Drăgan (ME): Lucrăm la un ghid pentru capacităţi de stocare independente; alocarea va fi de aproximativ 150 de milioane de euro

Ministerul Energiei (ME) lucrează la un ghid pentru capacităţi de stocare independente, iar alocarea pe care o are în vedere este de aproximativ 150 de milioane de euro, 75% din energia ce va fi stocată fiind necesar să provină din surse regenerabile, a declarat, miercuri, secretarul de stat în ME, Dan Drăgan.
"Lucrăm la un ghid pentru capacităţi de stocare independente, iar alocarea pe care o avem în vedere este tot de aproximativ 150 de milioane de euro. Probabil în cursul anului viitor vom avea schema aprobată şi vom putea să lansăm, după aprobarea finanţării în Comitetul de investiţii a Fondului pentru Modernizare, probabil în a doua parte a anului, spre sfârşitul anului, încă un apel pentru stocatorii independenţi, care să nu fie conectaţi la capacităţile de producţie din surse regenerabile. Un lucru important la acest apel: 75% din energia care va fi stocată este necesar să provină din surse regenerabile. Din cauza aceasta, consider că cel mai mare apetit va fi din partea producătorilor de energie regenerabilă", a afirmat secretarul de stat, la un eveniment de specialitate.
Drăgan a dat asigurări că ghidul va fi pus în dezbatere publică, schema şi primul draft fiind estimate a apărea până la finalul trimestrului I din 2025.
"Ghidul pentru stocatori independenţi, cel pe care îl vom lansa anul viitor, cu siguranţă va fi pus înainte în dezbatere publică, aşa cum am făcut până acum cu toate schemele şi cu toate ghidurile. Cu siguranţă vom avea întâlniri cu asociaţiile profesionale, cu siguranţă acest ghid va cuprinde toate observaţiile, toate experienţele acumulate din ghidul pe PNRR şi din ghidul pe Fondul pentru Modernizare, cel lansat ieri. Cu siguranţă mă aştept ca schema şi primul draft al ghidului să fie undeva în semestrul I să fie pregătite sau chiar, dacă putem, până la finalul trimestrului I de anul viitor, urmând a discuta, aşa cum am spus, cu dumneavoastră. Până la urmă, dvs. faceţi aceste investiţii, nu le face ministerul, noi doar dezvoltăm un instrument în ajutorul dumneavoastră, după care începem discuţiile cu Comisia pe schemă, pentru că va trebui aprobată de DG Competition această schemă", a precizat el, la Bucharest Energy Storage 2024.
Reprezentantul ME a subliniat că a existat o dezvoltare semnificativă a producţiei din surse regenerabile, iar această dezvoltare va continua, indiferent dacă "vorbim de producătorii independenţi, indiferent dacă vorbim de consumatori industriali sau dacă vorbim de consumatori casnici".
"Avem o ţintă pentru capacităţi regenerabile de minim 10 Gigawaţi instalaţi până în 2030, adiţional faţă de ceea ce este instalat astăzi. (...) Este foarte importantă partea de stocare, pentru că ştim ceea ce se întâmplă. Ştim că avem o energie nepredictibilă, o energie produsă în anumite momente şi cu siguranţă o lipsă de energie în anumite intervale de decontare. Este clar. Pentru acest lucru, iniţial, când s-a negociat PNRR-ul, partea de energie, dacă vă aduceţi aminte, sfârşitul anului 2020 - începutul anului 2021, o alocare semnificativă a fost pentru proiecte de stocare de energie electrică. Au fost alocaţi aproximativ 80 de milioane de euro. Ceea ce pot să vă spun este că la acest moment sunt 1.500 de megawaţi cu peste 1.000 de megawaţi în invertoare contracte în implementare, contracte care urmează - o parte dintre ele mai urmează să fie semnate în zilele următoare. Deci, am închis acest capitol pentru 1,5 gigawaţi-oră instalaţi în baterii", a arătat acesta.
Dan Drăgan şi-a exprimat convingerea că, pe parcursul anului viitor, aceste capacităţi vor fi puse rapid în funcţiune, întrucât majoritatea aplicanţilor, cei care au semnat contracte, sunt companii cu o experienţă relevantă în acest domeniu, iar cele mai multe dintre ele au deja lucrările de conexiune.
"Cu siguranţă, instalarea acestor baterii nu va ridica probleme semnificative din punct de vedere tehnic, pentru că nu vorbim de turbine eoliene, capacităţi, turbine pe gaz ş.a.m.d. Deci, în mod normal, ar trebui să meargă mai rapid, pentru că ele sunt modulare, se instalează modular. Probabil că partea de interconexiune şi livrarea transformatoarelor va dura mai mult. De asta am spus că până la sfârşitul anului viitor eu mă aştept ca cea mai mare parte dintre aceste capacităţi de stocare să fie funcţionale", a afirmat el.
Secretarul de stat a adăugat că în urmă cu o zi a fost lansat noul apel pentru finanţarea capacităţilor de stocare.
"Sunt alocaţi 150 de milioane de euro pentru capacităţi de stocare care trebuie conectate direct la capacităţi de producţie existente din surse regenerabile. Acest apel este deschis până pe 19 ianuarie, dacă îmi aduc eu bine aminte. Sunt 150 de milioane de euro, iar alocarea pentru un singur beneficiar sau grup de beneficiari cu întreprinderi legate este de maximum 10 milioane de euro. Dacă ne uităm la valoarea unui megawatt-oră instalat (...), din informaţiile pe care le am se situează semnificativ sub 200.000 euro - un megawatt-oră cu un megawatt în invertor - înseamnă o capacitate semnificativă. Şi toate capacităţile acestea de stocare, care vor fi conectate la parcurile deja existente, vor avea un dublu impact. Primul impact: reducerea costurilor cu dezechilibre pentru producătorii de energie regenerabilă, deducerea costurilor cu dezechilibrele pentru reţea, al doilea aspect, iar al treilea aspect important - livrarea unor volume semnificative în intervalele de decontare, când preţul pe piaţa spot sau intraday este mai mare. Deci, lucrăm şi mergem în această direcţie. Targetul este, având în vedere reducerea semnificativă a preţului pentru această tehnologie, să avem adiţional 3 gigawaţi-oră instalaţi în urma acestui apel de proiecte. Ne dorim, având în vedere că aceste capacităţi de stocare vor fi 'behind the meter', şi nu este necesară obţinerea unor noi ATR-uri (avizul tehnic de racordare - n. r.), ne dorim şi sunt convins că acest apel şi necesitatea actualizării ATR-urilor vor merge cu o viteză mai mare", a transmis el.
În acest context, Drăgan a făcut un apel la societăţile de distribuţie şi la Transelectrica să acorde o prioritate maximă avizării acestor actualizări de ATR-uri pentru apelul lansat, pentru ca aceste capacităţi să fie puse în funcţiune cât mai repede.
"Este foarte important să vedeţi strategia care sperăm să fie adoptată de Guvern în perioada imediat următoare şi Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice, unde avem un target de aproximativ 5 gigawaţi pe partea partea de stocare. Cu siguranţă sunt provocări în acest moment, sunt preţuri mari, sunt preţuri foarte mari pe piaţa de echilibrare. Sunt convins că în discuţiile începute cu Comisia Europeană în acest moment - chiar astăzi se poartă discuţii în acest sens - nu suntem singuri, mai sunt şi alte ţări afectate de ceea ce se întâmplă în zonă, se va găsi o modalitate pentru a interveni şi a reuşi să avem nişte preţuri normale, cum sunt şi în partea de centru şi vest a Europei", a mai spus Dan Drăgan.
Capitala găzduieşte miercuri, Bucharest Energy Storage 2024, evenimentul de referinţă dedicat dezbaterii viitorului stocării de energie în România. Acesta aduce în prim-plan cele mai noi tendinţe şi tehnologii din domeniul stocării energiei, alături de cei mai mari jucători din piaţă.AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)
Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati