logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MMAP: Planurile de Management al Riscului la Inundaţii, aprobate de Guvern

Imagine din galeria Agerpres

Planurile de Management al Riscului la Inundaţii aferente administraţiilor bazinale de apă şi al fluviului Dunărea, realizate în cadrul proiectului RO-FLOODS, au fost aprobate prin HG, informează Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

"La propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a fost aprobată ieri (miercuri, n.r.), în şedinţa de Guvern, Hotărârea pentru actualizarea planurilor de management al riscului la inundaţii aferente celor 11 administraţii bazinale de apă şi fluviului Dunărea de pe teritoriul României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2016", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, versiunile preliminare ale Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii aferente administraţiilor bazinale de apă şi al fluviului Dunărea, corespunzătoare implementării ciclului II al Directivei Inundaţii 2007/60/CE, au fost elaborate în cadrul proiectului "Întărirea capacităţii autorităţii publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a şi a 3-a ale ciclului II al Directivei Inundaţii - RO-FLOODS", Cod SIPOCA 734, Cod MySmis 2014 130033 (www.inundatii.ro).

Proiectul este derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Administraţia Naţională Apele Române şi cu sprijinul World Bank Romania.

"Obiectivul principal al Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii îl reprezintă diminuarea consecinţelor negative ale inundaţiilor pentru sănătatea umană, activitatea economică, mediu şi patrimoniul cultural, având în vedere toate aspectele managementului riscului la inundaţii, cu accent pe prevenire, protecţie, pregătire, refacere şi evaluare", se menţionează în comunicat.

Planurile de Management al Riscului la Inundaţii iau în considerare aspectele relevante, cum ar fi: dimensiunea inundaţiilor, traseul acestora şi zonele care au potenţialul de a reţine apa din inundaţii (cum ar fi albiile majore), obiectivele de mediu pentru corpurile de apă de suprafaţă şi subterane, planurile privind gestionarea solului şi a apei, planificarea teritoriului, utilizarea terenurilor, conservarea naturii, precum şi infrastructura de navigaţie şi portuară.

Totodată, Planurile de Management al Riscului la Inundaţii iau în considerare aspectele managementului riscului la inundaţii, cu accent pe prevenirea, protecţia, pregătirea, incluzând prognoza inundaţiilor, avertizarea şi alarmarea în condiţiile specifice unui anumit bazin sau subbazin hidrografic.

De asemenea, sunt luate în calcul promovarea practicilor de utilizare durabilă a terenului, îmbunătăţirea capacităţii de retenţie a apei în bazinul hidrografic, precum şi inundările controlate ale anumitor zone în cazul unor evenimente majore, precum şi integrarea soluţiilor verzi în managementul integrat al riscului la inundaţii.

Pe listă se mai află integrarea consideraţiilor de mediu, în principal în ceea ce priveşte protecţia corpurilor de apă, adaptarea la schimbările climatice, protecţia naturii şi sănătatea publică, costurile şi beneficiile.

"Conform Directivei Inundaţii 2007/60/CE se impune revizuirea şi, dacă este necesar, actualizarea Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii o dată la şase ani. După cum vedem cu toţii, efectele schimbărilor climatice produc pagube majore, apar din ce în ce mai des viituri rapide şi fenomene meteo periculoase care nu pot fi evitate. Tot ce putem face este să ştim să le gestionăm corect şi prompt, astfel încât să diminuăm la maxim pericolul şi, mai ales, să evităm producerea de pagube materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti. Ministerul Mediului şi ANAR prin echipele de specialişti, şi cu sprijinul Băncii Mondiale, au lucrat intens împreună cu autorităţile locale, instituţii de invaţământ şi organizaţii neguvernamentale. Inundaţiile reprezintă un fenomen care are, de cele mai multe ori, cauze naturale, şi care nu poate fi controlat în totalitate, dar gestionat adecvat poate avea un impact negativ cât mai redus iar acesta este cel mai important obiectiv al Planurilor aprobate ieri, în şedinţa de guvern", a afirmat Adriana Petcu, secretar de stat în cadrul MMAP.

Potrivit sursei citate, România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, a implementat toate cele trei etape ale Directivei Inundaţii 2007/60/CE pentru Ciclul I.

În anul 2016 au fost raportate Comisiei Europene primele şi a fost lansată punerea lor în aplicare. Pentru Ciclul II de implementare al Directivei Inundaţii 2007/60/CE, România a finalizat (în septembrie 2019) Rapoartele de Evaluare Preliminară a Riscului la Inundaţii (EPRI) Ciclul II şi a raportat zonele cu risc potenţial semnificativ la inundaţii (APSFR), iar în 12 octombrie 2022 a raportat hărţile de hazard şi hărţile de risc la inundaţii pentru Ciclul II.

Pentru a veni în sprijinul publicului larg, în cadrul proiectului "Întărirea capacităţii publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor 2 şi 3 ale ciclului II al Directivei Inundaţii 2007/60/CE -SIPOCA 734" (RO-FLOODS) a fost realizat şi site-ul www.inundatii.ro, care conţine informaţii, pe înţelesul tuturor, despre inundaţii şi managementul riscului la inundaţii, în general.

Proiectul, implementat de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) în parteneriat cu Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) şi cu sprijinul Băncii Mondiale, are ca scop reactualizarea Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii pentru perioada 2022-2027, de la nivelul tuturor celor 11 Administraţii Bazinale de Apă (+Fluviul Dunărea). Elaborarea Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI) se realizează în corelare cu cPlanurile de Management al Bazinelor Hidrografice încă de la începutul procesului, conform prevederilor Directivei Cadru Apă.

Conform sursei citate, valoarea totală a proiectului este de 139,996 milioane lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 118,548 milioane lei, iar cofinanţarea eligibilă este de 21,447 milioane lei.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, obiectiv specific Dezvoltarea şi introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetăţeni şi mediul de afaceri în concordanţă cu SCAP. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 48

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 07-05-2025 17:27

Ministerul Mediului a lansat procedura de selecție pentru viitorul Consiliu de Administrație al Romsilva

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat procedura de selecție pentru ocuparea a cinci poziții de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, a anunțat, miercuri, instituția. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, selecția se va desfășura în conformitate cu principiile guvernanței corporative

Economic 07-05-2025 16:32

MIPE: Peste 26 milioane euro pentru modernizarea unităților sanitare care tratează pacienți critici

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează un nou apel de proiecte, cu o alocare de peste 26 milioane de euro, pentru îmbunătățirea infrastructurii unităților sanitare publice care tratează pacienți critici care au suferit politraumatisme, informează un comunicat al insituției. 'Accidente rutiere, căderi de la înălțime, explozii

Economic 07-05-2025 16:19

Prezidențiale2025/CCIR a adresat invitație oficială celor doi candidați la Președinția României la o dezbatere publică pe teme economice

Camera de Comerț și Industrie a României a adresat invitația oficială celor doi candidați la Președinția Românei, Nicușor Dan și George Simion, la o dezbatere publică pe teme economice marți, 13 mai 2025. 'Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea democratică a primului tur al alegerilor prezidențiale. Ne exprimăm &icir

Economic 07-05-2025 15:16

Moody's a modificat perspectiva de rating a tbi bank la 'pozitivă'

Moody's Ratings a schimbat perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung ale tbi bank de la 'stabilă' la 'pozitivă', informează banca printr-un comunicat. În același timp, Moody's Ratings a reconfirmat ratingurile pentru depozitele pe termen lung și scurt ale băncii la nivelurile Ba2/NP, precum și Baseline Credit Assessm

Economic 07-05-2025 14:59

AFM a aprobat 19.352 de dosare noi în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' - sesiunea 2024

Un număr de 19.352 de dosare a fost aprobat în cadrul programului 'Casa Verde Fotovoltaice', din care 18.730 pentru persoane fizice și 622 de dosare depuse de unitățile de cult, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Noile liste au fost avizate în cadrul ședinței

Economic 07-05-2025 14:51

APIA a publicat două noi ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. Conform sursei citate, cele două ghiduri sunt: Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 'Investiții în active corporale și

Economic 07-05-2025 14:23

ANAF a publicat o broșură dedicată medicilor

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat o broșură dedicată medicilor, în contextul derulării unui nou program de conformare, la nivel național, care vizează persoanele fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală sau

Economic 07-05-2025 14:13

ANAF: 10 firme de ride-sharing au prejudiciat bugetul cu peste 51 milioane de lei prin neplata impozitelor și contribuțiilor

Inspectorii antifraudă au identificat 10 societăți care activează pe piața transportului alternativ de persoane și care au cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 51,7 milioane de lei prin neplata impozitelor, contribuțiilor sociale și a TVA, a anunțat, miercuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Direcția generală antifraudă

Economic 07-05-2025 13:19

Comisia solicită României să accelereze transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România și alte state membre UE pentru a accelera transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Au fost trimise avize motivate Belgiei, Bulga

Economic 07-05-2025 13:17

Comisia cere României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor la gaze

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a stabili prețurile angro ale gazelor în România, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. România a introdus o măsură națională care obligă producătorii de gaze să v&a

Economic 07-05-2025 13:16

Moneda națională continuă să se deprecieze, cursul ajunge la 5,0991 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0991 lei, în creștere cu 6,13 bani (1,22%) față de cotația precedentă, de 5,0378 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a f

Economic 07-05-2025 12:21

Burduja: Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate și cu o viziune comună

Contractul comercial de livrare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, între OMV Petrom și compania de stat din Republica Moldova, Energocom SA, marchează începutul unei noi etape în consolidarea securității energetice regionale și valorificarea resurselor naturale strategice ale României, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.

Economic 07-05-2025 12:14

Ministrul Finanțelor: Buffer-ul ministerului și rezervele BNR asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată

Evoluțiile din ultimele zile au fost generate de alegerile din data de 4 mai și au loc mișcări importante de capital, dar atât buffer-ul ministerului, cât și rezervele Băncii Naționale, asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Evoluțiile din ultimele zile

Economic 07-05-2025 11:51

Claudiu Cazacu (XTB România): Pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro

Piața financiară este în așteptare pentru a vedea unde se poate găsi un nou palier, iar pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro, consideră consultantul de strategie în cadrul XTB România, Claudiu Cazacu. 'Avem o dinamică mult mai volatilă decât cea cu care ne-am obișnuit pe curs, odată c

Economic 07-05-2025 11:23

România concentrează 23% din forța de muncă în agricultură din UE; 44% dintre fermieri au peste 65 de ani (raport)

România este una dintre cele mai importante țări în sectorul agricol european, având în vedere că aici se concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE, 1,77 milioane de locuri de muncă - cea mai mare pondere din Uniune, potrivit unui raport de profil lansat recent. România are aproximat