Antreprenorii sunt speriați de reducerea cererii, perspectiva creșterii TVA și de probleme în lanțul de aprovizionare (senator)

Antreprenorii sunt speriați de reducerea cererii, perspectiva creșterii TVA, probleme în lanțul de aprovizionare și concurența neloială, conform unui sondaj realizat de IMM România privind percepția antreprenorilor asupra situației economice, prezentat miercuri de Florin Jianu, membru în Comisia economică, industrii, servicii, turism și antreprenoriat din Senat.
'Am realizat o analiză, săptămânile trecute, pe 1.650 de antreprenori cu privire la așteptările lor de la Guvernul viitor. În principal au răspuns microîntreprinderi, cam cum este și structura economiei, întreprinderi mici și mijlocii și mai puține întreprinderi mari. În ceea ce privește domeniul de activitate, antreprenorii sunt în principal din servicii, comerț, producție, turism și sectorul construcțiilor. (...) La întrebarea: 'Care estimați că va fi principala problemă a pieței pe care acționați în următoarele șase luni?', trei din zece antreprenori au menționat reducerea cererii (46,1% dintre respondenți). Antreprenorii sunt speriați de perspectiva creșterii TVA (32,4%), creșterea concurenței neloiale (15,7%) și probleme în lanțul de aprovizionare', a menționat Florin Jianu, la ediția a III-a a dezbaterii 'Restructurarea - măsură de prevenire a insolvenței'.
În ceea ce privește susținerea microîntreprinderilor, antreprenorii au propus unele măsuri pe care viitorul Guvern trebuie să le ia urgent, respectiv: implementare de programe de finanțare și garantare pentru IMM-uri, reducerea impozitului pe dividende la 5%, acordarea posibilității trecerii de la impozitul pe profit la impozitul specific microîntreprinderilor, revenirea la pragul de 500.000 de euro pentru aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, reducerea birocrației pentru antreprenori.
Florin Jianu a subliniat de asemenea că mediul de afaceri are nevoie de stabilitate fiscală și predictibilitate, indiferent de nivelul taxelor.
'Haide, odată, să le stabilim (taxe, n.r), să știm pe următorii 10 - 20 de ani care este nivelul acestora și să avem o stabilitate în acest sens pentru a face planuri, strategii și a fi competitivi', a adăugat Jianu.
El a menționat că antreprenorii doresc și o reducere a impozitării pe forța de muncă, 'deși poate nu e un context potrivit'. 'Asta spun antreprenorii, de asta au nevoie, deoarece impozitarea în România e mult prea ridicată', a punctat demnitarul.
În top 3 măsuri pe care viitorul Guvern ar trebui să le ia urgent se află și reducerea cheltuielilor bugetare, a adăugat senatorul.
'Mâine dimineața vom avea o întâlnire cu președintele României. Vom transmite același tip de mesaj și anume că, indiferent de câți bani vei aduce la bugetul de stat, nu vor fi ajuns. Soluția nu este doar creșterea veniturilor, ci și un control al cheltuielilor. În momentul în care ai o creștere pe anul trecut a veniturilor cu 17% - în orice companie o creștere cu 20% e o creștere bună, dar o majorare a cheltuielilor cu 24-26%, acest gap în mod continuu va rămâne. Dacă ne uităm pe felul în care arată cheltuielile în acest moment în România, ele merg în principal pe salarii, pensii, prestații sociale, cheltuielile curente, dobânzi și s-a cam închis cercul. Adică nu cred că această structură poate fi funcțională - și asta spun și antreprenorii români', a adăugat Florin Jianu.
Potrivit acestuia, la întrebarea 'Cum este afectată activitatea întreprinderii, având în vederea devalorizarea leului în raport cu euro', antreprenorii au menționat că întreprinderea va transfera costurile suplimentare în costul final și se va diminua profitul.
Totodată, el a mai făcut referire la barierele administrative pe care antreprenorii le întâmpină în derularea afacerii, respectiv legislație stufoasă, taxele parafiscale, costuri ridicate administrative și proceduri îndelungate și complicate.
Potrivit sondajului, 6 din 10 IMM-uri și companii declară că au fost afectate de actuala conjunctură politică.
'De aproape un an și jumătate o ținem în alegeri continue, fie că sunt prezidențiale, în mai multe tururi, fie că sunt parlamentare, locale, europarlamentare - și așa mai departe. Asta afectează în general societatea pentru că vorbim de cel mai sensibil segment al societății - și anume antreprenoriatul, companiile care fie reacționează pozitiv, fie reacționează în mod negativ, odată cu conjuncturile politicii, ce se întâmplă în Romania, în jurul României. (...) Principalele probleme cu care se confruntă antreprenorii sunt legate și de costurile în creștere a materiilor prime, respectiv serviciilor, scăderea cererii pe piața internă și externă și lipsa resurselor financiare pentru investiții', a mai spus senatorul.
Dezbaterea 'Restructurarea - Măsură de prevenire a insolvenței' este organizată de Financial Intelligence. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
RBL: Reducerea cheltuielilor din sectorul public și prioritizarea investițiilor, măsuri pentru echilibrarea deficitului bugetar
Reducerea cheltuielilor din sectorul public și reducerea risipei, prioritizarea investițiilor cu impact real pe criterii obiective, introducerea unor indicatori de performanță și eliminarea sporurilor care nu sunt direct legate de performanța profesională a angajaților din sectorul public sunt printre principalele măsuri susținute de reprezentanții Romanian Business
Ștețco (MEDAT): Turismul generează punți între oameni și bunăstare în comunitate
Turismul în sine nu e doar o industrie pentru că turismul generează cu adevărat punți între oameni, generează punți între generații și poate genera bunăstare în comunitate, a declarat, joi, Gabriel-Bogdan Ștețco, secretar de stat la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, la conferința de începere a celei d
OMV Petrom: Rafinăria Petrobrazi a fost repornită în siguranță, după mentenanța planificată
OMV Petrom a reluat producția de carburanți la rafinăria Petrobrazi, după o oprire planificată de 20 de zile, conform unui comunicat de presă al companiei. În această perioadă au fost realizate inspecții și lucrări periodice de întreținere, au fost înlocuiți catalizatorii și diverse echipamente și componente, ca parte a iniți
Parteneriat strategic între InfoCons și DNSC pentru informarea consumatorilor despre protecția digitală
InfoCons Protecția Consumatorilor și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat un parteneriat strategic în vederea consolidării cooperării în domeniul securității cibernetice și pentru a furniza consumatorilor informații esențiale privind protecția digitală. 'Obiectivele acestui parteneriat includ proteja
Ministerul Finanțelor a atras, joi, 778,7 milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 778,7 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 62 luni, la un randament mediu de 7,49% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de
Turismul românesc are șanse de revenire în 2025 (specialiști)
Turismul românesc a înregistrat o evoluție remarcabilă în 2024 și dă semne clare de consolidare în 2025, în special pe segmentul litoralului, susțin reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), care organizează cea de-a doua ediție a Infoturului 'Riviera Românească' alături de OMD Județul Constanța și
Faptul că TVA nu va crește înseamnă că antreprenorii pot ieși din starea de panică (FPIOR)
Faptul că TVA nu va crește înseamnă că antreprenorii își pot face planuri de dezvoltare, pot ieși din starea de panică și se pot așeza într-o normalitate, consideră Călin Cozma, președinte executiv FPIOR, după întâlnirea de joi cu președintele Nicușor Dan. 'Mediul de afaceri și, în mod particular, sector
Grindeanu: În acest moment cred că suntem cu vreo 800 de kilometri de autostrăzi în execuție; șantierele trebuie să continue
Una dintre principalele cauze pentru deficitul ridicat al României este faptul că în acești ani s-a investit foarte mult, iar în acest moment cred că suntem aproape cu 800 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres în execuție iar șantierele trebuie să continue, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu.
Burduja: După 1 iulie, românii vulnerabili trebuie și vor fi protejați; facturile nu vor exploda, nu vor bubui
Românii vulnerabili trebuie și vor fi protejați după 1 iulie, în contextul liberalizării pieței de energie, iar facturile nu vor exploda, nu vor bubui, a scris joi, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Plafonarea și compensarea facturilor au adus consumatorilor casnici din România, de trei ani, al patrulea
Mititelu (ASF): 1,5 miliarde de euro - suma despăgubirilor plătite de către asiguratori pentru accidente auto
Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Sorin Mititelu, a pledat, joi, pentru schimbarea comportamentului în trafic, atrăgând atenția că suma plătită anual, în România, de asiguratori pentru accidentele rutiere este de aproximativ 1,5 miliarde de euro, resurse care ar putea fi folosite în beneficiul societății.
Digul construit în subteran de angajații Salrom a cedat la presiunea apei; stocurile de sare au fost compromise
Digul construit în subteran de către angajații Salrom a cedat, joi, la presiunea apei, sectorul minier Telegdy nu mai poate fi salvat de pătrunderea apei iar stocurile de sare aflate în subteran au fost compromise, a anunțat Societatea Națională a Sării SA. 'Pe fondul precipitațiilor abundente produse în întreaga ța
Poșta Română a finalizat procesul de relocare a sediului central din Bulevardul Dacia pe Calea Giulești
Sediul central al Companiei Naționale 'Poșta Română' (CNPR) a fost relocat pe Calea Giulești, în apropierea centrului logistic al companiei, informează operatorul de servicii poștale, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. 'Relocarea Administrației Centrale în Calea Giulești, București, reflectă
AFM: 4.253 de persoane juridice de drept privat au aplicat în Programul 'Rabla', în primele două ore de la debut
Un număr de 4.253 de persoane juridice de drept privat au aplicat, în primele două ore de la debutul programului 'Rabla' 2025, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Sesiunea de înscriere a persoanelor juridice de drept privat în cadrul Programului Ra
ARB: Copiii trebuie să știe că datele personale nu se oferă niciodată, părinții sunt încurajați să instaleze soluții de control parental
Asociația Română a Băncilor (ARB) oferă o serie de recomandări pentru siguranța online a copiilor, în contextul apropierii Zilei Internaționale a Copilului și a vacanței de vară. 'Într-o lume tot mai conectată, unde tehnologia e parte integrantă a vieții de zi cu zi, vigilența digitală este o necesitate. Tinerii, dar și p
Curtea de Conturi recomandă inițierea demersurilor pentru promovarea unui proiect de lege a salarizării specifice justiției
Curtea de Conturi a recomandat inițierea demersurilor pentru promovarea unui proiect de lege a salarizării specifice domeniului justiției, în cadrul misiunilor de audit public extern realizate la Înalta Curte de Casație și Justiție. 'În contextul misiunilor de audit de conformitate și financiar efectuate la Înalta C