Şucu (Concordia): Trebuie reformată şi simplificată administraţia, oprită risipa, digitalizat ANAF-ul

Administraţia trebuie reformată şi simplificată, risipa oprită, digitalizat ANAF-ul, iar Guvernul, la fel ca orice firmă privată, trebuie să-şi construiască bugetul după posibilităţi, şi nu după nevoi, consideră preşedintele Confederaţiei Concordia, Dan Şucu.
"Mesajul nostru este simplu. Trebuie reformată şi simplificată administraţia, oprită risipa, digitalizat ANAF-ul. Guvernul, la fel ca orice firmă privată, trebuie să-şi construiască bugetul după posibilităţi, şi nu după nevoi. Ştim cu toţii că posibilităţile sunt întotdeauna limitate, pe când nevoile au fost şi vor fi infinite. Nu acest Guvern şi nu această coaliţie au inventat modul arbitrar de a lua decizii. Modul acesta de lucru este împământenit de un sfert de secol, dar acestui Guvern şi acestei coaliţii îi cerem să-l oprească. Se tot vorbeşte despre eliminarea unor facilităţi fiscale introduse recent. Facilităţile pentru domeniul construcţiilor sau al agriculturii au fost prezentate la introducere ca o componentă importantă a politicii economice de dezvoltare, gândite de Guvern", a afirmat Dan Şucu, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Conform acestuia, nu a fost prezentat niciun studiu de impact la adoptare, iar ulterior, în timp ce au funcţionat, rezultatul economic al acestor facilităţi nu a fost estimat şi prezentat de nimeni.
"Acum, la fel de arbitrar precum le-a introdus, Guvernul doreşte să le elimine şi fundamentează decizia aritmetic, simplist. Totul este făcut pe grabă, totul este urgent, arbitrar! Solicităm Guvernului să nu mai eludeze Legea Dialogului Social şi să dialogheze aşezat, fără grabă, cu cifre şi argumente în faţă, cu confederaţiile patronale reprezentative. Solicităm, de asemenea, să nu mai ignore opiniile Consiliului Fiscal sau cele venite din partea Consiliului Economic şi Social. Cerem ferm transparenţă şi ne exprimăm speranţa că vom ieşi din această noua criză prin dialog şi raţiune", a adăugat Dan Şucu.
Totodată, reprezentanţii organizaţiei susţin că este greu să fie de acord cu o creştere a procentului veniturilor în PIB câtă vreme banii nu sunt cheltuiţi responsabil, ANAF nu combate evaziunea, aplicarea legii este opţională şi bugetele sunt construite plecând de la nevoi şi nu de la posibilităţi.
"Această lipsă de încredere poate să fie corectată doar dacă politicienii decid, în sfârşit, să spună stop-joc: fără risipa banilor publici, fără impunitate în faţa legii, fără evaziune fiscală, ci cu digitalizarea ANAF, evaluări ale cheltuielilor conform normelor OCDE, reformă administrativă din temelii şi un nou Cod Fiscal simplu, predictibil, fără portiţe, pentru o Românie cu ambiţii regionale. Situaţia în care ne aflăm este rezultatul unor decizii politice, nu doar ale acestui Guvern, ci ale tuturor guvernelor României, fiind imperativ ca politicienii să îşi asume responsabilitatea şi să comunice paşii pe care îi vor lua pentru eficientizarea aparatului de stat şi eliminarea risipei", se mai precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, este anormal ca la jumătatea anului să aflăm că nu ne ajung banii.
"O companie într-o situaţie similară ar falimenta, dar nu ajunge aici pentru că se adaptează din timp", susţin reprezentanţii organizaţiei.
Aceştia subliniază că Guvernul se confruntă cu o criză de încredere cauzată de lipsa de transparenţă în legătură cu un subiect care va afecta zeci de mii de companii şi milioane de angajaţi.
"Este, deci, imperativ ca acesta (Guvernul, n.r.) să publice un material oficial cu măsurile avute în vedere. Politicienii au obligaţia de a nu mai mima dialogul social folosind ca justificare urgenţa unor măsuri. Dacă nu fac un efort de a discuta problemele serioase din timp, totul va fi mereu urgent şi făcut pe ultima sută de metri. Acest mod discreţionar de a decide în probleme de interes general trebuie să înceteze, este nevoie de consultare şi cerem ca vocea celor reprezentativi să fie luată în considerare", se precizează în comunicat.
Orice discuţie cu privire la acoperirea deficitului bugetar trebuie să pornească de la acţiuni concrete, credibile şi hotărâte de eficientizare a cheltuielilor publice şi de reformă profundă a autorităţii fiscale, a cărei digitalizare, spre exemplu, este tergiversată de ani de zile, adaugă sursa citată.
"Contribuabilii cinstiţi, companii şi indivizi, nu pot fi sacul fără fund, iar cei care s-au obişnuit să eludeze sau să încalce legea să continue să o facă nestingheriţi. Solicităm public Guvernului şi Parlamentului să ia toate măsurile necesare pentru a reduce evaziunea fiscală, întrucât deficitul de colectare a TVA în România este la cele mai ridicate cote din UE. Este inadmisibil să nu colectăm o treime din TVA-ul datorat", se mai spune în comunicat.
Reprezentanţii Concordia susţin că o parte dintre măsurile vehiculate în spaţiul public îi îngrijorează din cauza efectelor pe care le anticipează.
"Unele dintre ele vor genera creşteri de preţuri sau vor reduce semnificativ profiturile şi, respectiv, investiţiile companiilor. Altele vor crea probleme mari unor industrii, fără a aduce la bugetul de stat sume semnificative sau, mai rău, prin efectul de restrângere a activităţii economice, sumele totale colectate vor fi, în final, mai mici. Altele ridică serioase semne de întrebare legate de fundamentarea lor economică. Nu se poate ca unele sectoare cheie să fie afectate concomitent de patru sau chiar mai multe măsuri în acelaşi timp. Nu se poate să nu existe un calendar de implementare în timp, care să respecte măcar termenul de minim 6 luni impus de Codul Fiscal. Înţelegem solicitările pe care le primim de a fi solidari şi constructivi pentru ca România să poată traversa această criză bugetară. Şi suntem, dar această solidaritate nu poate fi un cec în alb", au semnalat reprezentanţii organizaţiei. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi , editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Marcel Boloș: Este esențial ca renegocierea PNRR să se încheie până la finalul lunii mai
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 sunt priorități imediate pentru a asigura absorbția maximă a fondurilor europene alocate României, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a participat luni, alături de echipa tehnică din cad
Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titluri de stat Tezaur
Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 6,75%, 7,40%, respectiv, 7,80%, informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat transmis AGERPRES. Această ediție a Programului Tezaur este cea de a cincea ediție din acest an, su
Ministerul Energiei a lansat a doua licitație Schemei de ajutor de stat sub formă de CfD
Ministerul Energiei a lansat cea de-a doua licitație în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile - energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitații, va fi
Greenpeace: Tribunalul București a hotărât să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep
Tribunalul București a decis să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră. 'Tri
Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere
Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).
Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor
Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe
Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep
Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul
AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică
Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob
Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic
Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro
INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum
Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei
Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție
Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier
MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare
Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar
Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică
Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra