logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DISB2025/ICI D Services: Peste 14 portofele instituționale și peste 15 colecții NFT, lansate în doi ani de existență

Imagine din galeria Agerpres

Platforma ICI D Services a emis, în cei doi ani de existență, peste 14 portofele instituționale de tip multi-signature și mai mult de 15 colecții de NFT-uri, jetoane digitale ce pot deveni instrumente utile pentru acces, arhivare, identitate instituțională, dar și pentru experiențe digitale, conform datelor prezentate, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, de către specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București).

'Noi păstrăm, digitalizăm și dăm valoare patrimoniului cultural, educațional și administrativ al României folosind tehnologia blockchain. NFT-urile nu sunt doar jetoane digitale. Ele pot deveni instrumente utile pentru acces, arhivare, memorabilia, identitate instituțională, dar și experiențe digitale. Și acum haideți să vă arăt ce lansăm, dar și ce pregătim. În primul rând, începem cu o colecție deja lansată, care se numește AGERPRES Daily News sau jurnalismul ca NFT. Este un proiect-pilot în care, timp de 25 de săptămâni, am tokenizat știrile de actualitate, zi după zi. Au fost emise peste 6.250 de NFT-uri, până acum, fiecare reprezentând o pagină vie de istorie recentă. Este o nouă formă de arhivare în care jurnalismul devine memorie digitală eternă, iar prin proprietățile blockchain-ului, precum imutabilitatea, trasabilitatea continuă, ne asigurăm că știrile sunt de încredere, sursa rămâne sigură și îndepărtăm fenomenul de fake news', a declarat Ciprian Iacob, specialist în cadrul ICI D Services, primul marketplace instituțional de NFT-uri din lume, dezvoltat de ICI București.

Alte proiecte NFT dezvoltate de instituție se referă la colecția 'Moștenirea elitelor' sau 'Heritage the Elites', lansată de Universitatea 'Titu Maiorescu', respectiv la '5 ani de inovație în administrația publică', alături de Ghidul primăriilor.

'Sărbătorim 35 de ani de excelență academică, alături de Universitatea 'Titu Maiorescu'. 'Heritage of the Elites' este o colecție de 35 de NFT-uri, fiecare marcând un moment definitoriu din parcursul Universității 'Titu Maiorescu'. De la oameni-cheie la inițiative și valori academice, colecția este o declarație de identitate digitală. O lansăm chiar acum, în cadrul acestui eveniment, pentru că viitorul educației trebuie conectat cu inovația. Următoarea colecție ne vorbește despre responsabilitatea administrației urbane, așa că lansăm, astăzi, împreună cu Ghidul primăriilor, colecția '5 ani de inovație în administrația publică'. Cele 14 ediții tipărite ale singurei reviste dedicate administrației locale devin acum Data NFT-uri, adică NFT-ul achiziționat vă oferă acces instant la revista pe care v-o doriți. Colecția include și ediția digitală specială din 2025, cu informații despre toate municipiile din România. De asemenea, colecția este disponibilă începând de astăzi pe ICI D Services', a arătat reprezentantul ICI-București.

Potrivit specialistului, o colecție NFT inedită marchează împlinirea, în acest an, a 35 de ani de la unul dintre cele mai emoționante momente ale istoriei recente - 'Podul cu flori peste Prut'.

'Pe data de 6 mai 1990, un număr de 1,2 milioane de români a traversat frontiera simbolică dintre România și Republica Moldova, fără pașaport, doar cu flori, cântece și lacrimi. Poetul Grigore Vieru a fost primul care a traversat râul cu o barcă de cauciuc și o horă s-a încins în mijlocul Prutului. Colecția 'Podul cu Flori' va fi lansată mai târziu în acest an și va include documente de arhivă, mărturii audio-video, fotografii inedite, toate transformate în NFT-uri care să păstreze vie memoria acestui gest de fraternitate', a punctat Ciprian Iacob.

De asemenea, în premieră internațională, un show aviatic va avea propria colecție de NFT-uri.

'Este vorba despre Bucharest International Air Show, cel mai important eveniment aviatic din România, marchează o premieră globală prin lansarea acestei colecții, în colaborare cu ICI-București. NFT-urile de la Bucharest International Air Show vor include ilustrații digitale cu aeronave și acrobații, acces VIP la eveniment, materiale video exclusive din timpul show-ului și arhive fotografice nepublicate. Evenimentul va avea loc în august 2025, iar macheta colecției o prezentăm în premieră chiar aici, la Summit. Bucharest International Air Show combină tradiția aviației cu inovația digitală, o nouă experiență pentru pasionați din întreaga lume', a menționat Iacob.

În perioada următoare, ICI-București mai pregătește lansarea 'Tesla Verse' - colecția dedicată lui Nikola Tesla, realizată în parteneriat Muzeul Nikola Resla din Belgrad și care include șapte ediții tematice: The Visionary, The Inventor, The Showman, The Correspondent, The Honors, The Legacy și The Private. 'Fiecare NFT este o capsulă de patrimoniu științific și cultural și asigură continuitatea unui geniu în epoca digitală. Este puntea perfectă dintre trecutul vizionar și viitorul descentralizat', a rezumat colecția reprezentantul ICI-București.

La rândul său, Paul Niculescu-Mizil Gheorghe, șef de compartiment de transfer tehnologic și Head of blockchain în cadrul ICI D Services, a explicat audienței care este scopul acestei platforme.

'Ce este ICI D Services ? Este prima platformă instituțională de Digital Assets sau NFT, ca un fel de Market Place și un Metaverse. Aceasta este prima inițiativă europeană, probabil și din lume. Are susținere guvernamentală și utilizează sisteme descentralizate pe blockchain, Web 3 și NFTs. Platforma este realizată pentru entități instituționale, pentru entități care pot să finanțeze și să monetizeze proiecte pe care le dezvoltă din cercetare și inovare. Cele mai importante exemple pentru aceste proiecte sunt: Registre naționale, zona de cercetare și dezvoltare, patrimoniul cultural al României, zona academică și universități, biblioteci naționale, evenimente, teatre, tot ce înseamnă zona de entertainment, muzee, media și multe altele. Și bineînțeles pentru partea privată artiști, asociații din domeniul muzical, designeri, pictori, tot ce înseamnă 'Creative'', a subliniat expertul.

Acesta a adăugat că, de la momentul lansării platformei, în urmă cu doi ani, și până în prezent, au fost lansate peste 14 portofele instituționale de tip multi-signature, mai mult de 15 colecții de NFT-uri, peste 6.500 de NFT-uri. De asemenea, ICI D Services și echipa ICI-București au participat la zece evenimente cu stand.

În același timp, pe partea de comunicare și media, au fost contorizate peste 650.000 de vizualizări pe social media, precum și aproximativ 15.000 de apariții online, plus interviuri și comunicate de specialitate în cele mai importante reviste internaționale de profil.

Conform lui Iacob, colecțiile de bază ale ICI D Services cuprind, printre altele: colecția 'Past, Future & Present' - 53 de ani de existență; colecția Comitetului Olimpic și Sportiv Român 'From Paris to Paris 2024'; David Popovici - un singur NFT lansat, care s-a vândut cu 45.000 de dolari, în urmă cu câteva luni; 'AGERPRES Memories from the Future self'; Romfilatelia - prima colecție de web stamps la 165 de ani de existență; Romfilatelia - 'Innovation, steps toward the future' și 'Astronomy' - primele colecții atât în model digital, cât și model fizic; Biblioteca Centrală Universitară - colecție legată de Inteligența Artificială; 'Radio România - 95 de ani de existență'; '100 de ani Monica Lovinescu' de la Poșta Română - una dintre cele mai speciale colecții ale noastre pe 'utilily NFT', nu doar digital.

ICI București organizează, în această săptămână (8 - 11 aprilie), la Palatul Parlamentului, o nouă ediție Digital Innovation Summit Bucharest (DISB). Evenimentul din acest an reunește peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de țări.

În cadrul summitului sunt programate să aibă cinci conferințe emblematice: ediția a VIII-a a Forumului pentru Protecția Infrastructurilor Critice (CIP Forum), cea de-a patra Conferință Internațională de Diplomație Cibernetică (ICCD), a 20-a Conferință Internațională de Învățare Virtuală (ICVL), a 23-a Conferință Națională de Educație Virtuală (CNIV) și primul Forum de Inteligență Blockchain. Pe lângă aceste evenimente, DISB 2025 va găzdui și Adunarea Anuală a Eurodefence (RIE). AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 390

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 28-07-2025 16:40

Deficitul bugetar a urcat la 3,68% din PIB, după primele șase luni

Deficitul bugetului consolidat a urcat la 3,68% din PIB după primele șase luni ale acestui an, de la 3,39% la finalul lunii mai, și a ajuns la 69,80 miliarde de lei, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanțelor. Anul trecut, deficitul bugetar era de 63,67 miliarde de lei în aceeași perioadă, respectiv 3,62% din PIB.

Economic 28-07-2025 16:20

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o așa-zisă platformă de investiții de stat

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o așa-zisă platformă de investiții de stat, asociată în mod fals cu imaginea Ministerului Finanțelor. 'Aceste mesaje, care promit randamente nerealiste de până la 150%, reprezintă tentative de înșelăciune și

Economic 28-07-2025 14:47

ANSVSA: Amenzi de peste 1,4 milioane lei și suspendări de activitate pentru unii operatori economici de pe Litoral

Amenzi totale de aproape 1,42 milioane lei și decizii de suspendare temporară și interzicere a activităților au fost aplicate de către inspectorii sanitar-veterinari în perioada 14 - 26 iulie, în timpul controalelor efectuate la 458 de operatori economici de pe Litoral. Potrivit unui comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitară Veterinară ș

Economic 28-07-2025 14:22

Companiile mai au câteva zile să-și seteze sistemele la noile cote de TVA; momentan lipsesc normele metodologice (analiză)

Companiile mai au câteva zile să-și seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11% și 21% de la 1 august 2025, dar încă nu se știe cu precizie la ce livrări se aplică cota redusă, momentan lipsind normele de aplicare, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanță. 'Atenție la cotele de TVA reduse, deoarece trebuie să așteptăm Norm

Economic 28-07-2025 12:44

RetuRO: 2,4 miliarde de ambalaje SGR au fost returnate în prima jumătate a anului

Aproximativ 2,4 miliarde de ambalaje cu garanție au fost returnate de către consumatori, de la începutul anului, iar RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a predat către reciclatori o cantitate de 176.000 de tone de ambalaje. Potrivit unui comunicat al companiei transmis luni AGERPRES, în luna iunie au fost cole

Economic 28-07-2025 12:25

Consolidarea fiscală poate să mențină rating-ul României la un nivel recomandat investițiilor pentru următoarele 6-12 luni (analiză)

Consolidarea fiscală începută recent are șanse bune să mențină rating-ul de țară al României la un nivel recomandat investițiilor pentru următoarele 6-12 luni, susține Mihai Chipirliu, CFA - Risk director, Allianz Trade, într-o analiză realizată de companie. 'Consolidarea fiscală începută recent are șanse bune să me

Economic 28-07-2025 10:29

MF impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare începând cu data de 1 august 2025, conform unui comunicat de presă al instituției. Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 august 2025, angajații din aparatul propriu al Minist

Economic 28-07-2025 09:38

INS: Veniturile totale medii lunare au crescut cu 13,7%, în primul trimestru; cheltuielile au avut o pondere de 83,8%

Veniturile totale medii lunare în fiecare gospodărie din România au ajuns, în primul trimestru al anului 2025, în termeni nominali, la 9.148 de lei (+13,7% față de perioada similară din 2024), din care 83,8% au mers către cheltuieli, în valoare de 7.667 lei, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Economic 28-07-2025 09:31

Peste cinci din 10 manageri din comerțul cu amănuntul consideră că prețurile vor crește în următoarele luni

Mai mult de jumătate (54,5%) dintre managerii români din comerțul cu amănuntul și 57% din construcții consideră că prețurile vor crește în perioada iulie - septembrie 2025, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Conform datelor din ancheta de conjunctură, managerii din industria prelucrătoare pr

Economic 28-07-2025 08:00

BNR lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema'130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti'

Banca Națională a României (BNR) lansează, de luni, în circuitul numismatic o monedă din argint cu o valoare nominală de zece lei, cu tema 130 de ani de la nașterea lui Alexandru Rosetti. Conform unui comunicat al BNR, aversul monedei prezintă o imagine a clădirii Universității București, unde Alexandru Rosetti a fost rector î

Economic 27-07-2025 18:47

UGIR-1903: Cerem Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe de specialiști coordonate de vicepremierul Dragoș Anastasiu

Confederația patronală UGIR-1903 a solicitat Guvernului revizuirea de urgență a întregii echipe care a fost coordonată de vicepremierul Dragoș Anastasiu, imediat după ce acesta a anunțat că demisionează din funcție. 'Cerem Guvernului României revizuirea de urgență a întregii echipe de 'specialiști' care a fost coo

Economic 27-07-2025 13:44

INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 7,5%, în primul trimestru din 2025

Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a fost, în primul trimestru din 2025, de 16,102 milioane, în scădere cu 7,5% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Potrivit sursei citate, parcursul pasagerilor a scăzut în perioada menționată cu 8,1%. &

Economic 27-07-2025 12:42

Daniel Botănoiu (AFR): Producția de grâu ar putea atinge un nivel record în 2025; prețurile nu îi avantajează deloc pe fermieri

Recolta de grâu a României ar putea atinge 14 milioane de tone în acest an, ceea ce ar reprezenta o creștere spectaculoasă și un nivel record al producției de grâu din 1997 încoace, însă prețurile actuale nu îi avantajează deloc pe fermieri, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

Economic 27-07-2025 12:33

Report de peste trei milioane de euro la Loto 6/49 și de peste cinci milioane de euro la Joker

Reportul la Loto 6/49, la categoria I, este de peste 16,2 milioane de lei (peste 3,19 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 26,42 milioane de lei (peste 5,21 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super

Economic 27-07-2025 12:22

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma unor controale efectuate sâmbătă noaptea pe litoral, a anunțat ANPC, printr-un comunicat. 'Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat, în cadrul Comandamentului Litoral 2025, o amplă acțiune de control în