logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Jumătate dintre angajaţii români au fost contactaţi în vacanţă pentru a rezolva situaţii care apar la birou (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Jumătate dintre angajaţii români spun că au fost contactaţi în vacanţă de către colegi şi manageri pentru a rezolva situaţii care apar la birou, o treime îşi iau laptopul în vacanţă, iar aproximativ 60% îşi verifică e-mailul de serviciu în concediu, arată un studiu realizat de o platformă pentru angajaţi.

Potrivit sursei citate, în jur de 79% dintre români au avut concediu anul acesta, iar din restul de 21% care nu avut concediu aproximativ 8% intenţionează să aibă vacanţă în următoarele trei luni.

Procentele celor care au avut vacanţă în acest an sunt similare şi la nivel regional, ele variind între 75% (Republica Moldova) şi 83% (Ungaria).

"În ceea ce priveşte durata concediului, 24% dintre angajaţii români şi-au luat liber anul acesta între 5-9 zile lucrătoare, 19% mai puţin de cinci zile lucrătoare, 17% au solicitat concediu pentru zece zile lucrătoare, iar 7% pentru 15 zile lucrătoare. Concediul pentru 5-9 zile lucrătoare a fost cel mai solicitat în România şi Bulgaria, în Moldova cei mai mulţi angajaţi şi-au luat liber 15 zile lucrătoare (31% dintre respondenţi), iar în Grecia şi Ungaria cei mai mulţi salariaţi au optat pentru mai puţin de 5 zile lucrătoare (22% în Grecia şi 24% în Ungaria)", susţin reprezentanţii Undelucram.ro.

Cercetarea mai arată că 65% dintre angajaţii români spun că au reuşit să se relaxeze şi să se deconecteze în vacanţă de la sarcinile de serviciu. Procentele sunt similare la nivel regional, cei mai mulţi angajaţi care au reuşit să se relaxeze în vacanţă fiind cei din Ungaria (71%).

Aproximativ 40% dintre salariaţii români spun că ultima vacanţă în care nu au lucrat a fost anul acesta, iar 23% afirmă că nu au lucrat niciodată în vacanţă. Pe de altă parte, 16% dintre angajaţi spun că ultima vacanţă în care nu au muncit a fost în urmă cu 2-5 ani, 8% în urmă cu mai mult de 5 ani, iar 11% spun că au lucrat mereu în concediu.

Comparativ, la nivelul regiunii, angajaţii moldoveni sunt cei care lucrează cel mai mult în vacanţă - 22% dintre aceştia au lucrat în toate concediile de până acum. Pe de altă parte, grecii sunt cei care reuşesc în cea mai mică proporţie să se relaxe în vacanţă - doar 32% dintre aceştia spun că reuşesc să uite de muncă în concediu.

Aproximativ 40% dintre angajaţii din România au afirmat că au fost contactaţi în vacanţă de colegi şi manageri pentru a rezolva diferite sarcini de serviciu şi au încercat să le rezolve. Circa 10% spun că au fost contactaţi, dar au explicat că nu lucrează în vacanţă.

La nivel regional, angajaţii din Republica Moldova sunt cei care sunt cel mai des contactaţi în vacanţă pentru a rezolva sarcini de serviciu şi care rezolvă ce li se solicită - 56% dintre salariaţii moldoveni fac acest lucru.

Potrivit studiului, 61% dintre angajaţii români îşi verifică e-mailul de serviciu în vacanţă. Cel mai mic procent al angajaţilor care îşi verifică e-mailul de serviciu în concediu este în Bulgaria (52%), la polul opus fiind Republica Moldova cu 72% dintre salariaţi care îşi citesc e-mailul de la job în vacanţă.

Totodată, 31% dintre angajaţii din România pleacă cu laptopul în vacanţă pentru a fi siguri că pot rezolva eventuale situaţii care apar la locul de muncă. Procentul este de 53% în Republica Moldova, 46% în Grecia, 36% în Ungaria şi 31% în Bulgaria.

În jur de 34% dintre români sunt deranjaţi să lucreze în vacanţă chiar dacă se întâmplă rar, în timp ce 38% nu sunt deranjaţi dacă se întâmplă ocazional. Aproximativ 18% sunt deranjaţi pentru că lucrul în vacanţă a devenit o practică în cadrul companiilor în care lucrează.

În ceea ce priveşte obiceiul de a lucra în vacanţă, 41% dintre angajaţii români afirmă că problema s-a remediat după ce au vorbit cu managerul lor, iar 29% au de gând să discute despre acest subiect.

Circa 13% dintre angajaţii părinţi din România au lucrat cu copiii de acasă şi nici nu au plecat în vacanţă. Aproximativ 57% dintre părinţii români spun că în timpul vacanţei de vară a copiilor au lucrat cu aceştia de acasă şi au mers împreună în concediu. În jur de 23% spun au trimis copiii la after school timp de câteva săptămâni, iar în restul săptămânilor copiii au fost implicaţi în alte activităţi (de exemplu, au mers la bunici, tabere urbane, vacanţa întregii familii). În Republica Moldova este cel mai mare procent al angajaţilor părinţi care au lucrat cu copiii de acasă şi nici nu au reuşit să plece în vacanţă - 25% dintre respondenţi.

În privinţa gestionării timpului copiilor pe perioada şcolii, 30% dintre angajaţii părinţi din România spun că vor lucra cu copiii de acasă, 41% dintre ei apelează la rude, iar 33% au ales institutii de tip after-school sau şcoală privată. Republica Moldova se evidenţiază cu cel mai mare procent care primeşte ajutor de la rude, iar în Bulgaria este cel mai mare procent al părinţilor care duc copiii la un after-school - 40%.

Sondajul a fost realizat în perioada 1- 8 septembrie anul acesta şi au răspuns 11.410 angajaţi cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani din România, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia şi Ungaria. Dintre cei 11.410 respondenţi, 6.082 sunt şi părinţi. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-05-2025 09:50

Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic

Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro

Economic 12-05-2025 09:27

INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum

Economic 12-05-2025 08:43

Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei

Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.