Ministerul Energiei a semnat cu E-Distribuţie două contracte de finanţare prin Fondul pentru Modernizare

Ministerul Energiei şi E-Distribuţie au semnat două contracte de finanţare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea reţelelor de distribuţie în două dintre zonele în care operatorul de distribuţie activează, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la circa 122,8 milioane lei.
Conform unui comunicat al ministerului, investiţia vizează modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, pentru reducerea pierderilor în reţea şi creşterea condiţiilor de siguranţă şi continuitate a serviciului de distribuţie în zonele Dascălu, Petrăchioaia, Ştefăneşti şi Afumaţi din judeţul Ilfov.
Vor fi redimensionate şi reconfigurate circuitele de medie tensiune, vor fi modernizate posturile de transformare din aerian în anvelopă de beton şi vor fi integrate în sistemul de telecontrol noile posturi de transformare.
Fondul pentru Modernizare va susţine un procent de 80% din cifra totală a investiţiei de care vor beneficia E- Distribuţie Muntenia şi E- Distribuţie Banat.
"Din primele zile ale mandatului meu am spus ca investiţiile reprezintă prioritatea mea absolută. Consolidarea sistemului energetic naţional prin reţeaua de distribuţie este, de asemenea, o prioritate şi este esenţial să dezvoltăm cât de mult posibil capacităţile de producţie a energiei verzi, de la parcurile eoliene la cele de energie solară. Nu putem face asta decât prin investiţii continue, prin accelerarea Fondului pentru Modernizare şi absorbţia fondurilor europene. Lucrăm, cu toţii, la capacitate maximă, astfel încât aceste proiecte să prindă contur cât se poate de repede", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
E-Distribuţie Muntenia va realiza un proiect în valoare totală de 76.469.876,11 lei (TVA inclus), pentru creşterea siguranţei în alimentare cu energie electrică a localităţilor Dascălu şi Petrăchioaia, prin modernizarea liniei Petrăchioaia din judeţul Ilfov. Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 50,57 milioane lei, iar valoarea asigurată de beneficiar este de 25.891.584,95 lei (TVA inclus), conform unui comunicat al E-Distribuţie.
Proiectul vizează modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, pentru reducerea pierderilor în reţea şi creşterea condiţiilor de siguranţă şi continuitate a serviciului de distribuţie în zonele Dascălu, Petrăchioaia, Ştefăneşti şi Afumaţi din judeţul Ilfov. Vor fi redimensionate şi reconfigurate circuitele de medie tensiune, vor fi modernizate posturile de transformare din aerian în anvelopă de beton şi vor fi integrate în sistemul de telecontrol noile posturi de transformare.
La rândul ei, compania E-Distribuţie Banat va realiza un proiect în valoare totală de 46.330.089,48 lei (TVA inclus), pentru modernizarea reţelelor de distribuţie, prin realizarea de linii buclate de medie tensiune, constituite din cabluri de 20 kV, alimentate din staţiile de transformare 110/20/10 kV Fratelia şi Cetate din zona municipiului Timişoara, contribuind la creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din această zonă.
Din valoarea totală a proiectului, valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 30,647 milioane lei, în timp ce valoarea asigurată de către E-Distribuţie Banat este de 15,682 milioane lei (TVA inclus).
Ca parte a acestui proiect, vor fi reconfigurate liniile de medie tensiune dintre staţiile de transformare Cetate şi Fratelia din Timişoara, pe o lungime de aproximativ 18,5 km, astfel încât ele vor conecta, în total, 23 de posturi de transformare, şi va fi înfiinţat un Punct de Conexiune de medie tensiune. De asemenea, vor fi modernizate posturile de transformare existente din zonă şi vor fi instalate unele noi care vor fi integrate în sistem de telecontrol, în beneficiul locuitorilor din această zonă. În plus, reţeaua de comunicaţii se va pregăti pentru trecerea la comunicaţii mai securizate, prin fibră optică, pentru schimburile de informaţii pentru monitorizare şi control/comanda la distanţă.
"În urma lucrărilor de modernizare, la nivelul reţelei de distribuţie vor fi înregistrate reduceri ale pierderilor de energie din reţea şi impact atenuat asupra mediului. Proiectul are efect direct asupra capacităţii reţelei de a distribui energie noilor consumatori şi de a creşte nivelul de digitalizare pentru îmbunătăţirea gestionării întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranţă a clienţilor", se menţionează în comunicatul E-Distribuţie.
Valabilitatea ambelor contracte se încheie la expirarea perioadei de monitorizare a durabilităţii proiectelor, adică cinci ani de la data punerii în funcţiune a investiţiilor. Conform graficelor de implementare estimate de către companiile E-Distribuţie, proiectele vor fi finalizate în 2026.
"Vorbim despre tranziţia energetică de ceva timp deja şi ne bucurăm să vedem că începe să se acorde atenţie şi reţelelor de distribuţie a energiei electrice, adică exact cele care stau la baza acestei tranziţii şi care au nevoie de investiţii semnificative în dezvoltare şi modernizare, pentru a face faţă nevoilor viitorului. Cele două proiecte pentru care companiile E-Distribuţie vor primi acum finanţare nerambursabilă, alături de cele care sunt deja în curs de implementare, vor contribui la trecerea cât mai lină către noua paradigmă în energie", a afirmat Monica Hodor, director general al companiilor E-Distribuţie.
E-Distribuţie Banat a atras, până în prezent, finanţări nerambursabile în valoare totală de 63,45 milioane lei pentru investiţii, prin prezentul proiect prin Fondul pentru Modernizare şi prin proiectul POIM 10.2 "Intervenţii inteligente pentru optimizarea consumului la clienţii finali şi îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie prin utilizarea de date de consum de înaltă calitate - localitatea Timişoara, judeţul Timiş".
E-Distribuţie Muntenia a atras, până în acest moment, finanţări nerambursabile în valoare totală de 91,173 milioane lei - prin prezentul proiect prin Fondul pentru Modernizare şi prin POIM 10.2 "Intervenţii inteligente pentru optimizarea consumului la clienţii finali şi îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie prin utilizarea de date de consum de înaltă calitate în judeţul Giurgiu".
În total, până în prezent, cele trei societăţi E-Distribuţie au atras finanţări nerambursabile în valoare totală de 238,995 milioane lei.
Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Sud Muntenia (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului Enel. Reţelele electrice operate de către cele trei companii E-Distribuţie numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANAF: Un dezvoltator imobiliar a fraudat bugetul statului cu peste 2,2 milioane lei
O societate din Suceava, care activează în domeniul construcțiilor rezidențiale și nerezidențiale, a vândut imobilele către persoane fizice și nu a fiscalizat întreaga valoare prevăzută în contractele de vânzare, încasând o parte din sume în contul bancar personal al administratorului, a anunțat marți Agenția Națională
Lucian Romașcanu, membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană
Consiliul Uniunii Europene l-a numit marți în funcție pe Lucian Romașcanu ca membru din partea României la Curtea de Conturi Europeană, potrivit unui comunicat de presă al instituției. 'Domnul Romașcanu a deținut mai multe funcții publice în România: ministru al Culturii, senator și, cel mai recent, președinte al Co
Ministrul Agriculturii: De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor a crescut cu 30%
Vânzarea produselor a crescut cu 30%, de când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ale prețurilor cuprinse între 7% și 33% la produsele vizate de această măsură, potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu. 'Vorbim despre plafonarea adaosului com
Peste 180 de companii, din 20 de țări, prezente la Metal Show & TIB 2025
Peste 180 de companii, din 20 de țări, participă la Metal Show & TIB 2025 - cel mai important târg dedicat industriei de prelucrare a metalelor, tehnologiilor și echipamentelor industriale din România-, care se desfășoară în perioada 13-16 mai, la Romexpo. Participanții la expoziție, organizată de Euroexpo Fairs și Romexp
Societatea Națională a Sării: Infiltrațiile la Salina Praid s-au diminuat semnificativ
Specialiștii Societății Naționale a Sării SA (SNS SA) împreună cu autoritățile locale, respectiv ISU Harghita, Apele Române (ABA Mureș/SGA Mureș), Primăria Comunei Praid și Prefectura Harghita, au reușit să diminueze semnificativ din infiltrațiile produse la Salina Praid, ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă. &
Câștigătoarea de la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro
Câștigătoarea premiului de categoria I la tragerea loto 6/49 de duminică și-a ridicat cele peste 1,96 milioane de euro și nu a dorit să-și facă publică identitatea, a anunțat, marți, Loteria Română. 'Cea mai mare bucurie este că pot împărtăși norocul meu cu cei care au cea mai mare nevoie, familia mea', este mesajul c
Președinție2025/Daraban: Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă
Misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economic pe agendă și ar trebui să existe un target pentru diplomați, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere electorală pe teme economice, organizată la sediul CCIR. 'Diplomația rom&ac
Ministrul Finanțelor: România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia din PNRR
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru Programul Național de Redresare și Reziliență, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'România va încasa 1,3 milioane de euro, pe 10 iunie, din tranșa a treia de plată pentru PNRR. Este un aspect important, este o fi
Wellness, natură și experiențe memorabile, tendințele turismului european în 2025 (analiză)
Pasiunile și dorința de a trăi experiențe cu sens continuă să fie factori esențiali în modelarea industriei turismului, deși cursul valutar și contextul geopolitic pot influența comportamentul de consum, relevă raportul anual de Tendințe în turism 2025, lansat de Mastercard Economics Institute (MEI). Potrivit documentului care anal
Barbu: Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic
Ministerul Agriculturii are un program de stimulare a exporturilor inclusiv în Programul Național Strategic (PNS), unde există o componentă pentru promovarea produselor românești, a precizat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, produ
Președinție 2025/Daraban: Dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina, la propriu și la figurat
O temă importantă pentru mediul de afaceri este rolul capitalului străin în economia românească, iar dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina la propriu și la figurat, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o
Barbu: În maximum o săptămână se semnează contractul pentru canalul Siret - Bărăgan
Contractul pentru canalul Siret - Bărăgan se va semna în maxim o săptămână și în două luni vor începe lucrările la această construcție, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, la cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru agribusiness, producția alimentară, producția de bă
Prezidențiale2025/Daraban (CCIR): Mediul de afaceri ar trebui să fie protejat de factorul politic și să nu fim împinși să păcătuim
Mediul de afaceri a ajuns la plafonul maxim de toleranță a acceptării de noi taxe și ar trebui să fie protejat de factorul politic și să nu fie împins să 'păcătuiască', a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere e
Președinție 2025/Daraban: Camera de Comerț a României a fost refuzată la dialog în această perioadă de interimat
Camera de Comerț a României a fost refuzată la dialog, în această perioadă de interimat, în locul Camerelor străine care activează România și în locul unor ONG-uri, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere elect
Președintele Curții de Conturi a participat la cea de-a 8-a ediție a evenimentului 'Concurența în achiziții publice'
Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a participat la cea de-a 8-a ediție a evenimentului 'Concurența în achiziții publice', organizat în parteneriat cu Consiliul Concurenței, la invitația Camerei de Comerț Americane în România (AmCham Romania), conform unui comunicat al instituției. În discursul