logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fitch a confirmat ratingul României la 'BBB minus', cu perspectivă negativă

Image

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pe termen lung în valută la 'BBB minus', cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Ratingul României pe termen lung 'BBB minus' este sprijinit de apartenența la UE și intrările de capital conexe care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și macrostabilitatea. PIB-ul per capita și indicatorii de guvernanță și dezvoltare umană sunt niveluri superioare față de țările din aceeași categorie de rating ('BBB'). Aceste puncte forte sunt puse în balanță cu deficitul bugetar și deficitul de cont curent, care sunt persistente și ridicate, cu deteriorarea dinamicilor datoriei, slăbirea credibilității politice, pe fondul incertitudinii politice ridicate și a poziției externe de debitor net relativ ridicată, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.

Perspectiva negativă reflectă combinarea deteriorării semnificative a finanțelor publice și încetinirea accentuată a creșterii în 2024 și posibilul efect advers al incertitudinii politice ridicate privind perspectivele consolidării fiscale, apreciază agenția.

Deficitul general guvernamental al României s-a situat anul trecut la 8,7% din PIB, conform datelor preliminare. Este cel mai ridicat nivel în rândul țărilor cu ratinguri suverane 'BBB' și depășește ținta anterioară a Guvernului (5% din PIB prevăzut în Programul de convergență) și 6,5% din PIB în 2023. Deteriorarea fiscală mai mare decât se estima reflectă creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv a salariilor din sectorul public și a majorărilor de pensii nefinanțate, de dinainte de alegeri. Impactul deplin al majorărilor de pensii din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale din 2025, făcând consolidarea chiar și mai dificilă, consideră sursa citată.

Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar la 7% din PIB în 2025, îndeplinind ținta Comisiei Europene. Printre măsurile cheie se află înăsprirea controlului cheltuielilor, inclusiv înghețarea pensiilor și a salariilor, și îmbunătățirea colectării taxelor. Fitch estimează un deficit bugetar de 7,5% din PIB în 2025 și de 6,8% din PIB în 2026, mai mult decât dublu față de media previzionată pentru țările cu rating 'BBB' de 3,2% din PIB în 2025-2026. Consolidarea fiscală s-ar putea confrunta cu compromisuri dificile pe termen mediu, în urma potențialului impact advers al ei asupra creșterii economice deja redusă și a riscului majorării costurilor cu dobânzile, în urma volatilității piețelor financiare, ceea ce va slăbi și mai mult poziția fiscală, se arată în comunicat.

Fitch se așteaptă la o evoluție ascendentă a traiectoriei datoriei comparativ cu anii precedenți, deoarece deficitele primare rămân ridicate și creșterea economică încetinește. În scenariul de bază al agenției, datoria guvernamentală generală ca procent din PIB va crește de la un nivel estimat de 53% în 2024 la aproape 60% în 2026, peste media previzionată pentru țările cu rating 'BBB' de 56%, și va continua să crească la peste 65% din PIB până în 2028.

Ritmul creșterii economiei a încetinit gradual în 2024, cu o creștere medie a PIB-ului de 0,9%, comparativ cu 2,4% în 2023 și 4% în 2022. Exporturile au fost în mod special afectate în 2024, parțial din cauza șocurilor din acest sector, în timp ce consumul gospodăriilor a crescut, în urma majorării solide a veniturilor, alimentate de orientarea fiscală relaxată.

Fitch estimează o creștere economică de 1,4% în 2025 și de 2,2% în 2026, ținând cont de poziția ciclică slabă, impulsul fiscal negativ și redresarea mai puțin pronunțată a zonei euro.

Deficitul de cont curent (CAD) s-a adâncit la 8,2% din PIB în 2024, de la 6,6% din PIB în 2023, susținut de problema deficitelor gemene. Media la țările cu rating 'BBB' este de doar 1% din PIB, astfel încât Romania e un caz excepțional. Pe lângă creșterea continuă a importurilor, performanța slabă a exporturilor în 2024 arată dificultățile externe de competitivitate cu care se confruntă economia României în urma creșterii rapide a salariilor nominale. Datoria externă netă ar urma să crească de la nivel estimat de 14% din PIB în 2024 la 19% din PIB în 2026, multe peste nivelul de 3% la țările cu rating 'BBB' și de la 12% din PIB în 2023.

România a beneficiat în general de condiții favorabile de finanțare pe piață și de o lichiditate amplă a pieței, până în octombrie 2024. Totuși, condițiile de finanțare s-au deteriorat în ultimele luni, în urma sporirii riscurilor fiscale și politice interne și a necesităților ridicate de finanțare.

România a emis trei emisiuni de eurobonduri în februarie 2025, cu scadența la cinci, nouă și 12 ani, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de euro, aproximativ 30% din planificatele emisiuni externe anuale. Ținând cont de creșterea datoriei și a randamentelor marginale, Fitch se așteaptă ca raportul dintre plata dobânzii și venituri să crească aproape de 8% din venituri până în 2026, de la 6,4% în 2024, depășind media de 7,5% în țările cu rating 'BBB'.

Printre factorii care, în opinia Fitch, ar putea duce la retrogradarea ratingului, se află continuarea creșterii rapide a datoriei guvernamentale pe termen mediu, pe fondul eșecului implementării măsurilor care susțin o consolidare fiscală credibilă și susținută, sau o creștere economică slabă, și efecte negative la adresa stabilității macroeconomice, de pe urma șocurilor politice.

Printre factorii, care în opinia Fitch, ar putea duce la îmbunătățirea ratingului, se află o consolidare fiscală mai mare decât cea proiectată, care să sprijine stabilizarea nivelului datoriei ca procent din PIB pe termen mediu, reducerea gradului de îndatorare externă și a riscurilor la adresa finanțării externe, în urma îmbunătățirii structurale a actualei situații a contului curent.

În luna decembrie a anului trecut, agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat că a înrăutățit perspectiva atribuită României de la stabilă la negativă, același anunț venind în luna ianuarie acestui an și de la S&P Global. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 478

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 02-05-2025 19:21

ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu

Economic 02-05-2025 18:21

Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t

Economic 02-05-2025 13:58

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri

Economic 02-05-2025 10:24

Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout

Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '

Economic 02-05-2025 10:10

Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente

Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți

Economic 01-05-2025 11:30

BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România

Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul

Economic 01-05-2025 11:20

Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac

Economic 01-05-2025 11:15

CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025

Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d

Economic 01-05-2025 11:09

Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață

De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:

Economic 30-04-2025 19:25

Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe

Economic 30-04-2025 18:50

Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară

Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie

Economic 30-04-2025 17:37

Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.

Economic 30-04-2025 16:40

Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis

Economic 30-04-2025 16:20

Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai

Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o

Economic 30-04-2025 15:46

PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)

Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ