logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ORSE:Oraşele mici, mai puţin pregătite pentru a face faţă schimbărilor pe care le implică tranziţia energetică

Imagine din galeria Agerpres

Oraşele mici sunt mai puţin pregătite pentru a face faţă numeroaselor schimbări şi provocări pe care le implică tranziţia energetică, susţin experţii Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), într-o analiză, transmisă miercuri AGERPRES.

Conform sursei citate, este nevoie de creşterea gradului de pregătire şi adaptare a acestora pentru a parcurge acest proces.

În acest context, proiectul "Educaţie energetică pentru localităţi urbane durabile - Enertown", finanţat de Innovation Norway, sprijină câteva localităţi urbane mici din România pentru a-şi consolida înţelegerea şi abilităţile în ceea ce priveşte energia regenerabilă, eficienţa energetică şi soluţiile de securitate energetică durabilă în beneficiul cetăţenilor.

Ca parte a proiectului, reprezentanţi ai acestor comunităţi locale vor efectua, în luna octombrie, o vizită în Norvegia, unul dintre liderii Europei în sustenabilitate, pentru schimb de bune practici.

Proiectul Enertown a demarat în luna aprilie 2023 şi este derulat de Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD), iniţiatorul Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), în parteneriat cu Universitatea Stavanger din Norvegia, alături de ECERA - organizaţie non-guvernamentală cu expertiză în zona de politici energetice şi de mediu - şi de Servelect - companie cu expertiză în managementul energetic al mai multor localităţi din categoria urbanului mic.

Proiectul are scopul de a creşte, prin programe de formare personalizate, gradul de cunoaştere şi de a construi competenţe la nivelul autorităţilor publice, entităţilor private active pe piaţa energiei şi organizaţiilor societăţii civile pentru a găsi soluţii la problemele energetice care afectează calitatea vieţii în localităţile urbane mici din România. Enertown se desfăşoară în patru localităţi urbane din judeţul Cluj: Huedin, Gherla, Turda şi Câmpia Turzii, cu obiectivul ca experienţa obţinută aici să fie transferată către alte localităţi din România.

"Comunităţile din urbanul mic din România se confruntă cu provocări specifice care fac mai dificilă capacitatea lor de a parcurge acest proces al tranziţiei energetice. Oraşele mici nu pot să navigheze tot drumul acesta singure. Veniturile lor la bugetul local, capacitatea de investiţii şi de atrage finanţări europene, puterea de a accesa proiecte şi de a produce iniţiative şi soluţii sunt reduse. În general, sunt localităţi cu economii destul de sărace, iar organizaţiile din societatea civilă locală nu au de regulă forţa necesară de a genera idei şi de a se conecta cu oraşe mai mari sau de peste graniţe. De aceea, oraşele mici nu trebuie să fie neglijate, ci susţinute cât mai mult, pentru avea cu adevărat o tranziţie justă în România", a declarat George Jiglău, preşedintele Asociaţiei Centrul pentru Studiul Democraţiei.

Vizita în Norvegia se va derula în perioada 23-27 octombrie, schimbul de bune practici fiind facilitat de partenerii proiectului de la Universitatea din Stavanger.

Conform sursei citate, alături de membrii echipei de proiect, la această vizită vor participa actori-cheie pentru transformarea sustenabilă a acestor comunităţi urbane mici: participanţi din rândul administraţiei publice locale, al ONG-urilor, mediului economic şi cel şcolar, inclusiv reprezentanţi ai consiliilor elevilor.

"Aceştia vor vizita comunităţi locale norvegiene similare ca dimensiune celor din România şi vor avea astfel oportunitatea de a interacţiona cu reprezentanţi din administraţia locală, societatea civilă, mediul de afaceri local şi învăţământ, pentru a discuta despre provocările tranziţiei energetice specifice zonelor urbane mici şi a analiza soluţiile ce ar putea fi implementate în România. De exemplu, se va urmări modul în care comunităţile locale norvegiene reuşesc să constituie proiecte comune (la nivel de cartiere, vecinătăţi etc.) pentru atragerea de finanţare şi îmbunătăţirea condiţiilor de consum energetic în mediul rezidenţial", se menţionează în document.

Totodată, vor mai fi analizate felul în care construiesc comunităţile de energie, cum se dezvoltă capacitatea de a implementa noi tehnologii energetice, respectiv modul în care s-a operat tranziţia de la resursele clasice de energie spre regenerabile.

"Nu în ultimul rând, se va analiza în ce măsură grupurile vulnerabile de consumatori sunt integrate în aceste comunităţi şi ce soluţii există pentru acestea", precizează autorii analizei.

În cadrul proiectului, în luna septembrie au avut loc ateliere de lucru în toate cele patru oraşe incluse în proiectul Enertown, pe teme legate de politici energetice adaptate particularităţilor locale, în contextul mai general al tranziţiei energetice şi al schimbărilor climatice. Activităţile au fost susţinute de experţii Asociaţiei Centrul pentru Studiul Democraţiei (ACSD), ai ECERA, împreună cu partenerii de la Servelect din Cluj-Napoca.

La aceste ateliere au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, membri ai societăţii civile de la nivel local, reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ, inclusiv reprezentanţi ai Consiliului Elevilor. Aceste ateliere au puse bazele unor colaborări ulterioare, care vor asigura componenta de sustenabilitate a proiectului dincolo de finalizarea formală a acestuia.

"De asemenea, ca parte a schimbului de bune practici, în luna iunie o delegaţie de la Universitatea din Stavanger şi membrii echipei de proiect au vizitat primăriile din Gherla şi Huedin, unde s-au întâlnit cu reprezentanţi ai administraţiei locale. De asemenea, proiectul Enertown oferă oportunitatea unei cercetări paralele, ce va fi realizată cu această ocazie de experţii ORSE, privind sărăcia energetică în urbanul mic", precizează sursa citată.

Proiectul "Educaţie energetică pentru localităţi urbane durabile - Enertown" este finanţat de Innovation Norway prin Granturile Norvegiene 2014 - 2021, prin programul "Energy Programme in Romania", având o finanţare de 195.774 euro, cu o valoare a grantului de 174.696 euro.

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect iniţiat de Centrul pentru Studiul Democraţiei, think-tank înfiinţat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, unde funcţionează ca centru de cercetare acreditat. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 06-05-2025 13:14

Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei

Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost

Economic 06-05-2025 12:20

Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ

Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia

Economic 06-05-2025 11:41

Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

Economic 06-05-2025 11:16

Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica

Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu

Economic 06-05-2025 11:10

Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone

Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov

Economic 06-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%

Economic 06-05-2025 10:25

PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m

Economic 06-05-2025 09:21

Prețurile producției industriale au crescut cu 3,3 % în ritm anual, în martie

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 3,3% în martie 2025, față de luna martie 2024, dar au scăzut cu 2,4% comparativ cu februarie 2025, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate marți. La nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a în

Economic 05-05-2025 18:49

Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl

Economic 05-05-2025 17:24

Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)

Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond

Economic 05-05-2025 16:40

Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar

Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.

Economic 05-05-2025 13:58

FCI: Numărul total al investitorilor la sfârșitul primul trimestru a crescut la aproape 246.000

Numărul total al investitorilor raportați de participanții la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la sfârșitul trimestrului I al anului 2025 era de 245.934, în creștere cu 8,79% față de sfârșitul trimestrului anterior, potrivit comunicatului trimestrial transmis luni de FCI. Astfel, conform analizei, un număr de 55.343 din numărul tot

Economic 05-05-2025 13:24

Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute

Moneda națională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creștere cu 0,52 ban

Economic 05-05-2025 12:41

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor; volatilitatea s-ar putea menține în următoarele săptămâni (brokeri)

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES. 'Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrij

Economic 05-05-2025 12:15

Report de peste 3,61 milioane de euro la Joker și de peste 1,72 milioane de euro la Loto 6/49

Un report de peste 8,6 milioane de lei (peste 1,72 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,74 milioane de lei (peste 2,76 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 18 milioane de lei (peste 3,61 milioane de euro), informează Loteria Rom&a