logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Jianu (CNIPMMR): Doi din trei întreprinzători se confruntă cu creşterea costurilor cu noile obligaţii de conformare pentru e-factura

Imagine din galeria Agerpres

Aproape două treimi (62,5%) dintre antreprenori au menţionat creşterea costurilor cu noile obligaţii de conformare pentru e-factura ca principală problemă cu care se confruntă, coroborat cu faptul că foarte mulţi nu au cunoştinţe tehnice, de digitalizare, a anunţat vineri preşedintele Consiliului Naţional al IMM din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a realizat un sondaj, în perioada 26 ianuarie - 8 februarie, privind impactul măsurilor intrate în vigoare la 1 ianuarie 2024 şi percepţia antreprenorilor în legătură cu provocările pe care le întâmpină.

"Prima întrebare se referă la principalele două probleme pe care le întâmpină în legătură cu e-Factura. Pe primul loc, 62,5% dintre respondenţi au menţionat creşterea costurilor cu noile obligaţii de conformare pentru e-factură, coroborat cu faptul că foarte mulţi dintre întreprinzători nu au cunoştinţe tehnice, nu au cunoştinţe de digitalizare. Este greu să opereze cu aceste noi softuri", a menţionat Florin Jianu, la o conferinţă despre impactul măsurilor fiscale asupra antreprenorilor.

Totodată, el a menţionat că România nu stă foarte bine la ceea ce înseamnă alfabetizare digitală.

"Sigur că apar aceste costuri. Sunt nevoiţi să apeleze la diverse platforme care costă, fie să apeleze la serviciile contabililor care iarăşi costă în plus", a spus Florin Jianu.

Potrivit acestuia, o altă problemă menţionată de 50% dintre întreprinzători este funcţionarea defectuoasă a platformei e-Factura gestionată de ANAF.

"În continuare, mesajul nostru este: dacă statul solicită ceva din partea cetăţenilor, a întreprinzătorilor sau a beneficiarilor de servicii publice, în primul rând ar trebui să-şi facă treaba, să aibă platforme bine puse la punct", a mai spus preşedintele CNIPMMR.

Totodată, el a subliniat că 65,6% dintre întreprinzători menţionează că e-Factura nu-şi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale.

"De ce? Pentru că tot cei cinstiţi, tot cei oneşti folosesc şi e-Factura. Cei care înainte foloseau factura clasică sau instrumentele clasice se conformează şi pentru noile instrumente. Asta nu înseamnă că reuşim combaterea evaziunii fiscale prin aceste elemente", a adăugat Florin Jianu.

El consideră că responsabilitatea combaterii evaziunii fiscale nu poate fi transferată în totalitate prin elemente de digitalizare la care se aliniază tot întreprinzătorii oneşti.

"Este de remarcat că 40,5% dintre respondenţi au spus că operarea dificilă a platformei (nu este user-friendly) constituie principala problemă în legătură cu e-Factura, menţionându-se ca exemple frecvente: false erori la încărcarea facturilor în e-Factura; interfaţa platformei nu este intuitivă şi nu oferă suficiente informaţii pentru utilizarea şi verificarea facilă a facturilor", arată rezultatele studiului.

De asemenea, în cadrul răspunsurilor libere se remarcă un număr mare de antreprenori care declară că nu au competenţe digitale sau nu ştiu să utilizeze o platformă informatică.

La întrebarea dacă se consideră că e-Factura îşi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale, 65,6% dintre antreprenori au răspuns "nu", 18,7% consideră că scopul principal de combatere a evaziunii fiscale este atins parţial, iar 10,2% nu pot aprecia sau nu ştiu. Doar 5,5% dintre respondenţi consideră că îşi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale.

Totodată, fiind întrebaţi care este în opinia lor măsura principală necesară pentru reducerea evaziunii fiscale, 71,3% dintre respondenţi au menţionat identificarea şi sancţionarea activităţilor economice nefiscalizate, precum şi combaterea şi sancţionarea muncii la negru.

De asemenea, în cadrul răspunsurilor libere, antreprenorii consideră că pentru reducerea evaziunii fiscale este necesară o diminuare a impozitării, care conduce la o mai mare conformare voluntară, şi controlul societăţilor care raportează pierderi ani la rând.

Întrebaţi care ar fi soluţiile pentru antreprenori, având în vedere problemele întâmpinate cu platforma e-Factura, aceştia au menţionat, printre altele: prelungirea termenului de neaplicare a sancţiunilor până la 31 decembrie 2024 (49,6% dintre respondenţi); realizarea şi prezentarea în mediul online de tutoriale, de către ANAF, cu cele mai des întâlnite probleme şi soluţiile la acestea (24,6%); campanii de informare face to face cu antreprenorii, privind utilizarea e-Factura (12,8%).

"Având în vedere că în cadrul răspunsurilor libere sunt foarte multe care susţin eliminarea e-Factura, coroborat cu răspunsurile privind campaniile de informare, realizarea de tutoriale despre e-Factura, este clar că la nivelul unei părţi importante a întreprinzătorilor nu s-a înţeles utilitatea şi scopul acestei platforme şi sunt necesare acţiuni de explicare a rolului e-Factura", arată cercetarea.

Totodată, 44,5% dintre antreprenori au spus că sunt afectaţi de noile dispoziţii din Codul Fiscal privind sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, în situaţia deţinerii în mod direct sau indirect a peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, la mai multe microîntreprinderi.

Întrebaţi cum este afectată activitatea societăţii de creşterea preţului combustibililor de la 1 ianuarie 2024, ca urmare a măririi nivelului accizelor cu rata inflaţiei, principalele răspunsuri primite au fost: societatea va transfera costurile suplimentare în costul final pentru fabricarea produselor/prestarea serviciilor; se va diminua profitul; creşterea costurilor duce la scăderea competitivităţii societăţii.

Conform cercetării, doar 6,9% dintre antreprenori declară că activitatea lor nu este afectată de creşterea preţului la combustibil.

"Se observă că scăderea competitivităţii companiilor este principalul efect al creşterii preţului la combustibili, având în vedere că transferul costurilor suplimentare în costul final şi scăderea volumului vânzărilor reprezintă tot scăderea competitivităţii", susţin autorii studiului.

În ceea ce priveşte impactul majorării costului RCA în cadrul activităţii societăţii, mai mult de o treime dintre întreprinzători (33,9%) au răspuns că are un impact foarte mare, 25,9% au menţionat un impact mare, rezultând că 59,8% dintre antreprenori sunt afectaţi de creşterea costului RCA. În acelaşi timp, 27,9% au răspuns că impactul este mic, iar 12,5% că nu resimt vreun impact.

Totodată, aproape jumătate dintre respondenţi consideră necesar un control mai mare din partea ASF privind modalitatea de formare a preţului RCA, ca soluţie de limitare a creşterii acestui tarif. Aproape un sfert dintre cei chestionaţi (23,1%) consideră că este necesară o plafonare a preţului RCA, iar 20,7% dintre respondenţi văd ca soluţie înfiinţarea unei societăţi de asigurare de către stat.

"În cadrul răspunsurilor libere se remarcă o cerinţă de eficientizare a funcţionării ASF şi implicarea activă a instituţiilor cu atribuţii de control pe piaţa RCA pentru evitarea cartelurilor/înţelegerilor între societăţile de asigurări", mai arată studiul.

Antreprenorii anticipează că principalele probleme ale pieţei pe care acţionează în următoarele 12 luni vor fi reprezentate de: creşterea costurilor cu materiile prime/serviciile utilizate, scăderea volumului vânzărilor, creşterea concurenţei neloiale, o criză a forţei de muncă calificate şi dificultăţi în aprovizionare (materii prime, utilaje, servicii).

Studiul arată că doar 2,3% anticipează că nu vor fi probleme pe piaţa în următoarele 12 luni.

Totodată, întrebaţi care sunt primele 3 măsuri pe care doresc să le implementeze pentru a rezista pe piaţă principalele răspunsuri au fost: reducerea cheltuielilor, diversificarea produselor/serviciilor vândute, reducerea personalului.

Alte măsuri, care au obţinut procente mai mari, au fost: asigurarea finanţării societăţii, digitalizarea şi păstrarea lucrătorilor.

Întrebaţi cum îşi vor asigura, în principal, finanţarea societăţii în perioada următoare, aceştia au menţionat: acordarea de împrumuturi pentru societate din resursele proprii ale antreprenorului, prin accesarea creditelor bancare şi prin accesarea de fonduri europene.

Potrivit cercetării, 19% dintre antreprenori declară că nu au probleme cu finanţarea societăţii.

"Se constată că principalul mod de finanţare a societăţii rămâne împrumutul acordat din resurse proprii, metodă care menţine un grad redus de capitalizare a companiilor, având ca efect greutăţi în obţinerea unui credit bancar (se observă că doar 3,2 % din respondenţi declară că vor mări capitalul social din resurse proprii şi 1,8% vor mări capitalul social prin atragerea de noi asociaţi în societate)", susţin reprezentanţii CNIPMMR.

La sondaj au participat 2.818 de respondenţi. În ceea ce priveşte forma de organizare, respondenţii au fost 77,6% microîntreprinderi, 16,2% întreprinderi mici şi 5,7% întreprinderi mijlocii.

Referitor la domeniul de activitate al respondenţilor, 50% sunt din servicii, 15,4% din comerţ, 9,7% construcţii, 8,5% producţie şi 8,3% HORECA, 6,5% transport şi 1,75 agricultură. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei

Economic 16-05-2025 14:55

ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024

Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist

Economic 16-05-2025 14:25

Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context

Economic 16-05-2025 13:51

Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',

Economic 16-05-2025 13:39

Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati