logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Costin (BNS): În fiecare sector trebuie făcute analize serioase, nu cu pistolul la cap, ci cu maximă transparenţă

Imagine din galeria Agerpres

Trebuie făcute analize serioase în zona de restructurări din sectorul public, nu cu pistolul la cap, ci cu maximă transparenţă şi deschidere, pentru a putea împiedica abuzurile, a declarat, joi, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, la finalul discuţiilor cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

"Ministrul Boloş rămâne în tipul de abordare al Guvernului României. Ei nu doresc să schimbe nimic în document sau aproape nimic. În ceea ce priveşte zona de restructurări din sectorul public, eu am avut astăzi alături de mine la discuţii colegi din Finanţe, Interne, Justiţie, Mediu, Sport, Cultură, din aproape toate sectoarele publice. Singurul mesaj pe care îl receptăm ca pe un mesaj pozitiv este faptul că principiile din această lege vor trebui să fie tratate serios, responsabil şi cât se poate de transparent de către ordonatorii de credite. Aceste principii presupun o evaluare corectă, atentă, a situaţiei fiecărui ordonator de credite în parte, astfel încât măsurile care sunt trecute acolo să fie aplicate caz cu caz justificat, tocmai pentru a nu pune în imposibilitatea de a funcţiona sau de a afecta fundamental funcţionarea unor sisteme mari", a declarat Dumitru Costin.

Acesta a precizat că nu este vorba de zona administrării justiţiei, "nu vorbim de procurori, judecători, de magistraţi", ci de zona grefierilor, personalului auxiliar, a celor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Interne, Gardă de mediu etc.

"În fiecare sector trebuie făcute analize serioase, nu cu pistolul la cap, dar cu maximă transparenţă, cu maximă deschidere, tocmai pentru a putea să împiedicăm abuzuri, pentru că sunt convins că ne vom confrunta cu foarte multe abuzuri, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a elimina inechităţi şi inechităţile le vedem rezolvate şi într-o altă zonă, pentru că şi domnul ministru de finanţe a menţionat legea salarizării în sectorul bugetar. Mulţi dintre colegii mei au făcut trimitere la situaţii cu care se confruntă astăzi: întârzieri de plăţi, drepturi câştigate în instanţă care nu au fost achitate şi care se tot rostogolesc de la un an la altul şi care încarcă nota de plată a Guvernului României în ansamblu şi a fiecărui ordonator de credite în parte", a adăugat el.

Întrebat dacă vor începe individual negocieri cu fiecare departament în parte de la Ministerul de Justiţie, Ministerul de Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, preşedintele BNS a transmis că este treaba organizaţiei sindicale să deschidă discuţii pentru o funcţionare mult mai eficientă în sector.

"E treaba noastră să deschidem discuţii, negocieri pe evaluările care vor fi făcute la nivelul fiecărui ordonator de credite. Repet, dacă se doreşte să fie făcută curăţenie, atunci această curăţenie să fie făcută curat, corect şi să ducă sistemele despre care vorbim la o funcţionare mai eficientă. Dacă facem restructurări de dragul restructurărilor, cum s-au făcut în calea ferată din România, unde au rămas şefii, şefuţii, neamurile lor şi a plecat personalul de execuţie şi am ajuns să facem sute de mii de ore suplimentare cu personalul de execuţie ca să mai funcţioneze amărâtul ăsta de sistem public de transport pe cale ferată, nu e bine. Deci, dacă nu o să fim acum câinele de pază, dacă nu o să vânăm fiecare proces de evaluare instituţională care are loc, atunci o să ne trezim cu tot felul de aberaţii care nu ne vor duce la bine ci ne vor duce la rău", a explicat şeful BNS.

De asemenea, Costin şi-a exprimat opinia şi în ceea ce priveşte discuţiile în zona tichetelor de masă, a comisioanelor şi creşterii salariului minim.

" Am revenit şi asupra unui subiect pe care ieri părea că ne-am înţeles, inclusiv mediul de afaceri înţelesese acelaşi lucru ca şi noi, organizaţiile sindicale. Am explicat ieri că nebunia aia prin care dai opţiunea unui angajator să dea tichetele de masă în tichete de masă sau contravaloare în bani nu este bine venită, cel puţin în acest moment, întrucât cash-ul se duce neţintit, spre deosebire de tichetele de masă. Deci poate să fie folosit la orice, lucru care şi astăzi se întâmplă, dar într-un procent mult diminuat. Ştiţi bine că încearcă să transforme tichetele de masă în alcool şi ţigări, lucru care e interzis, dar de bine, de rău, impactul este unul extrem de mic. Marea majoritate a acestor bani merg către cumpărături, către mâncare, acesta este scopul", a adăugat el.

Preşedintele BNS a adăugat că tichetele de masă reprezintă un instrument care ţine la lumină, "în zona albă", toate aceste cheltuieli.

"Dacă îi dai cash se va duce şi va încerca să opereze cu cash pe zonele mai puţin fiscalizate, cu alternativa unor preţuri mai mici, şi aici e o capcană. Deci nu vor ajunge să facă veniturile pe care scontează. Pe de altă parte, să vii cu această măsură şi concomitent să mai creşti salariul minim în două trepte, o dată la 1 octombrie şi o dată la 1 decembrie, cu siguranţă, foarte mulţi din angajatorii din România, cel puţin pe zona Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, vor zice ok, nu vă mai dăm tichetele de masă ci vă creştem salariul minim şi cu asta basta. (...) Deci, foarte mulţi salariaţi din România vor rămâne şi fără amărâtele asta de tichete de masă. Repet, ieri, toată lumea prezentă a înţeles, cel puţin la nivel de parteneri social, fiind şi domnul preşedinte al Senatului acolo, deci, ambii lideri ai coaliţiei, ne-am înţeles, am convenit ca tichetele să fie date doar în format digital. Mai mult, le-am propus şi o soluţie legislativă ca să nu mai rămână contravaloarea tichetelor necheltuite, să se facă venit la firme, astfel încât oamenii să poată să-şi rostogolească cheltuielile neefectuate de la un an la altul, iar ei să rămână în continuare beneficiarii acestui drept, nu să crească profitul acestor companii", a explicat preşedintele BNS.

În ceea ce priveşte cheltuielile de administrare a tichetelor sociale, Costin a afirmat că le-a recomandat nişte soluţii pentru a reduce aceste cheltuieli cu tichetele pe care le dă Guvernul României pentru milioane de cetăţeni săraci din această ţară.

"V-am spus de ieri, 5% pentru această operaţiune la volume care înseamnă sute de milioane de euro sunt sume uriaşe de bani, dar având în vedere, că, să zicem, la un moment dat, era justificat acest demers 5% până îţi pui la punct sistemul, după aia e normal, se reduci aceste costuri şi pot fi chemaţi la discuţii, la negocieri. Deci, aici rămânem cu această problemă neclară. I-am scris şi prim-ministrului, aşteptăm din partea liderilor coaliţiei să ne comunice până la urmă dacă lucrurile pe care le convenim într-o zi, a 2-a zi, constatăm că trebuie să le luăm de la capăt", a subliniat acesta.

În concluzie, liderul BNS a transmis că nu au fost făcute niciun fel de concesii, dar sindicaliştii vor rămâne în continuare conectaţi la aceste decizii şi la dialog şi vor reacţiona public prin proteste, "ori de câte ori simţim că lucrurile o iau razna".

"Nu putem să discutăm despre niciun fel de concesii. Ministerul de Finanţe, care e iniţiator, că de aia am protestat astăzi aici, după aia ne-am mutat la Justiţie, că e avizator, Ministerul de Finanţe a rămas exact în parametrii cu care am intrat în discuţie. Atâta timp cât, repet, la nivel de coaliţie lucrurile rămân neschimbate, aşteptăm în zilele următoare, vom depune amendamente pe fluxul de consultare publică, pentru că mâine, spre exemplu, se cere avizul CES pe acest proiect de lege. O să depunem amendamentele noastre care să însoţească proiectul. O să discutăm şi cu membrii Parlamentului României, pentru că în momentul înregistrării proiectului de lege pe care se asumă răspunderea există 24 de ore în care se preiau şi se evaluează amendamentele depuse în Parlament. După aia e momentul în care nu se mai discută decât în parametri de moţiune de cenzură. Trece moţiunea, cade Guvernul şi cade şi legea, nu trece moţiunea, se aprobă legea. Aşa cum am spus, cu siguranţă, în ceea ce ne priveşte, o să rămânem în continuare conectaţi la aceste decizii, continuăm dialogul atunci când el este dorit. Sperăm să-şi mai schimbe din opinie în intervalul de timp care a mai rămas la dispoziţie, evident, extrem de scurt, şi vom reacţiona public prin proteste, ori de câte ori simţim că lucrurile o iau razna", a mai spus el. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 07-05-2025 22:03

Boloș: Luptăm pentru finalizarea renegocierii și pentru ca banii din cererea de plată IV să intre în țară anul acesta

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lucrat intens în ultimele săptămâni pentru finalizarea propunerilor de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru ca banii din cererea de plată IV - 5,7 miliarde de euro - să intre în țară anul acesta, a anunțat, miercuri, ministrul de resort, Marcel Boloș.

Economic 07-05-2025 17:27

Ministerul Mediului a lansat procedura de selecție pentru viitorul Consiliu de Administrație al Romsilva

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat procedura de selecție pentru ocuparea a cinci poziții de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, a anunțat, miercuri, instituția. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, selecția se va desfășura în conformitate cu principiile guvernanței corporative

Economic 07-05-2025 16:32

MIPE: Peste 26 milioane euro pentru modernizarea unităților sanitare care tratează pacienți critici

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează un nou apel de proiecte, cu o alocare de peste 26 milioane de euro, pentru îmbunătățirea infrastructurii unităților sanitare publice care tratează pacienți critici care au suferit politraumatisme, informează un comunicat al insituției. 'Accidente rutiere, căderi de la înălțime, explozii

Economic 07-05-2025 16:19

Prezidențiale2025/CCIR a adresat invitație oficială celor doi candidați la Președinția României la o dezbatere publică pe teme economice

Camera de Comerț și Industrie a României a adresat invitația oficială celor doi candidați la Președinția Românei, Nicușor Dan și George Simion, la o dezbatere publică pe teme economice marți, 13 mai 2025. 'Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea democratică a primului tur al alegerilor prezidențiale. Ne exprimăm &icir

Economic 07-05-2025 15:16

Moody's a modificat perspectiva de rating a tbi bank la 'pozitivă'

Moody's Ratings a schimbat perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung ale tbi bank de la 'stabilă' la 'pozitivă', informează banca printr-un comunicat. În același timp, Moody's Ratings a reconfirmat ratingurile pentru depozitele pe termen lung și scurt ale băncii la nivelurile Ba2/NP, precum și Baseline Credit Assessm

Economic 07-05-2025 14:59

AFM a aprobat 19.352 de dosare noi în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' - sesiunea 2024

Un număr de 19.352 de dosare a fost aprobat în cadrul programului 'Casa Verde Fotovoltaice', din care 18.730 pentru persoane fizice și 622 de dosare depuse de unitățile de cult, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Noile liste au fost avizate în cadrul ședinței

Economic 07-05-2025 14:51

APIA a publicat două noi ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. Conform sursei citate, cele două ghiduri sunt: Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 'Investiții în active corporale și

Economic 07-05-2025 14:23

ANAF a publicat o broșură dedicată medicilor

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat o broșură dedicată medicilor, în contextul derulării unui nou program de conformare, la nivel național, care vizează persoanele fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală sau

Economic 07-05-2025 14:13

ANAF: 10 firme de ride-sharing au prejudiciat bugetul cu peste 51 milioane de lei prin neplata impozitelor și contribuțiilor

Inspectorii antifraudă au identificat 10 societăți care activează pe piața transportului alternativ de persoane și care au cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 51,7 milioane de lei prin neplata impozitelor, contribuțiilor sociale și a TVA, a anunțat, miercuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Direcția generală antifraudă

Economic 07-05-2025 13:19

Comisia solicită României să accelereze transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România și alte state membre UE pentru a accelera transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Au fost trimise avize motivate Belgiei, Bulga

Economic 07-05-2025 13:17

Comisia cere României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor la gaze

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a stabili prețurile angro ale gazelor în România, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. România a introdus o măsură națională care obligă producătorii de gaze să v&a

Economic 07-05-2025 13:16

Moneda națională continuă să se deprecieze, cursul ajunge la 5,0991 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0991 lei, în creștere cu 6,13 bani (1,22%) față de cotația precedentă, de 5,0378 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a f

Economic 07-05-2025 12:21

Burduja: Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate și cu o viziune comună

Contractul comercial de livrare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, între OMV Petrom și compania de stat din Republica Moldova, Energocom SA, marchează începutul unei noi etape în consolidarea securității energetice regionale și valorificarea resurselor naturale strategice ale României, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.

Economic 07-05-2025 12:14

Ministrul Finanțelor: Buffer-ul ministerului și rezervele BNR asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată

Evoluțiile din ultimele zile au fost generate de alegerile din data de 4 mai și au loc mișcări importante de capital, dar atât buffer-ul ministerului, cât și rezervele Băncii Naționale, asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Evoluțiile din ultimele zile

Economic 07-05-2025 11:51

Claudiu Cazacu (XTB România): Pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro

Piața financiară este în așteptare pentru a vedea unde se poate găsi un nou palier, iar pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro, consideră consultantul de strategie în cadrul XTB România, Claudiu Cazacu. 'Avem o dinamică mult mai volatilă decât cea cu care ne-am obișnuit pe curs, odată c