Vânzările de FMCG din România au crescut cu 17,3% în trimestrul al doilea din 2023 (raport)

Vânzările de bunuri de larg consum (FMCG) din România au crescut, în trimestrul al doilea al acestui an, cu 17,3% în termeni valorici faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor Retail Audit NielsenIQ.
În acelaşi timp, al doilea trimestru al anului a fost marcat şi de o diminuare a scăderii volumelor ce a caracterizat ultimele trimestre (-2% în T2 2023, faţă de -4,6% în T1 2023), cât şi de o domolire a creşterii preţurilor (+19,3% în T2 2023, faţă de +23,1% în T1 2023).
Conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES, la nivel european, piaţa de FMCG a evoluat similar cu România în ultimele 12 luni. Cu o medie a creşterii valorice europene de +9,2%, volumele au scăzut cu -2,3%, iar preţurile s-au mărit cu +11,5%.
Comparativ cu ţările din estul Europei, România se situează pe locul al 5-lea în termeni de creştere valorică (+18,3%) în ultimele 12 luni, fiind întrecută de Ungaria, cu o creştere de +22,8%, Kazahstan (+22,7%), Serbia (+19,5%) şi Bulgaria (+19,3%).
În trimestrul al doilea al acestui an însă, România, cu o creştere de +17,3%, a fost întrecută doar de 3 ţări: Ucraina (+43,7%), Ungaria (+18,4%) şi Croaţia (+17,6%). Niciuna dintre ţările din zona nu au înregistrat creşteri ale consumului, iar România s-a numărat printre ţările cu cele mai mici pierderi în volum (-2,7%), faţă de Letonia în scădere de -11,2%, Ungaria (-7,1%), sau Slovacia (-5,2%) de exemplu.
Toate macro-categoriile de produse au înregistrat avansuri valorice însemnate în prima jumătate a anului. Cea mai mare creştere a fost a categoriei de produse alimentare (+19,7%), care a reprezentat mai mult de jumătate din totalul coşului de cumpărături din piaţa bunurilor de larg consum din România, urmată de categoria băuturilor non-alcoolice, ce au înregistrat o majorare valorică de 17,5%. Produsele non-alimentare au crescut în valoare cu 16,6%, iar băuturile alcoolice cu doar 12,3%, ca urmare a migrării unei părţi din consum către HoReCa.
Mai mult de trei sferturi dintre categoriile de produse au crescut în valoare în primul semestru, în timp ce doar 32% dintre acestea au reuşit să crească şi în volum. Categoriile de top, ce s-au majorat cu mai mult de 10% în valoare au fost berea, băuturile acidulate, carnea proaspătă, apa, brânza, cafeaua, snacks-urile, ciocolata, biscuiţii dulci, produsele lactate, legumele, pâinea, produsele de menaj şi spirtoasele, însă niciuna dintre acestea nu a crescut şi în volum, excepţie făcând carnea proaspată (+ 6,8% în volum), în timp ce restul categoriilor au stagnat sau au pierdut volume.
Raportul mai menţionează că evoluţia consumatorilor către o atitudine mult mai pragmatică şi calculată de achiziţie s-a reflectat şi în dinamica de creştere a canalelor de retail. Astfel, canalul cu cea mai ridicată creştere în prima jumătate a anului 2023 a fost cel al Discounterilor (+26,3% în valoare), urmat de formatele mici - Mini-marketurile (+22,7%) şi Super-marketuri (16,5%).
Comerţul tradiţional a crescut în valoare cu 15,3%, în timp ce Hypermarketurile au înregistrat cea mai lentă creştere, de 13%.
Noutatea celui de-al doilea trimestru al anului constă în modificarea tiparelor de consum din Hyper şi Super-marketuri: deşi valoarea coşului mediu de cumpărături din Hypers a rămas relativ constantă în ciuda inflaţiei (-0,6% faţă de T2 2022), numărul tranzacţiilor s-a mărit cu aproape 10%. În Supers, valoarea coşului mediu a crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul tranzacţiilor a crescut, la rândul său, cu 5,8%. Acest tipar de consum indică tendinţa consumatorilor de a face vizite mai frecvente la magazine, în încercarea de a menţine sub control valoarea coşului de cumpărături.
O altă metoda prin care consumatorii români au făcut faţă inflaţiei este îndreptarea către mărcile proprii ale retailerilor. Trendul ascendent al mărcilor private s-a menţinut şi în T2, când cota lor de piaţă a câştigat încă 0,7 puncte faţă de anul trecut, acest segment reprezentând acum 19,3% din totalul pieţei de larg consum din România. Produsele de tip private label din categoria de produse non-alimentare au înregistrat cea mai impresionantă dinamica în acest trimestru, fiind în creştere cu 2,7 puncte.
Deşi mărcile proprii au continuat să crească în importanţă în România, ne situăm încă sub media europeană, unde acestea reprezintă 32,7% din totalul vânzărilor, dar peste media Europei de Est - de doar 16,2%, precizează sursa citată.
Comerţul online de FMCG monitorizat de NIQ a înregistrat o creştere valorică importantă în cel de-al doilea trimestru al anului, respectiv de 20,4%. Cea mai mare parte a comerţului online monitorizat a fost ocupată de produsele non-alimentare, în creştere cu 25,5%, dar şi de produsele alimentare, în creştere valorică de +14,1%. Băuturile alcoolice au crescut în e-comm cu 25,2%, în timp ce băuturile non-alcoolice au înregistrat un avans de 21,3%. Deşi piaşa de e-commerce nu mai înregistrase fluctuaţii semnificative de la finalul pandemiei, vârful creşterii valorice a acestei pieţe a fost atins în T2 2023.
"Deoarece preţurile produselor din FMCG continuă să crească şi în al doilea trimestru al acestui an, efectul suprapunându-se deja peste inflaţia începută de anul precedent, la nivel global 15,6% dintre consumatori iau deja în calcul că va trebui să cheltuiască mai mult pe bunurile de larg consum în următoarele 12 luni, în ciuda decelerării inflaţiei, iar 32% dintre consumatorii globali afirmă că au început deja să cumpere mai degrabă de la magazine de tip Discount şi achiziţionează de preferinţă produsele la promoţie", se mai menţionează în comunicat.
Şi în România promoţiile au început să crească din nou în trimestrul 2 din 2023, ajungând să reprezinte 24% din totalul vânzărilor (+3,9 pp). Toate canalele de comerţ modern au pus pe piaţă mai multe oferte în 2023 decât în anul precedent, însă, cu toate acestea eficienţa promoţiilor a scăzut pentru toate macro-categoriile de produse, cu excepţia băuturilor alcoolice, ale căror promoţii au avut o eficienţă de 77,1% în T2 2023 (faţă de 76,6% în T2 2022).
NIQ este liderul mondial în domeniul informaţiilor despre consumatori, oferind cea mai completă înţelegere a comportamentului de cumpărare şi dezvăluind noi căi de creştere pentru comercianţi şi producători. În 2023, NIQ s-a unit cu GfK, aducând împreună cei doi lideri din industrie cu o acoperire globală fără precedent.
NIQ este o companie din portofoliul Advent International, cu operaţiuni în peste 100 de pieţe, acoperind mai mult de 90% din populaţia lumii.AGERPRES/(AS-editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Finanțelor: România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia din PNRR
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'România va încasa 1,3 milioane de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia de plată pentru PNRR. Este un aspect important, este o fi
Wellness, natură și experiențe memorabile, tendințele turismului european în 2025 (analiză)
Pasiunile și dorința de a trăi experiențe cu sens continuă să fie factori esențiali în modelarea industriei turismului, deși cursul valutar și contextul geopolitic pot influența comportamentul de consum, relevă raportul anual de Tendințe în turism 2025, lansat de Mastercard Economics Institute (MEI). Potrivit documentului care anal
Barbu: Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic
Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic (PNS), unde există o componentă pentru promovarea produselor românești, a precizat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, produ
Președinție 2025/Daraban: Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat
O temă importantă pentru mediul de afaceri este rolul capitalului străin în economia românească, iar dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina la propriu și la figurat, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o
Barbu: În maximum o săptămână se semnează contractul pentru canalul Siret - Bărăgan
Contractul pentru canalul Siret - Bărăgan se va semna în maxim o săptămână și în două luni vor începe lucrările la această construcție, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, producția alimentară, producția de bă
Prezidențiale2025/Daraban (CCIR): Mediul de afaceri ar trebui să fie protejat de factorul politic și să nu fim împinși să păcătuim
Mediul de afaceri a ajuns la plafonul maxim de toleranță a acceptării de noi taxe și ar trebui să fie protejat de factorul politic și să nu fie împins să 'păcătuiască', a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere e
Președinție 2025/Daraban: Camera de Comerț a României a fost refuzată la dialog în această perioadă de interimat
Camera de Comerț a României a fost refuzată la dialog, în această perioadă de interimat, în locul Camerelor străine care activează România și în locul unor ONG-uri, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere elect
Președintele Curții de Conturi a participat la cea de-a 8-a ediție a evenimentului 'Concurența în achiziții publice'
Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a participat la cea de-a 8-a ediție a evenimentului 'Concurența în achiziții publice', organizat în parteneriat cu Consiliul Concurenței, la invitația Camerei de Comerț Americane în România (AmCham Romania), conform unui comunicat al instituției. În discursul
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut marți la 7,20%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât marți la 7,20%, de la 7,31% pe an anterior, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). O valoare similară a indicelui ROBOR la 3 luni a mai fost înregistrată &i
Grindeanu: Pe 31 mai, vom începe procedurile de recepție la lotul 3 al A0 Sud; în maximum 2 săptămâni de la această dată îl dăm în circulație
Procedurile de recepție la lotul 3 al A0 Sud (Bragadiru - Joița) vor începe la 31 mai, astfel încât în maximum două săptămâni după această dată să putem da în circulație cei 17 kilometri, a declarat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Practic, pe data de 15 iunie 2025, se v
O eventuală creștere a taxelor, pe fondul inflației, va duce multe business-uri în insolvență sau faliment (analiză)
Deprecierea cursului monedei naționale, creșterea dobânzilor și reducerea liniilor de finanțare, noul val de inflație generat de liberalizarea piețelor de energie și gaze, alături de efectele unei posibile creșteri a taxelor ar putea duce România într-o situație de risc, cu falimente în serie pe lanțurile economice, relevă o analiză de special
Cristian Popa: Atragerea investițiilor străine trebuie să rămână o prioritate; nu există prosperitate în izolaționism sau autarhie
Un climat economic stabil, mai puțină birocrație, fără bariere inutile și acces facil la piețele externe sunt factori esențiali pentru o economie liberă și prosperă, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe LinkedIn. El a precizat că
Un număr de 28 de companii din România vor participa în iunie la târgul transport logistic de la Munchen
Un număr de 28 de companii din România vor participa, în perioada 2 - 5 iunie, la târgul transport logistic 2025 de la Munchen, cel mai mare din istoria de 47 de ani a acestui eveniment, informează, marți, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), care organizează, pentru a patra oară consecutiv, Pavilionul de țară al R
BERD a revizuit în scădere la 1,6% estimările privind creșterea economiei românești în acest an
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a revizuit ușor în scădere estimările privind evoluția economiei românești în 2025, dar a menținut previziunile pentru 2026, potrivit raportului 'Regional Economic Prospects', publicat marți de instituția financiară internațională. Conform celor mai recente
Transportul interurban s-a scumpit cel mai mult în ultimul an
Transportul interurban s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, în acest sector consemnându-se o creștere a tarifelor de 16,92%, iar pe locul următor în topul creșterilor de preț se află energia termică, cu un avans de 13,63% în aprilie 2025 față de luna similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publi