logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#BugetInteligent/Investiţia pe bursă prin Ofertă Publică Iniţială

Imagine din galeria Agerpres

 Multă lume a auzit de IPO sau Ofertă Publică Iniţială, care reprezintă, de fapt, pasul făcut de către o companie în vederea listării pe piaţa de capital. Pentru unele persoane, acesta a fost pasul în direcţia începerii investiţiilor pe bursă. Atunci când se anunţă un IPO, persoanele fizice pot subscrie la preţul sau în marja din prospect, pentru ca, la finalul ofertei, să se aleagă cu acţiunile respective. Trebuie menţionat faptul că, dacă se realizează supra-subscriere, adică suma ofertată a fost peste cea oferită, atunci distribuirea acţiunilor se împarte în funcţie de suma subscrisă de fiecare investitor, iar banii în plus, care au fost blocaţi până la terminarea ofertei, vor fi returnaţi.

Despre cum se face subscrierea şi care sunt paşii ce trebuie urmaţi, AGERPRES am vorbit cu reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care ne-au oferit câteva informaţii, utile atât pentru emitent, cât şi pentru persoanele fizice.

"În cadrul unui IPO, vor putea subscrie şi investitorii individuali. Ei vor putea subscrie cu ajutorul brokerilor, în termenul specificat în prospect şi în conformitate cu regulile stabilite aceştia. În funcţie de structura tranzacţiilor convenită de emitent şi de broker, în unele cazuri investitorii individuali pot plasa ordine pentru acţiuni în timpul procesului de Bookbuilding (de agregare a cererilor investitorilor, n.r.), înainte de stabilirea preţului final. Într-un astfel de caz, investitorii individuali vor cunoaşte doar limita superioară a intervalului de preţ. În cazul în care apare, ulterior, o anexă la Prospect, aceştia au posibilitatea, în anumite condiţii, să renunţe la ordinele plasate (fără alte consecinţe juridice)", spun reprezentanţii BVB.

Potrivit acestora, investitorii instituţionali şi individuali îşi plasează ofertele cu ajutorul formularelor de subscriere. Perioadele de subscriere pot varia în funcţie de tranşe şi de structura ofertei, fără a depăşi 10 zile lucrătoare. Investitorii instituţionali vor efectua subscrierile în conformitate cu declaraţiile prezentate în timpul Bookbuilding-ului, iar investitorii individuali subscriu conform detaliilor din Prospect.

"După colectarea plăţilor datorate pentru acţiuni şi stabilirea preţului final, acţiunile sunt alocate investitorilor instituţionali şi individuali. Dacă oferta către investitorii individuali este supra-subscrisă, atunci alocările sunt reduse proporţional şi sumele plătite în plus sunt returnate investitorilor. O rată ridicată a reducerii reflectă un interes puternic faţă de IPO în rândul investitorilor individuali", au explicat oficialii Bursei.

Din punct de vedere al companiei, reprezentanţii BVB spun că o societate se poate lista la Bursa de Valori Bucureşti în trei situaţii: IPO (ofertă publică iniţială, care se adresează unui număr de peste 150 de investitori individuali şi instituţionali), plasament privat (ofertă care se adresează unui număr mai mic de 150 de investitori individuali şi instituţionali) sau listare tehnică (compania intră la tranzacţionare fără a fi necesară vreo ofertă anterior listării, ceea ce înseamnă că structura acţionariatului societăţii nu este afectată în niciun fel).

"Oferta Publică Iniţială este cea mai populară metodă de a atrage capital prin intermediul bursei şi este un proces multidimensional care se adresează tuturor investitorilor individuali şi instituţionali care sunt dispuşi să cumpere un pachet de acţiuni puse la vânzare", precizează specialiştii.

Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, susţine că, prin comparaţie cu posibilitatea de dezvoltare a unui business prin fuziuni şi achiziţii sau prin contractarea de credite, listarea la bursă este încă folosită la scară relativ mică în România când vine vorba despre opţiunea de finanţare care să permită extinderea afacerii.

"Tocmai acest lucru ne dă motive să credem că există multe companii cu potenţial de fi listate. A deveni societate listată reprezintă o evoluţie semnificativă în viaţa oricărei companii şi tocmai de aceea este extrem de important pentru cei care deţin business-ul şi pentru cei care-l conduc să înţeleagă cum pot utiliza la maximum mecanismele bursiere care să le permită accesul rapid şi transparent la capitalul deţinut de investitorii instituţionali sau individuali. Ceea ce este important de reţinut pentru antreprenori şi manageri este că listarea unui pachet minoritar de acţiuni nu reprezintă pierderea controlului asupra companiei, iar prezenţa pe bursă oferă avantaje care ţin de vizibilitate şi credibilitate', a spus Tănase.

Odată luată decizia de listare, compania va selecta un intermediar sau consultant autorizat care să o asiste în desfăşurarea acestui proces şi în pregătirea Prospectului de ofertă. Printre punctele esenţiale de parcurs se află: schimbarea structurii companiei într-o societate pe acţiuni, stabilirea dimensiunii părţii din companie ce va fi vândută, precum şi stabilirea destinaţiei fondurilor strânse prin IPO.

"Următoarea etapă se referă la informarea investitorilor instituţionali cu privire la modelul de afaceri şi mediul de piaţă al companiei care se listează. Pentru oferte cu o valoare semnificativă, se recomandă realizarea unui raport de analiză cu privire la companie şi perspectivele sale pentru a facilita în acest fel luarea deciziilor de către investitori. Prospectul de ofertă este supus aprobării Autorităţii de Supraveghere Financiară. Durata procesului variază în funcţie de timpul necesar pentru finalizarea investigaţiilor conexe cu privire la istoricul financiar al companiei precum şi alţi factori cuprinşi în Prospect. Prospectul de ofertă este aprobat de ASF printr-o decizie oficială", arată oficialii BVB.

Promovarea companiei este un element extrem de important pentru succesul IPO-ului.

"Un roadshow reprezintă o serie de întâlniri ţinute de managementul emitentului cu investitori instituţionali pentru a prezenta compania şi a genera interes pentru IPO. Procesul de bookbuilding este realizat de bookrunner, care evaluează cererea investitorilor instituţionali pentru acţiunile companiei. Bookbuilding-ul se realizează cu scopul de a optimiza preţul de emisiune şi mărimea finală a ofertei, în vederea maximizării veniturilor din emisiune şi a cererii investitorilor în condiţii de piaţă date. Complexitatea roadshow-ului şi a bookbuilding-ului depind într-o măsură foarte mare de mărimea ofertei. Cu cât oferta este mai mare şi compania are un free-float (capital social al unei societăţi comerciale disponibil pentru a fi tranzacţionat) semnificativ, cu atât mai mult marii investitori instituţionali vor interesaţi de compania respectivă", au mai arătat sursele citate.

Pentru admiterea la tranzacţionare şi listarea la BVB, Depozitarul Central trebuie să înregistreze aceste acţiuni în sistem. După înregistrarea acţiunilor de către Depozitarul Central, societatea solicită BVB admiterea acţiunilor la tranzacţionare şi listarea acestora. Acţiunile pot fi admise la tranzacţionarea pe Piaţa Principală pe baza hotărârii Comisiei de Admitere la Tranzacţionare şi Consiliului de Administraţie al BVB.

Conform BVB, după examinarea cererii de listare a emitentului şi în cazul în care emitentul îndeplineşte cerinţele stipulate în legile aplicabile şi în regulile Bursei de la Bucureşti, va fi adoptă o Hotărâre pentru a admite acţiunile emitentului la tranzacţionarea bursieră şi pentru a stabili prima zi de tranzacţionare.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bărbuţă, editor: Daniel Badea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Economic 09-05-2025 18:20

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor

Economic 09-05-2025 18:04

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci

Economic 09-05-2025 16:36

Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice

IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.

Economic 09-05-2025 16:08

Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid

Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar

Economic 09-05-2025 15:31

ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat

Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni

Economic 09-05-2025 14:55

DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025

Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt