logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul Mediului: Managementul defectuos al Romsilva a dus la dezastrul din cadrul Regiei

Imagine din galeria Agerpres

Dezastrul de la Romsilva este cauzat de managementul defectuos al Regiei Naționale a Pădurilor și ne propunem să reducem drastic numărul celor 99 de directori, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la finalul întâlnirii cu conducerea Romsilva.

'Anul 2024 a fost un an prost pentru Regie și a fost al treilea an prost. Mă refer, în primul rând, la cifrele economice, mă refer la rata profitului, la cheltuielile Regiei și la modul în care această instituție este administrată. Am spus că primul lucru pe care doresc să-l rezolvăm și foarte rapid este legat de oprirea tuturor cheltuielilor nejustificate, fie că ne referim la tot felul de prime, fie că ne referim la bonificații, la premii, la pensionare sau cu alte ocazii. Am dispus de astăzi să discute cu reprezentanții sindicatelor, cu reprezentanții angajaților și să se asigure că astfel de sume nu se vor plăti în anul 2025 și nu se vor plăti nici în viitor. Totodată, am cerut o analiză foarte fermă, foarte strictă la nivel de Direcție silvică, la nivel de Ocol silvic, la nivel de Canton, pentru că există foarte multe anomalii. Sunt direcții silvice, mai bine de jumătate, care pierd bani în fiecare zi. Cu alte cuvinte, angajații, când vin la serviciu dimineața încă din primul minut încep să facă pierderi pentru Regie și pentru statul român. La fel cum sunt direcții silvice extrem de performante, care practic le țin în spate pe cele care nu știu să-și facă treaba', a spus Fechet.

Ministrul Mediului a punctat că procesul de reorganizare de la Romsilva va începe cu echipa de management, pe care o consideră vinovată de 'dezastrul' Regiei.

'Profit de această ocazie pentru a spune că dezastrul de la Romsilva se datorează în principal managementului. Tocmai din acest motiv, procesul de reorganizare va începe tot cu managementul. În timp ce discutăm, prin țară, prin diferite Ocoale silvice, se fac tot soiul de liste negre cu pădurari care ar trebui dați afară, cu alte tipuri de angajați, poate muncitori necalificați. Ori, eu cred că va trebui să ne asigurăm că luăm toate măsurile necesare la nivelul managementului Regiei. După care, bineînțeles, dacă situația o va impune și analizând Ocol cu Ocol, și analizând Direcție Silvică cu Direcție Silvică, bineînțeles că putem să luăm măsuri care să ajungă până la ultimul angajat (...) Eu cred că nu trebuie să afectăm în niciun fel modul în care administrăm pădurea. E ultimul lucru pe care doresc să îl pun în pericol, la fel cum trebuie să fim eficienți', a afirmat demnitarul.

Acesta a adăugat că a comunicat conducerii RNP - Romsilva ca, în maximum șapte zile, să vină cu o propunere foarte clară de reorganizare a Regiei.

'Dacă vor rămâne zece Direcții silvice din 41, sau 15, asta rămâne de văzut. Îmi propun ca decizia pe care o voi lua să vină în primul rând din partea Regiei. Ei știu foarte bine care le este obiectul de activitate și, în măsura în care propunerea pe care mi-o vor înainta nu va satisface principiile pe care le-am enunțat mai devreme, atunci bineînțeles că voi fi nevoit să iau pixul, să iau carioca și să mă apuc să desenez împreună cu colegii din minister noua structură a Regiei. Ne propunem să reducem drastic numărul celor 99 de directori aflați, astăzi, în Direcțiile silvice județene. E un număr disproporționat de mare raportat la nevoile Regiei. Ne propunem o reducere masivă a numărului de Direcții silvice (...) Măsurile pe care le iau, le iau tocmai pentru binele pădurii, pentru binele Regiei pe termen lung, pentru că în acest ritm, dacă o ținem din rău în mai rău și dacă tendințele pe care le observăm deja urmează să se aplice și în viitorul apropiat, cred că există un risc semnificativ ca peste un an, peste doi sau poate mai mulți, această Regie Națională a Pădurilor să devină nesustenabilă', a atras atenția Mircea Fechet.

Oficialul a comentat, totodată, și criticile din partea sindicatelor la adresa sa.

'Am constatat că, dincolo de opiniile, violente le-aș putea numi, din partea sindicatelor, care mă acuză de tot felul de chestiuni, care îmi explică că treaba poate să meargă și așa cu 41 de Direcții, că nu-i nevoie să-l reducem, că nu-i nevoie să plece directorii acasă, că putem sta și cu 99 de directori...Însă am constatat că există o înțelegere și din partea conducerii executive. Am constatat că toate îngrijorările mele sunt împărtășite de acei oameni care se ocupă de acest lucru în fiecare zi la Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Sunt convins că vă vor explica și dânșii la fel de bine situația în care se află astăzi Regia. Repet, trebuie să fim fermi, trebuie să nu ne abatem niciun milimetru de la ceea ce ne-am propus și vă pot asigura că, în ceea ce mă privește, nu voi abdica niciun milimetru de la principiile în care cred și, în funcție de modul în care le aplic, până la urmă, la fel ca la fel ca orice alt ministru, dau socoteală dacă le-am aplicat așa cum trebuie sau nu', a susținut Fechet.

Ministrul Mediului a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, că numărul Direcțiilor silvice neperformante din cadrul Romsilva, al directorilor, al cheltuielilor și al persoanelor cu funcție de decizie va fi diminuat, și a caracterizat bonusurile oferite unor salariați 'într-un cuantum ce nu poate fi explicat nimănui care muncește în țara asta'.

'Acele informații (despre prime, bonusuri la pensionare n,r,) nu reprezintă neapărat o noutate. Au mai existat în spațiul public informații legate de toate acele bonusuri, de toate acele prime și n-aș spune că e ceva ce s-a întâmplat în ultima săptămână sau în ultimul an. Acele bonusuri se acordă de zeci de ani. Însă ceea ce vreau eu să spun este că ele au ajuns să fie plătite într-un cuantum ce nu poate fi explicat nimănui care muncește în țara asta. Pur și simplu nu cred că poate fi explicat scenariul în care la pensionare primești 100.000 de euro. Am mai auzit în tot felul de ramuri, în tot felul de industrii, în tot felul de companii, poate și în privat, ca la pensionare să primești o mică atenție, un cadou de rămas-bun, poate după o viață de muncă acolo. Însă acele sume absolut halucinante trebuie oprite și trebuie restabilit un echilibru în Romsilva între munca prestată și beneficiile primite', a afirmat Fechet.

Reprezentanții Romsilva au precizat, săptămâna trecută, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, că personalul silvic beneficiază de un bonus în momentul pensionării, 'egal cu de minimum cinci ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportat de angajator', conform Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat și publicat în Monitorul Oficial.

'Acest bonus a fost prevăzut încă din anul 1992, în primul Statut al Personalului Silvic, adoptat la un an după înființarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Conform legislației în vigoare, respectiv Statutul Personalului Silvic, votat în Parlament, promulgat și publicat în Monitorul Oficial, personalul silvic beneficiază de o gratificație în momentul pensionării, 'egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator'. Prevederea legală, obligatorie pentru administratorii pădurilor de stat sau private, a fost transpusă în Contractul Colectiv de Muncă în urma negocierilor cu sindicatele din silvicultură, fiind prevăzut, la momentul pensionării, un bonus între două și zece salarii brute, în funcție de vechimea în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Beneficiarul plătește, pentru aceste sume, toate taxele, impozitele și contribuțiile legale, ca orice alt venit salarial', a subliniat sursa citată.

Romsilva a menționat, totodată că bonusul de circa 500.000 de lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva este, de fapt, în cuantumul sumei de 290.000 de lei/net după impozitare, fiind 'un caz excepțional'.

Datele publicate de Regie arată că, în anul 2024, suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a înregistrat, în perioada 2019 - 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care 716,71 milioane lei au mers către bugetul de stat.

La înființarea sa, în anul 1991, Regia avea 46.472 de angajați, administra circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce, la finalul anului 2023, erau angajate 14.189 de persoane și administra 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului. Totodată, asigura servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane de hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate.

În plus, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale și 16 herghelii și depozite de armăsari. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gheras, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 1402

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-04-2025 16:24

Soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, pe agenda discuțiilor dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și ANSVSA

Identificarea unor soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, consolidarea relațiilor internaționale și adaptarea la noile reglementări europene și globale au reprezentat subiecte de discuții, în cadrul unei întâlniri, dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și cei ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranț

Economic 15-04-2025 15:46

ANAR a atribuit, prin licitație, aproape 70% dintre subsectoarele de plajă pentru următorii 10 ani

Aproape 70% dintre subsectoarele de plajă propuse spre închiriere au fost atribuite pentru sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat, marți, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'În urma organizării de către Administrația Națională 'Apele Româ

Economic 15-04-2025 14:29

FNGCIMM trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic (ministru)

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic, pentru a acționa complementar în sectoarele, industriile și în zona companiilor unde se identifică deficiențe, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna

Economic 15-04-2025 14:12

Andrei Cionca: Observăm o scădere de peste un punct în încrederea managerilor români în economia României

Indicele Confidex privind încrederea în economie este 51,3 pentru primul semestru din 2025, aproape identic cu cel din semestrul II din 2024 (52), dar în scădere față de cel din primul semestru din 2024, când se situa la 52,5, a afirmat, marți, inițiatorul studiului CONFIDEX, Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA și A

Economic 15-04-2025 13:12

VIDEO STB: Un tramvai de epocă pe traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui

Un tramvai de epocă va străbate joi, 17 aprilie, traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui, aceasta fiind 'o surpriză de sărbătoare pentru cei mici și cei mari', informează Societatea de Transport București (STB). Conform unui comunicat al societății, Tramvaiul Iepurașului va pleca la ora 14:00 în această cu

Economic 15-04-2025 13:10

România, printre țările UE cu cele mai mici rate de ocupare în 2024

Aproximativ 197,6 milioane de persoane în vârstă de muncă (20-64 ani) din Uniunea Europeană erau ocupate în 2024, ceea ce înseamnă o rată de ocupare de 75,8%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la debutul colectării datelor statistice, conform Eurostat. În cazul UE, rata de ocupare a crescut cu 0,5 puncte

Economic 15-04-2025 13:07

Andrei Cionca: Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor; problema o reprezintă impactul indirect

Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor, dar problema o reprezintă impactul indirect, respectiv cum vor fi afectați clienții companiilor din România, a explicat, marți, Andrei Cionca, inițiatorul studiului CONFIDEX și cofondator Roca Investments. 'Economia României, din ce vede

Economic 15-04-2025 13:01

România se numără printre țările UE cu cele mai ample scăderi ale producției industriale în luna februarie

Producția industrială în UE a crescut în februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, însă România se numără printre țările membre cu cele mai ample scăderi ale producției industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, marți, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor date, în fe

Economic 15-04-2025 12:50

Pericolul companiilor 'zombie'' se extinde în economie (analiză)

Numărul companiilor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească, iar datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona 'zombie', arată o analiză Sierra Quadrant. Firmele 'zombie' sunt companiile care a

Economic 15-04-2025 12:18

Ivan: Normele de accesare a voucherelor de vacanță ar putea fi aprobate săptămâna aceasta

Hotărârea de Guvern privind noile norme de accesare a voucherelor de vacanță, care se utilizează pentru plata a 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei, a fost trimisă luni spre avizare, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan I

Economic 15-04-2025 12:15

Ivan: Finanțarea Start-Up Nation se va face din fonduri europene, nu se va pune presiune pe buget și se va stimula producția

Finanțarea programului Start-Up Nation se va face numai din fonduri europene, nu se va mai pune presiune pe bugetul de stat și se va stimula direct producția din România, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, cu ocazia inaugurării platformei oficiale de înscriere pentru cursurile grat

Economic 15-04-2025 12:07

Budescu (CNIR): Am reușit să lansăm în licitație 296 kilometri de autostrăzi și drumuri expres; avem 2 contracte mari atribuite

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat în licitație, în mai puțin de un an de la operaționalizare, 296 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres și a atribuit două mari contracte pentru construcția de tronsoane pe autostrada Unirii (A8) zona montană Târgu Mureș-Târgu Neamț, a declarat marți directorul general al

Economic 15-04-2025 11:56

Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților, după ce culturile au fost afectate de ger

Producătorii de fructe și legume cer sprijin autorităților, în condițiile în care culturile horticole au fost 'compromise grav' după două episoade de ger, potrivit unui comunicat al Asociației Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli 'Fruleg-Ro'. Conform sursei citate, în caz contrar va urma o seri

Economic 15-04-2025 10:43

Curtea de Conturi: Încadrarea cu personal de conducere și personal de execuție este insuficientă la nivelul unor unități subordonate MApN

Încadrarea cu personal de conducere și personal de execuție este insuficientă la nivelul unor unități subordonate Ministerului Apărării Naționale, iar măsurile de atragere și menținere a resurselor umane calificate nu sunt eficiente și corelate cu volumul și complexitatea responsabilităților posturilor respective, rezultând o limitare a capacității de rea

Economic 15-04-2025 10:40

Hanga (BVB): Bursa poate fi cu adevărat drumul companiilor locale către piață

Bursa poate fi cu adevărat drumul companiilor locale către piață, iar valoarea adăugată pe care o aducem față de zona de 'private equity' este vizibilitatea, a declarat, marți, președintele Bursei de Valori București (BVB), Radu Hanga, la evenimentul prilejuit de aniversarea a 10 ani de la listarea Bittnet Group pe piața locală de capital.