ASFR se străduiește de doi ani să revizuiască un ordin din 1986 pentru sancționarea ceferiștilor care au consumat alcool

Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (ASFR) face eforturi pentru a revizui un Ordin din 1986, în vederea sancționării consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive de către ceferiști și personalul de la metrou.
Într-o ședință de consultare cu conducerea ASFR, AGIFER, cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), dar și ai operatorilor feroviari de marfă și de călători, ai administratorului infrastructurii feroviare publice CFR SA și ai federațiilor sindicale din calea ferată, la care au participat și jurnaliști, directorul general al autorității, Petru Bogdan, a precizat că încă sunt aspecte de lămurit cu privire la conținutul acestui proiect.
'La proiectul de Hotărâre de Guvern privind constatarea și sancționarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive - am avut vineri o întâlnire la MTI - sunt încă aspecte de lămurit cu privire la conținut. Va trebui inclusiv identificată norma primară care să ne permită prin HG să stabilim aceste aspecte, respectiv constatarea și sancționarea unor astfel de practici. Să sperăm că o să îl ducem la bun sfârșit, deși noi, ASFR, l-am promovat pe circuit în luna aprilie 2024', a spus Petru Bogdan.
La rândul său, directorul general al AGIFER, Laurențiu Dumitru, a susținut că asanarea Ordinului 855/1986 este un proces dificil, pentru că sunt multe părți implicate.
'Nu este posibil ca în 2024 să avem 34 de cazuri de executare a serviciului de către personalul cu responsabilități în siguranța circulației sub influența băuturilor alcoolice. La acest moment, există Ordinul 855/1986 care este caduc, nu mai poate fi aplicat. Nu înseamnă că nu se face cercetare, dar la acest moment nu există asigurat cadrul legal pe domeniul feroviar. S-a încercat (...) să se facă revizuirea lui, să fie aplicabil acum. Nu este simplu. Concret, sunt multe părți implicate: avem Poliția, Ministerul Sănătății, avem operatorul feroviar, avem administratorul de infrastructură și în final procuratura. Trebuie ca lucrurile să fie făcute foarte bine, în așa fel încât să se poată face un dosar penal pe baza rechizitoriului (...) În momentul de față este complicat de făcut. ASFR de doi ani încearcă să facă lucrul ăsta', a spus Laurențiu Dumitru.
Potrivit acestuia, personalul ceferist depistat sub influența alcoolului este sancționat, aplicându-i-se prevederile Codului Penal, adică doar pentru un consum de peste 0,8 la mie alcool. Sub acest prag, ceferiștii nu pot fi sancționați, pentru că nu există legislație.
'Acum, ce facem noi de la 0,1 la 0,7 (la mie alcool - n. r.)? Pentru aceasta am inițiat acest proiect de HG în care am încercat să acoperim această carență și am prevăzut o serie de praguri minime care nu pot fi depășite, sancțiunile respective, inclusiv anularea autorizațiilor - deci nu mai stăm la 0,4...De exemplu, noi am avut niște discuții și cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Sănătății (...) Ei acum au descoperit, acum și-au dat seama că este o problemă în a stabili condiții, praguri, cum se transportă probele etc.', a explicat Dan Marcel Bărbuț, ASFR.
Proiectul de HG pentru sancționarea consumului de alcool și de substanțe psihoactive a fost pus în dezbatere publică în aprilie 2024, de atunci existând diverse întâlniri între reprezentanții mai multor instituții, care încearcă să răspundă la diverse situații ce se pot ivi.
'Proiectul de HG pe care l-am propus acum pentru sancționarea consumului de alcool și de substanțe psihoactive ne-a dus la concluzia că trebuie să punem în dialog mai multe instituții. A fost elaborat în toamna anului 2023, am prezentat un proiect MTI înainte să ajungă pe circuitul de avizare în primele luni ale anului 2024, pe urmă a fost pus în transparență în aprilie 2024 și de atunci există un schimb de corespondență și întâlniri la nivelul ministerelor, pentru că s-au pus întrebări de genul 'Cine va însoți salariatul constatat că este sub influența alcoolului până la unitatea sanitară?', 'Va fi însoțit de un salariat al poliției sau salariatul operatorului?', 'Cine va suporta costurile, dacă se dovedește la recoltare că nu are alcool în sânge?', 'Cine va înlocui salariatul respectiv?', 'Pe perioada înlocuirii, ce post va ocupa acesta?' etc.', a completat Mihai Roșca, de la ASFR.
Prezent la ședință, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu, a susținut că sindicatele cer din 2007 adaptarea Ordinului 855/1986 la condițiile actuale.
'Noi, sindicatele, cerem încă din 2007 înlocuirea lui 855 la toate întâlnirile. Faptul că ne trezim în 2025 că nu avem un act normativ care să fi înlocuit pe 855 este foarte grav, pentru că viața ne-a demonstrat că ultimele evenimente din ultimii 5 ani în proporție de 99% au avut printre altele și mecanic băut. De ce? Pentru că nu se mai lucrează la prevenție, nu avem o legislație aplicabilă care să-l sancționeze', a punctat Măntescu.
În Nota de fundamentare care însoțește proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor privind verificarea, constatarea și sancționarea consumului de alcool, de substanțe și produse psihoactive, precum și de medicamente psihotrope, în cazul personalului cu responsabilități în siguranța feroviară și pe rețeaua de transport cu metroul, pusă în dezbatere publică pe site-ul MTI la data de 30 aprilie 2024, se arată că prevederile din OMTTc nr. 855/1986 nu mai sunt actuale raportat la evoluțiile ulterioare referitoare la: structura organizatorică a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii; apariția după anul 2000 a operatorilor economici privați în domeniul transporturilor feroviare pe domeniul infrastructurii și a transportului atât de marfă cât și de călători, respectiv operatori de transport feroviar și gestionari de infrastructură feroviară neinteroperabilă; modificările de profunzime ale cadrului legislativ aferent transportului feroviar; modificările de profunzime ale cadrului legislativ aferent contravențiilor și al faptelor penale.
'În exploatarea sistemului de transport feroviar din România au fost înregistrare accidente și incidente feroviare în care a fost implicat personal feroviar depistat a fi sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor sau a produselor psihoactive. Majoritatea acestor accidente au fost grave, soldându-se cu victime omenești și/sau cu pagube materiale semnificative. Numărul acestor accidente și incidente este crescut, considerat ca pondere la numărul total de astfel de evenimente. Enumerăm în continuare câteva exemple de accidente feroviare în care a fost implicat personal care a fost depistat a fi sub influența băuturilor alcoolice: accidentul feroviar din 2 august 2014 de la Cotești; accidentul feroviar din 23 noiembrie 2016 de la Arad; accidentul feroviar din 8 aprilie 2017 de la Merișor (Valea Jiului); accidentul feroviar din 18 august 2018 de la Cârcea; accidentul feroviar din 29 iulie 2021 de la Fetești; accidentul feroviar din 17 mai 2023 de la Toporu (Giurgiu); accidentul feroviar din 10 iunie 2023 de la Sighișoara. În contextul actual, cercetările și investigațiile ulterioare producerii accidentelor sau incidentelor feroviare în care este implicat personal depistat a fi sub influenta alcoolului, a substanțelor și a produselor psihoactive, precum și a medicamentelor psihotrope, sunt îngreunate de lipsa unui cadru de reglementare actualizat și lipsit de ambiguități. Siguranța feroviară este afectată de fenomenul consumului de alcool, de substanțe și produse psihoactive, precum și de medicamente psihotrope. Lipsa unui instrument normativ actual și în concordanță cu noile reglementări europene și naționale constituie un impediment în combaterea respectivului fenomen', se spune în document. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burnete (Concordia): Momentul este unul sensibil, iar investitorii și mediul de afaceri au unele îngrijorări legitime
Cursul valutar a urcat marți către pragul de 5,1 lei/euro, iar această depreciere se va vedea în prețuri mai mari la diferite produse și servicii, dobânzile au crescut și e posibil să se mențină la nivel ridicat, ceea ce face ca investitorii și mediul de afaceri să aibă unele îngrijorări legitime, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia oferă stabilitate într-un context regional complicat (ministru)
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia, care a fost semnat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, oferă stabilitate într-un context regional complicat, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'La finalul săptămânii trecut
ANRE: Site-ul chestionare-anre.ro nu are nicio legătură cu instituția noastră
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se delimitează ferm de site-ul https://chestionare-anre.ro/ și atrage atenția publicului că acest site nu aparține și nu este administrat de ANRE. 'În ultima perioadă, ANRE a fost informată cu privire la faptul că platforma online menționată promovează articole c
CONAF: Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii
Industria românească are nevoie de talente bine pregătite, iar Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii, susțin reprezentantele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). 'Cea de-a III-a ediție a programului 'Pactul pentru Tineri' - 'O carieră reală: de la vocaț
ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET
Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.
Dragoș Cabat (CFA): Cred că în zilele următoare cursul de schimb își va reveni
Cursul de schimb ar putea să-și revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru AGERPRES analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, co-fondator Cabat&Pah Investments. 'Pentru mine e un pic neașteptat. Am mai
Programul 'Rabla pentru tractoare' începe pe 12 mai; solicitanții pot aplica online, în aplicația AFM
Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul 'Rabla pentru tractoare', începând din data de 12 mai, timp de o săptămână sau sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit
Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar
Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu. 'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de
Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei
Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost
Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ
Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia
Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica
Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu
Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%
PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri
Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m