logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Opt din 10 consumatori din România au observat o amplificare a fraudelor online şi a scam-urilor (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Opt din 10 (83%) consumatori din România au observat o amplificare a fraudelor online şi a scam-urilor, care fie i-au vizat în mod direct, fie au vizat prieteni sau cunoscuţi sau ambele variante, informează Revolut.

Revolut a anunţat marţi lansarea unui nou modul educativ creat pentru a creşte prevenţia faţă de fraude în rândul clienţilor. Potrivit celor mai recente date oferite de Global Anti-Scam Alliance (GASA), fraudele au generat în 2021 pierderi de peste 50 miliarde de euro şi un studiu realizat recent de Revolut subliniază faptul că tot mai mulţi utilizatori ai internetului se simt ameninţaţi de fraude.

Cercetarea, comandată de Revolut şi realizată de Dynata, arată că 83% dintre consumatorii din România au observat o amplificare a fraudelor online şi a scam-urilor care fie i-au vizat în mod direct, fie au vizat prieteni sau cunoscuţi sau ambele variante. 38% au recunoscut că au fost chiar ei victimele unor fraude, în ultimul an, iar 41% au indicat că ştiu de situaţii de fraudare a unor colegi sau prieteni. Doar 17% dintre respondenţi declară că nu au remarcat o intensificare a fenomenului.

Deşi fraudele sunt tot mai prezente, consumatorii admit că sunt "în ceaţă" atunci când se pune problema prevenţiei şi a protejării lor de scam-uri şi fraude.

Potrivit studiului Revolut, 25% dintre utilizatorii de internet se simt foarte încrezători în capacitatea lor de a identifica eventualele fraude, în timp ce 11% nu au deloc încredere în propriile abilităţi. Majoritatea respondenţilor - 65% - declară că au încredere într-o oarecare măsură în priceperea personală de a identifica elementele unor fraude. Mai mult, 13% dintre consumatori spun că nu au auzit niciodată de scam-urile prin platformele de social media, 21% declară că îşi dau seama imediat dacă o reclamă de pe social media este falsă, iar 66% cred că şi-ar putea da seama de asta doar dacă ar avea timp suficient ca să studieze cu atenţie reclamele.

Tocmai pentru a reduce această nesiguranţă, Revolut vine cu o campanie pentru creşterea conştientizării scam-urilor şi lansează o serie de cursuri de prevenire a fraudelor în aplicaţie.

Aceste cursuri, disponibile începând cu versiunea 9.22 a aplicaţiei, constau în cinci lecţii: o introducere în explicarea fraudelor, un curs despre scam-urile legate de achiziţii şi cumpărături, altul despre scam-urile legate de investiţii, un curs despre uzurparea identităţii, altul despre fraudele cu preluarea conturilor. Toate aceste lecţii au fost create de echipele de experţi anti-fraudă din Revolut şi pornesc de la tipurile de scam-uri cel mai des folosite de escroci. Fiecare lecţie include materiale care explică mecanismul de fraudă, cum clienţii se pot proteja de acestea şi arată exemple despre cum aceste fraude funcţionează, pornind de la cazuri reale. La finalul fiecărei lecţii, clienţii îşi pot testa cunoştinţele dobândite. Modulul educativ este gratuit şi este integrat în aplicaţie în secţiunea Învaţă din Hub, fiind disponibil în limba română.

Cercetarea a mai scos la iveală faptul că unul din cinci respondenţi ştie exact ce să facă în cazul în care este victima unei fraude, în timp ce 16% nu cunosc nimic despre paşii care trebuie urmaţi. Jumătate dintre respondenţi au indicat că prima măsură care trebuie luată, în caz de fraudă, este să-şi blocheze cardurile direct în aplicaţia de digital banking. 20% au spus că ar informa Poliţia şi autorităţile despre incident, în timp ce 18% s-ar adresa imediat instituţiei bancare care a emis cardul.

Conform aceluiaşi studiu, 6 din 10 români cred că banca lor inovează foarte mult în domeniul conştientizării şi prevenirii fraudei, dar 33% dintre respondenţi nu sunt siguri de inovaţia pe care o pune la dispoziţia clienţilor serviciul lor bancar, în scopul prevenirii fraudelor. 10% dintre participanţii la sondaj cu siguranţă nu sunt mulţumiţi de inovaţia adusă de furnizorii lor actuali de servicii bancare în ceea ce priveşte prevenirea fraudei.

Respondenţii români se simt deosebit de vulnerabili la fraude şi înşelătorii: pe platformele sociale (56%), atunci când fac cumpărături online (de exemplu, atunci când banii sau informaţiile au fost partajate prin intermediul unui site web, e-mail sau link fals, 52%), la înşelătoriile prin mesaje text pe telefon (44%) sau la cele prin telefonul mobil care copiază identitatea sau logo-ul unei companii (34%).

Şi nu în ultimul rând, 61% dintre respondenţi au declarat că ar prefera să folosească tehnologiile bancare digitale cu instrumente inteligente pentru prevenirea fraudei, în timp ce 30% ar opta în continuare pentru o bancă tradiţională cu prezenţă fizică, pentru un acces mai uşor la un angajat al băncii, care ar putea ajuta în caz de fraudă. 9% dintre respondenţi sunt încă nesiguri sau nehotărâţi cu privire la cea mai bună soluţie.

În ceea ce priveşte instrumentele la care ar trebui să apeleze furnizorii de servicii financiare ca să protejeze mai bine clienţii de fraude, respondenţii români menţionează: sistemele de control al cardurilor/ conturilor, având capacitatea de a bloca imediat cardul sau contul (34%), educaţia şi sensibilizarea clienţilor cu privire la fraude (33%) şi tehnologia bancară/financiară, cum ar fi avertismentele de risc de fraudă (20%). AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-05-2025 20:00

Marcel Boloș: Este esențial ca renegocierea PNRR să se încheie până la finalul lunii mai

Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 sunt priorități imediate pentru a asigura absorbția maximă a fondurilor europene alocate României, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a participat luni, alături de echipa tehnică din cad

Economic 12-05-2025 18:47

Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titluri de stat Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 6,75%, 7,40%, respectiv, 7,80%, informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat transmis AGERPRES. Această ediție a Programului Tezaur este cea de a cincea ediție din acest an, su

Economic 12-05-2025 17:26

Ministerul Energiei a lansat a doua licitație Schemei de ajutor de stat sub formă de CfD

Ministerul Energiei a lansat cea de-a doua licitație în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile - energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitații, va fi

Economic 12-05-2025 15:25

Greenpeace: Tribunalul București a hotărât să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep

Tribunalul București a decis să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră. 'Tri

Economic 12-05-2025 13:35

Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere

Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).

Economic 12-05-2025 13:14

Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor

Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe

Economic 12-05-2025 13:09

Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep

Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul

Economic 12-05-2025 11:28

AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică

Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob

Economic 12-05-2025 09:50

Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic

Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro

Economic 12-05-2025 09:27

INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum

Economic 12-05-2025 08:43

Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei

Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra