logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Un ordin al Ministerului Finanțelor va reduce posibilitatea de interpretări abuzive ale legislației de către ANAF

Imagine din galeria Agerpres

Un ordin al Ministerului Finanțelor schimbă modul în care instituția se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, conform unui comunicat de presă al Camerei Consultanților Fiscali.

''Ordinul Ministerului Finanțelor 6649/2024 a fost publicat pe 20 decembrie 2024 în Monitorul oficial, fiind un răspuns la cererea Camerei Consultanților Fiscali prin Uniunea Profesiilor Liberale din România. Acesta schimbă modul în care Ministerul Finanțelor se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, atunci când aceasta este neclară ori generează disfuncționalități'', se spune în comunicat.

Concret, Camera Consultanților Fiscali va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a exista o interpretare unitară a legislației și mai ales pentru cunoașterea interpretării și aplicării corecte de către ambele părți implicate - ANAF și contribuabili.

''Cu alte cuvinte, în 2025, prin ordinul ministrului Finanțelor recent publicat, s-au creat premisele ca organismele profesionale reglementate de stat în interes public, împreună cu proprii lor membri, să devină o adevărată interfață între autoritățile fiscale și contribuabili, iar acesta reprezintă un prim pas important spre o administrație fiscală modernă, transparentă și mult mai eficientă'', declară Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și director general în Ministerul Finanțelor, actual director executiv al CCF, citat în comunicat.

Un efect pozitiv al acestei colaborări transparente este faptul că și la nivelul organelor teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală se va reduce semnificativ posibilitatea de a face interpretări diferite ale legislației, ceea ce va ajuta mediul de afaceri.

Unele amnistii fiscale, cum au fost cele privind diurnele transportatorilor și tichetele cadou, au apărut ca efect al legislației neclare.

Concret, când apar probleme reale de interpretare sau aplicare neunitară a legii, semnalate și prezentate de consultanți, acestea vor fi analizate și fundamentate de CCF, iar soluțiile și propunerile de clarificare elaborate vor fi transmise la Ministerul Finanțelor sau la aparatul central ANAF, în funcție de problematică, subliniază sursa citată.

Solicitarea, precum și răspunsul primit, vor fi publicate pe site-ul (www.ccfiscali.ro), în termen de maximum 30 de zile de la primirea răspunsului. De asemenea, soluțiile respective vor fi explicate și diseminate cu membrii în cadrul cursurilor de pregătire profesională pe care le organizează CCF.

Organizația menționează că, pe fondul unei asistențe fiscale directe a contribuabililor care suferea de multă vreme de o ineficiență cronică, prin Ordinul 1233/2021 a fost produsă o ruptură aproape totală, pe de o parte între minister și structurile de asistență ale ANAF și, implicit, între minister și contribuabili, iar pe de altă parte între minister și organismele profesionale.

''Practic, în 2021 s-a realizat un transfer masiv al sarcinilor de îndrumare de la Ministerul Finanțelor spre structurile de asistență a contribuabililor din teritoriu sau spre structurile de specialitate din ANAF central, într-un moment în care aceste structuri teritoriale sau centrale erau, din păcate, la un nivel redus al capacității lor funcționale, fiind extrem de rarefiate numeric și, mai grav, potrivit vechiului ordin, organismele profesionale au fost considerate și ele doar ca un simplu contribuabil'', afirmă Doru Dudaș.

Drept consecință, solicitările și propunerile acestora de clarificare a unor aspecte legislative interpretabile, de aplicabilitate generală, au fost transmise spre soluționare la unitățile fiscale teritoriale ale ANAF, care însă nu le puteau nici ele soluționa tocmai pentru că problemele de interpretare semnalate erau de aplicabilitate generală, fără a fi identificat un anumit contribuabil, iar un asemenea răspuns nu mai era de competența asistenței ANAF și, practic, se intra într-un veritabil cerc vicios în detrimentul contribuabililor, explică sursa citată.

Noul Ordin (6649/2024) a eliminat aceasta restricție privind raporturile Ministerului cu organismele profesionale, reconsiderându-le, practic, ca pe un partener profesional și instituțional care va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a asigura o interpretare și aplicare unitară a legislației.

Camera Consultanților Fiscali este o organizație profesională de utilitate publică, persoană juridică fară scop lucrativ, cu patrimoniu și buget propriu. Este constituită din consultanți fiscali, consultanți fiscali asistenți care au dobândit această calitate, precum și societățile de consultanță fiscală, autorizate de Cameră, în condițiile prevăzute de O.G. nr. 71/2001, privind organizarea și exercitarea activității de consultanță fiscală, cu modificările și completările ulterioare. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 187

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 28-01-2025 19:44

VIDEO Ministrul Mediului: Sunt optimist că vom găsi soluții ca valoarea voucherului 'Rabla Plus' să crească în 2025

Valoarea voucherului la 'Rabla Plus' ar trebui să crească în 2025 și, astfel, industria producătoare de mașini din România să fie susținută, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.  

Economic 28-01-2025 19:10

Tanczos Barna: România va avea un buget cumpătat, prin care punem statul la dietă

Bugetul pe 2025 prevede o reducere a cheltuielilor statului, urmând să fie diminuate bugetele Administrației Prezidențiale, Senatului și Camerei Deputaților, dar și realizate investiții masive în îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor publice, fiind pe creștere bugetele ministerelor Educației, Transporturilor, Sănătății și Mediului, a anunțat, marți s

Economic 28-01-2025 19:03

VIDEO Fechet: Bonusurile acordate la Romsilva sunt într-un cuantum ce nu poate fi explicat nimănui care muncește în țara asta

Numărul Direcțiilor silvice neperformante din cadrul Romsilva, al directorilor și al persoanelor cu funcție de decizie va fi diminuat și ne vom asigura că vom optimiza activitatea acestei instituții, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.  

Economic 28-01-2025 18:26

Monitorul Social: Românii sunt printre europenii cei mai nemulțumiți de viețile lor

Cetățenii români sunt printre europenii cei mai nemulțumiți de viețile lor, inclusiv în comparație cu cei din Europa de Est, arată datele Eurobarometrului 101 din 2024, incluse într-un infografic al Monitorului Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert România. 'Doar 62% dintre români se declarau în 2024 pe deplin mul

Economic 28-01-2025 17:39

Ministerul Energiei: Sumă record, de 880 milioane lei, pentru reabilitarea conductelor de termoficare din trei municipii și o comună

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat marți șase noi contracte de finanțare pentru proiecte cu o valoare totală de 871,875 milioane lei (175,314 milioane euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 521,718 milioane lei (104,904 milioane euro euro), pentru reabilitarea conductelor de termoficare din municipiile Ploiești, Cluj-N

Economic 28-01-2025 15:40

Acțiuni din perioada cuponiadei din anii '90, pretext pentru o campanie de fraudă prin apeluri telefonice

Campania de fraudă prin apeluri telefonice din partea unor infractori care spun că sunt reprezentanți ai Bursei de Valori sau ai SIF Muntenia continuă, aceștia folosind drept pretext presupuse acțiuni vechi pe care victima le-ar deține din perioada cuponiadei din anii '90, dar despre care a uitat, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Economic 28-01-2025 15:35

Valentin Șoneriu (FPIOR): Presiunile legate de taxare vor atrage o tendință de creștere de prețuri în 2025

Industria HORECA din România se află într-un moment de consolidare, iar această tendință va continua și în anii următori, însă presiunile legate de taxare vor atrage în acest an o creștere a prețurilor de până la 10%, susține președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Valentin Șoneriu.

Economic 28-01-2025 15:17

Valentin Ștefan (Poșta Română): Nu mai este nevoie de reorganizarea companiei, ci doar de optimizare de personal

Poșta Română nu are nevoie de reorganizare, ci doar de o optimizare de personal, a declarat, marți, directorul general al companiei, Valentin Ștefan, într-o conferință de presă, menționând că procesul ar putea viza 15-20% din personalul administrativ. 'Planurile de reorganizare de-a lungul anilor au fost aprobate în Consiliul de Adm

Economic 28-01-2025 15:08

Federația Silva: Statutul Personalului Silvic, o lege adoptată în unanimitate în Parlament

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a cerut, marți, o întâlnire cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în contextul recentelor afirmații ale demnitarului cu privire la situația Romsilva. Sindicaliștii au arătat, într-o scrisoare deschisă intitulată 'Stopați denigrarea Romsilva!', că Statutul Persona

Economic 28-01-2025 14:21

Peste jumătate dintre români plănuiesc să își petreacă vacanța de iarnă la munte (sondaj)

Peste jumătate dintre români plănuiesc, în acest an, să își petreacă vacanța de iarnă la munte, iar 3 din 4 vor plăti digital, relevă un sondaj realizat de o companie de plăți. Potrivit cercetării Visa, trei sferturi dintre românii care merg în vacanță vor să plătească cu cardul, smartphone-ul sau ceasul inteligent, iar aproape ju

Economic 28-01-2025 13:29

Ștefan (Poșta Română): Anul trecut a fost cel mai bun an al Poștei din ultimii 35

Poșta Română a avut în 2024 cel mai bun an din ultimii 35 de ani, a anunțat, marți, directorul general al operatorului poștal de stat, Valentin Ștefan, într-o conferință de presă, în condițiile în care compania a realizat venituri totale în valoare de 1,78 miliarde de lei, în creștere cu 9% față de anul anterior.

Economic 28-01-2025 13:17

Ministerul Energiei a inițiat demersurile pentru reforma companiilor de stat;sunt vizate economii de peste 1 miliard de lei

Ministerul Energiei a demarat un amplu proces de eficientizare și de restructurare a companiilor de stat din domeniu, fiind vizate economii totale de peste un miliard de lei, fără afectarea bunei funcționări a activității de producție și a planurilor de investiții în curs, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES. 'În cont

Economic 28-01-2025 12:03

Directorul general al Bergenbier, Mihai Voicu, a fost ales, pentru a doua oară, președinte al Asociației Berarii României

Membrii Asociației Berarii României l-au ales în funcția de președinte pe Mihai Voicu, director general Bergenbier S.A., companie parte a grupului Molson Coors Beverage Company. Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, începând cu 1 ianuarie 2025, Mihai Voicu a preluat această poziție de la Michal Mrowiec, preșe

Economic 28-01-2025 11:56

Ministerul Finanțelor a atras, marți, 32 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni

Ministerul Finanțelor a atras, marți, 32 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni, când a împrumutat 400 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 123 luni, la un randament mediu de 7,83% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 60

Economic 28-01-2025 11:39

Tricomserv listează obligațiuni de 2,5 milioane de lei pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al BVB

Tricomserv, companie românească specializată în producția industrială și fabricarea echipamentelor destinate sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, debutează pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al Bursei de Valori București (BVB) cu prima listare a unei emisiuni de obligațiuni corporative, garantate, neconvertibile, în valoare de 2,5