logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Lier (AHK România): Perspectivele pentru relaţiile economice româno-germane continuă să fie excelente, în ciuda provocărilor

Imagine din galeria Agerpres

România s-a transformat dintr-un loc dedicat producţiei într-un centru de inovare şi tehnologie şi va juca un rol important în tranziţia către energia verde şi în competitivitatea UE, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România), Andreas Lier, la o conferinţă de specialitate.

"În ciuda tuturor provocărilor, perspectivele pentru relaţiile economice româno-germane continuă să fie excelente şi cred că România va continua să atragă multe investiţii - teme noi, cum ar fi energia, sunt din ce în ce mai mult în centrul atenţiei. Motto-ul comunităţii de afaceri româno-germane, "Consolidarea parteneriatelor - Transformarea provocărilor în oportunităţi", include acum şi Republica Moldova", a menţionat Andreas Lier.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, peste 250 de participanţi din România, Germania şi Republica Moldova s-au reunit săptămâna trecută la Berlin, la iniţativa AHK România şi a Comitetului German pentru Europa de Est, pentru a lua parte la conferinţa economică româno-germană, precum şi la mesele rotunde şi întâlnirile organizate cu acest prilej.

Astfel, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi politic la nivel înalt din cele trei ţări s-au arătat interesaţi de o cooperare tot mai strânsă în domenii precum energia, digitalizarea, cercetarea-dezvoltarea şi agricultura, considerate prioritare în actualul context geopolitic.

Conform sursei citate, cancelarul Republicii Federal Germania, Olaf Scholz, şi prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, au transmis mesaje video de susţinere a cooperării economice din cele trei state.

"Ţările noastre sunt pe cale să devină neutre din punct de vedere climatic, rămânând în acelaşi timp ţări industrializate de succes. (...) Susţinem cu tărie aderarea României la spaţiul Schengen, ceea ce va conferi şi mai mult elan relaţiilor comerciale bilaterale. Punem accentul pe parteneriate puternice şi sprijinim Republica Moldova pe drumul său european", a spus cancelarul german.

El s-a arătat recunoscător pentru faptul că Germania are parteneri de încredere precum România şi Moldova şi şi-a exprimat speranţa că schimburile dintre aceste ţări vor continua să crească. "Investitorii germani, mai cu seamă companiile mici şi mijlocii, au nevoie de condiţii cadru fiabile şi stabile pentru aceasta", a spus el.

Pe de altă parte, cancelarul şi-a exprimat speranţa că România va accede la OECD în curând, devenind astfel şi mai atractivă şi înlesnind transferul de know-how.

La rândul său, prim-ministrul român Marcel Ciolacu a subliniat că Germania este cel mai important partener comercial al României, adăugând că "succesul companiilor germane înseamnă mai multă prosperitate şi pentru România". El a identificat mai multe direcţii de cooperare în cadrul discuţiilor anterioare cu cancelarul Scholz, cum ar fi: investiţii în industrie, agricultură, inovare şi digitalizare, infrastructură rutieră şi feroviară, participarea la reconstrucţia Ucrainei, sprijinirea Republicii Moldova.

Debutul exploatării gazelor din Marea Neagră a fost menţionat, de asemenea, ca fiind un punct de cotitură pentru afacerile din sectoarele energetic şi chimic. "Companiile germane sunt un investitor serios şi au tot sprijinul meu. Trebuie să interconectăm regiunea în ce priveşte infrastructura, economia, apărarea comună şi digitalizarea. Îi încurajăm pe toţi oamenii de afaceri interesaţi să exploreze oportunităţile existente în România", a subliniat Ciolacu.

Prezent la Berlin, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a dat asigurări că Republica Moldova este o ţară sigură pentru afaceri. "Implementăm agenda Uniunii Europene, regulamentele sale şi regulile pieţei. Guvernul este foarte atent faţă de mediul de afaceri şi pregătit să valorifice tot potenţialul existent", a subliniat Dorin Recean.

Atragerea şi formarea forţei de muncă bine pregătite, construirea de proiecte de infrastructură care să facă legătura între Moldova şi Ucraina şi România, realizarea tranziţiei către energia verde, dezvoltarea sectorului tehnologiei informaţiei şi, nu în ultimul rând, producţia de vinuri reprezintă câteva dintre liniile de cooperare posibile între cele trei ţări, enumerate de premierul Recean în cadrul conferinţei.

Totodată, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, le-a spus participanţilor că "România este deschisă pentru afaceri" în sectorul energetic. El a vorbit despre mixul energetic al României şi a invitat comunitatea de afaceri să participe la identificarea împreună de soluţii pe termen lung, în special în ceea ce priveşte stocarea energiei. Motivul pentru care România a ales şi surse alternative este legat de securitatea energetică: "Putem folosi numai energie verde? Eu cred că nu, pentru că, aşa cum mi-au spus experţii, nu este uşor să menţinem frecvenţa reţelei doar cu energie regenerabilă. Iar dacă investeşti doar în surse eoliene şi solare, reţeaua este în mare risc şi se poate ajunge la pană de curent. Da, sunt pentru energie verde, dar nu cu preţul securităţii energetice", a subliniat el.

La rândul său, ministrul român al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a subliniat meritul mediului de afaceri pentru schimbarea economiei româneşti, prin aducerea tehnologiei, a know-how-ului şi a noilor competenţe în muncă.

De asemenea, el a menţionat efectele pozitive pe care aderarea la NATO şi la UE le-au avut asupra dezvoltării României. Răspunzând îngrijorării mediului de afaceri în ceea ce priveşte infrastructura, ministrul Economiei a promis ca se va strădui să scurteze timpul de transport şi să reducă birocraţia. În ce priveşte preocuparea comuna legată de lipsa forţei de muncă bine pregătite, Oprea a invitat sectorul privat să se alăture efortului statului de a păstra forţa de muncă bine calificată în România.

Conferinţa economica Româno-Germana se află la cea de-a doua ediţie, după cea organizată hibrid în 2021, care s-a bucurat de un mare succes. Evenimentul oferă o platformă de dialog între participanţi, cu scopul de a consolida relaţiile trilaterale, de a crea noi oportunităţi de afaceri şi de a creşte prezenţa companiilor germane în România şi Republica Moldova.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 06-05-2025 16:04

Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia oferă stabilitate într-un context regional complicat (ministru)

Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia, care a fost semnat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, oferă stabilitate într-un context regional complicat, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'La finalul săptămânii trecut

Economic 06-05-2025 15:55

ANRE: Site-ul chestionare-anre.ro nu are nicio legătură cu instituția noastră

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se delimitează ferm de site-ul https://chestionare-anre.ro/ și atrage atenția publicului că acest site nu aparține și nu este administrat de ANRE. 'În ultima perioadă, ANRE a fost informată cu privire la faptul că platforma online menționată promovează articole c

Economic 06-05-2025 15:43

CONAF: Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii

Industria românească are nevoie de talente bine pregătite, iar Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii, susțin reprezentantele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). 'Cea de-a III-a ediție a programului 'Pactul pentru Tineri' - 'O carieră reală: de la vocaț

Economic 06-05-2025 15:00

ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET

Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.

Economic 06-05-2025 14:35

Dragoș Cabat (CFA): Cred că în zilele următoare cursul de schimb își va reveni

Cursul de schimb ar putea să-și revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru AGERPRES analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, co-fondator Cabat&Pah Investments. 'Pentru mine e un pic neașteptat. Am mai

Economic 06-05-2025 14:33

Programul 'Rabla pentru tractoare' începe pe 12 mai; solicitanții pot aplica online, în aplicația AFM

Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul 'Rabla pentru tractoare', începând din data de 12 mai, timp de o săptămână sau sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit

Economic 06-05-2025 13:54

Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar

Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu. 'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de

Economic 06-05-2025 13:14

Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei

Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost

Economic 06-05-2025 12:20

Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ

Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia

Economic 06-05-2025 11:41

Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

Economic 06-05-2025 11:16

Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica

Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu

Economic 06-05-2025 11:10

Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone

Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov

Economic 06-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%

Economic 06-05-2025 10:25

PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m

Economic 06-05-2025 09:21

Prețurile producției industriale au crescut cu 3,3 % în ritm anual, în martie

Prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 3,3% în martie 2025, față de luna martie 2024, dar au scăzut cu 2,4% comparativ cu februarie 2025, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate marți. La nivelul pieței interne, indicele prețurilor producției industriale a în