Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context global, dat vineri publicității.
Prima ediție a sondajului Media & Entertainment (M&E) Pulse Poll analizează percepțiile, atitudinile și intențiile consumatorilor din întreaga lume în materie de activități de divertisment cu participare fizică, precum croaziere, parcuri de distracții tematice, activități de divertisment locale, competiții sportive, spectacole live și cazinouri și complexuri turistice.
Realizat în aprilie 2025, sondajul, bazat pe un eșantion de peste 4.000 de consumatori din SUA, Marea Britanie, Europa de Vest și regiunea Asia-Pacific, oferă o perspectivă unică cu privire la atitudinea consumatorilor într-o perioadă de schimbări majore și incertitudine în economia globală.
Concluziile cercetării subliniază atracția consumatorilor la nivel global pentru activitățile de divertisment cu participare fizică. Respondenții au indicat activitățile de divertisment locale și spectacolele live drept cele mai frecvente achiziții de media și divertisment în ultimul an, cu procente de 48%, respectiv 46%. Mai mult, 21% dintre consumatorii din întreaga lume intenționează să crească cheltuielile pentru fiecare dintre aceste activități în următorul an. Există și diferențe semnificative între regiuni, americanii fiind mai predispuși să achiziționeze o vizită la un cazinou în următoarele 12 luni (66% față de 49% la nivel global), în timp ce consumatorii din regiunea Asia-Pacific preferă mai mult parcurile de distracții tematice decât cei din alte regiuni (74% față de 65% la nivel global).
'Domeniul media și divertisment, care oferă spectacole live, a devenit unul dintre cele mai atractive în ultimul an, iar acest trend se anunță în creștere. Într-o lume marcată de fluctuații economice, tensiuni geopolitice și progrese rapide în tehnologie, consumatorii caută refugiu în experiențele de divertisment locale și live. Această cerere robustă oferă oportunități semnificative pentru furnizorii de servicii, care trebuie să înțeleagă motivațiile și preferințele variate ale consumatorilor, inclusiv utilizarea eficientă a tehnologiei pentru a răspunde așteptărilor în creștere', a declarat Adriana Tabac, director Marketing și Comunicare, EY România, în prezentarea studiului EY.
Studiul a evidențiat și rolul tehnologiei, pe care toți consumatorii, inclusiv cei din categoriile demografice mai în vârstă, o indică drept un factor important în îmbunătățirea activităților de divertisment. Cele trei funcționalități digitale pe care consumatorii din toată lumea le consideră cele mai utile sunt biletele digitale, hărțile și instrumentele de orientare, precum și plățile și accesul contactless. În cazul generațiilor mai tinere, dorința de rapiditate și eficiență face ca tehnologia să fie deosebit de importantă: două treimi (66%) dintre respondenții din Generația Z intenționează să achiziționeze bilete cu acces rapid și/sau prioritar în parcurile de distracții tematice în următorul an, comparativ cu 59% la nivelul tuturor consumatorilor.
În ceea ce privește criteriile de achiziție, costul total și raportul calitate-preț au reieșit ca cel mai important factor pentru consumatori (59%) în alegerea unei activități de divertisment. Așa cum era de așteptat, persoanele cu venituri mai mici sunt mai sensibile la factorul preț decât cele cu venituri mai mari. De asemenea, consumatorii au indicat prețul/costul ridicat ca fiind cel mai mare factor de descurajare (52%), înaintea aglomerației și a timpilor mari de așteptare (ambele cu 42%). În plus, apar diferențe interesante în funcție de vârstă: de exemplu, respondenții din Generația Z acordă o importanță mai mare curățeniei (27%) decât media consumatorilor de la nivel global (21%).
Dintre cei care au achiziționat bilete la marile parcuri de distracții tematice sau croaziere în ultimul an, aproximativ jumătate (49%) au ales opțiuni suplimentare sau servicii premium, la fel ca peste o treime dintre cei care au achiziționat sejururi la cazinouri/complexuri turistice sau bilete la evenimente sportive. În majoritatea cazurilor, consumatorii consideră că acele cheltuieli suplimentare au meritat: 56% dintre cei care au cumpărat opțiuni suplimentare pentru vizitele la parcuri de distracții tematice afirmă că acestea le-au îndeplinit așteptările, ceea ce reflectă dorința pentru o mai mare eficiență. Persoanele din regiunea Asia-Pacific sunt semnificativ mai predispuse decât media globală să achiziționeze pachete premium pentru activități de divertisment, precum mari parcuri de distracții tematice (59% față de 49% la nivel global), evenimentele sportive (42% față de 37%) și spectacole live (37% față de 26%).
Întrebați care sunt principalele motivații emoționale pentru achiziționarea unei activități de divertisment, majoritatea consumatorilor la nivel global afirmă că își doresc momente de bucurie și entuziasm (62%) și să petreacă momente memorabile alături de cei dragi (55%). Însă, persoanele mai tinere (din Generația Z și milenialii) sunt mai înclinate să menționeze 'îmbunătățirea sănătății mintale' comparativ cu generațiile mai în vârstă (32% Generația Z și 27% milenialii față de 23% la nivel global).
Când achiziționează activități de divertisment, atributele sustenabile pentru care consumatorii la nivel global sunt cel mai dispuși să plătească în plus sunt alimentele provenite din surse locale (69%) și susținerea comunităților locale (67%). Nu este deloc surprinzător faptul că generațiile mai tinere sunt semnificativ mai receptive la ideea de a plăti un preț mai mare cu cel puțin 26% pentru toate atributele sustenabile, printre care compensarea emisiilor de carbon (28% Generația Z și 16% milenialii față de 12% la nivel global), reducerea amprentei de carbon (25% Generația Z și 15% milenialii, față de media globală de 11%) și practicile de conservare a apei (23% Generația Z și 15% milenialii, față de media globală de 11%). Faptul că tinerii sunt dispuși să plătească în plus pentru atribute sustenabile este remarcabil, având în vedere că, în general, se încadrează în categoria cu cel mai scăzut nivel socio-economic, consideră sociologii.
EY Global a realizat un studiu cantitativ pe un eșantion reprezentativ statistic de 4.000 de consumatori din toată lumea, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care au achiziționat activități din domeniul media și divertisment în ultimele 12 luni, precum croaziere, parcuri de distracții tematice, concerte și evenimente sportive. Eșantionul a inclus 1.000 de consumatori reprezentativi la nivel național din SUA, 1.000 de consumatori reprezentativi la nivel național din Marea Britanie, 1.000 de consumatori din Europa de Vest (distribuiți egal între Franța, Spania, Italia, Germania, Elveția, Finlanda, Suedia și Norvegia) și 1.000 de consumatori din regiunea Asia-Pacific (distribuiți egal între Japonia, China, Coreea de Sud și Australia). Reprezentativitatea statistică este calculată la un interval de încredere de 95%, cu o marjă de eroare globală de +/- 1,5 puncte.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde de dolari americani în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. AGERPRES/(AS - redactor: Cristian Anghelache, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im
BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei
ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024
Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',
Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati
AFM a preluat în administrare șase depozite de deșeuri municipale pentru închidere și ecologizare
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a preluat în administrare șase depozite neconforme de deșeuri municipale, în vederea închiderii și ecologizării acestora, se arată într-un comunicat de presă al instituției transmis, vineri, AGERPRES. 'Măsura reprezintă un pas esențial pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de Rom&