logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Concurenței face recomandări pentru eficientizarea programului Start-up Nation

Imagine din galeria Agerpres

Un număr de 15.242 de ajutoare de minimis în valoare totală de 2,89 miliarde lei s-au acordat în cadrul programului de susținere a IMM-urilor ''Start-up Nation - România'', dar unele aspecte ar trebui regândite pentru a eficientiza cheltuirea banilor alocați, se arată într-o analiză privind impactul acestei scheme de ajutor, realizate de Consiliul Concurenței.

''Evaluarea rezultatelor programului, derulat în 2017 și 2018, este necesară pentru a vedea în ce măsură acordarea de ajutoare și-a atins obiectivele urmărite, astfel încât, pe viitor, să poată fi ajustate diferite elemente precum valoarea ajutorului, condițiile impuse și indicatorii de rezultate urmăriți. În acest fel se va obține o eficientizare a acordării ajutoarelor și o mai bună cheltuire a banului public'', a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat într-un comunicat al autorității de concurență.

Schema de ajutor de minimis al cărei impact a fost evaluat este aferentă programului ''Start-up Nation'' (SUN) și avea ca principale obiective stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), îmbunătățirea performanțelor economice ale IMM-urilor, crearea de noi locuri de muncă, inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților și creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative.

Plecând de la aceste obiective, Consiliul Concurenței a analizat impactul ajutoarelor acordate IMM-urilor care au participat la cele două apeluri de proiecte din cadrul schemei, organizate în 2017, respectiv 2018, și a făcut o serie de recomandări pentru ca noile scheme de ajutor ce se vor derula în cadrul programului SUN să conducă la rezultate optime.

Consiliul Concurenței recomandă, așadar, ca obiectivele măsurilor de sprijin să fie clar definite și cuantificabile. ''De exemplu, obiectivul 'îmbunătățirea performanțelor economice ale IMM-urilor' este vag și, în absența unor clarificări suplimentare, cuantificarea sa este dificilă. Astfel, s-a constatat că îndeplinirea acestui obiectiv este discutabilă, în funcție de indicatorii analizați: din perspectiva menținerii pe piață și a reducerii riscului de faliment a companiilor schema de ajutor de minimis a avut un impact pozitiv, dar în ceea ce privește cifra de afaceri, obiectivul nu a fost îndeplinit, beneficiarii înregistrând cifre de afaceri mai mici decât concurenții care nu au apelat la sprijin'', arată Consiliul Concurenței.

De asemenea, autoritatea de concurență susține că trebuie să se facă o selecție a sectoarelor economice cărora li se adresează schema de ajutor pentru a stimula/consolida acele domenii competitive, capabile să genereze valoare adăugată. Această recomandare vine în contextul în care, atât în cazul apelului din 2017, cât și al celui din 2018, beneficiarii care își desfășoară activitatea în anumite sectoare economice (de exemplu construcții, transport, IT, electricitate, industria prelucrătoare, agricultură, comerț) au înregistrat rezultate mai slabe decât concurenții lor (care nu au beneficiat de sprijin). Acest lucru arată că ajutoarele pentru aceste sectoare economice par să fie ineficiente în forma existentă în cadrul schemei de ajutor analizate, dacă nu se regândesc condițiile de acordare.

La nivelul întregii scheme de ajutor de minimis, au beneficiat de sprijin 15.242 de IMM-uri (7.150 în 2017 și 8.092 în 2018), care au creat suplimentar (față de concurenții lor) 14.395 locuri de muncă. Pentru fiecare loc de muncă nou creat, IMM-urile au primit 302.648 de lei în 2017 și 156.855 de lei în 2018.

Astfel, în perioada 2020-2022, o companie care a beneficiat de ajutor de stat a avut de două ori mai mulți angajați decât una care nu a beneficiat, iar în anul 2021 numărul angajaților unui beneficiar de ajutor a fost, în medie, de patru ori mai mare.

Schema de ajutor de minimis, având un buget maxim de 7,71 miliarde lei, a fost valabilă până la 31 decembrie 2020, iar plățile în cadrul său au putut fi efectuate până la sfârșitul anului 2021.

Deși în cadrul acestei măsuri de sprijin au fost acordate ajutoare doar în anii 2017 și 2018, numărul solicitanților și al beneficiarilor de ajutor a fost foarte mare, fiind depuse 49.839 de solicitări (18.188 de solicitări de ajutor în 2017, respectiv 31.651 de cereri în 2018) și s-au acordat 15.242 de ajutoare de minimis, relevă analiza amintită. Valoarea totală a ajutoarelor acordate a fost de 2,89 miliarde lei, din care 420 milioane lei au fost asigurați din fonduri europene.

Având în vedere numărul mare de firme care au aplicat pentru obținerea de ajutor de minimis, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a decis, în 2022, continuarea programului SUN. Această nouă măsură de ajutor este valabilă până la sfârșitul anului 2027 și are un buget maxim de 11 miliarde de lei, asigurat de la bugetul de stat. Potrivit MEAT, acordarea de noi ajutoare este momentan suspendată, ca urmare a faptului că nu sunt fonduri suficiente pentru a acoperi întregul buget al măsurii.

Cu toate acestea, anul trecut s-a aprobat cadrul general pentru implementarea unor noi scheme de ajutor de minimis, SUN ediția 2024. În aceste condiții, autoritatea de concurență recomandă comasarea celor două programe (SUN ediția 2022 și SUN ediția 2024) sau încetarea acordării de noi ajutoare în temeiul SUN 2022, având în vedere că cele două scheme se suprapun.

Potrivit actualei legislații europene, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei firme nu poate depăși suma de 300.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. Până în 2023, valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei firme nu putea depăși 200.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare sau 100.000 de euro dacă ajutorul se acordă pentru activități de transport rutier de mărfuri, în numele unor terți sau contra cost.

Consiliul Concurenței îndeplinește rolul de autoritate națională de contact în raporturile dintre Comisia Europeană și autoritățile/instituțiile publice, alți furnizori și beneficiarii, implicați în procedurile din domeniul ajutorului de stat. AGERPRES/(AS - autor: Cristian Anghelache, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 156

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-03-2025 01:56

Moody's a înrăutățit perspectiva asociată ratingului României la 'negativă'

Agenția de evaluare financiară Moody's Ratings a confirmat, vineri, ratingul României la 'Baa3', dar a modificat perspectiva asociată ratingului la 'negativă', de la 'stabilă', se arată într-un comunicat de presă al Moody's. 'Decizia de a modifica perspectiva la negativă reflectă riscul ca, &icir

Economic 14-03-2025 20:08

Ministrul Muncii: Piața forței de muncă are cea mai mare dinamică din istorie

Piața forței de muncă are cea mai mare dinamică din istorie și este esențial să ne adaptăm la noile cerințe ale economiei, să dezvoltăm competențe relevante și să cooperăm strâns cu mediul de afaceri pentru a asigura o forță de muncă calificată și competitivă, consideră ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Aceasta a participat vin

Economic 14-03-2025 19:16

Amânarea de către România a măsurilor de corecție bugetară îi îngrijorează pe investitori (Bloomberg)

Turbulențele din mediul politic din România îi îngrijorează pe investitori, care se tem că măsurile fiscale necesare pentru a reduce cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeană vor suferi noi amânări, informează Bloomberg. Tensiunile care există înainte de cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, d

Economic 14-03-2025 17:32

Fetea (ACA): Valorificarea mierii a devenit tot mai dificilă, atât în România, cât și la nivel european

Valorificarea mierii a devenit tot mai dificilă, atât în România, cât și la nivel european, iar prețurile modice la care se vinde acest produs nu acoperă nici jumătate din prețul de producție al apicultorilor, a declarat, vineri, la Târgul Național al Mierii, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Economic 14-03-2025 16:02

CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Cluj-Napoca, pe 25 martie

Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu a treia ediție pe 25 martie, la Cluj-Napoca, la Muzeul Mina. 'România rămâne o economie dominată de IMM-uri, iar puține afaceri reușesc să depășească pragul unei dezvoltări sustenabile și să devină actori de r

Economic 14-03-2025 14:45

ASF și InfoCons au semnat un parteneriat pentru educația financiară privind produsele și serviciile financiare nebancare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și InfoCons - Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor au semnat vineri un protocol de colaborare în vederea derulării de proiecte și de programe educaționale, precum și de acțiuni cu scopuri educative. Potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES, cele două instituții marchează, prin înche

Economic 14-03-2025 14:40

ANAF avertizează cu privire la apariția unor emailuri false transmise în numele instituției

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează cu privire la apariția unor emailuri false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că procesul de rambursare a taxei a fost finalizat. 'Atenție! Emailuri false în numele ANAF! ANAF atenționează contribuabilii cu privire la emailuri false transm

Economic 14-03-2025 14:40

Romsilva va planta 19 milioane de puieți forestieri în campania de primăvară

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva va planta 19 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de primăvară, informează Regia într-un comunicat transmis vineri AGERPRES. Romsilva a marcat debutul Lunii Plantării Arborilor și a campaniei de împăduriri de primăvară printr-o acțiune de împădurire la Ocolul Silvic

Economic 14-03-2025 14:29

ANCOM propune o serie de obligații Digi România, după ce a fost identificat ca furnizor cu putere semnificativă în 6.288 de localități

Digi România a fost identificat ca furnizor cu putere semnificativă în 6.288 de localități din România și, ca atare, pentru a asigura o concurență eficientă în aceste zone, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) propune ca operatorului să îi fie impuse o serie de obligații. P

Economic 14-03-2025 12:51

Planul de acțiuni preventive în domeniul energiei, un document esențial pentru asigurarea securității furnizării gazelor în România (Burduja)

Planul de acțiuni preventive în domeniul energiei, elaborat de Ministerul Energiei, reprezintă un document esențial pentru asigurarea securității furnizării gazelor în România, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Conform unui comunicat remis vineri AGERPRES, Ministerul Energiei a promovat în Guvern ordonanța

Economic 14-03-2025 11:06

INS: Pensia medie lunară a ajuns la 2.898 lei în trimestrul IV din 2024, în creștere cu 12,2%

Pensia medie lunară a crescut cu 12,2% în ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, până la valoarea de 2.898 lei, a anunțat, vineri, Institutul Național de Statistică (INS). Numărul mediu de pensionari a fost de 4,92 milioane persoane, în scădere cu 41.000 persoane față de trimestrul III 2024,

Economic 14-03-2025 10:29

INS: Câștigul salarial mediu brut, în scădere cu 341 de lei, în ianuarie; media netă, diminuare cu 5,6%

Câștigul salarial mediu brut a fost de 8.910 lei, în ianuarie 2025, cu 341 de lei sub valoarea din luna decembrie 2024, în timp ce media netă s-a situat la 5.328 de lei, în scădere cu 5,6%, conform datelor publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Raportat la ianuarie 2024, câștigul salarial m

Economic 14-03-2025 10:21

România, promovată la Salon Mondial du Tourisme de la Paris, prin experiențe autentice și tradiții românești

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) promovează România, între 13 și 16 martie, la Salon Mondial du Tourisme de la Paris, cel mai important târg de profil din Franța, destinat în principal publicului larg, dar și specialiștilor din industrie, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.

Economic 14-03-2025 10:17

INS: Sporul natural al populației României s-a menținut negativ în prima lună a anului

Numărul nașterilor și deceselor, înregistrate în luna ianuarie 2025, a scăzut față de aceeași perioadă din anul anterior, iar sporul natural s-a menținut negativ, la minus 10.845 de persoane, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii oficiale, în ianuarie 2025, s-au î

Economic 14-03-2025 09:54

INS: Rata de ocupare a populației cu vârsta între 15 și 64 de ani, în scădere în trimestrul IV din 2024

Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost în trimestrul IV al anului trecut de 63%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale față de trimestrul anterior, relevă datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii oficiale, în ultimele trei luni din 2024, r