Doina Banciu: Academia Oamenilor de Știință are o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) trebuie să militeze pentru democrație, nediscriminare, obiectivitate și transparență și să construiască rețele de tineri profesioniști, având o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație, a declarat președintele acestei instituții, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, joi, într-o conferință prilejuită de aniversarea a 90 de ani de la înființarea instituției.
'Aș dori să fie o academie în mijlocul societății, cu membri modele de urmat pentru generații mai tinere, atât în plan personal, cât și instituțional, o academie cu participare activă la deciziile care privesc cercetarea și educația, adică să fim luați și noi în considerare la astfel de decizii, o academie care să militeze pentru democrație, nediscriminare, obiectivitate, transparență, o academie (...) recunoscută ca lider pe anumite domenii de ale cunoașterii (...), o academie care a construit și construiește rețele de tineri profesioniști, specializați pe domenii, sprijiniți și îndrumați către performanță, o academie care să coaguleze inițiative, indiferent de unde provin, să le susțină și să le pună în practică', a afirmat Doina Banciu.
Doina Banciu a punctat că AOSR trebuie să militeze pentru recunoașterea valorilor, pentru cultură și știință, educație, cooperare și colaborare constructivă, progres economic și social.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Aceasta este de părere că Academia Oamenilor de Știință din România are o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație, oameni apreciați, respectați și recunoscuți ca lideri în mediile în care activează.
La rândul său, vicepreședintele AOSR Viorel Jinga a declarat că instituția reprezintă 'un pilon de susținere' în ansamblul domeniilor de activitate de referință românești și 'un promotor al perfecționării continue'.
El a opinat că, prin programele și proiectele actuale și viitoare ale Academiei Oamenilor de Știință din România, prin implicare și susținere, precum și prin extinderea mai largă a cooperărilor instituționale naționale și, mai ales, internaționale, România se va menține pe harta mondială a creativității, inovării și cercetării, pentru a se readapta în permanență cerințelor și provocărilor din ce în ce mai numeroase la început de mileniu trei.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Anton Hadăr, vicepreședintele al Academiei Oamenilor de Știință din România, apreciază că, la 90 de ani de la înființare, instituția este 'vie și vizibilă' și le-a transmis celor care consideră că academiile de țara noastră sunt mai degrabă 'ofertante de sinecuri' să se uite la componența secțiilor AOSR.
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ștefan Radu Oprea, a transmis mesajul premierului Marcel Ciolacu, punctând că motorul inovației de care beneficiază societatea, cetățenii, mediul de afaceri este cercetarea științifică, de aceea, cooperarea între Guvern și mediul academic este esențială pentru progresul economic, social și tehnologic al oricărei țări.
'Ca Guvern avem nevoie de sprijinul și participarea dumneavoastră la elaborarea și implementarea strategiilor naționale de dezvoltare și a strategiilor sectoriale. (...) Trăim vremuri (...) care ne obligă să fim mai proactivi, să ieșim din modul obișnuit de a face lucrurile, pentru că, iată, apar provocări și riscuri noi, cărora suntem obligați să le facem față pentru a putea realiza transformările care sunt necesare pentru societate', a adăugat Radu Oprea.
Pe de altă parte, reprezentantul Academiei de Științe Juridice din România, Bogdan Ciucă, a tras un semnal de alarmă privind necesitatea promovării elitelor, în contextul nevoii de lideri în societatea românească.
Ion Bruckner, vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale, a semnalat că instituția pe care o reprezintă va împlini 90 de ani în toamnă, ce poate reprezenta pentru un om o vârstă înaintată, însă o etate 'fragedă' pentru o astfel de entitate științifică, care mai are multe de făcut.
În opinia președintelui Consiliului Național al Rectorilor din Republica Moldova, Emil Ceban, numai un forum științific de înaltă calitate poate menține, 'în aceste timpuri grele', educația, cercetarea și cultura.
'Și noi am trecut prin probleme foarte mari și, practic, la ultimele alegeri ale Academiei de Științe, prin întinerirea membrilor și membrilor corespondenți și academicieni, am putut păstra Academia de Știință. Era pe cale de dispariție. (...) Republica Moldova nu poate exista fără susținerea României, Uniunii Europene', a spus Emil Ceban, precizând că țara sa derulează mai multe proiecte de cercetare cu România, finanțate de Ministerul Cercetării de la București.
Directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a declarat, în contextul în care agenția aniversează 136 de ani de la înființare, că sunt multe similitudini între profesia de jurnalist și cea a oamenilor de știință, deoarece ambii profesioniști sunt într-o 'permanentă căutare', și a semnalat nevoia gazetarilor de a fi sprijiniți în demersul lor de a informa.
'Chiar dacă uneori tindem să căutăm distincții destul de vizibile între profesia de jurnalist și a dumneavoastră, de oameni de știință, există și multe similitudini - atât jurnalistul, cât și dumneavoastră suntem în permanentă căutare, suntem în permanentă cercetare și la un punct ajungem să ne întâlnim. Noi, ca jurnaliști, vom avea întotdeauna nevoie de sprijinul dumneavoastră, un jurnalist nu are cum să perceapă toate detaliile oricărui domeniu', a explicat Claudia Nicolae.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Academia Oamenilor de Știință din România a oferit o diplomă aniversară AGERPRES. Totodată, cu prilejul evenimentului, a fost lansată cartea 'Istoria Academiei Oamenilor de Știință din România, 1996-2024, Volumul III', semnată de prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președinte de onoare al AOSR, și Ionuț Cojocaru și a fost susținut un moment muzical. AGERPRES/(A - redactor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Daniel David - despre noile planuri-cadru de la liceu: Eu am început public acest demers, așa că e normal ca eu să îl închei
Ministrul interimar al Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, luni, că, la nivel liceal, sunt conținuturi și manuale depășite de vremuri, planuri-cadru care nu se înscriu în logica curriculară modernă, iar metodele de predare nu au mai fost îmbogățite semnificativ cu noile evoluții tehnologice și didactice în domeniu. Preciză
Ministerul Educației: Proiect privind consolidarea calității serviciilor de consiliere și orientare în carieră din învățământ
Ministerul Educației și Cercetării a semnat, luni, contractul de finanțare aferent proiectului non-competitiv 'Practici transformaționale în consilierea și orientarea carierei (ConsEDU)'. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea calității serviciilor de
Bacalaureat 2025/Peste 5.300 de elevi au susținut proba scrisă la Limba și literatura maternă; nu au fost candidați eliminați
București, 16 iun /Agerpres/ - Peste 5.300 de elevi care aparțin minorităților naționale au susținut luni proba scrisă la Limba și literatura maternă, în cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, a informat Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit datelor furnizate de MEC, la ultima probă scrisă din sesiunea iunie 2025 a Bacalaureatului s-au
Neamț: Activitatea unei firme de catering suspendată după ce 30 de copii de grădiniță au fost diagnosticați cu toxiinfecție alimentară
Un număr de 38 de persoane, din care 30 de copii, au prezentat simptome digestive, iar opt persoane au fost internate în spital, în urma unui focar de toxiinfecție alimentară apărut la Grădinița 'Cristos Rege' din Piatra Neamț, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț. 'Până în prezent, au fost identificate 38 de
Universitatea din București lansează programul pe 2025 pentru sprijinul educațional acordat elevilor defavorizați
Universitatea din București (UB) lansează, prin Fundația 'Virtute et Sapientia', ediția din 2025 a Programului UB SEED - Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați, un demers educațional care sprijină elevii din familii cu venituri reduse, ale căror condiții socio-economice le limitează potențialul academic, oferindu-le suport pentru promovarea primului e
Ministerul Educației a actualizat informațiile privind admiterea la liceu pentru românii de pretutindeni
Românii de pretutindeni pot depune online fișele de înscriere pentru admiterea în învățământul liceal de stat din România pentru anul școlar 2025-2026 în perioada 10 - 17 iulie, a informat, luni, Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit sursei citate, rezultatele vor fi afișate pe 22 iulie.
Finanțarea programului de reducere a abandonului școlar a avut un impact pozitiv asupra școlilor (raport)
Finanțarea prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) a avut un impact pozitiv asupra școlilor beneficiare, în special în cele cu risc ridicat, relevă un raport al Băncii Mondiale privind etapa I a acestui program (2022 - 2023). Potrivit raportului, transmis de Ministerul Educației, evoluția indicatorilor a
Bacalaureat 2025/ Luni - proba la Limba și literatura maternă
Elevii care aparțin minorităților naționale vor susține luni proba scrisă la Limba și literatura maternă în cadrul primei sesiuni a examenului național de Bacalaureat, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Săptămâna trecută au avut loc probele la Limba și literatura română, cea obligatorie a pro
Ministrul Educației invită sindicatele la discuții; întâlnirea ar urma să aibă loc marți
Ministerul Educației și Cercetării a luat notă de declarația publică a sindicatelor din învățământ prin care se exprimă o serie de nemulțumiri și măsurile sindicale în consecință și îi invită, marți, la discuții pe reprezentanții acestora. 'Analizând motivele invocate, în această fază este vorba despre l
Peste 1.250 de elevi au participat la cea de-a III-a ediție a Olimpiadei 'Natura dintre Ape'
Peste 1.250 de elevi din clasele II-VII din București și județul Ilfov au participat la cea de-a III-a ediție a Olimpiada 'Natura dintre Ape', dedicată educației ecologice. 'Cea de-a III-a ediție a Olimpiadei 'Natura dintre Ape' a atras anul acesta un număr record de participanți: 1.254 de elevi din clasele II-VII, din București și Ilfov, c
Cîmpeanu: CNR consideră că o măsură de solidaritate poate fi creșterea, temporară, a normei didactice cu 2 ore și menținerea salariilor
Consiliul Național al Rectorilor consideră că o măsură de solidaritate, în actualul context economic, o poate reprezenta creșterea, cu caracter temporar, a normei didactice în învățământul superior, cu două ore, cu menținerea drepturilor salariale în vigoare. 'În actualul context socio-economic, Consiliu
Vaslui: Proiect pentru dezvoltarea competențelor de educație media în rândul elevilor
Centrul Europe Direct Vaslui, în parteneriat cu Școala Gimnazială 'Alexandra Nechita' Vaslui, a organizat Conferința 'Amprenta Digitală + Informare + Media/Educație Media = Stare de Bine', care marchează finalizarea unui proiect de educație media pentru elevi. Scopul proiectului a fost dezvoltarea de competențe media nece
Participare de 98,1% la proba la alegere a profilului din cadrul Bacalaureatului; 11 de candidați eliminați
Rata de participare la proba la alegere a profilului și a specializării - proba E.d) - din cadrul examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie 2025), desfășurată vineri, a fost de 98,1%, fiind prezenți 100.450 de candidați dintr-un total de 102.407 înscriși din toate promoțiile, a informat Ministerul Educației și Cercetării. Potriv
Sindicatele din Educație reîncep protestele
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație 'SPIRU HARET' și Federația Națională Sindicală 'ALMA MATER' au anunțat pentru miercurea viitoare proteste în unitățile de învățământ preuniversitar, în instituțiile de învățământ superior, în bibliotecile centrale universitar
REPORTAJ Olt: O nouă medalie de aur la o competiție internațională de matematică, obținută de Eduard Ștefan
Elevul de clasa a IV-a din Caracal medaliat cu aur la competiții internaționale de matematică, Eduard Ștefan, a obținut în această săptămână o nouă medalie de aur la o competiție de gen, respectiv la Olimpiada Internațională STEM - Matematică. El a obținut locul întâi la runda finală a competiției și a primit în această săptăm&aci