logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Metrorex propune scumpirea călătoriei cu metroul, de la 1 ianuarie; o călătorie ar urma să coste 5 lei

Imagine din galeria Agerpres

Metrorex propune majorarea tarifelor de călătorie cu metroul, începând de la 1 ianuarie 2025, tariful pentru o călătorie urmând să crească de la 3 lei în prezent la 5 lei, iar abonamentul lunar de la 80 de lei la 100 de lei, conform unui proiect de Ordin publicat marţi pe site-ul Ministerului Transporturilor.

"Metrorex SA propune ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul începând cu 01.01.2025, diferenţiat pe tipuri de titluri de călătorie, în sensul echilibrării preţului unitar per călătorie, concomitent cu încurajarea utilizării abonamentelor lunare cu plata în avans care asigură resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de exploatare, dar care protejează călătorii fideli, creşterea medie fiind de circa 45%, ceea ce înseamnă o creştere lunară în valoare absolută a veniturilor din transportul călătorilor de circa 11 milioane lei", se menţionează în proiect.

Conform anexei proiectului, tariful pentru o călătorie va creşte de la 3 la 5 lei, cel pentru două călătorii de la 6 la 10 lei, pentru 10 călătorii de la 25 de lei la 40 de lei. Abonamentul pentru 24 de ore va costa 12 lei (8 lei în prezent), cel pentru 72 de ore - 35 de lei (20 lei în prezent), abonamentul săptămânal 45 de lei (35 lei în prezent), cel lunar - 100 lei (80 în prezent), abonamentul pe 6 luni - 500 lei (400 în prezent) şi cel pe un an 900 lei (700 în prezent).

De asemenea, preţul abonamentului lunar pentru donatori de sânge va creşte de la 40 de lei la 50 de lei şi cel pentru studenţi de la 8 lei la 9 lei. 10 călătorii pentru studenţi vor costa 4 lei (2,5 lei în prezent).

În proiectul de Ordin se explică faptul că în ultimii 4 ani gradul de subvenţionare a transportului de călători cu metroul a scăzut de la 57,35% în anul 2021, la circa 50,14% în 2024, excepţie făcând anul 2022, când gradul de subvenţionare a fost de 66,51%.

"Gradul de acoperire al subvenţiei în veniturile totale a scăzut de la an la an, fapt care se datorează în principal creşterii ponderii veniturilor din transport călători cu metroul, respectiv ponderii altor venituri din exploatare, în veniturile totale, ca urmare a măsurilor întreprinse de managementul companiei. În scopul îmbunătăţirii permanente a rezultatului exerciţiului financiar, respectiv al micşorării diferenţei dintre venituri şi cheltuieli, legiuitorul a dat posibilitatea companiei ca, periodic, să facă ajustări ale tarifelor de călătorie cu metroul cu respectarea unor condiţii minime impuse", precizează sursa citată.

Ultima ajustare tarifară a avut loc în anul 2021, fiind aprobată prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 1026/27.07.2021.

"În perioada analizată de la ultima ajustare a tarifelor, august 2021 şi până în luna septembrie 2024, preţurile de consum pentru anumite elemente care au pondere mare în cheltuielile de exploatare ale Metrorex au crescut, astfel că indicele de creştere a preţurilor specifice pentru combustibili, apă şi canal şi energie termică a fost: pentru combustibili - 131,07%, pentru apă, canal - 151,63%, pentru energie termică - 153,91%. Preţul mediu al călătoriei cu metroul, reprezentând rezultatul raportului dintre veniturile din transportul de călători şi numărul călătorilor transportaţi este în prezent de circa 1,71 lei/călătorie, adică 0,34 euro cenţi, în condiţiile în care la nivel european preţul mediu este de 2 euro", se menţionează în proiect.

În perioada următoare, Metrorex S.A. va face demersurile necesare în vederea ajustării tarifelor de călătorie la titlurile comune cu STB şi CFR, în această etapă tarifele titlurilor respective rămânând nemodificate.

Titlurile de călătorie cu metroul achiziţionate până în ziua precedentă aplicării noilor tarife vor putea fi utilizate până la terminarea numărului de călătorii sau expirarea duratei de valabilitate a acestora.

Utilizatorii metroului se pot deplasa pe toată reţeaua metroului din Bucureşti, respectiv pe toate cele 5 linii magistrale şi 64 de staţii, prin achitarea o singură dată a taxei de călătorie, transferul de pe o linie pe alta, indiferent de titlul de călătorie utilizat, făcându-se fără taxe suplimentare.

Potrivit sursei citate, măsura de ajustare a tarifelor de călătorie cu metroul va conduce la o creştere lunară a veniturilor proprii ale Metrorex cu circa 10,719 milioane lei, valoare ce va contribui la diminuarea deficitului de finanţare şi un grad mai mare de acoperire a cheltuielilor de asigurare a serviciului public de transport călători cu metroul în condiţii de siguranţă. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1447

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 29-05-2025 16:09

OMV Petrom: Rafinăria Petrobrazi a fost repornită în siguranță, după mentenanța planificată

OMV Petrom a reluat producția de carburanți la rafinăria Petrobrazi, după o oprire planificată de 20 de zile, conform unui comunicat de presă al companiei. În această perioadă au fost realizate inspecții și lucrări periodice de întreținere, au fost înlocuiți catalizatorii și diverse echipamente și componente, ca parte a iniți

Economic 29-05-2025 15:32

Parteneriat strategic între InfoCons și DNSC pentru informarea consumatorilor despre protecția digitală

InfoCons Protecția Consumatorilor și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat un parteneriat strategic în vederea consolidării cooperării în domeniul securității cibernetice și pentru a furniza consumatorilor informații esențiale privind protecția digitală. 'Obiectivele acestui parteneriat includ proteja

Economic 29-05-2025 15:05

Ministerul Finanțelor a atras, joi, 778,7 milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 778,7 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 62 luni, la un randament mediu de 7,49% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de

Economic 29-05-2025 15:05

Turismul românesc are șanse de revenire în 2025 (specialiști)

Turismul românesc a înregistrat o evoluție remarcabilă în 2024 și dă semne clare de consolidare în 2025, în special pe segmentul litoralului, susțin reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), care organizează cea de-a doua ediție a Infoturului 'Riviera Românească' alături de OMD Județul Constanța și

Economic 29-05-2025 14:56

Faptul că TVA nu va crește înseamnă că antreprenorii pot ieși din starea de panică (FPIOR)

Faptul că TVA nu va crește înseamnă că antreprenorii își pot face planuri de dezvoltare, pot ieși din starea de panică și se pot așeza într-o normalitate, consideră Călin Cozma, președinte executiv FPIOR, după întâlnirea de joi cu președintele Nicușor Dan. 'Mediul de afaceri și, în mod particular, sector

Economic 29-05-2025 14:20

Grindeanu: În acest moment cred că suntem cu vreo 800 de kilometri de autostrăzi în execuție; șantierele trebuie să continue

Una dintre principalele cauze pentru deficitul ridicat al României este faptul că în acești ani s-a investit foarte mult, iar în acest moment cred că suntem aproape cu 800 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres în execuție iar șantierele trebuie să continue, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

Economic 29-05-2025 13:46

Burduja: După 1 iulie, românii vulnerabili trebuie și vor fi protejați; facturile nu vor exploda, nu vor bubui

Românii vulnerabili trebuie și vor fi protejați după 1 iulie, în contextul liberalizării pieței de energie, iar facturile nu vor exploda, nu vor bubui, a scris joi, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Plafonarea și compensarea facturilor au adus consumatorilor casnici din România, de trei ani, al patrulea

Economic 29-05-2025 13:35

Mititelu (ASF): 1,5 miliarde de euro - suma despăgubirilor plătite de către asiguratori pentru accidente auto

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Sorin Mititelu, a pledat, joi, pentru schimbarea comportamentului în trafic, atrăgând atenția că suma plătită anual, în România, de asiguratori pentru accidentele rutiere este de aproximativ 1,5 miliarde de euro, resurse care ar putea fi folosite în beneficiul societății. &#

Economic 29-05-2025 13:31

Digul construit în subteran de angajații Salrom a cedat la presiunea apei; stocurile de sare au fost compromise

Digul construit în subteran de către angajații Salrom a cedat, joi, la presiunea apei, sectorul minier Telegdy nu mai poate fi salvat de pătrunderea apei iar stocurile de sare aflate în subteran au fost compromise, a anunțat Societatea Națională a Sării SA. 'Pe fondul precipitațiilor abundente produse în întreaga ța

Economic 29-05-2025 13:24

Poșta Română a finalizat procesul de relocare a sediului central din Bulevardul Dacia pe Calea Giulești

Sediul central al Companiei Naționale 'Poșta Română' (CNPR) a fost relocat pe Calea Giulești, în apropierea centrului logistic al companiei, informează operatorul de servicii poștale, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. 'Relocarea Administrației Centrale în Calea Giulești, București, reflectă

Economic 29-05-2025 13:06

AFM: 4.253 de persoane juridice de drept privat au aplicat în Programul 'Rabla', în primele două ore de la debut

Un număr de 4.253 de persoane juridice de drept privat au aplicat, în primele două ore de la debutul programului 'Rabla' 2025, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Sesiunea de înscriere a persoanelor juridice de drept privat în cadrul Programului Ra

Economic 29-05-2025 13:03

ARB: Copiii trebuie să știe că datele personale nu se oferă niciodată, părinții sunt încurajați să instaleze soluții de control parental

Asociația Română a Băncilor (ARB) oferă o serie de recomandări pentru siguranța online a copiilor, în contextul apropierii Zilei Internaționale a Copilului și a vacanței de vară. 'Într-o lume tot mai conectată, unde tehnologia e parte integrantă a vieții de zi cu zi, vigilența digitală este o necesitate. Tinerii, dar și p

Economic 29-05-2025 12:39

Curtea de Conturi recomandă inițierea demersurilor pentru promovarea unui proiect de lege a salarizării specifice justiției

Curtea de Conturi a recomandat inițierea demersurilor pentru promovarea unui proiect de lege a salarizării specifice domeniului justiției, în cadrul misiunilor de audit public extern realizate la Înalta Curte de Casație și Justiție. 'În contextul misiunilor de audit de conformitate și financiar efectuate la Înalta C

Economic 29-05-2025 12:27

Neguț (RBL), după întâlnirea cu Nicușor Dan: Discuția a fost focusată preponderent doar pe ajustări, nu pe creșteri de taxe

Reprezentanții mediului de afaceri au discutat joi cu președintele României, Nicușor Dan, mai degrabă despre măsurile structurale care pot fi luate în afara unei potențiale creșteri de taxe, pentru reducerea deficitului bugetar, a declarat Sergiu Neguț, președinte al Romanian Business Leaders (RBL). 'Prioritatea importantă pe c

Economic 29-05-2025 12:06

Raport: Doar 1% dintre cele 581.200 de domenii '.ro' sunt protejate cu stratul suplimentar de securitate DNSSEC

Numărul domeniilor de Internet cu extensia '.ro' a ajuns, în prezent, la 581.200, însă doar 1% dintre acestea sunt protejate cu stratul suplimentar de securitate DNSSEC (Domain Name System Security Extensions), arată un raport de specialitate prezentat joi. Raportul Pulse a fost prezentat, joi, de către Robbie Mitchell, dig