Comunicat de presă - ADR Centru
Fonduri nerambursabile de peste 8 milioane de euro pentru creșterea calității vieții în Săcele - Brașov
- Proiecte semnificative pentru regenerare urbană și mobilitate eco-eficientă
Municipiul Săcele, o localitate care se mândrește cu 600 de ani de atestare documentară, este una dintre localitățile urbane importante din Regiunea Centru, cu o evoluție demografică pozitivă, nefiind însă nu ocolită de problemele legate de necesitatea creșterii calității vieții. Regenerarea urbană a infrastructurii învechite merge aici mână în mână cu modernizarea transportului public, prin achiziția de autobuze electrice, ambele obiective fiind finanțate cu fonduri nerambursabile prin Programul 'Regiunea Centru' 2021 -2027, pentru care ADR Centru este Autoritate de Management.
'Municipiul Săcele este parte a Zonei Metropolitane Brașov, fiind de aceea inclus în ceea ce publicul larg percepe ca o zonă dezvoltată economic și cu un pronunțat caracter turistic. Din Săcele se face accesul spre Canionul Șapte Scări, spre traseele de drumeție și cățărare din masivele Ciucas și Piatră Mare. Dar Săcele nu este și nu trebuie să fie doar un loc de trecere, ci și unul de popas, atractiv pentru locuitori și estetic îmbietor pentru turiști. O regiune atractivă, ceea ce ne propunem să facem prin Prioritatea 8 a Programului Regiunea Centru, trebuie să fie atractivă în primul rând pentru locuitorii ei, pentru cei care caută un loc unde să se stabilească, migrația pozitivă fiind și un indicator al dezvoltării economice, și un potențator al ei. Primăria municipiului Săcele a mers mai departe pe drumul creșterii calității vieții locuitorilor și a apelat și la altă linie de finanțare prin Prioritatea 4 O regiune cu mobilitate urbană durabilă ajungând prin cele două contracte la o investiție totală de peste 8 milioane de euro', a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.
- Regenerarea spațiilor publice pentru confortul locuirii, atât ca funcționalitate, cât și ca estetică, este una dintre preocupările constante ale administrației publice locale, Cartierul Ștefan ce Mare fiind o zonă unde calitatea vieții este scăzută tocmai din cauza infrastructurii inadecvate.
Contractul 'Regenerare urbană cartier Ștefan ce Mare' este finanțat prin Programului 'Regiunea Centru' 2021 - 2027, Prioritatea 8 - 'O regiune atractivă', Acțiunea 8.1 - Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din municipiile Regiunii Centru. Valoarea totală a proiectului este de 16.746.544,13 lei din care suma nerambursabilă este de 14.913.583,69 lei.
Cartierul Ștefan cel Mare din municipiul Săcele se confruntă cu deficiențe majore în ceea ce privește calitatea infrastructurii și oferta de facilități pentru recreere, agrement și socializare care afectează calitatea vieții locuitorilor. Infrastructura pietonală este inadecvată, cu trotuare înguste sau inexistente în anumite zone, iar accesul pentru persoanele cu mobilitate redusă este limitat.
Regenerarea urbană a Cartierului Ștefan cel Mare va consta în construirea unui amfiteatru în aer liber cu o capacitate de 200 de locuri, dotat cu grupuri sanitare și spații de depozitare, amenajare de spații verzi în jurul amfiteatrului, alei pietonale, piste de biciclete, dotarea cu mobilier urban, realizarea unui sistem de iluminat public completat cu unul de supraveghere video, zone unde se va furniza WiFi gratuit. În zonă adiacentă vor fi realizate extinderi ale rețelelor tehnico-edilitare (apă potabilă, canalizare, energie electrică), parcaje la sol și vor fi amplasate stații de încărcare pentru vehicule electrice.
În cadrul proiectului va fi derulată și o campanie de informare a locuitorilor municipiului Săcele și a cartierului Ștefan cel Mare în special cu privire la rezultatele generate de implementarea proiectului și facilitățile de agrement nou disponibile, campanie ce va fi derulata în parteneriat cu ONG-uri locale și persoane resursa din comunitate.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt cei peste 18.000 de locuitori din zona studiată, care vor avea acces la spații de recreere adecvate, organizațiile sportive și culturale, care vor folosi activ spațiul revitalizat. Beneficiarii indirecți sunt cele 37.000 persoane, întreaga populație a municipiului Săcele, dar și turiștii din Săcele care vor avea un nou punct de interes cultural și recreativ, mai ales că spațiul supus regenerării urbane este adiacent Sălii de sport a municipiului Săcele.
- În paralel cu finanțarea pentru regenerarea urbană, Primăria Municipiului Săcele a semnat, tot cu ADR Centru și un contract de finanțare pentru achiziționarea de autobuze electrice prin Programul 'Regiunea Centru' 2021 - 2027, Prioritatea 4. 'O regiune cu mobilitate urbană durabilă', Acțiunea 4.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane).
Contractul 'Achiziție mijloace de transport ecologice' are o valoare totală de 23.566.661,89 de lei, finanțare nerambursabilă în totalitate.
Prin proiect se urmărește asigurarea unei mobilități urbane durabile la nivelul Municipiul Săcele prin eficientizarea și creșterea atractivității sistemului de transport public în urma dotării cu vehicule moderne, ecologice. Proiectul vizează achiziționarea a 7 autobuze electrice articulate de 18 metri, cu o capacitate de transport de minim 120 călători, echipate cu dotări de ultimă generație, care vor fi utilizate în sistemul de transport public de pe raza unității administrativ teritoriale a municipiului Săcele. Se vor derula următoarele activități de cooperare transnațională care constau în organizarea unei sesiuni de schimb de bune practice. Organizarea și derularea unei campanii de promovare a mobilității prin realizarea și distribuirea de pliante, realizarea și difuzarea de spoturi audio-video la posturile locale radio-TV, organizarea unei zile a mobilității durabile, eveniment adresat în special copiilor.
Utilizarea în serviciul de transport public a unor autobuze performante și de ultimă generație va contribui la diminuarea impactului negativ generat de sectorul transporturilor asupra mediului și la eficientizarea consumului de energie și a costurilor de mentenanță. Autobuzele de ultimă generație, fiind realizate cu tehnologii moderne și avansate, pot contribui la optimizarea costurilor de întreținere și operare pentru întreaga flotă de vehicule, oferind performanțe energetice superioare. Noile autobuze, echipate cu sisteme și dotări performante, vor oferi un confort sporit pasagerilor și un nivel mai ridicat de siguranță, fiind mult mai atractive și sigure în exploatare.
Astfel, se preconizează creșterea numărului de utilizatori ai transportului public de călători cu aproape 6% în anul 2029 față de 2023. Inclusiv în urma implementării campaniei de promovare a mobilității urbane durabile planificată în cadrul proiectului, se estimează că numărul zilnic de călători va crește de la 3.641 persoane în 2023 la 3.851 persoane în 2029.
De asemenea, emisiile de carbon vor scădea, echivalent CO2, din zona de impact a proiectului de la 3.307,46 tone / an la 2.811,34 tone/an.
Pentru mai multe detalii, puteți consulta fișele de proiect atașate.
Dacă doriți informații în timp real despre PR Centru și alte oportunități, puteți instala aplicația PRoCentru disponibilă pe Android sau iOS.
Pe website-ul programului www.regiocentru.ro, în secțiunile Implementare program sau Comunicare, găsiți mai multe situații, informări, harta contractelor semnate și listele de beneficiari.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].