Aproape 80% dintre români ar cumpăra pui cu creștere lentă, dar spun că nu găsesc suficiente informații (studiu)

Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază, iar 76% dintre ei spun că ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, relevă un studiu dat vineri publicității.
Carnea de pui rămâne un aliment esențial în dieta românilor, însă tot mai mulți consumatori cer transparență și standarde mai ridicate privind bunăstarea animalelor. Un nou studiu realizat de MKOR pentru Asociația FREE arată că 3 din 4 români (76%) ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine.
'Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază. 51% spun că mănâncă mai mult pui decât în urmă cu un an, invocând gustul, accesibilitatea și versatilitatea acestui tip de carne. Însă, odată cu creșterea consumului, cresc și așteptările față de calitate și transparență', arată studiul 'Consumatorul modern și alegerile etice: Pui crescuți în condiții de bunăstare'.
Potrivit sursei citate, consumatorii români devin tot mai conștienți de implicațiile alegerilor alimentare. Peste 59% consideră esențial ca puii să fie crescuți fără acceleratori de creștere, iar 1 din 5 se declară îngrijorați de impactul metodelor industriale asupra sănătății. În plus, jumătate dintre consumatori declară că și-au schimbat obiceiurile de consum în ultimul an, mulți dintre ei în favoarea produselor considerate mai sănătoase sau mai etice.
Deși 95% dintre consumatori declară că verifică eticheta atunci când cumpără carne de pui, doar jumătate spun că informațiile oferite sunt suficiente pentru a lua o decizie corectă. Testările realizate în cadrul cercetării au arătat că informațiile pozitive sunt vizibile pe ambalaje, în timp ce acelea negative sunt omise. Acest lucru a generat sentimentul de înșelare în rândul consumatorilor.
'Mi-e clar acum că lipsa de informații a creat o cumpărare foarte greșită. Dacă toate aceste detalii ar fi disponibile pe etichetă, dacă ar exista un standard, ar deveni un criteriu de selecție important. Aș prefera puiul bio, chiar și la un preț mai mare', a spus un participant la focus grup, din categoria de vârstă 25 - 35 ani.
'Creștere lentă', 'pui convențional', 'natural' - sunt termeni percepuți diferit de la un ambalaj la altul. Doar 24% dintre români înțeleg ce presupune creșterea convențională, în timp ce 'puiul cu creștere rapidă' e intuit corect de 83%.
Lipsa de standardizare și absența unor informații cheie, precum viteza de creștere, densitatea din ferme sau tratamentele aplicate, alimentează neîncrederea, indică studiul. Astfel, 76% dintre respondenți ar cumpăra carne de pui cu creștere lentă, dacă aceasta ar fi disponibilă.
'Dorința e clară: românii își doresc opțiuni care susțin un stil de viață mai sănătos și o relație mai responsabilă cu mediul și animalele. Există o cerere clar exprimată pentru transparență, etichetare comparabilă și produse crescute în condiții superioare de bunăstare', menționează realizatorii cercetării.
Aceștia zic că prețul nu este un impediment major, consumatorii fiind dispuși să plătească între 23 și 30 lei/kg pentru puiul cu creștere lentă, dacă informațiile despre proveniență și condiții de creștere sunt clare și transparente.
'Consumatorii merită să aibă acces la informații clare și transparente pentru a putea face alegeri conștiente și corecte la raft. În prezent, mențiunile obligatorii de pe etichete nu oferă clarificări despre condițiile reale în care au fost crescuți puii. Termeni precum 'crescut la sol' pot crea impresia greșită că animalele au avut acces la aer liber, deși nu este cazul. Interesul pentru pui crescuți în condiții bune, proveniți din surse etice, este tot mai mare, ceea ce indică o schimbare semnificativă pe piață, iar în acest context, producătorii vor trebui să , acorde o atenție sporită transparenței, calității și certificărilor', a afirmat Alexandra Ștefan, Managerul de proiect al Asociației FREE Animals.
Aceste schimbări de comportament confirmă că sustenabilitatea devine un criteriu din ce în ce mai important în deciziile de cumpărare ale românilor și deschide în același timp oportunități pentru producători și retaileri, concluzionează studiul.
Raportul 'Consumatorul modern și alegerile etice: Pui crescuți în condiții de bunăstare' are drept scop de a înțelege mai bine obiceiurile, percepțiile și așteptările consumatorilor români în privința cărnii de pui și a etichetării. Acesta a fost realizat în perioada martie - aprilie 2025.
MKOR este o agenție de cercetare de piață. În activitatea sa, MKOR acoperă toate tipurile de cercetare și oferă o flexibilitate crescută clienților săi, cu scopul înțelegerii și livrării celor mai detaliate perspective asupra pieței. AGERPRES/(AS - redactor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Apropierea de metrou poate crește prețul unei locuințe și cu 30% (analiză)
Două locuințe care dispun de caracteristici asemănătoare și se află în același cartier pot fi scoase la vânzare cu prețuri foarte diferite, atunci când una dintre acestea se află în imediata proximitate a unei stații de metrou și cealaltă nu, arată o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro, publicată vineri. Conform sursei citate,
Producătorii auto se pot înscrie în Programul 'Rabla' 2025, începând din 30 aprilie (AFM)
Sesiunea de înscriere a producătorilor în cadrul Programului 'Rabla' 2025 va demara pe data de 30 aprilie, a anunțat, vineri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Dosarul de validare trebuie depus până pe 7 mai, la ora 23:59, și va cuprinde următoarele document
ASPES: Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită
Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită și de aceea votanții doresc de la viitorul președinte să promoveze direct sau împreună cu Parlamentul și Guvernul o schimbare reală și profundă în politica actuală și viitoare a României, afirmă Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).
ANCOM: Platformele online pot suspenda, restricționa sau închide conturile utilizatorilor și trebuie să motiveze clar decizia
Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricții pe motiv că informațiile furnizate de către aceștia constituie conținut ilegal sau sunt incompatibile cu condițiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comuni
Creștere de peste patru ori a numărului de bilete cumpărate de către români cu destinația Roma, în ultima săptămână (analiză)
Numărul biletelor de avion cumpărate de către români cu destinația Roma a crescut de peste patru ori, pentru perioada 21-27 aprilie, pentru a fi prezenți fizic la funeraliile Papei Francisc, arată o analiză de specialitate, publicată vineri. Potrivit datelor centralizate de Vola.ro, prețul mediu al unui bilet dus-întors către capit
Salonul Imobiliar București, la Palatul Parlamentului în acest weekend
Salonul Imobiliar București, coorganizat de Imobiliare.ro, s-a deschis vineri la Palatul Parlamentului, unde sunt prezenți peste 100 de expozanți, cu o ofertă vastă de apartamente noi, case și terenuri, atât din București, cât și din țară. La târg vor fi prezenți dezvoltatori imobiliari și peste 20 de agenții imobiliare, cu o
Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 0,4% în martie
Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna martie 2025 cu 0,4% față de luna anterioară, până la nivelul de 629,084 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,9% (2,9% în termeni reali), conform datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Depozitele
Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,8% în luna martie 2025
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut cu 0,8% în luna martie 2025, față de februarie a.c., (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 423,567 miliarde lei, informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Creditul în lei, cu o pondere de 70,0% în volumul tot
ANOFM va organiza cursuri de formare profesională pentru 1.395 de persoane, în luna mai
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în cursul lunii mai, 94 de programe de formare profesională pentru un număr de 1.395 persoane. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, cei interesați beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizat
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a scăzut cu 4,2% în primele două luni ale acestui an
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut în primele două luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4%, arată datele publicate, vineri, de Institutul
INS: Creștere ușoară a afacerilor din serviciile de piață prestate întreprinderilor, la finalul primelor două luni
Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate întreprinderilor a crescut ușor, cu 0,1%, ca serie brută, în primele două luni din 2025 față de perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 28 februarie, anul curent, au fo
ONRC: 1.628 de firme și PFA au intrat în insolvență în primul trimestru din 2025, în scădere cu 9,7%
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primul trimestru din 2025 a fost de 1.628, în scădere cu 9,71% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 1.803 insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Consiliul Economic și Social invită candidații la Președinția României la o dezbatere electorală
Consiliul Economic și Social îi invită pe candidații la Președinția României la o dezbatere electorală, miercuri, 30 aprilie 2025, la sediul CES, pentru a-și prezenta viziunea într-un dialog reprezentanții organizațiilor patronale, sindicale și neguvernamentale. 'În fața provocărilor actuale cu care se confruntă societatea româ
Bugetul AFM pentru 2025 depășește 16,42 miliarde de lei și include finanțarea a 7 noi programe (minister)
Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2025, va fi depăși 16,42 miliarde de lei, în creștere cu aproape 18% față de suma din anul anterior, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), transmis joi AGERPRES. 'Bugetul AFM aprobat astăzi (în ședința de Guvern, n.r.) este unul isto