logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Textilelor din Cisnădie, în subordinea Muzeului Național Brukenthal.

În urma discuțiilor dintre dl. Alexandru Constantin Chituță și dl. Mircea Orlățan, primarul Orașului Cisnădie, Consiliul Local Cisnădie a aprobat ca spațiul Muzeului Industriei Textilelor să intre prin comodat în subordinea Muzeului Național Brukenthal.

'Am dorit preluarea în comodat a Muzeului Industriei Textilelor din centrul orașului Cisnădie pentru a amenaja acolo câteva expoziții. Ne-am înțeles cu domnul primar și am realizat amândoi că este necesar ca spațiul muzeal să fie revitalizat. Am început o colaborare foarte bună cu orașul Cisnădie. Am organizat în decursul timpului mai multe evenimente și am tipărit și catalogul 'Salutări din Cisnădie'.

Cred că este important să expunem parte a patrimoniului descoperit la Cisnădie și să realizăm o expoziție despre istoria comunității și să valorificăm expoziția textilelor. Avem piese în depozitul muzeului Brukenthal ce pot fi expuse la Cisnădie și vom putea realiza o agendă expozițională.

Mulțumesc foarte mult pentru deschidere și colaborare domnului Mircea Orlățan și consilierilor locali din Cisnădie' a declarat domnul Alexandru Constantin Chituță.

Încă din perioada medievală, Cisnădia era recunoscută pentru numărul mare al breslelor, dar mai ales pentru tradiția în meșteșugul postăvăritului și țesătoriei. Învecinarea cu satele din Mărginimea Sibiului, unde creșterea oilor era îndeletnicirea principală, a permis apariția atelierelor de prelucrare a lânii.

În secolele XVIII-XX aceste ateliere se transformă în manufacturi și fabrici, în perioada comunistă, Cisnădia era cunoscută ca un adevărat centru al industriei textile, covoarele din lână fabricate aici erau vândute în lumea întreagă.

Muzeul din incinta cetății săsești prezintă diverse obiecte de uz meșteșugăresc într-o ordine cronologică ce ne poartă din cele mai vechi timpuri ale existenței Cisnădiei și până la începutul secolului XXI când la Cisnădie încă mai funcționa vestită fabrică de covoare.

Afisari: 53

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].