logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONAF:Prima dezbatere a celei de-a doua serii a programului naţional "Pactul Pentru Tineri", la Târgu Jiu

Image

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) va organiza vineri, la Târgu Jiu, prima dezbatere din cea de-a doua serie a programului naţional pentru reducerea abandonului şcolar "Pactul Pentru Tineri", informează un comunicat al organizaţiei, remis miercuri AGERPRES.

"La nivelul Uniunii Europene, România rămâne statul cu cele mai mari probleme în acest domeniu dintre toate ţările membre: cea mai mare rată a abandonului şcolar, cea mai mare rată de părăsire timpurie a şcolii şi cel mai mare număr de mame minore. Potrivit datelor Eurostat, în 2022, ponderea tinerilor români care au părăsit devreme sistemul de educaţie şi formare a fost de 16%, pe când media Uniunii Europene a fost de 10%", precizează CONAF.

Datele INS arată că în România există 16.500 mame sub 18 ani şi dintre acestea 700 au mai puţin de 15 ani. De asemenea, datele statistice relevă că disparităţile în ceea ce priveşte rata de părăsire timpurie a sistemelor de educaţie şi formare între zonele urbane şi cele rurale sunt semnificative, de la puţin peste 4% la peste 23%. Elevii expuşi riscului de abandon şcolar prezintă tendinţa să fie concentraţi în şcolile defavorizate din zonele rurale, care nu dispun de resurse şi de profesori experimentaţi, se menţionează în comunicat.

Conform Strategiei privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027, în România, peste 3,2 milioane de persoane se aflau în deprivare materială severă în anul 2018, sărăcia fiind principala cauză de abandon şcolar, iar aceste statistici ar trebui să ridice un semnal de alarmă nu doar decidenţilor guvernamentali, susţin reprezentanţii CONAF.

Cele şase dezbateri judeţene anterioare, organizate în Iaşi, Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui, Deva, au permis o mai bună înţelegere a specificului problemelor şi s-au concretizat prin identificarea unui set de măsuri înglobat într-un raport tehnic, măsuri care pot sprijini combaterea, prevenirea şi chiar reducerea abandonului şcolar, fie că vorbim de măsuri normative, programe guvernamentale sau neguvernamentale.

Programul naţional "Pactul Pentru Tineri", dedicat problematicii reducerii abandonului şcolar, fenomen care a atins cote alarmante în România la aproape un an de la lansare, înseamnă un demers vital către o societate mai bună. Înfiinţarea comitetului interministerial pentru combaterea şi prevenirea abandonului şcolar, coordonat de şeful Cancelariei primului-ministru, este un prim pas semnificativ către construcţia unei educaţii incluzive de calitate; dezbaterile publice din cadrul comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor au oferit o platformă pentru vocea societăţii civile şi a specialiştilor în educaţie; derularea campaniei Clasa M are un impact profund în conştientizarea problemelor mamelor minore şi a provocărilor cu care se confruntă în ceea ce priveşte educaţia copiilor lor; modificarea Legii nr. 217/2023, care modifică Codul penal cu privire la actul sexual cu un minor; programul de acordare de burse pentru mamele minore, cu scopul de a le sprijini în continuarea educaţiei; website-ul dedicat, www.pactulpentrutineri.ro, furnizează resurse şi sprijin cadrelor didactice, elevilor, părinţilor şi nu numai, se menţionează în document.

"Rezultatele tangibile ale primei etape a programului naţional 'Pactul Pentru Tineri' trebuie să ne motiveze să depunem eforturi sporite în continuare, mai ales acum când România se află la o răscruce în care se intersectează multiple direcţii şi provocări. Ne confruntăm cu problematica mamelor minore (suntem fruntaşi în clasamentul european, dar nu în sensul bun), cu consumul de substanţe interzise (fenomen ce pare desprins parcă dintr-un film), ducem lipsă de personal calificat, în timp ce migraţia forţei de muncă calificată ia amploare. Până când? Până unde? Vorbim încă prea puţin despre implicaţiile şi efectele secundare ale abandonului şcolar, din diferite motive. Poate că atunci când vom înţelege că aceste efecte ale abandonului şcolar afectează întreaga ţară, întregul ecosistem, cu implicaţii economice, demografice sau chiar sociale, nu vom mai avea nevoie de campanii de conştientizare", a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.

Aceasta a subliniat că este imperios necesară dezvoltarea unui mecanism eficient de monitorizare şi avertizare, pentru identificarea copiilor care se află în afara sistemului de învăţământ şi intervenirea promptă în scopul reintegrării lor în şcoală.

"Abandonul şcolar nu este doar o problemă a copiilor şi a familiilor lor, ci o chestiune care afectează întreaga noastră societate, iar acesta este un prim pas pentru a face o schimbare reală", a adăugat Chiriac.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi UNICEF. La dezbatere şi-au confirmat participarea Ligia Deca - ministrul Educaţiei, Natalia Intotero - ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Simona Bucura-Oprescu - ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Mihai Ghigiu - şeful cancelariei primului-ministru, Marcel Laurenţiu Romanescu - primarul municipiului Târgu Jiu, Cosmin Mihai Popescu - preşedintele Consiliului Judeţean Gorj etc.

De asemenea, vor participa în calitate de speakeri: Cristina Chiriac - preşedintă CONAF, Cosmin Pigui - primar Peştişani, Roxana Mânzatu - secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluare Integrată şi Monitorizarea Programelor Finanţate din Fonduri Publice şi Europene, Florin Nicolăiţă - comisar şef Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova, Marcela Mrejeru - inspector şcolar general Gorj, Ionuţ Ciubotaru - vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor OMV, Hildegard Brandl - lider al proiectului Antreprenoreşti - Adoptă un Sat şi al Asociaţiei Ţara Faină, vicepreşedintă CONAF, Luminiţa Costache - specialist educaţie UNICEF, Ania Nedelcu - Fundraising Manager World Vision România.

Evenimentul va avea loc vineri, 22 septembrie, în amfiteatrul Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, începând cu ora 10:00.

În prima serie "Pactul Pentru Tineri" au fost peste 2.000 de participanţi, 70 de speakeri, 40 de sesiuni de lucru interactive, 600 de cadre didactice implicate, precum şi peste 1.000 de elevi şi părinţi.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România, ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business.

CONAF are în componenţa sa două federaţii, nouă patronate, 15 asociaţii, 26 sucursale şi peste 4.000 de companii, peste 170.000 de angajaţi.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Dezvoltă şi finalizează proiecte naţionale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât şi pentru strategiile de dezvoltare ale autorităţilor centrale şi locale.

Printre proiectele CONAF, amintim "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" "DigitalUP" "Pactul pentru Muncă" - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" şi seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", ce au generat pe lângă ecourile în spaţiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalităţi. Sute de speakeri şi mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante oraşe româneşti, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluţiilor optime şi celor mai bune strategii de viitor. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.

Economic 09-05-2025 16:08

Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid

Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar

Economic 09-05-2025 15:31

ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat

Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni

Economic 09-05-2025 14:55

DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025

Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt