Chiriţoiu: Comisia Europeană va obliga viitorul cumpărător al Sidex Galaţi să majoreze producţia de oţel a combinatului

Comisia Europeană va obliga viitorul cumpărător al Sidex Galaţi să majoreze producţia de oţel a combinatului gălăţean, pentru a contrabalansa puterea crescută pe care o va avea pe piaţă ArcelorMittal după preluarea oţelăriei din Italia, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, prezent la o conferinţă pe tema marilor consumatori industriali de energie.
"Săptămâna viitoare va fi o discuţie la Bruxelles, iar oficiile de concurenţă din statele membre vor fi întrebate ce cred. Important este că oficialii Comisiei Europene fac efortul ca aceste capacităţi să nu dispară, întrucât s-ar reduce concurenţa. Ei doresc să existe o contrapondere la ArcelorMittal, care să nu fie prea mare pentru a creşte preţurile pentru cei care folosesc oţel în Europa", a spus Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, ArcelorMittal Galaţi va trebui să vândă unui singur investitor majoritatea activelor pe care vrea să le vândă pentru a prelua combinatul-gigant din Italia.
"Conform structurii acestor angajamente, Comisia Europeană va obliga ArcelorMittal să vândă majoritatea activelor scoase la vânzare unui singur cumpărător, ca să existe o grupare mare, şi va cere creşterea capacităţii la Sidex, să producă mai mult decât produce în momentul de faţă, tocmai pentru a contrabalansa puterea crescută pe care o va avea ArcelorMittal dacă preia combinatul din Italia", a subliniat preşedintele Consiliului Concurenţei.
La rândul său, Ionel Borş, country manager al ArcelorMittal Galaţi, a dat asigurări că oţelăria va funcţiona în continuare, deşi, în rândul angajaţilor, există totuşi o stare de îngrijorare.
"Totul se va face conform procedurilor europene. În combinat este linişte, deşi o îngrijorare cred că este la fiecare om, dar comunicăm cu ei. Se pot deschide capacităţi care pot produce în plus (în cadrul combinatului - n.r.), deci există posibilitatea să creştem producţia. Comunitatea europeană nu va permite nimănui, oricare ar fi investitorul care vine, să mai reducă din producţie. Dimpotrivă, îi va cere să ţină sustenabilă compania", a mai spus Borş.
El a precizat că nu există niciun fel de discuţie cu autorităţile privind o posibilă preluare a combinatului de către statul român.
Întrebat care sunt principalii competitori ai ArcelorMittal pe plan european, care ar putea prelua combinatul, el a indicat companiile ThyssenKrupp, Tata şi Voestalpine, precum şi alţi producători mai mici.
"Nu ştiu dacă există deja discuţii între ArcelorMittal şi aceste companii. Probabil competitorii Mittal sunt interesaţi să cumpere. Aceasta este o industrie foarte interesantă pentru foarte mulţi. Oţelăria de la Galaţi este atractivă acum, iar mai atractivă o va face noul investitor", a mai spus Borş.
Anterior, tot marţi, vicepremierul Viorel Ştefan a declarat că ArcelorMittal poate vinde combinatul siderurgic de la Galaţi doar cu acordul explicit al statului român.
"Cesiunea nu se poate face decât cu acordul explicit al statului român. Există un drept menţionat în contractul de privatizare, care spune că cesiunea nu se poate face decât cu acordul vânzătorului, adică al statului român", a continuat vicepremierul.
El a mai spus că un reprezentant al Comisiei Europene va monitoriza situaţia şi în următorii cinci-zece ani după tranzacţie.
"Se vor lua măsuri asiguratorii şi toate garanţiile necesare că producţia la Galaţi va creşte după această tranzacţie, nu se va restrânge, iar acest lucru va fi valabil pentru toate unităţile de producţie care fac obiectul acestei tranzacţii", a subliniat oficialul guvernamental.
Grupul ArcelorMittal este pe punctul de a obţine aprobarea Uniunii Europene pentru a achiziţiona Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, după ce s-a angajat să vândă mai multe facilităţi de producţie din Europa, printre care şi combinatul de la Galaţi, pentru a răspunde la îngrijorările în materie de concurenţă, au declarat, vineri, pentru Reuters, două surse apropiate situaţiei.
În urmă cu două săptămâni, ArcelorMittal s-a oferit să vândă unităţile ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galaţi, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, şi liniile de zincare numărul 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liege, Belgia.
Potrivit surselor citate de Reuters, pachetul de active pe care ArcelorMittal s-a oferit să le vândă este mult mai mare decât concesiile pe care iniţial era pregătit să le facă grupul.
Cu o ofertă de 1,8 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), ArcelorMittal vrea să preia Ilva, cea mai mare oţelărie europeană, la care lucrează peste 14.000 de persoane. Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilvo, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicată într-un scandal de poluare.
Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că o tranzacţie privind preluarea celei mai mari oţelării din Europa de către cel mai mare producător mondial de oţel ar reduce competiţia pe anumite segmente de produse şi ar genera preţuri mai mari pentru consumatorii din sudul Europei.
Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Am lansat în consultare un proiect de lege ce vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice,începute de zeci de ani
Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice începute de zeci de ani și blocate, a anunțat vineri, ministrul de resort, Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, proiectul de lege introduce un regim juridic special, aplicabil exclusiv acelo
Ministrul Finanțelor: Execuția bugetului pe primele trei luni reflectă provocările contextului economic intern și extern
Execuția bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern și extern, precum și primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar, a transmis, vineri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Reducerea cheltuielilor și creșterea investițiilor în economie trebuie continuate. Execuția b
Deficitul bugetar a urcat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025
Deficitul bugetar s-a situat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025, comparativ cu 2,04% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor. 'Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,2
Marcel Boloș și comisarul european Piotr Serafin au vizitat proiecte implementate din fonduri europene la Oradea
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, au vizitat proiecte de succes implementate din fonduri europene la Oradea, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. 'Salutăm inițiativa domnului comisar Serafin de a vizita statele membre pent
Apropierea de metrou poate crește prețul unei locuințe și cu 30% (analiză)
Două locuințe care dispun de caracteristici asemănătoare și se află în același cartier pot fi scoase la vânzare cu prețuri foarte diferite, atunci când una dintre acestea se află în imediata proximitate a unei stații de metrou și cealaltă nu, arată o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro, publicată vineri. Conform sursei citate,
Producătorii auto se pot înscrie în Programul 'Rabla' 2025, începând din 30 aprilie (AFM)
Sesiunea de înscriere a producătorilor în cadrul Programului 'Rabla' 2025 va demara pe data de 30 aprilie, a anunțat, vineri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Dosarul de validare trebuie depus până pe 7 mai, la ora 23:59, și va cuprinde următoarele document
ASPES: Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită
Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită și de aceea votanții doresc de la viitorul președinte să promoveze direct sau împreună cu Parlamentul și Guvernul o schimbare reală și profundă în politica actuală și viitoare a României, afirmă Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).
ANCOM: Platformele online pot suspenda, restricționa sau închide conturile utilizatorilor și trebuie să motiveze clar decizia
Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricții pe motiv că informațiile furnizate de către aceștia constituie conținut ilegal sau sunt incompatibile cu condițiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comuni
Creștere de peste patru ori a numărului de bilete cumpărate de către români cu destinația Roma, în ultima săptămână (analiză)
Numărul biletelor de avion cumpărate de către români cu destinația Roma a crescut de peste patru ori, pentru perioada 21-27 aprilie, pentru a fi prezenți fizic la funeraliile Papei Francisc, arată o analiză de specialitate, publicată vineri. Potrivit datelor centralizate de Vola.ro, prețul mediu al unui bilet dus-întors către capit
Salonul Imobiliar București, la Palatul Parlamentului în acest weekend
Salonul Imobiliar București, coorganizat de Imobiliare.ro, s-a deschis vineri la Palatul Parlamentului, unde sunt prezenți peste 100 de expozanți, cu o ofertă vastă de apartamente noi, case și terenuri, atât din București, cât și din țară. La târg vor fi prezenți dezvoltatori imobiliari și peste 20 de agenții imobiliare, cu o
Aproape 80% dintre români ar cumpăra pui cu creștere lentă, dar spun că nu găsesc suficiente informații (studiu)
Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază, iar 76% dintre ei spun că ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, relevă un studiu dat vineri publicității. Carnea de pui rămâne un aliment esențial în dieta
Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 0,4% în martie
Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna martie 2025 cu 0,4% față de luna anterioară, până la nivelul de 629,084 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,9% (2,9% în termeni reali), conform datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Depozitele
Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,8% în luna martie 2025
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut cu 0,8% în luna martie 2025, față de februarie a.c., (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 423,567 miliarde lei, informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Creditul în lei, cu o pondere de 70,0% în volumul tot
ANOFM va organiza cursuri de formare profesională pentru 1.395 de persoane, în luna mai
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în cursul lunii mai, 94 de programe de formare profesională pentru un număr de 1.395 persoane. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, cei interesați beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizat
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a scăzut cu 4,2% în primele două luni ale acestui an
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut în primele două luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4%, arată datele publicate, vineri, de Institutul