logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DISB2025/ICI D Services: Peste 14 portofele instituționale și peste 15 colecții NFT, lansate în doi ani de existență

Imagine din galeria Agerpres

Platforma ICI D Services a emis, în cei doi ani de existență, peste 14 portofele instituționale de tip multi-signature și mai mult de 15 colecții de NFT-uri, jetoane digitale ce pot deveni instrumente utile pentru acces, arhivare, identitate instituțională, dar și pentru experiențe digitale, conform datelor prezentate, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, de către specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București).

'Noi păstrăm, digitalizăm și dăm valoare patrimoniului cultural, educațional și administrativ al României folosind tehnologia blockchain. NFT-urile nu sunt doar jetoane digitale. Ele pot deveni instrumente utile pentru acces, arhivare, memorabilia, identitate instituțională, dar și experiențe digitale. Și acum haideți să vă arăt ce lansăm, dar și ce pregătim. În primul rând, începem cu o colecție deja lansată, care se numește AGERPRES Daily News sau jurnalismul ca NFT. Este un proiect-pilot în care, timp de 25 de săptămâni, am tokenizat știrile de actualitate, zi după zi. Au fost emise peste 6.250 de NFT-uri, până acum, fiecare reprezentând o pagină vie de istorie recentă. Este o nouă formă de arhivare în care jurnalismul devine memorie digitală eternă, iar prin proprietățile blockchain-ului, precum imutabilitatea, trasabilitatea continuă, ne asigurăm că știrile sunt de încredere, sursa rămâne sigură și îndepărtăm fenomenul de fake news', a declarat Ciprian Iacob, specialist în cadrul ICI D Services, primul marketplace instituțional de NFT-uri din lume, dezvoltat de ICI București.

Alte proiecte NFT dezvoltate de instituție se referă la colecția 'Moștenirea elitelor' sau 'Heritage the Elites', lansată de Universitatea 'Titu Maiorescu', respectiv la '5 ani de inovație în administrația publică', alături de Ghidul primăriilor.

'Sărbătorim 35 de ani de excelență academică, alături de Universitatea 'Titu Maiorescu'. 'Heritage of the Elites' este o colecție de 35 de NFT-uri, fiecare marcând un moment definitoriu din parcursul Universității 'Titu Maiorescu'. De la oameni-cheie la inițiative și valori academice, colecția este o declarație de identitate digitală. O lansăm chiar acum, în cadrul acestui eveniment, pentru că viitorul educației trebuie conectat cu inovația. Următoarea colecție ne vorbește despre responsabilitatea administrației urbane, așa că lansăm, astăzi, împreună cu Ghidul primăriilor, colecția '5 ani de inovație în administrația publică'. Cele 14 ediții tipărite ale singurei reviste dedicate administrației locale devin acum Data NFT-uri, adică NFT-ul achiziționat vă oferă acces instant la revista pe care v-o doriți. Colecția include și ediția digitală specială din 2025, cu informații despre toate municipiile din România. De asemenea, colecția este disponibilă începând de astăzi pe ICI D Services', a arătat reprezentantul ICI-București.

Potrivit specialistului, o colecție NFT inedită marchează împlinirea, în acest an, a 35 de ani de la unul dintre cele mai emoționante momente ale istoriei recente - 'Podul cu flori peste Prut'.

'Pe data de 6 mai 1990, un număr de 1,2 milioane de români a traversat frontiera simbolică dintre România și Republica Moldova, fără pașaport, doar cu flori, cântece și lacrimi. Poetul Grigore Vieru a fost primul care a traversat râul cu o barcă de cauciuc și o horă s-a încins în mijlocul Prutului. Colecția 'Podul cu Flori' va fi lansată mai târziu în acest an și va include documente de arhivă, mărturii audio-video, fotografii inedite, toate transformate în NFT-uri care să păstreze vie memoria acestui gest de fraternitate', a punctat Ciprian Iacob.

De asemenea, în premieră internațională, un show aviatic va avea propria colecție de NFT-uri.

'Este vorba despre Bucharest International Air Show, cel mai important eveniment aviatic din România, marchează o premieră globală prin lansarea acestei colecții, în colaborare cu ICI-București. NFT-urile de la Bucharest International Air Show vor include ilustrații digitale cu aeronave și acrobații, acces VIP la eveniment, materiale video exclusive din timpul show-ului și arhive fotografice nepublicate. Evenimentul va avea loc în august 2025, iar macheta colecției o prezentăm în premieră chiar aici, la Summit. Bucharest International Air Show combină tradiția aviației cu inovația digitală, o nouă experiență pentru pasionați din întreaga lume', a menționat Iacob.

În perioada următoare, ICI-București mai pregătește lansarea 'Tesla Verse' - colecția dedicată lui Nikola Tesla, realizată în parteneriat Muzeul Nikola Resla din Belgrad și care include șapte ediții tematice: The Visionary, The Inventor, The Showman, The Correspondent, The Honors, The Legacy și The Private. 'Fiecare NFT este o capsulă de patrimoniu științific și cultural și asigură continuitatea unui geniu în epoca digitală. Este puntea perfectă dintre trecutul vizionar și viitorul descentralizat', a rezumat colecția reprezentantul ICI-București.

La rândul său, Paul Niculescu-Mizil Gheorghe, șef de compartiment de transfer tehnologic și Head of blockchain în cadrul ICI D Services, a explicat audienței care este scopul acestei platforme.

'Ce este ICI D Services ? Este prima platformă instituțională de Digital Assets sau NFT, ca un fel de Market Place și un Metaverse. Aceasta este prima inițiativă europeană, probabil și din lume. Are susținere guvernamentală și utilizează sisteme descentralizate pe blockchain, Web 3 și NFTs. Platforma este realizată pentru entități instituționale, pentru entități care pot să finanțeze și să monetizeze proiecte pe care le dezvoltă din cercetare și inovare. Cele mai importante exemple pentru aceste proiecte sunt: Registre naționale, zona de cercetare și dezvoltare, patrimoniul cultural al României, zona academică și universități, biblioteci naționale, evenimente, teatre, tot ce înseamnă zona de entertainment, muzee, media și multe altele. Și bineînțeles pentru partea privată artiști, asociații din domeniul muzical, designeri, pictori, tot ce înseamnă 'Creative'', a subliniat expertul.

Acesta a adăugat că, de la momentul lansării platformei, în urmă cu doi ani, și până în prezent, au fost lansate peste 14 portofele instituționale de tip multi-signature, mai mult de 15 colecții de NFT-uri, peste 6.500 de NFT-uri. De asemenea, ICI D Services și echipa ICI-București au participat la zece evenimente cu stand.

În același timp, pe partea de comunicare și media, au fost contorizate peste 650.000 de vizualizări pe social media, precum și aproximativ 15.000 de apariții online, plus interviuri și comunicate de specialitate în cele mai importante reviste internaționale de profil.

Conform lui Iacob, colecțiile de bază ale ICI D Services cuprind, printre altele: colecția 'Past, Future & Present' - 53 de ani de existență; colecția Comitetului Olimpic și Sportiv Român 'From Paris to Paris 2024'; David Popovici - un singur NFT lansat, care s-a vândut cu 45.000 de dolari, în urmă cu câteva luni; 'AGERPRES Memories from the Future self'; Romfilatelia - prima colecție de web stamps la 165 de ani de existență; Romfilatelia - 'Innovation, steps toward the future' și 'Astronomy' - primele colecții atât în model digital, cât și model fizic; Biblioteca Centrală Universitară - colecție legată de Inteligența Artificială; 'Radio România - 95 de ani de existență'; '100 de ani Monica Lovinescu' de la Poșta Română - una dintre cele mai speciale colecții ale noastre pe 'utilily NFT', nu doar digital.

ICI București organizează, în această săptămână (8 - 11 aprilie), la Palatul Parlamentului, o nouă ediție Digital Innovation Summit Bucharest (DISB). Evenimentul din acest an reunește peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de țări.

În cadrul summitului sunt programate să aibă cinci conferințe emblematice: ediția a VIII-a a Forumului pentru Protecția Infrastructurilor Critice (CIP Forum), cea de-a patra Conferință Internațională de Diplomație Cibernetică (ICCD), a 20-a Conferință Internațională de Învățare Virtuală (ICVL), a 23-a Conferință Națională de Educație Virtuală (CNIV) și primul Forum de Inteligență Blockchain. Pe lângă aceste evenimente, DISB 2025 va găzdui și Adunarea Anuală a Eurodefence (RIE). AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 325

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione

Economic 03-05-2025 10:17

Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag

Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '

Economic 02-05-2025 19:21

ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu

Economic 02-05-2025 18:21

Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t

Economic 02-05-2025 13:58

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri

Economic 02-05-2025 10:24

Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout

Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '

Economic 02-05-2025 10:10

Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente

Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți

Economic 01-05-2025 11:30

BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România

Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul

Economic 01-05-2025 11:20

Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac

Economic 01-05-2025 11:15

CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025

Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d

Economic 01-05-2025 11:09

Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață

De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:

Economic 30-04-2025 19:25

Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe