logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Popa (BNR): Distincția acordată de IBNS reprezintă o confirmare a progresului înregistrat de România în peisajul numismatic internațional

Imagine din galeria Agerpres

Distincția pentru cea mai bună bancnotă comemorativă a anului 2024 acordată de International Bank Note Society (IBNS) reprezintă nu doar o apreciere a valorii artistice și tehnice a bancnotei, ci și o confirmare a progresului pe care România l-a înregistrat în peisajul numismatic internațional, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).

'Delegația International Bank Note Society (IBNS) a venit astăzi la București și a înmânat domnului guvernator diploma. Distincția acordată de IBNS reprezintă nu doar o apreciere a valorii artistice și tehnice a bancnotei, ci și o confirmare a progresului pe care România l-a înregistrat în peisajul numismatic internațional. Această recunoaștere internațională capătă o semnificație aparte venind din partea unei organizații fondate în 1961, care promovează studiul și cunoașterea bancnotelor la nivel global, ce reunește peste 2.000 de membri activi din peste 90 de țări și ce se remarcă prin eforturile sale de a conserva și valorifica patrimoniul numismatic mondial', a spus Cristian Popa, la evenimentul prilejuit de acordarea premiului Best Commemorative Banknote 2024 de către International Bank Note Society (IBNS) pentru bancnota aniversară cu tema '185 de ani de la nașterea Regelui Carol I', lansată în circuitul numismatic la data de 1 decembrie 2024.

El a menționat că, odată cu venirea la Banca Națională a României, a început să se apropie de subiect și a descoperit treptat 'fascinanta lume a monedei și a bancnotei, nu doar ca instrumente de schimb, ci și ca expresii ale identității, istoriei, culturii și valorilor unei națiuni'.

'În acest sens, mă bucur că am avut susținerea domnului guvernator și a Consiliului de administrație în preluarea conducerii Comisiei de analiză a programului numismatic anual, un rol ocupat până recent de respectabilul domn profesor Virgiliu Stoenescu, membru al CA BNR timp de patru mandate, poet, economist, om de cultură. Îi mulțumesc pe această cale pentru contribuția adusă', a precizat Cristian Popa.

Potrivit acestuia, este în tradiția băncilor centrale să marcheze prin monede și bancnote aniversare marile momente ale istoriei naționale, dedicate colecționării. Banca Națională a României nu face excepție, iar viața și domnia regelui Carol I reprezintă o temă recurentă în emisiunile noastre numismatice, reflectând impactul său covârșitor asupra modernizării României.

Conform reprezentantului BNR, Carol I este cel care a luat în aprilie 1867 decizia de înființare a sistemului monetar național și este primul conducător al cărui chip a fost gravat pe o monedă românească, leul din 1870. Mai mult decât atât, România îi datorează regelui Carol I prima emisiune jubiliară din istoria monetară românească, monedele emise în 1906, la împlinirea a 40 de ani de domnie.

'Pentru o personalitate de o asemenea anvergură precum Carol I, un conducător care a schimbat destinul României, orice omagiu sub forma unei bancnote aniversare trebuie să fie pe măsura moștenirii sale. Iar bancnota aniversară dedicată împlinirii a 185 de ani de la nașterea sa este o veritabilă capodoperă estetică și tehnologică. Imprimată pe suport de polimer și realizată în tehnică mixtă (offset și intaglio), bancnota impresionează prin finețea detaliilor și complexitatea elementelor grafice. Pe avers, în prim-plan, se află portretul și semnătura regelui Carol I, însoțite de reversul Ordinului 'Steaua României' și o scenă de luptă evocatoare din timpul Războiului de Independență - un simbol puternic al sacrificiului și curajului național. Tot aici regăsim stema României, sigla Băncii Naționale și inscripția 'Banca Națională a României', toate dispuse într-o compoziție echilibrată. Reversul bancnotei aduce un omagiu moștenirii arhitecturale și inginerești lăsate de Carol I. Statuia regelui de la Peleș domină compoziția, în timp ce imaginea Castelului Peleș din plan central subliniază viziunea sa modernizatoare. În fundal, podul Carol I de la Cernavodă, una dintre cele mai mari realizări inginerești ale epocii sale, simbolizează progresul economic și al infrastructurii pe care l-a susținut', a spus Cristian Popa.

Pentru a asigura protecția împotriva falsificării, Cristian Popa a menționat că această emisiune utilizează unele dintre cele mai avansate elemente de siguranță disponibile în prezent. Printre acestea se numără fereastra transparentă complexă, care include portretul regelui Carol I și textul 'Romania' în tehnică multiton, elemente de cerneală optic variabilă, microperforații laser, fir de siguranță magnetic și filigrane detaliate, toate menite să garanteze autenticitatea bancnotei.

În plus, atât pe avers, cât și pe revers, bancnota dispune de elemente de siguranță detectabile prin palpare, suprapuneri avers-revers, imagini latente și inscripții realizate cu tehnici speciale de imprimare. Pe lângă numeroasele măsuri vizibile publicului, bancnota conține și elemente detectabile doar cu aparatură specializată, fiind nu doar un obiect de colecție, ci și etalon al inovației în domeniul numismatic.

Față de bancnotele de circulație, bancnota are două sisteme de securitate suplimentare: G-Switch (Glossy Switch Effect) și Cameo (portret multiton), vizibile în zona transparentă a ferestrei complexe.

Cristian Popa a vorbit și despre Imprimerie. În 1881, BNR tipărea primele sale bancnote, la doar câteva luni de la înființarea instituției. La București, în clădirea Creditului Funciar Rural, unde banca și-a desfășurat activitatea în primii zece ani de existență, au fost instalate primele echipamente de imprimare, achiziționate de Eugeniu Carada de la Paris. Au fost puse astfel bazele Serviciului Fabricarea Biletelor, a cărui activitate a fost preluată ulterior de Imprimeria BNR, tradiția tipăririi în țară a bancnotelor noastre nefiind nicio clipă întreruptă, chiar dacă, în decursul istoriei, banca centrală a mai colaborat și cu imprimerii din străinătate.

'Astăzi, prin activitatea specialiștilor săi, BNR, în strânsă colaborare cu Imprimeria BNR, reușește să asigure, la cele mai performante standarde de calitate și siguranță, întreaga emisiune de bancnote pe care românii le folosesc în mod curent. Nu pot decât să le mulțumesc pentru eforturile, de cele mai multe ori neștiute, pe care le depun zilnic. Bancnota aniversară cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I este o bijuterie numismatică, iar acest premiu este o recunoaștere a talentului extraordinar al designerilor și specialiștilor noștri. Fiecare detaliu, fiecare simbol, fiecare element de securitate reflectă o pasiune autentică pentru perfecțiune', a adăugat Cristian Popa.

La eveniment au participat Serhiy Trushyn, director regional IBNS și Georgeta Rădulescu, director general al RA Imprimeria BNR. AGERPRES/(AS - redactor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 393

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.

Economic 09-05-2025 16:08

Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid

Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar

Economic 09-05-2025 15:31

ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat

Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni

Economic 09-05-2025 14:55

DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025

Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt