logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligența Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat și de prevenit

Image

Fraudele deepfake, identitățile sintetice și escrocheriile bazate pe Inteligența Artificială (AI) fac furtul de identitate mai greu de detectat și de prevenit, avertizează specialiști în securitate cibernetică, într-un articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset.

'Inteligența artificială (AI) ne transformă lumea în moduri atât așteptate, cât și neprevăzute. Pentru consumatori, tehnologia înseamnă conținut digital personalizat cu mai multă acuratețe, diagnostice medicale mai bune, traducere (lingvistică) în timp real și asistenți AI generativi care cresc productivitatea la locul de muncă. Dar AI este folosită și pentru a-i ajuta pe infractorii cibernetici să fie mai productivi, în special în cazul fraudelor de identitate - cel mai frecvent tip de fraudă în prezent', este de părere expertul Eset, Phil Muncaster.

Potrivit unei analize, peste o treime dintre liderii din domeniul riscului și inovației bancare din Marea Britanie, Spania și SUA consideră că provocarea momentului este creșterea fraudelor generate de AI și a deepfake-urilor.

Estimările din domeniu arată, totodată, că fraudele bazate pe AI reprezintă, la ora actuală, peste două cincimi (43%) din totalul tentativelor de înșelăciune înregistrate de sectorul financiar și al plăților. În același timp, aproape o treime (29%) dintre aceste tentative se concretizează.

Un raport de specialitate evidențiază faptul că deepfake-urile reprezintă circa un sfert (24%) din totalul tentativelor frauduloase de a fenta verificările biometrice bazate pe mișcare, în timp ce 5% au la bază selfie-urile (statice).

'Escrocii folosesc tehnologia deepfake pentru a crea imagini și videoclipuri falsificate ale utilizatorilor reali, astfel încât să treacă de verificările Know Your Customer impuse de instituțiile financiare. O imagine sau un videoclip cu dvs. poate fi preluat de pe internet și introdus într-un instrument de deepfake sau AI generativ. Ulterior, acest conținut falsificat este inserat în fluxul de date dintre utilizator și furnizorul de servicii prin așa-numitele injection attacks, menite să păcălească sistemele de autentificare. Dacă în trecut escrocii foloseau falsuri fizice, precum pagini de pașaport contrafăcute, pentru a deschide conturi în numele victimelor, astăzi aceste practici s-au mutat în mediul digital', se menționează în articolul citat.

Un alt raport relevă că falsurile digitale reprezintă peste 57% din toate fraudele cu documente, cu o creștere anuală de 244%, iar 76% dintre profesioniștii americani din domeniul fraudei și al riscurilor consideră că organizația lor are clienți 'sintetici'. De asemenea, se estimează că acest tip de fraudă a crescut cu 17%, în ritm anual.

'Uneori, videoclipurile sau înregistrările audio falsificate sunt utilizate în escrocherii care îi păcălesc chiar și pe cei apropiați. O tactică des întâlnită este răpirea virtuală, unde rudele victimei primesc un apel telefonic de la un atacator care pretinde că te-a răpit. Pentru a face amenințarea credibilă, acesta redă un fragment audio deepfake cu vocea victimei și cere o răscumpărare. Instrumentele bazate pe GenAI îi ajută pe infractori să identifice posibile victime și să își personalizeze atacurile. Expertul în securitate globală de la Eset,, Jake Moore, a demonstrat cât de avansate sunt deja aceste tehnici în prezent', notează Muncaster.

Acesta atenționează și asupra faptului că instrumentele bazate pe AI pot genera rapid liste de credențiale din multiple surse de date (credential stuffing), ceea ce permite desfășurarea de atacuri la scară largă și, mai mult, pot simula cu precizie comportamentul uman în timpul autentificării, reușind astfel să păcălească filtrele de securitate.

Pe lista recomandărilor ce au ca scop minimizarea oportunităților pe care le pot avea actorii rău intenționați se află, printre altele: evitarea partajării de informații pe rețelele sociale, atenție sporită la setările de confidențialitate, verificarea domeniilor trimise de către expeditori, activarea autentificării multifactor (MFA) pe toate conturile, utilizarea de parole puternice și unice, actualizarea periodică de software pe toate laptopurile și dispozitivele mobile, verificarea frecventă a conturilor bancare și a celor de card, instalarea unui software de securitate cu mai multe straturi de la un furnizor de încredere pe toate dispozitivele deținute.

Compania Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava, Slovacia, și rămâne în topul companiilor care oferă servicii de detecție și analiză a conținutului malware, fiind prezentă în peste 180 de țări. AGERPRES/(AS - editor: Daniel Badea, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 479

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 20-03-2025 14:09

Prejudiciu în valoare de 10,18 milioane lei cauzat bugetului de stat de trei societăți food-delivery din București

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au descoperit nereguli fiscale la trei societăți care activează în livrarea de produse prin platforme de food-delivery, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind în valoare de 10,18 milioane lei, informează Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Economic 20-03-2025 13:01

Aproape jumătate dintre români spun că ceea ce cumpără în prezent reprezintă strictul necesar (studiu)

În proporție de 46%, românii consideră că ceea ce cumpără în prezent este strictul necesar pentru a-și asigura supraviețuirea, relevă un studiu Reveal Marketing Research dat joi publicității. Potrivit cercetării, inflația ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile pentru acoperirea nevoilor de bază.

Economic 20-03-2025 12:24

Grindeanu: Nu cred că ne permitem un avion care să fie doar la dispoziția președintelui

România nu își permite un avion prezidențial, care să fie doar la dispoziția președintelui și în rest să stea, însă aș fi de acord cu un avion al statului român, a afirmat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă, prilejuită de semnarea contractului de proiectare și execuție a lotului

Economic 20-03-2025 12:05

RECTIFICARE STB: Pentru a compensa reducerea temporară a numărului de vehicule, au fost reconfigurate graficele de circulație

În știrea cu titlul 'STB: Pentru a compensa reducerea temporară a numărului de vehicule, au fost reconfigurate graficele de circulație', în lead și în al doilea paragraf se va citi corect '23', în loc de '17', conform unei erate transmise de Societatea de Transport București (STB). Retransmite

Economic 20-03-2025 11:48

Ministrul Muncii, de Ziua Internațională a Francofoniei: România este un stat-far al Francofoniei

Relațiile bilaterale dintre România și Franța sunt mai puternice ca oricând, iar cooperarea în domeniul muncii și securității sociale este o prioritate în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două țări, se menționează într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. 'La data de

Economic 20-03-2025 11:26

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 5,91% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 5,91% pe an, de la 5,92% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%. Indicele

Economic 20-03-2025 11:16

Piața birourilor din București, la cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii (consultanți)

Piața birourilor din București a înregistrat, anul trecut, cel mai scăzut nivel de livrări din ultimele două decenii, cu un singur proiect major finalizat, iar cererea totală de închiriere s-a diminuat cu 18% față de datele din 2023, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. 'Cererea totală de leasing a scăzut anul trecu

Economic 20-03-2025 11:04

Interesul consumatorilor pentru mașinile electrice, pe un trend de scădere în favoarea motoarelor clasice (studiu)

Mașinile cu combustie internă câștigă teren în preferințele consumatorilor de pe mai multe piețe globale, în defavoarea vehiculelor electrice, conform Deloitte 2025 Global Automotive Consumer Study. Cercetarea publicată joi arată că preferințele consumatorilor din Germania indică o creștere de la 49%, în 2024, la 53% în acest an,

Economic 20-03-2025 10:16

O asociere româno-bosniacă va construi cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, Ditrău-Grințieș

O asociere româno-bosniacă va construi cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, Ditrău-Grințieș, de 37,9 kilometri, a anunțat joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'Am semnat astăzi contractul pentru construcția unui nou lot al al sectorului montan al A8 (Autostrada Unirii). Lotul Ditrău-Grințieș (37,9 km), cel mai lung al acestei autostrăzi

Economic 20-03-2025 09:23

Afacerile din industrie au scăzut, în ianuarie, cu 7,1% față de decembrie și cu 0,4% comparativ cu ianuarie 2024

Cifra de afaceri din industrie, pe total piața internă și piața externă, a scăzut în luna ianuarie 2025, în termeni nominali, atât față de luna decembrie 2024 cu 7,1%, cât și față de luna ianuarie a anului trecut cu 0,4%, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Declinul cifrei de afaceri

Economic 20-03-2025 08:34

ANPC a oprit temporar din circulație 23 de tramvaie în urma multiplelor deficiențe constatate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a oprit temporar din circulație 23 de tramvaie, în urma multiplelor deficiențe constatate în timpul controalelor la mai multe depouri din București. Acțiunile de control au vizat depourile Dudești, Giurgiului, Alexandria, Militari, Colentina și Victoria, în timp ce

Economic 19-03-2025 19:28

ANPC: Amenzi de 259.000 lei și oprirea temporară a activității la 7 operatori economici din Centrul Comercial Agora - Piața Floreasca

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de 259.000 de lei și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor la șapte operatori economici din Centrul Comercial Agora - Piața Floreasca. ''Comisarii ANPC, sub coordonarea Președintelui Cristian Popescu Piedone, au desfă

Economic 19-03-2025 16:34

Daraban (CCIR): Continuăm eforturile pentru internaționalizarea business-ului românesc; oportunități de dezvoltare pe piața din Venezuela

Antreprenorii români pot avea oportunități de dezvoltare a afacerilor în Venezuela, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, în cadrul unei discuții cu Jose de Jesus Sojo Reyes, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Bolivariene a Venezuelei în România.

Economic 19-03-2025 16:31

Chiriță (Electrica): Un obiectiv strategic important ar trebui să fie investiția în oameni; suntem la o răscruce critică în sectorul energetic

Unul dintre obiectivele strategice importante ar trebui să fie investiția în oameni, în personalul competent, care să folosească tehnologia, să inoveze și să se adapteze la provocările viitorului, a afirmat, miercuri, directorul general al companiei Electrica, Alexandru Chiriță, la Palatul Parlamentului. ''Unul dintre obiec

Economic 19-03-2025 16:02

Negrescu: Energia trebuie să reprezintă marfa noastră esențială de export în orizontul următorilor 15 ani

Energia trebuie să reprezintă marfa noastră esențială de export în orizontul următorilor 15 ani și cred că toate eforturile noastre, la nivel guvernamental, la nivelul mediului de afaceri, trebuie să conveargă către acest element absolut esențial pentru evoluția economică viitoare, a transmis, miercuri, analistul economic Adrian Negrescu, la Black Sea Forum.