Ministrul Mediului: Managementul defectuos al Romsilva a dus la dezastrul din cadrul Regiei

Dezastrul de la Romsilva este cauzat de managementul defectuos al Regiei Naționale a Pădurilor și ne propunem să reducem drastic numărul celor 99 de directori, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la finalul întâlnirii cu conducerea Romsilva.
'Anul 2024 a fost un an prost pentru Regie și a fost al treilea an prost. Mă refer, în primul rând, la cifrele economice, mă refer la rata profitului, la cheltuielile Regiei și la modul în care această instituție este administrată. Am spus că primul lucru pe care doresc să-l rezolvăm și foarte rapid este legat de oprirea tuturor cheltuielilor nejustificate, fie că ne referim la tot felul de prime, fie că ne referim la bonificații, la premii, la pensionare sau cu alte ocazii. Am dispus de astăzi să discute cu reprezentanții sindicatelor, cu reprezentanții angajaților și să se asigure că astfel de sume nu se vor plăti în anul 2025 și nu se vor plăti nici în viitor. Totodată, am cerut o analiză foarte fermă, foarte strictă la nivel de Direcție silvică, la nivel de Ocol silvic, la nivel de Canton, pentru că există foarte multe anomalii. Sunt direcții silvice, mai bine de jumătate, care pierd bani în fiecare zi. Cu alte cuvinte, angajații, când vin la serviciu dimineața încă din primul minut încep să facă pierderi pentru Regie și pentru statul român. La fel cum sunt direcții silvice extrem de performante, care practic le țin în spate pe cele care nu știu să-și facă treaba', a spus Fechet.
Ministrul Mediului a punctat că procesul de reorganizare de la Romsilva va începe cu echipa de management, pe care o consideră vinovată de 'dezastrul' Regiei.
'Profit de această ocazie pentru a spune că dezastrul de la Romsilva se datorează în principal managementului. Tocmai din acest motiv, procesul de reorganizare va începe tot cu managementul. În timp ce discutăm, prin țară, prin diferite Ocoale silvice, se fac tot soiul de liste negre cu pădurari care ar trebui dați afară, cu alte tipuri de angajați, poate muncitori necalificați. Ori, eu cred că va trebui să ne asigurăm că luăm toate măsurile necesare la nivelul managementului Regiei. După care, bineînțeles, dacă situația o va impune și analizând Ocol cu Ocol, și analizând Direcție Silvică cu Direcție Silvică, bineînțeles că putem să luăm măsuri care să ajungă până la ultimul angajat (...) Eu cred că nu trebuie să afectăm în niciun fel modul în care administrăm pădurea. E ultimul lucru pe care doresc să îl pun în pericol, la fel cum trebuie să fim eficienți', a afirmat demnitarul.
Acesta a adăugat că a comunicat conducerii RNP - Romsilva ca, în maximum șapte zile, să vină cu o propunere foarte clară de reorganizare a Regiei.
'Dacă vor rămâne zece Direcții silvice din 41, sau 15, asta rămâne de văzut. Îmi propun ca decizia pe care o voi lua să vină în primul rând din partea Regiei. Ei știu foarte bine care le este obiectul de activitate și, în măsura în care propunerea pe care mi-o vor înainta nu va satisface principiile pe care le-am enunțat mai devreme, atunci bineînțeles că voi fi nevoit să iau pixul, să iau carioca și să mă apuc să desenez împreună cu colegii din minister noua structură a Regiei. Ne propunem să reducem drastic numărul celor 99 de directori aflați, astăzi, în Direcțiile silvice județene. E un număr disproporționat de mare raportat la nevoile Regiei. Ne propunem o reducere masivă a numărului de Direcții silvice (...) Măsurile pe care le iau, le iau tocmai pentru binele pădurii, pentru binele Regiei pe termen lung, pentru că în acest ritm, dacă o ținem din rău în mai rău și dacă tendințele pe care le observăm deja urmează să se aplice și în viitorul apropiat, cred că există un risc semnificativ ca peste un an, peste doi sau poate mai mulți, această Regie Națională a Pădurilor să devină nesustenabilă', a atras atenția Mircea Fechet.
Oficialul a comentat, totodată, și criticile din partea sindicatelor la adresa sa.
'Am constatat că, dincolo de opiniile, violente le-aș putea numi, din partea sindicatelor, care mă acuză de tot felul de chestiuni, care îmi explică că treaba poate să meargă și așa cu 41 de Direcții, că nu-i nevoie să-l reducem, că nu-i nevoie să plece directorii acasă, că putem sta și cu 99 de directori...Însă am constatat că există o înțelegere și din partea conducerii executive. Am constatat că toate îngrijorările mele sunt împărtășite de acei oameni care se ocupă de acest lucru în fiecare zi la Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Sunt convins că vă vor explica și dânșii la fel de bine situația în care se află astăzi Regia. Repet, trebuie să fim fermi, trebuie să nu ne abatem niciun milimetru de la ceea ce ne-am propus și vă pot asigura că, în ceea ce mă privește, nu voi abdica niciun milimetru de la principiile în care cred și, în funcție de modul în care le aplic, până la urmă, la fel ca la fel ca orice alt ministru, dau socoteală dacă le-am aplicat așa cum trebuie sau nu', a susținut Fechet.
Ministrul Mediului a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, că numărul Direcțiilor silvice neperformante din cadrul Romsilva, al directorilor, al cheltuielilor și al persoanelor cu funcție de decizie va fi diminuat, și a caracterizat bonusurile oferite unor salariați 'într-un cuantum ce nu poate fi explicat nimănui care muncește în țara asta'.
'Acele informații (despre prime, bonusuri la pensionare n,r,) nu reprezintă neapărat o noutate. Au mai existat în spațiul public informații legate de toate acele bonusuri, de toate acele prime și n-aș spune că e ceva ce s-a întâmplat în ultima săptămână sau în ultimul an. Acele bonusuri se acordă de zeci de ani. Însă ceea ce vreau eu să spun este că ele au ajuns să fie plătite într-un cuantum ce nu poate fi explicat nimănui care muncește în țara asta. Pur și simplu nu cred că poate fi explicat scenariul în care la pensionare primești 100.000 de euro. Am mai auzit în tot felul de ramuri, în tot felul de industrii, în tot felul de companii, poate și în privat, ca la pensionare să primești o mică atenție, un cadou de rămas-bun, poate după o viață de muncă acolo. Însă acele sume absolut halucinante trebuie oprite și trebuie restabilit un echilibru în Romsilva între munca prestată și beneficiile primite', a afirmat Fechet.
Reprezentanții Romsilva au precizat, săptămâna trecută, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, că personalul silvic beneficiază de un bonus în momentul pensionării, 'egal cu de minimum cinci ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportat de angajator', conform Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat și publicat în Monitorul Oficial.
'Acest bonus a fost prevăzut încă din anul 1992, în primul Statut al Personalului Silvic, adoptat la un an după înființarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Conform legislației în vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat și publicat în Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiază de o gratificație în momentul pensionării, 'egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator'. Prevederea legală, obligatorie pentru administratorii pădurilor de stat sau private, a fost transpusă în Contractul Colectiv de Muncă în urma negocierilor cu sindicatele din silvicultură, fiind prevăzut, la momentul pensionării, un bonus între două și zece salarii brute, în funcție de vechimea în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Beneficiarul plătește, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele și contribuțiile legale, ca orice alt venit salarial', a subliniat sursa citată.
Romsilva a menționat, totodată că bonusul de circa 500.000 de lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva este, de fapt, în cuantumul sumei de 290.000 de lei/net după impozitare, fiind 'un caz excepțional'.
Datele publicate de Regie arată că, în anul 2024, suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate.
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a înregistrat, în perioada 2019 - 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care 716,71 milioane lei au mers către bugetul de stat.
La înființarea sa, în anul 1991, Regia avea 46.472 de angajați, administra circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce, la finalul anului 2023, erau angajate 14.189 de persoane și administra 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului. Totodată, asigura servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane de hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate.
În plus, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale și 16 herghelii și depozite de armăsari. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gheras, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Sunt pentru tranziția energetică inteligentă și echilibrată, nu pentru o terapie șoc care ne subminează independența energetică
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că este pentru tranziția energetică inteligentă și echilibrată, iar nu pentru o terapie șoc care ne subminează independența energetică, conform unei postări pe pagina sa de Facebook. 'Am participat aseară la dezbaterea pe Green Deal, organizată în cadrul proiectului Starea Studenților, o inițiativă excel
Reporturi la toate categoriile de jocuri ale Loteriei Române la tragerile de duminică
Un report în valoare de peste 28,3 milioane de lei (peste 5,69 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, la Noroc este în joc un report de peste 13,13 milioane de lei (peste 2,64 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 13,87 milioane de lei (peste 2,79 milioane de euro), informează Loteria Română.
Producția de țiței a României a scăzut cu 4,5% în ianuarie 2025; importurile s-au majorat cu 15,6%
România a produs, în ianuarie 2025, o cantitate de țiței de 219.000 tone echivalent petrol (tep), cu 12.700 tep mai mică (-4,5%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în prima lună din 2025, 840.700 tep,
INS: Producția de cărbune a crescut cu 3,9% în ianuarie 2025; importurile s-au redus cu 64,2%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în ianuarie 2025 la 172.100 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 3,9% mai mare (plus 6.400 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, de 2.400 tep, în
ANPC a amendat cu 110.000 de lei unitățile care desfășoară activități de comercializare a peștelui în Halele Centrale Obor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de 110.000 de lei după o acțiune de control în Halele Centrale Obor - Hala de Pește, unde fost controlați 12 operatori economici care desfășoară activități de comercializare a peștelui și produselor din pește 'ANPC, împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Co
Cristian Pistol (CNAIR): Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș a autostrăzii Transilvania a ajuns la 5%
Stadiul lucrărilor pe șantierul secțiunii Suplacu de Barcău-Chiribiș a autostrăzii Transilvania a ajuns la 5%, în condițiile în care săpăturile au început în data de 20 ianuarie, a anunțat sâmbătă directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol. 'Antreprenorul rom&ac
Paul Anghel (ANPC): Atenție la cumpărarea peștelui și produselor din pește
Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenți la cumpărarea peștelui și produselor din pește, pentru a evita riscurile asupra sănătății în perioada premergătoare Bunei Vestiri și a Floriilor. 'Verificați cu atenție aspectul exterior al produsulu
România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită, punând tehnologia avansată direct în slujba pacienților (ministru)
România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită, punând tehnologia avansată direct în slujba pacienților, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Astăzi am marcat un moment decisiv pentru viitorul sănătății în România prin lansarea proiectului stra
Popa (BNR): Distincția acordată de IBNS reprezintă o confirmare a progresului înregistrat de România în peisajul numismatic internațional
Distincția pentru cea mai bună bancnotă comemorativă a anului 2024 acordată de International Bank Note Society (IBNS) reprezintă nu doar o apreciere a valorii artistice și tehnice a bancnotei, ci și o confirmare a progresului pe care România l-a înregistrat în peisajul numismatic internațional, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Adm
Stadiul fizic al lucrărilor pe lotul Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova a depășit 98% (ministru)
Asocierea româno-bulgară a ajuns la un stadiu fizic al lucrărilor de 98,6% pe lotul Mizil-Pietroasele al Autostrăzii Moldova, a anunțat vineri ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Vodafone România a câștigat contractul pentru implementarea sistemului electronic de tarifare rutieră
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, vineri, câștigătorul contractului pentru implementarea sistemului electronic de tarifare rutieră, valoarea finanțării din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) fiind de aproape 224,5 milioane de lei, fără TVA. 'Vineri, 21.03.2025, după finali
ANRE și Universitatea Politehnică București, protocol de colaborare pe o serie de proiecte de inteligență artificială
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, și rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, au semnat, vineri, un protocol de colaborare ce permite studenților din cadrul Facultății de Energetică să desfășoare stagii de practică în cadrul ANRE. Protocolul a fost semnat
ANCOM: Difuzarea conținutului produs de 25 de canale media, interzisă în Uniunea Europeană
Difuzarea conținutului produs de 25 de canale media identificate de Consiliul Uniunii Europene va fi interzisă în țările-membre, conform măsurilor dispuse prin Regulamentul Consiliului UE nr. 833/2014 privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina, a transmis, vineri, într-un comunicat
Ministerul Muncii va dezvolta un sistem național de management privind consilierea în carieră
Serviciile de orientare profesională din România vor fi îmbunătățite printr-un sistem național de management privind consilierea în carieră, care va fi dezvoltat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în cadrul unui proiect european.
Consiliul Concurenței: Anunțarea unor majorări de prețuri poate încălca Legea Concurenței
Declarațiile prin care reprezentanții unor companii își anunță intențiile de a majora prețurile la produsele pe care le comercializează pot conduce la coordonarea comportamentului concurenților și la o creștere artificială a prețurilor pe piață, atrage atenția președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Autoritatea de concurență precizează, &