logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Lazea: Există o mare reticență a firmelor românești în a accesa creditarea bancară; e mai riscant să iei credit comercial

Imagine din galeria Agerpres

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea creditului bancar în PIB, dar pe primul loc în ceea ce privește ponderea creditului comercial, acesta din urmă având o rată a neperformanței de aproape trei ori mai mare decât creditul bancar, susține economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea.

'Băncile comerciale au resurse însemnate ce pot fi utilizate pentru creditarea bancară a firmelor, având în vedere că raportul dintre credite și depozite este de circa 0,7. Cu alte cuvinte, la fiecare leu în depozite, doar 70 de bani se regăsesc sub formă de credite. Dar, există o mare reticență a firmelor românești în a accesa creditarea bancară, atâta timp cât ele au la îndemână creditarea comercială sau plata întârziată a furnizorilor. Acest tip de finanțare, creditarea comercială, deși ar putea părea fără riscuri și fără costuri, generează o vulnerabilitate importantă, întrucât creditele comerciale au o rată a neperformanței de aproape trei ori mai mare decât creditele bancare, limitând pe termen mediu și lung capacitatea de dezvoltare a firmelor. Este nevoie de un efort comun, atât din partea băncilor comerciale, cât și a firmelor, pentru a face tranziția dinspre creditul comercial înspre creditul bancar. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ce privește ponderea creditului bancar în PIB, dar este pe primul loc în Uniunea Europeană în ce privește ponderea creditului comercial. Deci, e clar că acest raport trebuie să se schimbe', a declarat miercuri, economistul-șef al BNR, la evenimentul de lansare a lucrării 'Indexul Antreprenoriatului Românesc 2025'.

Potrivit acestuia, un întreprinzător ar trebui să acceseze creditul bancar pentru dezvoltarea firmei, dar trebuie să fie 'mai disciplinat'.

'Creditul comercial are o rată a neperformanței de aproape trei ori mai mare. Rezultă că e de trei ori mai riscant a lua credit comercial decât a luat credit bancar. Întreprinzătorii preferă să supraviețuiască, nu să crească. Dacă ar vrea să crească, ar apela la creditul bancar. Undeva trebuie să conștientizeze că există această problemă. Noi suntem pe primul loc în Europa la credit comercial și pe ultimul loc la credit bancar. Și am arătat că e mai riscant să iei credit comercial. E mai ușor, mult mai comod. Îl amâni pe ăla la plată șase luni, 12 luni. La bancă nu merge așa. Trebuie să fii mai disciplinat', a completat Valentin Lazea.

El a subliniat că aproximativ o treime dintre firmele românești, respectiv 260.000 de firme, sunt nebancabile deoarece nu respectă cerințele minime de capitalizare.

'În acest sens, anumite programe guvernamentale de stimulare a capitalizării întreprinderilor, precum Ordonanța de Urgență a Guvernului 153/2020, ar trebui să fie însoțite de controale care să penalizeze entitățile care refuză să respecte cerințele minime de capitalizare', a adăugat Lazea. Potrivit acestuia, 'nu s-a încercat cu partea de constrângere'.

'Intrarea României în rândul economiilor dezvoltate și obținerea calității de membru al OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, n.r.), clubul statelor puternic industrializate, va impune abandonarea treptată a unor practici care țin de etapa unei economii în curs de dezvoltare, cum sunt creditul comercial sau neîndeplinirea cerințelor minime de capital', a mai spus economistul-șef al BNR.

Potrivit acestuia, analize întreprinse în cadrul BNR arată că firmele de succes din România, inclusiv IMM-uri, au o valoare medie a capitalului de circa 29 de ori mai mare decât restul firmelor. Totodată, 60% dintre firmele de succes apelează la credite bancare.

'Finanțarea de la bănci mărește de 2,5 ori probabilitatea ca o firmă să devină de succes. Folosind intervale de monitorizare de câte 5 ani, se vede că 97,5% dintre microîntreprinderi rămân în această categorie, nu promovează de la microîntreprinderi la întreprinderii mici. Microîntreprinderile care ajung în decurs de 5 ani firme de talie mijlocie sunt sub 0,1%. Cu alte cuvinte, strategia este numai de supraviețuire și nu de creștere și dezvoltare. Aceasta este situația în care ne aflăm, cât timp firmele nu se capitalizează și nu cresc apelul la creditul bancar în detrimentul creditului comercial', a mai spus Valentin Lazea.

Totodată, economistul-șef al BNR a menționat că, în anul 2025, Indexul Antreprenoriatului Românesc cunoaște o îmbunătățire de 0,5 puncte procentuale față de ediția anterioară, urcând de la 49 la 49,5 puncte procentuale.

'La acest rezultat s-a ajuns prin cumularea sporurilor pentru 15 indicatori statistici obiectivi, cu scorurile a 10 percepții subiective rezultate dintr-un sondaj adresat antreprenorilor. Putem afirma cu satisfacție că, în ceea ce privește cei trei indicatori statistici obiectivi aflați direct sub controlul Băncii Naționale a României, aceștia contribuie cu o îmbunătățire cumulată de 3,25 puncte procentuale a indexului față de ediția precedentă', a adăugat Lazea.

Totodată, rata inflației aduce o îmbunătățire de 2,5 puncte procentuale ca rezultat al înjumătățirii de la 10,4% la 5,1%, în timp ce stabilitatea cursului de schimb cunoaște o ușoară deteriorare de 0,25 puncte procentuale, în condițiile unei volatilități a cursului marginal mai mare.

'Rata dobânzii la depozite cunoaște o îmbunătățire de 1,25 puncte procentuale, urmare a trecerii în teritoriul real pozitiv a dobânzilor la depozite față de teritoriul real negativ în anul precedent. Acestea ar fi rezultatele pozitive înregistrate de indicatorii statistici obiectivi din jurisdicția Băncii Naționale. În ce privește percepția subiectivă rezultată din sondajul efectuat printre antreprenori, există problema legată de previziunile privind creditarea firmelor în anul 2025, unde se constată o deteriorare a percepției de 0,25 puncte procentuale față de anul precedent', a adăugat economistul-șef al BNR.

Lucrarea 'Indexul Antreprenoriatului Românesc 2025' s-a lansat miercuri, aceasta fiind cea mai nouă cercetare a mediului de afaceri românesc, aflată la cea de-a doua ediție. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 188

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 29-04-2025 11:20

Producția de hidrocarburi a Romgaz a crescut în primul trimestru din 2025 cu 0,04%

Romgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an o producție totală de hidrocarburi de 8,36 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 0,04% mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut, conform unui raport remis, marți, Bursei de Valori București. Cantitatea de gaze naturale extrase, brut, a fost de 8,26 milio

Economic 29-04-2025 10:40

Amenzi de 2,8 milioane lei aplicate de inspectorii ANSVSA, în perioada 17-28 aprilie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, în perioada 17 - 28 aprilie 2025, la nivel național, acțiuni de control, prevenție și consiliere, vizând unitățile din industria alimentară, în urma cărora au fost aplicate amenzi de peste 2,84 milioane lei, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES.

Economic 29-04-2025 10:38

RetuRo: Numărul ambalajelor SGR returnate de către consumatori a ajuns la 1,06 miliarde, de la începutul anului

Numărul ambalajelor returnate de către consumatori prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR), de la începutul anului și până în prezent, a fost de 1,06 miliarde, arată datele administratorului SGR, RetuRo, publicate marți. 'De la începutul anului, 1,06 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatori, iar Re

Economic 29-04-2025 10:20

BNR lansează un set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 29 aprilie 2025, un set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și 20 de ani de la denominarea monedei naționale, conform unui comunicat de presă. Setul de monetărie conține monedele rom&aci

Economic 29-04-2025 09:51

INS: Peste 223.000 de persoane inactive doreau să lucreze în 2024

Un număr de 223.700 de persoane inactive doreau să lucreze în anul 2024, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți. Ponderea persoanelor subocupate în totalul populației active a fost în anul 2024 de 1,1%, cu 0,1 puncte

Economic 29-04-2025 08:57

AMOFM București: Rata șomajului în Capitală a fost de 0,63% în martie 2025

Un număr de 7.924 de șomeri, din care 4.531 femei, se aflau în evidențele Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București la finele lunii martie, rata șomajului fiind de 0,63%, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 0,64%, în această martie, in

Economic 28-04-2025 20:09

Bursa de Valori București a închis în scădere ședința de tranzacționare de luni

Bursa de Valori București (BVB) a închis luni în scădere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 43,4 milioane de lei (8,72 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a deprecia

Economic 28-04-2025 18:05

DNSC nu confirmă un atac cibernetic sau a un incident cibernetic transfrontalier, referitor la cazul penei de curent

Directoratul Național de Securitate Cibernetică nu confirmă existența unui atac cibernetic sau a unui incident cibernetic transfrontalier, precizează reprezentanții DNSC în legătură cu pana de curent ce a afectat Spania

Economic 28-04-2025 17:44

Banca Națională a României lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică

Banca Națională a României (BNR) lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare și analiză pe teme economice relevante pentru România, inclusiv din perspectiva obiectivelor asumate la nivel național privind dezvoltarea educației economice și financiare, conform unui comunicat de presă. Scopul inițiativei este acela de a facilita comunica

Economic 28-04-2025 17:25

Trei din patru români planifică să-și renoveze locuința în 2025, bugetul mediu depășește 9.000 de lei (studiu)

Trei din patru români planifică renovarea casei în 2025, mai mult de jumătate dintre ei pentru îmbunătățirea confortului sau modernizarea locuinței, iar alți 36% vor face doar reparații necesare, arată cel mai recent studiu realizat de Raiffeisen Bank, în parteneriat cu compania globală de cercetare de piață Appinio. În același ti

Economic 28-04-2025 17:04

Corina Martin: Peste 50.000 de turiști sunt așteptați la malul mării, în weekendul prelungit de 1 Mai

Peste 50.000 de turiști sunt așteptați de 1 Mai, pe Litoralul românesc, dată la care debutează și sezonul estival la malul mării, a declarat Corina Martin, președinta Asociației patronale Resto Constanța și secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR). 'Așteptăm peste 50.000 de turiști în sta

Economic 28-04-2025 16:57

CNIR preia contractul de construire a lotului Chiribiș - Biharia de pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania

Contractul pentru construirea lotului Chiribiș - Biharia, în valoare de 785 milioane de lei, aflat pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania, a fost preluat de Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR). Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis luni AGERPRES, preluarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului Chiribiș - Bihari

Economic 28-04-2025 16:51

Tănase(BVB):Vrem să schimbăm instinctul antreprenorului, ca primul lui gând pentru finanțare să nu mai fie la bancă, ci la bursă

Piața de capital oferă foarte mulți bani, miliarde de euro numai dacă ne gândim la fondurile de pensii, și vrem să schimbăm instinctul antreprenorului, ca primul lui gând pentru finanțare să nu mai fie la bancă, ci către bursă, a declarat, luni, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase. 'Vrem (...) să schimbăm insti

Economic 28-04-2025 16:41

AFM publică un clip video pentru producătorii auto, în cadrul Programului Rabla Auto 2025

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) publică un material video pentru producătorii auto interesați să participe la Programul Rabla Auto 2025, cu informații detaliate privind înscrierea în cadrul programului, disponibil începând cu 30 aprilie, ora 10:00, a anunțat luni instituția. Conform sursei citate, ghidul video va fi disponibil

Economic 28-04-2025 16:37

Laszlo Borbely: România va pregăti 2.000 de experți în dezvoltare durabilă

România va pregăti până la finalul anului, prin intermediul unui curs post-universitar, 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, a declarat, luni, Laszlo Borbely, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. 'E o rețea de circa 150 de oameni care au fost primii experți în dezvoltare durabilă. E o n