logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fechet: România este încă dependentă de lemnul de foc; industria lemnului contribuie cu 3,5% la PIB

Imagine din galeria Agerpres

România este încă dependentă de lemnul de foc, iar industria lemnului contribuie cu 3,5% la Produsul Intern Brut (PIB) al țării, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la o conferință de specialitate.

''Balanța Lemnului din România' va fi un instrument care va deschide către publicul larg o multitudine de informații și aici cred că accesul la date, accesul la astfel de informații este vital, mai ales atunci când discutăm despre lemn sau despre păduri, subiect care a generat de-a lungul timpului extrem de multă emoție și extrem de mult dialog în spațiul public. Vreau să îmi exprim aici angajamentul pentru a continua acest instrument, pentru a continua dezvoltarea acestuia, indiferent dacă discutăm despre resurse financiare sau despre resurse și mai importante, respectiv cantitatea imensă de date pe care o avem la dispoziție, astăzi, în SUMAL. Vorbim despre milioane sau sute de milioane de cifre, de informații care ne ajută să avem o imagine de ansamblu, dar, mai mult decât atât, ne ajută în viitor să luăm deciziile corecte. Poate că dacă am fi avut un astfel de instrument în urmă cu cinci ani sau în urmă cu zece ani, industria lemnului din România ar fi fost un pic mai competitivă. Am constatat, deja, faptul că România este încă profund dependentă de lemnul de foc. Milioane de oameni folosesc lemnul de foc pentru a depăși cu bine sezonul rece', a afirmat Fechet.

Ministrul a punctat, totodată, faptul că, la ora actuală, industria lemnului din România contribuie cu 3,5% la Produsul Intern Brut (PIB) al țării.

'Recunosc aici importanța industriei lemnului. Aproximativ 3,5% din PIB-ul României se datorează acestei industrii. Mă bucur că în cadrul Grupului pentru Dialog Forestier putem să stăm la aceeași masă, nu doar factori decidenți, ci mai ales companii, reprezentanți ai industriei, mediul academic, institutele de cercetare. Vă asigur de această dorință și de această promisiune pe care am făcut-o mereu, legată de accesul cetățenilor la informații de interes public, legate de accesul oricăror părți interesate la aceste date, pentru că transparența nu strică niciodată. În măsura în care vom reuși să devenim din ce în ce mai transparenți. De asemenea, cred că societatea civilă, cetățenii în general, vor înțelege mai bine și vor deveni un partener și mai sănătos al acestor demersuri pe care le avem', a menționat oficialul.

Conform datelor centralizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMSAP), cuprinse în 'Balanța Lemnului în România', pentru anii 2023 și 2024, o pondere de 91% din lemnul exploatat în țară provine din păduri amenajate din fondul forestier național, iar 58% din păduri publice, în timp ce 32% din păduri private. În același timp, 30% din lemnul exploatat a fost expediat ca fiind certificat în sistemul FSC (Forest Stewardship Council - n. r.).

Totodată, 90% dintre persoanele fizice care au pus în valoare masa lemnoasă în 2023 și 2024 au proprietăți de pădure de sub 5 hectare, din care 50% dețin proprietăți forestiere de sub un hectar.

Potrivit sursei citate, 55% dintre persoanele juridice care au pus în valoare masa lemnoasă, în perioada de referință, au proprietăți de sub 30 de hectare. De asemenea, 55% din volumul extras, în 2024, s-a exploatat pe distanțe de scos - apropiat de peste 500 de metri.

Grupul pentru Dialog Forestier a organizat, joi, conferința cu tema 'Balanța Lemnului în România', un proiect implementat în parteneriat cu Ministerul Mediului. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Citeşte şi:

Ministrul Mediului: România exportă mai mult lemn decât importă, cu precădere lemn procesat

Afisari: 544

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 08-05-2025 19:33

ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel

Economic 08-05-2025 19:02

Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung

Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o

Economic 08-05-2025 15:53

Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS

Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost

Economic 08-05-2025 14:49

România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor

Economic 08-05-2025 14:24

Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi

Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după

Economic 08-05-2025 13:39

Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po

Economic 08-05-2025 13:31

Boloș, despre un acord cu FMI: Nu se pune problema; reformele ar fi mult mai usturătoare decât cele din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că nu se pune problema încheierii unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, care ar presupune reforme mult mai ''usturătoare'' decât cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care angajamentele față de Comisia Europeană trebui

Economic 08-05-2025 13:15

Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei

Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.   

Economic 08-05-2025 13:09

Ministrul Muncii: România are o creștere de 44% a nivelului de trai față de acum zece ani

România are o creștere de 44% a nivelului de trai, față de acum zece ani, conform celor mai recente date Eurostat, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''România, față de acum zece ani, pe datele Eurostat recente, are o creștere de 44% a nivelului de trai.

Economic 08-05-2025 12:52

VIDEO Marcel Boloș: Renegocierea PNRR este extrem de complexă; sperăm să avem decizia Consiliului ECOFIN în iulie

Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană este extrem de complexă și sperăm să existe o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Economic 08-05-2025 12:19

VIDEO Boloș: Cererea de plată numărul 3 va fi încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai

Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Economic 08-05-2025 12:03

Ministrul Muncii: 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă

Peste 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă în anii 2023-2024, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Uitați-vă pe datele relevante anilor 2023-2024. Ei bine, 1,3 milioane de români au ieșit din risc

Economic 08-05-2025 11:49

CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula pe trasee modificate, din 2 iunie

Circulația mai multor trenuri va fi modificată în perioada 2 - 19 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară solicitate și realizate de către CNCF CFR S.A. - managerul căii ferate, informează CFR Călători, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Astfel, o serie de lucrări la infrastructura feroviară &ic

Economic 08-05-2025 11:39

Pistol (CNAIR): S-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice

Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis joi, pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. ''S-a deschis astăzi primul hub de mare putere din Româ

Economic 08-05-2025 11:34

IMM-urile din România se confruntă cu scăderi ale veniturilor cu până la 50% (analiză)

Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România se confruntă cu o serie de probleme critice, care le pun la încercare dezvoltarea și chiar existența, printre care scăderea veniturilor cu până la 50% și cheltuieli mai mari decât câștiguri, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. Potrivit datelor c