logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Asociații patronale din 7 țări, inclusiv România, au semnat o Declarație comună pentru o strategie industrială eficientă a UE

Imagine din galeria Agerpres

Asociațiile patronale din Austria, Croația, Cehia, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia au semnat o Declarație comună prin care își exprimă sprijinul deplin pentru o strategie industrială cuprinzătoare și eficientă a Uniunii Europene (UE), care să completeze Pactul verde european (EU Green Deal) și industriile strategice, mari consumatoare de resurse și energie din Europa în criza complexă actuală, se arată într-un comunicat de presă al Confederației Concordia, transmis luni AGERPRES.

'Odată cu preluarea președinției CE de către Polonia, organizațiile patronale din Europa Centrală și de Est au dorit să dea un semnal prin care să ceară sprijinirea economiei, industriei și companiilor strategice europene, pentru relansarea competitivității lor la nivel global, în contextul crizei complexe cu care ne confruntăm. Împreună cu colegii noștri din țările CEE, facem apel la instituțiile europene să sprijine prin măsuri concrete o strategie industrială care poate să ajute companiile europene în competiția globală, precum și în atingerea obiectivelor de sustenabilitate asumate. Suntem într-un moment de cotitură, iar competitivitatea Europei și a regiunii CEE depinde într-o mare măsură de reducerea și eliminarea presiunilor birocratice și de reglementare în spatiul UE, de reașezarea politicii energetice și consolidarea Pieței Unice', a declarat, în comunicatul citat, Radu Burnete, directorul executiv al Concordia, organizație semnatară a Declarației comune.

Conform patronatelor din România, numirea noului Colegiu de Comisari și stabilirea noilor priorități ale Comisiei Europene coincid cu formularea unui nou Acord UE pentru o Industrie Curată (EU Clean Industrial Deal), completat de Actul legislativ privind accelerarea decarbonizării industriale (Industrial Decarbonization Accelerator Act).

'Aceasta oferă o oportunitate unică și un impuls de a adapta politicile europene la realitatea economică și geopolitică diferită, atât în interiorul, cât și în afara UE și de a urma recomandările din rapoartele Draghi și Letta pentru a spori competitivitatea și dezvoltarea', notează sursa citată.

Documentul comun îndeamnă instituțiile UE să ia o serie de măsuri, în săptămânile care vor urma, sub Președinția poloneză a UE, și să le încorporeze în anticipatul EU Clean Industrial Deal.

O primă măsură se referă la formularea și punerea în aplicare a unei politici industriale cuprinzătoare a Uniunii, aliniată la obiectivele Pactului verde (Green Deal).

'Îndemnăm noua Comisie Europeană și toate celelalte instituții ale UE să pregătească o politică industrială coerentă și eficientă, sub forma EU Clean Industrial Deal și cu scopul general de a preveni dezindustrializarea Europei. Pactul trebuie să permită industriei UE să rămână competitivă și rezilientă în fața crizelor actuale și a nevoilor de tranziție, acoperind atât industriile upstream, cât și sectoarele critice ale industriilor downstream, în special pe cele mai vulnerabile la dezindustrializarea și externalizarea producției. EU Clean Industrial Deal ar trebui să permită industriilor în tranziție ale UE să prospere și să îndeplinească cu succes obiectivele Pactului verde al UE', se menționează în comunicat.

De asemenea, se solicită completarea EU Clean Industrial Deal cu o politică comercială a UE 'fermă și coordonată, în fața unei instabilități geopolitice și economice fără precedent'.

'Susținem o revizuire cuprinzătoare a măsurilor actuale de apărare comercială pentru a proteja industria UE și, dacă este necesar, sprijinim introducerea de noi măsuri, inclusiv cote de salvgardare sectoriale sau regimuri de clasificare. Solicităm Comisiei Europene să consolideze eficacitatea instrumentelor și investigațiilor de apărare comercială ale UE, ținând cont de necesitatea unei abordări echilibrate pentru a evita intervenționismul dur. Europa trebuie să se concentreze pe soluțiile pro-piață prezentate în raportul Draghi pentru a avea succes economic. Este esențial să acordăm prioritate negocierii și implementării acordurilor comerciale cu regiuni cheie precum Mexic, Mercosur, Australia, India și ASEAN pentru a diversifica furnizorii și a promova parteneriate avantajoase reciproc, echilibrând în același timp interesele geopolitice și economice. Comerțul deschis trebuie să rămână o piatră de temelie a politicii economice a UE pentru a menține competitivitatea', se arată în Declarația comună.

O altă solicitare vizează abordarea deficiențelor din politica energetică a UE.

'Solicităm instituțiilor UE să evalueze toate nivelurile componentelor prețului energiei, inclusiv prețul angro, rețelele și taxele/ tarifele, precum și impactul acestora asupra competitivității industriale a UE. Susținem o analiză amplă a tuturor măsurilor posibile de reducere a costurilor energiei pentru consumatorii și întreprinderile industriale, în conformitate cu principiul neutralității tehnologice și cu scopul de a menține prețuri competitive la energie în UE, de exemplu prin viitorul Plan de Acțiune pentru Prețuri Accesibile la Energie. De asemenea, îndemnăm Comisia Europeană să pună în aplicare măsuri care să transfere beneficiile din punct de vedere al costurilor energiei electrice regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon către industriile și companiile mari consumatoare de energie și, la nivel național, să reducă partea reglementată (de exemplu, tarife și taxe) din prețul final al energiei electrice, în măsura în care este posibil (...)', se subliniază în document.

Alte cereri menționate în Declarația parafată de către patronatele din cele șapte țări sunt: reducerea sarcinii de reglementare și asigurarea unei armonizări interne sporite a politicilor europene în cadrul viitoarei legislaturi, eliminarea lacunelor de reglementare din politicile UE privind piața carbonului și sprijinirea unei piețe unice durabile pentru produsele ecologice și cu emisii scăzute de dioxid de carbon. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 296

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 03-04-2025 14:26

VIDEO Tanczos Barna: Am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale

Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență prin care a modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, a declarat, joi, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, după ședința de Guvern.

Economic 03-04-2025 13:57

Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini

România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu. În opinia sa, Rom&acir

Economic 03-04-2025 12:40

Dobre (TradeVille): Concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori; avem mai mulți investitori la Bursă cu Fidelis

Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al

Economic 03-04-2025 12:14

Burnete (Concordia): Impactul taxelor impuse de SUA se va vedea în România în industria auto, a mobilei sau articolelor din oțel

Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor i

Economic 03-04-2025 12:00

VIDEO INTERVIU/Vevera (ICI): Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie

Inteligența artificială a reușit să acopere o parte din deficitul de personal, preluând partea de acțiuni repetitive, de programare basic, dar zona de creativitate, cea de dezvoltare, vor rămâne clar zone umane la acest moment, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al ICI București, Adrian-Victor Vevera.

Economic 03-04-2025 11:51

Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul

România se află tot mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Vlad Bontea,

Economic 03-04-2025 11:04

UPDATE Circulația feroviară a fost reluată pe distanța Teregova - HM Poarta

Circulația feroviară a fost reluată în condiții de siguranță pe distanța Teregova - HM Poarta, joi după-amiaza la ora 12:58, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'Personalul feroviar din cadrul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara a acționat în zona afectată, împreună cu utilajele din dotar

Economic 03-04-2025 10:51

Despăgubirile plătite de asigurători în baza polițelor RCA au crescut cu 38%

Despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste 4,7 miliarde lei, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA - Fondul de Ga

Economic 03-04-2025 10:07

Curtea de Conturi semnalează necesitatea reproiectării Sistemului național de adăpostire a populației în caz de conflict armat

Curtea de Conturi recomandă autorităților responsabile să elaboreze o Concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației, întrucât actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației î

Economic 03-04-2025 10:01

Un zbor TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat miercuri după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, întreruperea decolării

Zborul unei aeronave TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat, miercuri, pentru efectuarea unor verificări și teste suplimentare, după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, să recurgă la procedura de întrerupere a decolării prin frânare, a anunțat joi operatorul aerian național. 'Compania TAROM anunță că, în con

Economic 03-04-2025 09:39

Visit Borșa Fidelity, program de reduceri pentru turiștii ce vor înnopta în Borșa mai mult de 2 nopți

Turiștii care se vor caza minimum trei nopți la un hotel sau pensiune din Borșa vor primi, din toamnă, prin programul Visit Borșa Fidelity, diverse facilități și reduceri, precum 30% la abonamentul de schi, 15% la magazinul de articole sportive, 15% la restaurant, dar și la toate activitățile turistice organizate în oraș, a anunțat, miercuri, primarul Ion Sorin

Economic 03-04-2025 09:29

Poșta Română a desființat 75% din posturile de la nivel central

Compania Națională Poșta Română a eliminat 75% din posturile de la nivel central, de la 1.200 la 300 de angajați, în timp ce, la nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent, se arată într-un comunicat al companiei. 'Poșta Română a impleme

Economic 03-04-2025 08:44

Buzău: Fermă care va produce 100.000 de purcei pe an, înființată la Săhăteni cu o investiție de 16 milioane de euro

Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău anunță finalizarea unei ferme pentru reproducerea suinelor în comuna Săhăteni, cu o valoare totală de 16.410.000 euro, care va produce aproximativ 100.000 de purcei pe an. Valoarea totală a ajutorului de stat, potrivit DAJ Buzău, a fost de 13.128.000 de euro, asigurat prin bugetul Ministerului Agriculturi

Economic 03-04-2025 08:12

Proiect estimat la 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru 25 de kilometri de pârtii de schi, la Borșa

Primăria Borșa este în discuții cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest ca, prin Programul Operațional Regional, în perioada 2027 - 2032, să obțină minimum 50 de milioane de euro, în așa fel încât pârtia olimpică de aici, cu pârtia veche din zona Runcu Știolului și cu cea din Pasul Prislop să fie legate, obțin&acir

Economic 02-04-2025 18:57

Sebastian Burduja: Încă 114 comunitați vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Încă 114 comunități vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei, valoarea totală a acestor proiecte fiind de 233 de milioane de lei, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ministerul Energiei sprijină comunitățile locale din România, oferindu-le finanțări nerambursabile prin care pot să î