logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Moneyval: România trebuie să-şi intensifice eforturile de a pedepsi acţiunile de spălare a banilor şi pentru a întări supervizarea

Imagine din galeria Agerpres

Moneyval a cerut autorităţilor din România să întărească măsurile de combatere a spălării banilor (ML) şi de finanţare a terorismului (TF), se arată într-un raport publicat marţi de organismul Consiliului Europei pentru combaterea spălării banilor.

Începând din 2014, când Moneyval a evaluat ultima dată România, ţara a adoptat o serie de acţiuni pentru a-şi întări cadrul legal şi instituţional în vederea combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului (AML/CTF) şi a început să pună în aplicare elementele unui sistem eficient AML/CTF.

Moneyval constată că România a înregistrat niveluri moderate de eficacitate în toate domeniile evaluate, cu excepţia cooperării internaţionale, unde înregistrează un nivel semnificativ de eficacitate, iar alte ţări au lăudat-o pentru asistenţa sa constructivă.

Evaluarea României de către Moneyval arată că ţara demonstrează o înţelegere corectă a riscurilor spălării banilor şi, într-o măsură mai mică, a riscurilor de finanţare a terorismului. România trebuie să înceapă imediat să implementeze acţiuni de atenuare care să vizeze cele mai ridicate riscuri la care este expusă ţara.

În cadrul evaluării s-a constatat că autorităţile încă nu au urmărit drept scop principal investigarea şi urmărirea penală a spălării banilor. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru a asigura o mai mare coerenţă în investigaţii şi urmăririle penale. În timp ce investigaţiile şi urmăririle penale privind spălarea câştigurilor provenite din infracţiuni fiscale interne şi corupţie sunt efectuate eficient, investigaţiile şi urmăririle penale privind traficul de fiinţe umane şi droguri se concentrează mai degrabă pe infracţiunile principale şi nu pe spălarea câştigurilor provenite din acele infracţiuni.

România şi-a îmbunătăţit capacitatea de a îngheţa, sechestra şi confisca produsele şi instrumentele infracţiunilor interne. Ţara aplică în mod activ măsuri pentru confiscarea câştigurilor dobândite în urma infracţiunilor din România pentru cele mai frecvente infracţiuni săvârşite pe plan intern. Altminteri, confiscarea este rară.

România ar trebui, de asemenea, să ia măsuri pentru a întări capacitatea investigatorilor financiari de a efectua investigaţii financiare paralele, de a urmări activele şi de a le recupera.

De la evaluarea din 2014, autorităţile au reuşit să detecteze, să investigheze, să urmărească penal şi să obţină o condamnare pentru un caz de finanţare a terorismului. România ar trebui să dezvolte o strategie naţională şi un plan de acţiune pentru a combate finanţarea terorismului şi să ofere mai multe instruiri relevante.

În plus, este necesară evaluarea riscului de abuz în sectorul non-profit din România în privinţa finanţării terorismului.

Moneyval apreciază că România are un cadru legal solid pentru implementarea fără întârziere a sancţiunilor financiare vizate. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la implementarea acestor măsuri de către sectorul privat şi în privinţa supervizării conformităţii cu aceste măsuri.

Cele mai multe instituţii financiare majore sunt supuse supravegherii bazate pe riscuri, dar autorităţile trebuie să îmbunătăţească calibrarea acţiunilor de supervizare în funcţie de riscuri. Moneyval recomandă ca prioritate o calibrare mai sofisticată a acţiunilor de supraveghere ale Băncii Naţionale a României, o concentrare mai mare asupra riscurilor de spălare de bani şi de finanţare a terorismului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în supravegherea sa şi o alocare mai mare a resurselor Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor pentru a se alinia cu responsabilităţile legale, în special în privinţa supervizării furnizorilor de servicii de active virtuale.

Moneyval recunoaşte că România a făcut paşi importanţi pentru a preveni abuzul în rândul persoanelor juridice, inclusiv dezvoltarea şi utilizarea registrelor publice ale beneficiarilor efectivi şi ale conturilor bancare. Autorităţile trebuie să dezvolte controalele existente pentru a se asigura că informaţiile din registre sunt precise şi actualizate.

În aprilie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, în sensul instituirii obligaţiei anumitor entităţi cu atribuţii de raportor în astfel de cazuri de a notifica Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor în termen de 15 zile de la data începerii, suspendării sau încetării activităţii care intră sub incidenţa dispoziţiilor actului normativ de bază.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, modificările şi completările aduse cadrului legal în vigoare sunt în conformitate cu standardele Grupului de Acţiune Financiară Internaţională, pentru a asigura mecanisme concrete care să permită identificarea şi supravegherea categoriilor de entităţi raportoare vizate.

"România se află până în luna octombrie anul curent în cea de-a V-a Rundă de evaluare Moneyval, în cadrul căreia este evaluată atât conformitatea sistemului naţional de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului cu Recomandările Grupului de Acţiune Financiară Internaţională şi dreptul Uniunii Europene, cât şi eficacitatea punerii în aplicare a acestor standarde. Neîndeplinirea unor criterii de conformitate poate conduce la acordarea unui calificativ de neconformitate şi, pe cale de consecinţă, la includerea României de către Grupul de Acţiune Financiară Internaţională pe lista ţărilor cu deficienţe strategice ale regimului de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului, aşa-numita 'listă gri', ceea ce ar avea consecinţe negative majore în plan economic, politic şi social", se arată în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei

Economic 16-05-2025 14:55

ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024

Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist

Economic 16-05-2025 14:25

Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context

Economic 16-05-2025 13:51

Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de peste 112,4 milioane de lei

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a transmis vineri ordinul de începere a lucrărilor de modernizare la terminalele Aeroportului Internațional Henri Coandă, o investiție de 112,422 milioane de lei, din fonduri proprii. 'Ca urmare a aprobării proiectului tehnic 'Modernizarea terminalelor și a corpurilor de clădire existente la AIHCB',

Economic 16-05-2025 13:39

Moneda națională continuă să se deprecieze față de euro, cursul ajunge la 5,1033 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1033 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă, de 5,1032 lei. Leul a pierdut teren și în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5563 lei, în urcare cu 0,09 bani (+0,02%), comparati