logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cartel Alfa: Destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, o gravă eroare

Image

Destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor reprezintă o gravă eroare, cu consecinţe dezastruoase pentru economie şi populaţie, susţin reprezentanţii CNS Cartel Alfa.

Sindicaliştii au făcut referire la unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice care au apărut în spaţiul public.

"Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, alături de Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România a luat act cu profundă îngrijorare de proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, proiect publicat pe site-urile media ca fiind asumat la nivelul Guvernului României", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii sindicatului susţin că acest document vizează destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care este o gravă eroare, nu are o justificare reală şi "poate duce în colaps economia României", având în vedere producţia internă pusă pe piaţă, respectiv schimburile intracomunitare şi exportul de animale, produse agricole şi alimente, domeniile de competenţă exclusivă ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

"Subliniem faptul că măsurile propuse de comasare şi destructurare a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sunt de natură a afecta capacitatea serviciilor veterinare din România de a-şi îndeplini responsabilităţile ce-i revin, conform Aquis-ului UE: supravegherea sănătăţii animalelor şi garantarea siguranţei alimentare în vederea protecţiei sănătăţii populaţiei, respectiv garantarea comerţului României în cadrul pieţei unice comunitare cu animale şi alimente", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a rezultat ca o necesitate a aplicării principiului trasabilităţii pe întreg lanţul alimentar. Organizarea actuală a ANSVSA este în concordanţa cu obiectivele asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene, Autoritatea gestionând un procent important din Aquis-ul comunitar, şi anume acela din domeniul veterinar şi al siguranţei alimentare, domenii care au la baza reglementări comune europene.

De asemenea, organizarea Administraţiei veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se bazează pe principiile fundamentale prevăzute în Codul veterinar al Oficiului Internaţional de Epizootii care să garanteze calitatea serviciilor efectuate prin independenţa, imparţialitate, transparenţă, integritate, obiectivitate şi logică profesională.

Conform prevederilor acestui Cod, serviciile veterinare naţionale trebuie să aibă un buget anual separat şi realist care să acopere toate necesităţile pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor din domeniul veterinar.

"Nu în ultimul rând, trebuie cunoscut şi faptul că Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România sunt o componentă a sistemelor de coordonare şi control ale Comisiei Europene - Sistemul rapid de alertă în domeniul alimentelor şi furajelor, Sistemul de notificare a bolilor - asigurând controlul bolilor animalelor şi controlul bolilor transmisibile la om, Sistemul de cooperare şi combatere a fraudelor în domeniul alimentelor şi furajelor, toate aceste mecanisme instituite presupunând o organizare ierarhică şi unitară a serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din fiecare Stat membru", se mai spune în comunicat.

Sindicaliştii susţin că renunţarea la aceste principii ar echivala cu imposibilitatea aplicării coerente a legislaţiei europene din domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentelor, imposibilitatea finanţării mecanismelor prevăzute de Regulamentele europene, precum şi cu paralizarea sistemelor de acţiune în caz de epizootii şi zoonoze specifice, fapt care este de natură a conduce la o proastă gestionare a sănătăţii animalelor a sănătăţii publice, implicit a comerţului cu animale şi alimente, aspect care ar echivala cu un atentat la siguranţa naţională.

"În aceste condiţii, orice iniţiativă de acest fel care vizează separarea/scindarea/destructurarea unei activităţi cu specific unitar - în speţă activitatea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor - nu poate fi decât o eroare şi nu va face decât să slăbească capacitatea administrativă a României în acest domeniu extrem de important şi sensibil, reprezentând un atentat la sănătatea şi siguranţa populaţiei înainte de toate", se mai precizează în document.

Totodată, Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România apreciază ca adoptarea şi promovarea unei politici publice/unui act normativ, în forma actuală, proiect publicat pe site-urile media ca fiind asumat la nivelul Guvernului României, nu face altceva decât să ducă la destructurarea şi bulversarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România.

Astfel, o astfel de măsură ar avea un impact negativ asupra posibilităţii României de a asigura sănătatea animalelor şi a sănătăţii publice - din perspectiva siguranţei alimentului şi a combaterii zoonozelor, inclusiv a comerţului României cu animale şi alimente, acest fapt putând fi apreciat ca o gravă atingere a conceptului de siguranţa naţională, promovat şi asumat la momentul aderării la UE de către Guvernul României. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA"/facebook.com

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 16-05-2025 09:29

O companie de ridesharing din București a prejudiciat statul cu peste 6,7 milioane de lei

Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au identificat un prejudiciu de peste 6,7 milioane de lei, în domeniul ridesharing, la o societate din București, a informat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit unui comunicat, în cazul unui operator economic din București care activează pe piața de transport a

Economic 15-05-2025 21:33

Boloș: 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra în țară în perioada următoare

O sumă de 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune urmează să intre în țară în perioada următoare, a anunțat, joi seara, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Discuții cheie la Bruxelles: 2,6 miliarde euro din Politica de Coeziune vor intra în țară în perioada următoare. După cum știți, a

Economic 15-05-2025 20:38

ANPC a dispus închiderea temporară, de până la 6 luni,pentru un procesator/producător produse din carne, din Ilfov

Comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov au efectuat joi un control la societatea ZENA SRL din Domnești, județul Ilfov, și au dispus, pentru deficiențele constatate, oprirea temporară a activității de până la 6 luni, aplicând, totodată, sancțiuni în valoare de 30.000 lei. 'În

Economic 15-05-2025 17:24

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, însă au scăzut la bovine și păsări

Efectivele de porcine și de ovine și caprine ale României au crescut anul trecut, comparativ cu 2023, în timp ce la bovine și păsări au scăzut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date joi publicității. Cu un efectiv de ovine și caprine de 11,87 milioane de capete, România ocupă la nivelul anului 2024 locul

Economic 15-05-2025 15:36

Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în cr

Economic 15-05-2025 15:33

Pistol (CNAIR): Am avizat studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei, cuprins între Suceava și Siret

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat joi studiul de fezabilitate pentru ultimul sector al autostrăzii Moldovei (A7), cuprins între Suceava și Siret, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. Traseul are o lungime de aproximativ de 55,7 kilometri, din care 26

Economic 15-05-2025 14:35

Patronatul European al Femeilor de Afaceri lansează Indexul Antreprenoriatului Feminin

Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) lansează, în premieră în România, Indexul Antreprenoriatului Feminin, un instrument strategic care măsoară nivelul de participare, performanță și impact al femeilor în mediul de afaceri românesc, corelat cu obiectivele europene privind egalitatea de gen, a anunțat joi organizația, printr-

Economic 15-05-2025 13:30

VIDEO Grindeanu: Drumul expres Arad-Oradea e veriga lipsă ce va face cel mai scurt drum nord-sud în Europa

Drumul expres Arad - Oradea este veriga lipsă pentru cel mai scurt drum din nordul Europei în sudul Europei, a declarat, joi, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a participat la semnarea contractului pentru execuția primului lot, de 33,7 kilometri, al drumului expres Arad - Oradea de către reprezentanții

Economic 15-05-2025 12:22

Aproape 1.700 de elevi și studenți înscriși în programul de securitate cibernetică UNbreakable 2025

UNbreakable România, cel mai mare program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți, a încheiat ediția a opta cu un record de participare: aproape 1.700 de tineri din toată țara s-au înscris pentru a lua parte la sesiuni de pregătire, competiții locale și naționale. Potrivit unui comunicat, î

Economic 15-05-2025 12:04

ANAT cere introducerea urgentă a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), alături de Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor (ECTAA), solicită introducerea de urgență a unui mecanism obligatoriu de protecție împotriva insolvenței companiilor aeriene în Europa, după ce Air Belgium a intrat în faliment. 'Este inacceptabil c

Economic 15-05-2025 11:44

Cererea de aur, la nivel global, a crescut cu 1%, în primul trimestru al anului; prețul a urcat cu 38% (comerciant)

Cererea globală de aur a crescut cu 1% în primul trimestru din 2025, față de perioada similară din anul anterior, până la 1.206 de tone, în timp ce activele investitorilor de aur prin ETF-uri s-au majorat cu 333% în ultimele 12 luni, arată cele mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului, citate într-un comunicat.

Economic 15-05-2025 11:14

(P) Profit în creștere în primul trimestru al anului 2025 pentru Transilvania Investments

Cu un profit net în creștere cu 133,6% și venituri nete aproape duble față perioada similară a anului trecut, Transilvania Investments anunță rezultate financiare peste așteptări pentru primul trimestru al anului 2025, evidențiind performanța sustenabilă a fondului și eficiența strategiei sale investiționale. La data de 31 martie 2025, fondul

Economic 15-05-2025 11:07

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri (platformă de recrutare)

Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu se vor descurca din punct de vedere financiar, potrivit unei cercetări sociologice eJobs dată, joi, publicității. A doua cea mai mare temere este legată de instabilitatea socio-politică, menționată în 42,2% dintre răspunsuri. 37,3%

Economic 15-05-2025 10:00

Fechet: Valoarea de aproximativ 7.500 de euro a ecotichetului 'Rabla' este rezonabilă

Cred că un ecotichet 'Rabla' în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. 'Tehnologiile noi î

Economic 15-05-2025 09:41

Burduja: Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții plus ingredientul secret, încrederea

Proiectele energetice necesită miliarde de euro investiții și stabilitate pe un orizont de timp cât mai îndelungat, plus ingredientul secret, încredere, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'În domeniul energiei, am atras în ultimii doi ani peste 14 miliarde euro din fonduri europene și am pornit c