logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ASF: România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE prin reformarea sistemului de pensii private

Imagine din galeria Agerpres

România face un pas decisiv spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) după ce Guvernul a adoptat un act normativ ce vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

''Guvernul României a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență care reprezintă un pas important în direcția realizării obiectivului strategic de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), asumat prin actualul program de guvernare. Demersul vine în urma evaluării contribuției României la procesul de aderare, realizată de Grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, în cadrul reuniunii din 11 iunie 2024. Actul normativ adoptat de Guvern vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private în ceea ce privește, în principal: flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE; posibilitatea ca fondurile de pensii să investească în active tranzacționate pe piețe reglementate și supravegheate din țările membre OCDE; oferirea posibilității participanților de a alege fondul de pensii în funcție de nivelul de risc dorit și luarea în considerare a implementării unor strategii prin intermediul cărora portofoliul de investiții este adaptat în funcție de vârsta participantului (ex: fonduri care ajustează automat riscul investițiilor pe măsură ce participantul se apropie de vârsta pensionării)'', se precizează în comunicat.

Potrivit ASF, modificarea prevederilor referitoare la investiții, respectiv crearea posibilității de investire în active emise/ tranzacționate în state aderente la codurile de liberalizare și flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE, are în vedere mobilizarea investițiilor pentru a finanța creșterea și inovarea. Atât flexibilizarea investițiilor, cât și diversificarea ariei de investire vor avea un impact stimulator asupra dezvoltării piețelor de capital.

ASF menționează că administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) și ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor putea aloca până la 10%, respectiv 15% din active în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări. Astfel, prin creșterea limitei de expunere în aceste instrumente financiare se creează premisele dezvoltării pieței locale și finanțării economiei.

''Adoptarea acestui proiect legislativ marchează un moment de referință pentru evoluția sistemului de pensii private din România și pentru parcursul nostru către aderarea la OCDE. Recomandările formulate de experții internaționali reflectă o evaluare riguroasă a progreselor înregistrate până acum, dar și a pașilor necesari pe care trebuie să-i parcurgem în perioada următoare. Suntem pregătiți să consolidăm supravegherea bazată pe riscuri și să susținem un cadru de reglementare modern, flexibil și transparent, în beneficiul tuturor participanților la fondurile de pensii private'', a declarat Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, citat în comunicat.

Evaluarea OCDE a subliniat atât angajamentul țării noastre de a adopta instrumentele juridice ale OCDE, cât și alinierea politicilor și practicilor naționale la cele mai bune standarde internaționale în domeniul pensiilor private.

Printre aspectele apreciate de experții OCDE se numără organizarea sistemului de pensii pe mai mulți piloni, cu scopul reducerii riscurilor, un cadru legislativ clar pentru funcționarea fondurilor de pensii și a administratorilor acestora, existența unei guvernanțe solide și a angajamentului ASF privind supravegherea riguroasă a sistemului de pensii private, dar și corelarea comisioanelor din Pilonul II cu performanțele fondurilor.

Ordonanța de Urgență adoptată miercuri de Guvern, pe baza recomandărilor făcute de experții OCDE, modifică și completează prevederile Legii nr. 411/ 2004 (privind fondurile de pensii administrate privat, n.r.), ale Legii nr. 204/2006 (privind pensiile facultative, n.r.), precum și ale Legii nr. 1/2020 (privind pensiile ocupaționale, n.r.).

Alte modificări legislative aduse prin OUG adoptată vizează: introducerea codurilor de liberalizare ale OCDE - mișcările de capital și operațiunile curente invizibile ca instrumente juridice de referință; extinderea accesului pe piață pentru administratorii și instituțiile de credit din statele membre OCDE; simplificarea condițiilor de acces la pensia facultativă, prin eliminarea cerinței unui număr minim de contribuții; consolidarea capacității de supraveghere a ASF, în vederea protejării intereselor participanților și a stabilității pieței.

Prin aceste măsuri, România își consolidează angajamentul de a alinia sistemul de pensii private la cele mai înalte standarde internaționale și de a proteja în mod eficient interesele contribuabililor, susține ASF care subliniază, totodată, că adoptarea acestei ordonanțe contribuie semnificativ la apropierea de aderarea la OCDE, obiectiv major al politicii externe românești.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/ 2012 aprobată prin Legea 113/ 2013, pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital, care însumează peste 10 milioane de participanți. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea) 

Citeşte şi:

Implementarea recomandărilor OCDE privind liberalizarea serviciilor în domeniul pensiilor private, aprobată de Guvern

Afisari: 385

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-05-2025 20:00

Marcel Boloș: Este esențial ca renegocierea PNRR să se încheie până la finalul lunii mai

Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 sunt priorități imediate pentru a asigura absorbția maximă a fondurilor europene alocate României, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a participat luni, alături de echipa tehnică din cad

Economic 12-05-2025 18:47

Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titluri de stat Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 6,75%, 7,40%, respectiv, 7,80%, informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat transmis AGERPRES. Această ediție a Programului Tezaur este cea de a cincea ediție din acest an, su

Economic 12-05-2025 17:26

Ministerul Energiei a lansat a doua licitație Schemei de ajutor de stat sub formă de CfD

Ministerul Energiei a lansat cea de-a doua licitație în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile - energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitații, va fi

Economic 12-05-2025 15:25

Greenpeace: Tribunalul București a hotărât să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep

Tribunalul București a decis să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră. 'Tri

Economic 12-05-2025 13:35

Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere

Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).

Economic 12-05-2025 13:14

Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor

Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe

Economic 12-05-2025 13:09

Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep

Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul

Economic 12-05-2025 11:28

AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică

Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob

Economic 12-05-2025 09:50

Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic

Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro

Economic 12-05-2025 09:27

INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum

Economic 12-05-2025 08:43

Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei

Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra