Echipa Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea a câştigat marele premiu la competiţia naţională "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială"

Echipa Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea a câştigat marele premiu a competiţia naţională "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială", la care au participat 60 de echipe, formate din 400 de liceeni, informează Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
"Peste 400 elevi finalişti, membri ai 60 de echipe, au concurat pentru 36 premii în valoare de peste 15.000 euro joi, 23 mai, la marea finală "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" - ediţia a II a, cea mai amplă competiţie de planuri de afaceri, parte a programului naţional omonim dedicat liceenilor, iniţiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Universitatea de Vest din Timişoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor. Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei a fost însufleţită de ovaţiile celor 900 de participanţi care au reverberat la unison în ritmul bătăilor inimilor tinerilor entuziasmaţi" , se arată într-un comunicat al organizaţiei transmis vineri AGERPRES.
Valoarea totală a premiilor oferite anul acesta liceenilor, participanţi în cadrul maratonului, a depăşit 50.000 euro.
În a doua ediţie a Maratonului pentru Educaţie Antreprenorială, care s-a desfăşurat timp de 210 zile, peste 15.000 de elevi din peste 130 de licee, din 40 de localităţi situate în 20 de judeţe din ţară, inclusiv Capitala. Anul acesta au fost implicaţi peste 150 de antreprenori şi tot atâţia dascăli din întreaga ţară, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.
Cea de-a doua ediţie a programului "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" a fost coordonată la nivel naţional de Gianina Ioniţă, director executiv al CONAF.
Marea finală a competiţiei naţionale a fost câştigată de echipa de elevi a Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea cu proiectul "Stay Fresh", prezentat în concurs de liderul echipei George Piţ şi mentorat de echipa Academia de Business şi Leadership Open Tribe. Echipa formată din Rusu Rebeca, Daria Fologea, Casian Popa au impresionat membrii juriului cu ideea lor de afacere care presupune producţia şi vânzarea de sucuri naturale de fructe, fresh-uri şi shake-uri proteice.
În clasamentul final, pe locul al doilea s-a clasat proiectul "Think Box", care produc jucării educaţionale din materiale reciclabile, care îi învaţă pe copii despre mecanisme şi principii fizice prin metode inovative de învăţare (experimente şi observaţii fizice şi mecanice), creat de elevii Colegiului Naţional "Zinca Golescu" din Piteşti, prezentat în concurs de liderul echipei, Mateescu Stefan, coordonaţi de profesorul Anca Bădescu.
Locul al treilea a revenit proiectului "Agrifresco", care presupune producţia şi comercializarea de legume în sistem ecologic, destinate consumului în stare crudă, pentru persoane fizice sau jurdice din România/ străinătate, la o calitate ridicată, certificate de organele de drept. Proiectul este realizat de echipa Liceului Tehnologic "Constantin Cantacuzino" din Băicoi, având ca lider de echipă pe Barbieru Alexandra Ştefania şi profesor coordonator Carmen Petre.
"Marea finală a însemnat o pledoarie de idei inovatoare susţinută de tinerii aspiranţi la statutul de antreprenori, idei care variază de la soluţii pentru o alimentaţie sănătoasă, la utilizarea lânii în scopuri agricole - atât ca material izolant, cât şi în industria cosmetică. De asemenea, un grup de tinere creatoare a impresionat audienţa cu un model de afacere pentru upgradarea şi personalizarea hainelor, demonstrând o abordare unică şi sustenabilă în modă", se mai arată în comunicat.
Potrivit preşedintei CONAF, Cristina Chiriac, "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" nu este doar un curs intensiv de antreprenoriat, ci unul de responsabilitate. "Am demonstrat că, prin loialitate, încredere, curaj şi empatie, putem construi un mediu antreprenorial stabil şi promiţător pentru România. Succesul nostru este o dovadă a puterii românilor de a se coagula în jurul unui ideal comun şi de a crea un viitor mai bun pentru generaţiile viitoare.Mulţumesc în primul rând tuturor profesorilor, elevilor şi Ministerului Educaţiei care prin semnarea Pactului pentru Educaţie Antreprenorială are rol de promotor!", a transmis ea.
Selecţia proiectelor de afaceri s-a bazat pe criterii precum ideea de afaceri, modalitatea de implementare şi rezultatele estimate ale afacerii. Inovaţia, sustenabilitatea, fezabilitatea, creativitatea, maniera în care a fost descris planul de afaceri au cântărit în punctajul acordat de juriu.
Programul este iniţiat ca urmare a acordului de Parteneriat - Pactul pentru educaţie antreprenorială pentru susţinerea şi dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul tinerilor, semnat de CONAF cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în anul 2019, şi prelungit în 2022 pentru încă patru ani.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin are în componenţa sa două federaţii, 12 patronate, 20 asociaţii, 27 sucursale şi peste 5.500 de companii, cu mai mult de 170.000 de angajaţi.
Printre proiectele derulate de organizaţie se mai află: "Pactul pentru Tineri", "DigitalUP", "Pactul pentru Muncă" - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" , "Romanian Venture Forum" - seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate". AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel
Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung
Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o
Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS
Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost
România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor
Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi
Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după
Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po
Boloș, despre un acord cu FMI: Nu se pune problema; reformele ar fi mult mai usturătoare decât cele din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că nu se pune problema încheierii unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, care ar presupune reforme mult mai ''usturătoare'' decât cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care angajamentele față de Comisia Europeană trebui
Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei
Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.
Ministrul Muncii: România are o creștere de 44% a nivelului de trai față de acum zece ani
România are o creștere de 44% a nivelului de trai, față de acum zece ani, conform celor mai recente date Eurostat, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''România, față de acum zece ani, pe datele Eurostat recente, are o creștere de 44% a nivelului de trai.
VIDEO Marcel Boloș: Renegocierea PNRR este extrem de complexă; sperăm să avem decizia Consiliului ECOFIN în iulie
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană este extrem de complexă și sperăm să existe o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
VIDEO Boloș: Cererea de plată numărul 3 va fi încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai
Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Ministrul Muncii: 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Peste 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă în anii 2023-2024, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Uitați-vă pe datele relevante anilor 2023-2024. Ei bine, 1,3 milioane de români au ieșit din risc
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula pe trasee modificate, din 2 iunie
Circulația mai multor trenuri va fi modificată în perioada 2 - 19 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară solicitate și realizate de către CNCF CFR S.A. - managerul căii ferate, informează CFR Călători, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Astfel, o serie de lucrări la infrastructura feroviară &ic
Pistol (CNAIR): S-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice
Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis joi, pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. ''S-a deschis astăzi primul hub de mare putere din Româ
IMM-urile din România se confruntă cu scăderi ale veniturilor cu până la 50% (analiză)
Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România se confruntă cu o serie de probleme critice, care le pun la încercare dezvoltarea și chiar existența, printre care scăderea veniturilor cu până la 50% și cheltuieli mai mari decât câștiguri, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. Potrivit datelor c