, iar aproape jumătate dintre copii (48,3%) petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital, arată un studiul al organizației Salvați Copiii România. Conform unui studiu al organizației Salvați Copiii România (2025), aproape jumătate dintre copii (48
Workshop la USV Iași pe tema tehnologiilor digitale și a echipamentelor de precizie
Universitatea de Științele Vieții 'Ion Ionescu de la Brad' din Iași (USV) organizează, pe 31 martie, un workshop dedicat inovației. Evenimentul, organizat de Facultatea de Agricultură a USV Iași, va reuni experți, fermieri și studenți pentru a discuta despre impactul tehnologiilor digitale și al echipamentelor de precizie asupra perfor
Peste 800 de elevi din Vlăhița, implicați într-un proiect derulat de ADI Munții Harghita
Peste 800 de elevi din orașul Vlăhița sunt implicați într-un proiect câștigat de Consiliul Județean Harghita, prin Asociația de Dezvoltarea Intercomunitară (ADI) Munții Harghita, ce vizează educația privind protecția mediului. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de directorul ADI Harghita, Madar Zsolt, proiectul se intituleaz
Participare de 93% la proba de Limba și literatura maternă din cadrul simulării bacalaureatului
Participarea la proba de Limba și literatura maternă din cadrul simulării examenului național de bacalaureat a fost de 93%, fiind prezenți 5.600 de elevi, a informat, joi, Ministerul Educației și Cercetării. 'Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 s-a încheiat astăzi, 27 martie, cu testul susținut de peste 5.600
Vrancea: Dialog între liceeni și actori la Teatrul Municipal Focșani, de Ziua Porților Deschise (GALERIE FOTO)
Câteva zeci de elevi ai Liceului de Artă ''Gheorghe Tattarescu'' din Focșani, de la clasa ''Arta Actorului'', au avut ocazia să învețe direct de la profesioniști, în cadrul Zilei Porților Deschise la Teatrul Municipal ''Maior Ghe. Pastia'', organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.
Daniel David: Evaluarea PISA , în perioada 28 aprilie - 29 iunie
Evaluarea PISA se va derula în perioada 28 aprilie - 29 iunie, a anunțat, joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, într-o conferință de presă. ''În perioada 28 aprilie - 29 iunie 2025 se va derula evaluarea PISA. (...) Avem evaluarea clasică a competențelor la lectură, matematică și științe. Științele rep
Ministrul David îndeamnă cercetătorii să folosească infrastructurile de top de care dispun pentru a atrage fonduri europene
Guvernul a alocat, în ultimii ani, ''foarte mulți bani'' astfel încât multe institute de cercetare au infrastructuri de top, a declarat, joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care a îndemnat cercetătorii români să realizeze proiecte astfel încât să atragă bani europeni în urma competițiil
Ministrul Educației le recomandă rectorilor să organizeze admiterea luând ca modele universități din Top 500
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, le-a recomandat joi rectorilor universităților din România să organizeze sesiuni de admitere care să corespundă unor bune practici de la una sau mai multe universități din Top 500. ''Rectorii și universitățile au autonomie universitară. Ministerul trebuie să păstreze autonomia univ
Programul ''Împreună prindem curaj'' - peste 1,5 milioane lei pentru prevenirea și reducerea violenței în școli
Ministrul Educației, Daniel David, a semnat un ordin prin care sunt alocate inspectoratelor școlare fonduri în valoare de 1.550.000 de lei pentru activități în cadrul programului ''Împreună prindem curaj'', care are drept scop prevenirea și reducerea violenței și a infracțiunilor în mediul școlar. '&
Simularea Bacalaureatului se încheie cu proba la Limba și litertura maternă
Elevii din partea minorităților naționale susțin joi proba la Limba și literatura maternă din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Simularea a început luni cu proba la Limba și literatura română, care a fost urmată marți de proba obligatorie a prof