Boloş: Mă întorc la conducerea MIPE cu un obiectiv clar, acela de a continua să simplificăm accesul la bani europeni

Marcel Boloş, care a primit luni avizul în Parlament pentru a reveni la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, afirmă că se întoarce la conducerea MIPE cu obiectivul clar de a continua simplificarea accesului la bani europeni.
"După un mandat la Ministerul Finanţelor în care m-am concentrat pe protejarea investiţiilor, asigurarea stabilităţii economice şi modernizarea administraţiei fiscale, revin la conducerea MIPE cu o perspectivă consolidată, dar cu acelaşi angajament de a transforma vieţi şi comunităţi. (...) Aum, mă întorc la conducerea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu un obiectiv clar: să continuăm să simplificăm accesul la bani europeni, să semnăm rapid contractele pentru perioada 2021-2027 (unde avem de atras 46 miliarde euro), să deblocăm PNRR şi să continuăm procesul de descentralizare a fondurilor. Beneficiarii trebuie să aibă acces rapid şi uşor la fonduri, fără obstacole administrative inutile", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat că, pentru a realiza acest lucru, îşi propune continuarea simplificării procedurilor de accesare şi gestionare a proiectelor şi optimizarea MySMIS, astfel încât beneficiarii să poată depune proiecte şi gestiona finanţările eficient, în timp real.
"Marile proiecte de dezvoltare au nevoie de asistenţă tehnică personalizată, oferită autorităţilor locale şi beneficiarilor pentru a depăşi blocajele din procesul de accesare", a precizat Boloş.
De asemenea, el a adăugat că îşi mai propune o concentrare pe lansarea apelurilor de proiecte şi semnarea contractelor de finanţare pentru Politica de Coeziune 2021-2027, cu focus pe infrastructură, sănătate, educaţie, digitalizare şi tranziţia verde, continuarea transferului de competenţe către autorităţile locale (administraţiile locale să aibă mai multă autonomie în gestionarea proiectelor şi a resurselor, dar şi sprijin tehnic şi administrativ pentru implementare).
"Este multă treabă şi pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, primul pas fiind să avem o radiografie detaliată a jaloanelor blocate din PNRR. Trebuie să ne asigurăm că sunt realizate reformele restante din cererea de plată III şi cele care se regăsesc în foaia de parcurs pentru aderarea la OECD. De asemenea, este necesară modificarea PNRR pentru adaptarea la contextul realităţii implementării acestuia, continuând să simplificăm fluxurile financiare pentru beneficiarii de fonduri din PNRR. Mă întorc aşadar într-un loc drag mie, cu oameni foarte buni, pe care am avut privilegiul să-i coordonez de două ori înainte. În ultimul mandat, am demonstrat că România poate vorbi de eficienţă în utilizarea fondurilor europene, reuşind să aducem 11,3 miliarde de euro într-un singur an, un record care a pus România pe o traiectorie de dezvoltare accelerată. Rămâne de văzut cum va arăta acest al treilea capitol, dar mă angajez să menţin aceeaşi dedicare şi determinare pentru beneficiari. Misiunea mea este clară: să transform resursele europene în proiecte care schimbă vieţi şi să aducem împreună modernizarea pe care o aşteptăm cu toţii. Succesul depinde de munca în echipă şi de colaborarea strânsă cu toate părţile implicate", a punctat noul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Marcel Boloş a mai subliniat că în mandatul de ministru al Finanţelor s-a concentrat pe asumarea unui plan bugetar structural pentru o consolidare fiscal-bugetară pe 7 ani, care aduce o reducere lină a deficitului bugetar şi asigură menţinerea datoriei publice mult sub media Uniunii Europene.
"Această reducere graduală permite implementarea unui buget de investiţii de 1.000 miliarde lei până în 2031 (peste 100 miliarde lei anual). Trebuie să înţelegem că dacă România nu s-ar fi conformat Tratatului, atunci risca suspendarea fondurilor europene. Adică pentru România ar fi urmat o perioadă fără investiţii în autostrăzi şi drumuri, fără investiţii în spitale, fără investiţii în şcoli, fără investiţii în apă-canalizare", a precizat el.
Boloş a mai menţionat că au fost dublate investiţiile publice pe care statul şi le poate asuma, de la 70 miliarde lei anual la 123 miliarde lei (care vor genera un puternic efect multiplicator), iar anul viitor vor ajunge la 150 miliarde lei.
Totodată, sustenabilitatea finanţelor publice a fost o altă prioritate centrală în mandatul său la Ministerul Finanţelor, chiar şi într-un an dificil pentru buget, marcat de provocări economice şi de presiuni electorale.
"Am reuşit să menţinem un echilibru delicat între nevoia de dezvoltare economică şi angajamentele sociale privind majorarea pensiilor şi salariilor", susţine Boloş.
Potrivit acestuia, un alt obiectiv a fost implementarea modulelor de digitalizare (e-Factura, e-Transport, e-case de marcat, scanere la punctele vamale şi module antifraudă), care "deşi au generat şi nemulţumiri", sunt măsuri care au permis crearea unui sistem integrat de management al riscurilor, care oferă ANAF instrumentele necesare pentru a desfăşura controale mai bine direcţionate şi mai eficiente.
Marvel Boloş a mai afirmat că, în timpul mandatului la Finanţe, s-a concentrat şi pe îmbunătăţirea colectării veniturilor, prin măsuri care au redus evaziunea fiscală şi au crescut încrederea contribuabililor în sistem. Implementarea măsurilor de digitalizare şi a reformelor fiscale a contribuit semnificativ la creşterea ponderii veniturilor fiscale în PIB, de la 24,2% la 26,2%, ceea ce a generat un plus de 75 miliarde lei în venituri colectate, această creştere a veniturilor contribuind nu doar la reducerea presiunii deficitului bugetar, dar creând şi un spaţiu fiscal mai mare pentru investiţii strategice, creşteri de pensii şi menţinerea formelor de sprijin pentru persoanele vulnerabile.
Un alt pilon esenţial a fost sprijinul pentru mediul de afaceri prin schemele de ajutor de stat şi garanţiile de portofoliu. Prin Programul IMM Plus, au fost puse la dispoziţia mediului de afaceri 13,32 miliarde lei, pentru ca 14.000 de antreprenori să beneficieze de sprijinul necesar pentru dezvoltare şi investiţii, a mai scris Marcel Boloş pe reţeaua de socializare. AGERPRES/(AS-editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Pistol (CNAIR): Din data de 15 mai pot începe lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8
Lucrările pentru construcția unei noi secțiuni a A8, pe secțiunea Târgu Mureș - Miercurea Nirajului, pot începe de joi, constructorul turc fiind mobilizat deja pentru faza de execuție, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. 'Din data de 15 mai pot în
Fechet: Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere; îmi doresc să nu ratăm momentul unei reorganizări temeinice
Reforma Romsilva nu mai are cale de întoarcere, iar o mai bună administrare a pădurilor și a resurselor Regiei înseamnă, în primul rând, să oprim risipa, iar apoi să ne concentrăm pe acele activități care pregătesc un sector forestier eficient la toate nivelurile, a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Simu-Alexandru(CFR): Parteneriatul cu Primăria Sectorului 5 reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate
Parteneriatul CFR SA cu Primăria Sectorului 5 privind proiectul de reamenajare urbană și amenajare zonă de promenadă reprezintă un demers strategic în direcția valorificării responsabile a infrastructurii feroviare neutilizate, potrivit directorului general al companiei, Ion Simu-Alexandru. Compania Națională de Căi Ferate 'CFR'
ANAF: Un dezvoltator imobiliar a fraudat bugetul statului cu peste 2,2 milioane lei
O societate din Suceava, care activează în domeniul construcțiilor rezidențiale și nerezidențiale, a vândut imobilele către persoane fizice și nu a fiscalizat întreaga valoare prevăzută în contractele de vânzare, încasând o parte din sume în contul bancar personal al administratorului, a anunțat marți Agenția Națională
Lucian Romașcanu, membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană
Consiliul Uniunii Europene l-a numit marți în funcție pe Lucian Romașcanu ca membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană, potrivit unui comunicat de presă al instituției. 'Domnul Romașcanu a deținut mai multe funcții publice în România: ministru al Culturii, senator și, cel mai recent, președinte al Co
Ministrul Agriculturii: De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%
Vânzarea produselor a crescut cu 30%, de când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele vizate de această măsură, potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu. 'Vorbim despre plafonarea adaosului com
Peste 180 de companii, din 20 de țări, prezente la Metal Show & TIB 2025
Peste 180 de companii, din 20 de țări, participă la Metal Show & TIB 2025 - cel mai important târg dedicat industriei de prelucrare a metalelor, tehnologiilor și echipamentelor industriale din România-, care se desfășoară în perioada 13-16 mai, la Romexpo. Participanții la expoziție, organizată de Euroexpo Fairs și Romexp
Societatea Națională a Sării: Infiltrațiile la Salina Praid s-au diminuat semnificativ
Specialiștii Societății Naționale a Sării SA (SNS SA) împreună cu autoritățile locale, respectiv ISU Harghita, Apele Române (ABA Mureș/SGA Mureș), Primăria Comunei Praid și Prefectura Harghita, au reușit să diminueze semnificativ din infiltrațiile produse la Salina Praid, ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă. &
Câștigătoarea de la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro
Câștigătoarea premiului de categoria I la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro și nu a dorit să-și facă publică identitatea, a anunțat, marți, Loteria Română. 'Cea mai mare bucurie este că pot împărtăși norocul meu cu cei care au cea mai mare nevoie, familia mea', este mesajul c
Președinție2025/Daraban: Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă
Misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economic pe agendă și ar trebui să existe un target pentru diplomați, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere electorală pe teme economice, organizată la sediul CCIR. 'Diplomația rom&ac
Ministrul Finanțelor: România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia din PNRR
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'România va încasa 1,3 milioane de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia de plată pentru PNRR. Este un aspect important, este o fi
Wellness, natură și experiențe memorabile, tendințele turismului european în 2025 (analiză)
Pasiunile și dorința de a trăi experiențe cu sens continuă să fie factori esențiali în modelarea industriei turismului, deși cursul valutar și contextul geopolitic pot influența comportamentul de consum, relevă raportul anual de Tendințe în turism 2025, lansat de Mastercard Economics Institute (MEI). Potrivit documentului care anal
Barbu: Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic
Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic (PNS), unde există o componentă pentru promovarea produselor românești, a precizat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, produ
Președinție 2025/Daraban: Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat
O temă importantă pentru mediul de afaceri este rolul capitalului străin în economia românească, iar dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina la propriu și la figurat, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o
Barbu: În maximum o săptămână se semnează contractul pentru canalul Siret - Bărăgan
Contractul pentru canalul Siret - Bărăgan se va semna în maxim o săptămână și în două luni vor începe lucrările la această construcție, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, producția alimentară, producția de bă