Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare.
Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform cărora Romgaz a decis să formuleze, prin filiala sa implicată în proiectul Neptun Deep, o cerere de chemare în judecată, având ca obiect dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, întrucât aceasta este insolvabilă și utilizată ca paravan de o altă entitate juridică cu aceeași denumire, pentru a eluda orice formă de răspundere patrimonială prevăzută de lege.
'Astăzi am aflat, prin intermediul presei și al Ministrului Energiei, Sebastian Burduja, că Romgaz, compania de energie din subordinea sa, a formulat o cerere de chemare în judecată cu scopul de a dizolva Greenpeace România. Motivele invocate de către Ministrul Burduja nu au nicio bază. Suntem șocați. Într-o perioadă volatilă, în care societatea românească se confruntă activ cu acțiuni de dezinformare și atacuri asupra democrației fără precedent, acestea vin tocmai de la reprezentanți de rang înalt ai statului', afirmă reprezentanții Greenpeace România, printr-un comunicat.
Aceștia precizează că nu au primit nicio înștiințare de plată sau vreo informare de la un executor judecătoresc.
'Din momentul în care am primit hotărârea din dosarul de suspendare al acordului de mediu pentru Neptun Deep (Hotărâre 667/2025), noi am așteptat înștiințarea și am fost mereu pregătiți să plătim cheltuielile de judecată cerute - nerezonabile cum sunt. Suntem în poziția să facem asta datorită donatorilor individuali care ne împărtășesc îngrijorările față de proiectul Neptun Deep și derapajele Ministrului. Acuzațiile de astăzi sunt o jignire pentru fiecare persoană care și-a rupt din bugetul personal să sprijine campania împotriva Neptun Deep', menționează sursa citată.
De asemenea, oficialii ONG-ului subliniază că în Dosarul de anulare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Neptun Deep au primit o primă decizie în urmă cu patru zile.
'După cum am comunicat pe 12 mai, Tribunalul București a venit cu o primă pronunțare în dosarul de anulare PUZ (Hotărâre 4887/2025). În lipsa unei hotărâri judecătorești, Romgaz nu avea cum să pornească vreo executare silită și nici nu ne-a solicitat, pe cale amiabilă, plata vreunei sume reprezentând cheltuieli de judecată', spun reprezentanții organizației de mediu.
Aceștia mai susțin că organizația nu este în incapacitate de plată și nici nu are 'nimic de ascuns'.
'Nu există niciun indiciu că am fi în incapacitate de plată. După cum obișnuim și conform legii, informațiile de transparență financiară (și nu numai) sunt publice și disponibile pe website-ul Greenpeace România și pe toate paginile noastre de social media. Afirmațiile conform cărora Greenpeace România nu ar avea conturi bancare sunt complet false. Suntem o organizație înființată legal în 2007, cu activitate continuă în România. Avem angajați, colaboratori, voluntari și plătim taxe și impozite în mod transparent. Este absurd să susții că o organizație activă de aproape două decenii poate funcționa fără cont bancar. Cât despre proprietăți - nu deținem și nici nu ne propunem să deținem. Suntem ONG, nu latifundiari. Suntem o organizație non-profit, finanțată din donații individuale, pe care le folosim exclusiv pentru acțiuni în sprijinul mediului și al oamenilor, nu pentru a investi în proprietăți', explică activiștii de mediu.
Referitor la ONG-uri paravan și alte acuzații, ei afirmă că 'este doar o invenție'.
'Ministrul Energiei vorbește despre faptul că apărem în registrul de la Ministerul Justiției de mai multe ori, cu diferite adrese. Referitor la modul în care este întocmit acest registru îl încurajăm pe ministru să discute cu colegii de la Ministerul de Justiție, nici noi nu suntem mulțumiți de felul în care este ținut acest registru și cu faptul că apărem de mai multe ori, cu adrese diferite. Ne-am mutat, ca mulți alți chiriași, dar suntem aceeași organizație. Ministrul Burduja poate verifica dacă la adresele vechi mai funcționează vreo fundație Greenpeace - nu va găsi nimic decât, probabil, alți chiriași', subliniază sursa citată.
Totodată, în răspunsul Greenpeace se mai precizează că este adevărat că organizația are două coduri de înregistrare fiscală (CIF), dar asta este în conformitate cu legislația existentă, ambele fiind emise de autoritățile din România pentru una și aceeași entitate juridică, neexistând 'nicio altă organizație paravan pe care s-o folosim'.
'Mai mult, este ironic că acuzația de 'paravan' vine în timp ce suntem dați în judecată de filiala unei companii înregistrate în... Bahamas: Romgaz Black Sea Limited Nassau, deținătoare a 50% din Neptun Deep, este o societate înființată, organizată și funcționează în conformitate cu legislația din The Commonwealth of The Bahamas. Noi nu operăm din paradisuri fiscale. Noi nu avem ce ascunde. Considerăm că în acest moment de cumpănă pentru democrația din România, atitudinile și acțiunile Ministrului Energiei și ale Romgaz dau dovadă că sunt rupți de realitatea pe care noi, restul, o trăim. Mai mult, contribuie activ la erodarea unor drepturi fundamentale, precum dreptul la participare publică în acțiunile legitime privind protecția dreptului la un mediu sănătos, atât pentru noi, cât și pentru generațiile următoare. Așteptăm să vedem în detaliu care sunt acuzațiile, dar avem toate indiciile să credem că acest dosar este doar o încercare de a ne intimida pe noi și pe alții, o acțiune strategică în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP). (...) Intimidarea prin justiție a societății civile trebuie documentată, înțeleasă și expusă. Ce se întâmplă acum nu este doar despre Greenpeace - este un precedent periculos pentru orice voce critică din România', punctează reprezentanții Greenpeace.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat vineri cererea de chemare în judecată, având ca obiect dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România și a subliniat că acesta este un demers legal, corect și moral, în premieră pentru România.
'Legea permite accesul liber la justiție și conferă calitate procesuală activă Greenpeace pentru a ataca proiecte de miliarde de euro. Corelativ, atunci când demersurile litigioase se dovedesc neîntemeiate, aceste ONG-uri trebuie să poată răspunde cel puțin pentru cheltuielile de judecată, dacă instanța decide în acest sens. Aceasta este legea și nimeni nu este mai presus de ea. În cazul de față, prin sentințele civile nr. 667/2025 și 4887/2025, cererile formulate de Fundația Greenpeace împotriva Proiectului Neptun Deep au fost respinse, ONG-ul fiind obligat la plata a 380.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către titularii proiectului. În urma demarării executării silite, Romgaz a constatat că Greenpeace România este insolvabilă, neavând niciun fel de active, bunuri mobile sau imobile, disponibilități bănești, sau vreun cont deschis la unitățile bancare. Transparență și corectitudine? Din păcate, nu. Impozite plătite pentru eventualele activități lucrative? Nu. Totul mascat, disimulat sub forma unei alte entități', susține șeful de la Energie.
Potrivit acestuia, Romgaz a constatat că donațiile solicitate publicului pentru finanțarea activității Greenpeace în România sunt colectate de o altă fundație, denumită tot Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, dar având CIF diferit.
'Fundația Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România este insolvabilă, fiind utilizată ca paravan de o altă entitate juridică cu aceeași denumire pentru a eluda orice formă de răspundere patrimonială prevăzută de lege. Având în vedere insolvabilitatea și scopul duplicitar al Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, Romgaz, prin filiala implicată în proiectul Neptun Deep, a considerat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru dizolvarea Fundației Greenpeace CEE (Central Eastern Europe) România, conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000. Îi felicit și încurajez pe colegii mei de la Romgaz să lupte până la capăt pentru România, pentru respectarea legii și a intereselor românilor', a transmis acesta. AGERPRES/(AS - editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CNAIR: Lucrările pe lotul 1 al A0 Nord se află într-un stadiu avansat
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susține, într-o postare pe Facebook, că lucrările pe lotul 1 al A0 Nord se află într-un stadiu avansat. Astfel, pe acest lot, în lungime de 17,5 km, cei doi antreprenori din Asocierea rom
CFR Călători reclamă subcompensarea și diminuarea veniturilor sale pe 2025 care pun în pericol transportul public
CFR Călători reclamă subcompensarea și diminuarea veniturilor prognozate pentru anul 2025 care pun în pericol transportul public de călători. 'Situația prezentată în adresa conducerii CFR Călători către autoritățile în domeniu reprezintă o radiografie a situației financiare existente în acest moment prezentând, în acelaș
Cristian Popescu Piedone: ANPC nu emite autorizații de funcționare sau autorizații de construire
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu emite autorizații de funcționare sau autorizații de construire, a precizat Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC, într-o postare pe Facebook, în contextul începerii Comandamentului Litoral și Delta Dunării 2025 al instituției. ANPC informează, astfel, publicul și operatorii
INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,1% în primele patru luni; importurile s-au majorat cu aproape 37%
România a produs, în primele patru luni din 2025, o cantitate de țiței de 840.000 tone echivalent petrol (tep), cu 63.900 tep mai mică (-7,1%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-aprilie 2025, peste 2,98 mil
AmCham: România nu mai are luxul de a amâna deciziile dificile și de a tergiversa asumarea unor politici
Întârzierea unui acord politic pentru formarea unui Guvern stabil care să-și asume măsurile economice și fiscale de care România are nevoie crește îngrijorarea în rândul comunității de afaceri, tensiunea în societate și transmite semnale negative către partenerii instituționali, finanțatori și agențiile de rating, avertizează
USLM: Metroul este la un pas să cadă; solicităm aprobarea bugetului Metrorex pe 2025
Uniunea Sindicatului Liber din Metrou (USLM) solicită aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2025 al societății Metrorex, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pentru a putea achiziționa materialele necesare unei bune funcționări a metroului bucureștean. ''Noi, cei din metrou, nu cerem d
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi, când a împrumutat 1,11 miliarde de lei, la dobânzi de 7,52% pe an, respectiv 7,46% pe an, prin două emisiuni de obligațiuni de stat de tip benchmark. Valoarea nominală a celor două emisiuni suplimentare a fost de 75 de mi
Investițiile străine directe au scăzut cu 12%, în primele patru luni
Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat, în primele patru luni ale acestui an, 1,99 miliarde de euro, în scădere cu 12% față de 2,27 miliarde euro consemnate în perioada similară a anului trecut, informează Banca Națională a României printr-un comunicat remis vineri AGERPRES. '
Deficitul de cont curent a crescut cu 60% în primele patru luni, la peste 10,1 miliarde de euro
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 10,103 miliarde de euro în perioada ianuarie-aprilie 2025, în creștere cu 60,6% comparativ cu deficitul de 6,289 miliarde de euro din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate vineri. Balanța bunurilor a consem
Popa (BNR): Piețele financiare ne penalizează deja; o vor face cu o intensitate mai mare dacă nu venim cu un plan solid
Piețele financiare ne penalizează deja și o vor face cu o intensitate mult mai mare dacă România nu vine rapid cu un plan solid și credibil de reducere a deficitului bugetar, a afirmat, vineri, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR). ''Am avut recent curiozitatea să ur
Bogdan Ivan a anunțat finalizarea celor două scheme de sprijin de 300 de milioane de lei pentru Praid
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a anunțat, vineri, finalizarea procedurilor ce vizează alocarea a 200 de milioane de lei pentru repararea daunelor provocate de inundațiile de la Praid și a 100 de milioane de lei pentru antreprenorii din turism ce activează în zona afectată de inundații.
(P) Liviu Neagu, CEO Bergerat Monnoyeur România: Caterpillar pune împreună oamenii și tehnologia. La aniversarea unui secol de existență, aducem un nou concept de comunicare între operatori, mașini și antreprenori
Bergerat Monnoyeur România celebrează, zilele acestea, un secol de inovație și excelență în domeniul utilajelor pentru construcții, o sută de ani de când utilajele și tehnolo
Burduja: Astăzi se împlinesc 70 de ani de la 'prima tură' la Dispecerul Energetic Național
Dispecerul Energetic Național - celebrul DEN este una dintre cele mai importante instituții din România, un nod strategic care asigură, în fiecare secundă, funcționarea în siguranță a Sistemului Energetic Național, a scris vineri, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi (vineri, n.r.) se împlinesc 70 de ani de la
România se numără printre țările UE cu cele mai importante creșteri ale producției industriale în luna aprilie
Producția industrială în UE a scăzut în luna aprilie 2025, comparativ cu luna martie 2025, însă România se numără printre țările membre cu cele mai importante creșteri ale producției industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor date, în aprilie comp
Persoanele fizice se pot înscrie la Rabla Auto din 19 iunie; AFM publică un clip cu pașii necesari
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va demara, pe 19 iunie, sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în programul Rabla Auto 2025 pe site-ul www.afm.ro, în acest sens fiind publicat un clip video informativ cu pașii de urmat, a anunțat vineri instituția, printr-un comunicat. 'Am pus