logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RECTIFICARE Senat/Ţâgârlaş: Asigurarea de protecţie juridică, un element important al dreptului la un proces echitabil

Imagine din galeria Agerpres

În ştirea cu titlul "Senat/Ţâgârlaş: Asigurarea de protecţie juridică, un element important al dreptului la un proces echitabil", difuzată joi, la ora 10:45, pe fluxul Economic Intern şi pe site-ul www.agerpres.ro, în paragraful nouă, în loc de "Alexandru Ciuncan, vicepreşedinte UNSAR", se va citi corect "Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general UNSAR", conform unei rectificări transmise de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

Reluăm ştirea în forma corectă

Senat/Ţâgârlaş: Asigurarea de protecţie juridică, un element important al dreptului la un proces echitabil

Bucureşti, 13 sep /Agerpres/ - Asigurarea de protecţie juridică este o necesitate şi reprezintă un element important al dreptului la un proces echitabil, iar un asemenea proiect schimbă percepţia asupra accesului la justiţie al cetăţeanului, a afirmat senatorul Cristian Ţâgârlaş, preşedintele Comisiei juridice, la dezbaterea organizată de Senat pentru a pune bazele unui proiect de lege în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), dezbaterea din Senatul României, organizată miercuri, 13 septembrie 2023, este prima iniţiativă care a reunit la aceeaşi masă parlamentari, miniştri, reprezentanţi din piaţa asigurărilor şi avocaţi, pentru a pune bazele unui proiect de lege privind asigurarea de protecţie juridică.

Participanţii la discuţii au agreat în unanimitate utilitatea unui asemenea demers legislativ, care să vină în sprijinul cetăţenilor, după modelul legislaţiei comunitare, implementate cu succes în ţări precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi Ţările de Jos.

"Asigurarea de protecţie juridică este o necesitate şi reprezintă un element important al dreptului la un proces echitabil. Un asemenea proiect schimbă percepţia asupra accesului la justiţie al cetăţeanului. Pentru dezbaterea de astăzi vă punem la dispoziţie şi o analiză comparativă privind reglementările referitoare la asigurarea juridică în mai multe state europene, pentru a înţelege cum funcţionează aceste modele", a menţionat Cristian - Augustin Niculescu - Ţâgârlaş, preşedintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.

La rândul său, Daniel Fenechiu, vicepreşedinte UNBR, a iniţiat acest demers în urma întâlnirii cu delegaţia Baroului Federal German, venită la Bucureşti în aprilie 2023, pentru a discuta despre provocările comune privind exercitarea profesiei de avocat.

"Am iniţiat prima dezbatere în Parlament despre asigurarea de protecţie juridică pentru că, înainte de a avea un proiect de lege, trebuie consultate toate categoriile implicate, cu care să stabilim foaia de parcurs a unui asemenea demers. Reamintesc de întâlnirea cu delegaţia Baroului Federal German la Bucureşti (Bundesrechtsanwaltskammer - BRAK), când am înţeles oportunitatea şi utilitatea unei astfel de iniţiative în România. Sper că vom continua să colaborăm la un text de lege care să ajungă în Parlament, iar în 7 - 8 luni, poate un an, să avem o lege în domeniu", a subliniat Fenechiu.

Pe de altă parte, Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului, a subliniat că într-un spaţiu juridic dominat de incertitudine şi de practică neunitară, de lipsă de încredere, o asemenea dezbatere despre asigurarea juridică este binevenită.

"Trebuie să vedem cum poate fi pus în practică un asemenea produs în România", a spus Cazanciuc.

La rândul său, Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România), a arătat că există ţări care au creat un asemenea produs încă din 1911, deci de mai bine de o sută de ani, dar trebuie văzut cum poate fi construit în mod sustenabil.

"Avem o scurtă menţiune în Legea 237/2015 despre existenţa unei asemenea clase de asigurări, asigurarea de protecţie juridică", a adăugat Ciuncan.

Bogdan Ilea, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a remarcat că vorbim despre un domeniu cu totul nou în România.

"Cred că este nevoie de o discuţie şi de o analiză care să pornească de la dreptul comparat şi de la experienţa altor ţări europene. Ministerul Justiţiei va sprijini ca acest demers să se concretizeze într-un instrument normativ, care să răspundă nevoilor tuturor", a punctat acesta.

Totodată, Gerke Witteveen, vicepreşedinte UNSAR, consideră că problema în ţara noastră este deficitul protecţiei cetăţenilor.

"În sistemul judiciar acest lucru este foarte important, de aceea cred că modelul din alte ţări poate fi introdus şi în România. Asigurarea de protecţie juridică are un rol social important şi avocaţii pot avea, de asemenea, un rol important", a menţionat Gerke Witteveen.

Traian Briciu, preşedintele UNBR, a punctat faptul că dacă o asemenea iniţiativă e sustenabilă din punct de vedere economic şi dacă e folosită cu pricepere ar putea să răspundă într-un mod neaşteptat unei mari probleme, anume aceea că în România justiţia este ultimativă, nu preventivă.

"În realitate, soluţia prin care justiţia poate scăpa de presiunea din sistem nu este de a ţine pasul cu procesivitatea crescută. Soluţia este justiţia preventivă, care ulterior conduce la formula în care durata proceselor şi numărul acestora să fie cât mai avantajoasă pentru cetăţean şi pentru sistemul judiciar", a precizat Traian Briciu.

În opinia lui Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti, asigurarea de protecţie juridică ar permite accesul mai facil la justiţie al oamenilor, deci rezultatul bun se va materializa în persoana justiţiabililor, pe care suntem datori să-i protejăm.

"Din altă perspectivă, cred că e un produs bun pentru toată lumea şi ar acoperi o hibă pe care sistemul judiciar românesc încă o are, anume asistenţa juridică în etapele speciale ale procesului civil: recurs, contestaţie în anulare şi revizuire, în care CCR a decis că nu mai este obligatorie asistenţa juridică prin avocat. Prin acest nou mecanism, justiţiabilul ar avea acces la avocat", a precizat Ion Dragne.

La dezbaterea din Senatul României au fost prezenţi, printre alţii, vicepreşedintele ASF România, Cristian Roşu, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Alin Chiţu, şi Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. De asemenea, au mai participat senatorul Nicoleta Pauliuc şi deputaţii Olivia Diana Morar, Cristina Trăilă, Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa, precum şi reprezentanţii la nivel de Board ai principalelor 7 societăţi de asigurare din România: Omniasig, Allianz, Generali, Groupama, NN, Asirom şi Uniqa. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-05-2025 17:26

Ministerul Energiei a lansat a doua licitație Schemei de ajutor de stat sub formă de CfD

Ministerul Energiei a lansat cea de-a doua licitație în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile - energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitații, va fi

Economic 12-05-2025 15:25

Greenpeace: Tribunalul București a hotărât să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep

Tribunalul București a decis să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră. 'Tri

Economic 12-05-2025 13:35

Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere

Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).

Economic 12-05-2025 13:14

Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor

Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe

Economic 12-05-2025 13:09

Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep

Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul

Economic 12-05-2025 11:28

AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică

Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob

Economic 12-05-2025 09:50

Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic

Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro

Economic 12-05-2025 09:27

INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum

Economic 12-05-2025 08:43

Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei

Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec