logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Peste jumătate dintre locuitorii de la oraş vor cheltui între 1.000 şi 3.000 de lei de Sărbători (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Mai mult de jumătate dintre locuitorii din mediul urban vor cheltui, cu ocazia sărbătorilor din acest an, sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei, iar peste un sfert vor aloca o sumă mai mică de 1.000 de lei, arată rezultatele unui studiu de specialitate, dat publicităţii marţi.

Cercetarea "Cumpărăturile de Sărbători'', realizată de Mednet Marketing Research Center, relevă totodată că bugetul mediu total (Crăciun şi Revelion) alocat pentru sărbătorile din acest an este estimat la 1.717 lei.

O parte semnificativă a bugetului va fi destinată cumpărării produselor alimentare şi nealimentare. Astfel, locuitorii din urban vor cheltui, în medie, pentru produsele alimentare (carne, cozonac etc.) 685 lei, iar pentru cele nealimentare (haine, încălţăminte, cosmetice, ornamente etc.) 457 lei.

De asemenea, persoanele intervievate au declarat că vor cumpăra cadouri de aproximativ 611 lei, în medie.

Potrivit sursei citate, cei care au ales să petreacă această perioadă călătorind vor plăti aproximativ 819 lei, iar pentru ieşirile la restaurant sau în oraş suma medie alocată va fi 300 lei.

În oraşele mari, cu peste 100.000 de locuitori, suma medie alocată pentru sărbătorile de iarnă înregistrează un trend ascendent comparativ cu anii precedenţi, bugetul mediu calculat pentru această categorie de oraşe atingând o valoare de 1.746 lei.

"Dacă în anul 2016 locuitorii oraşelor mari intenţionau să cheltuiască, în medie, 656 lei pe alimente, în 2017 bugetul mediu a înregistrat o uşoară creştere, ajungând la 697 lei. Acelaşi trend crescător se menţine şi la produsele nealimentare (îmbrăcăminte, încălţăminte, ornamente, cosmetice etc.), suma alocată pentru astfel de cumpărături de către locuitorii oraşelor mari fiind de 466 lei", se arată în studiul de specialitate.

Pe de altă parte, dintre produsele pe care şi le-ar dori în această perioadă, dar nu şi le permit, cele mai menţionate de către respondenţi (32,9%) au fost din categoria IT & Gadget-uri (laptop, telefon, tabletă etc.) şi Electronice/Electrocasnice (21,1%). În acelaşi timp, există şi persoane care, de sărbători, şi-ar dori produse alimentare precum carne sau produse din carne ori cozonac, dar nu au bani pentru asta.

În privinţa călătoriilor de sărbători, locuitorii din oraşele mari sunt dispuşi să aloce un buget comparabil cu cel din 2016, respectiv 850,03 lei în 2017, comparativ cu 839,21 lei, anul trecut. Nici pentru ieşirile la restaurant sau în oraş, locuitorii oraşelor mari nu şi-au mărit considerabil bugetul faţă de anul precedent (313,72 buget mediu în 2017, faţă de 299,21 lei buget mediu, în 2016).

Pentru acest an, procentul celor care intenţionează să ofere cadouri de Sărbători (Crăciun şi Revelion) depăşeşte 90%, cele mai căutate produse fiind dulciurile, articolele de îmbrăcăminte/încălţăminte sau cosmetice/parfumuri, iar cei care se vor bucura de acestea vor fi, în special, membri ai familiei.

În ceea ce priveşte bugetul pentru cadouri, putem observa că suma alocată de respondenţii din oraşele mari (+100.000 locuitori) este în creştere de la an la an (621,63 lei în 2017 faţă de 577,22 lei în 2016).

Anul acesta, puţin peste o treime dintre respondenţii din mediul urban şi-au exprimat intenţia de a cumpăra un brad natural de Crăciun. Cei mai mulţi dintre respondenţi (49,2%) au deja unul artificial, în timp ce alţi 5,7% nu vor împodobi bradul.

În ceea ce priveşte Revelionul 2018, un procent de 79,7% dintre respondenţi intenţionează să-l petreacă în ţară, în timp ce numai 3,6% vor pleca în străinătate. Dintre cei care vor rămâne în ţară, peste trei sferturi (75,6%) vor petrece alături de familie sau prieteni, în propriile locuinţe sau ale prietenilor, 11,7% vor merge într-o staţiune, în timp ce 9,1% vor întâmpina noul an într-un club sau restaurant.

Totodată, procentul celor care vor ieşi în aer liber (în centrul oraşului/Piaţa Centrală/Piaţa Universităţii etc.) la trecerea dintre ani este de 3,6%.

Studiul Mednet Marketing Research Center a fost realizat online pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional urban (oraşe mici - sub 30.000 de locuitori, oraşe mijlocii - între 30.000 şi 100.000 de locuitori, oraşe mari - peste 100.000 de locuitori) în perioada 24 - 29 noiembrie 2017. Pe durata cercetării au fost intervievate, prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviewing), 882 persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 - 65 ani, iar marja de eroare a rezultatelor este de +/-3,30%.

Mednet Marketing Research Center activează în domeniul cercetării de piaţă din anul 2000 şi reuneşte unii dintre cei mai buni specialişti în domeniile cercetării de piaţă şi statisticii. Compania este membru al ESOMAR (The World Association for Research Professionals) şi SORMA (Societatea Română de Marketing şi Cercetarea Opiniei Publice). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 03-04-2025 14:26

VIDEO Tanczos Barna: Am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale

Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență prin care a modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, a declarat, joi, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, după ședința de Guvern.

Economic 03-04-2025 13:57

Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini

România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu. În opinia sa, Rom&acir

Economic 03-04-2025 12:40

Dobre (TradeVille): Concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori; avem mai mulți investitori la Bursă cu Fidelis

Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al

Economic 03-04-2025 12:14

Burnete (Concordia): Impactul taxelor impuse de SUA se va vedea în România în industria auto, a mobilei sau articolelor din oțel

Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor i

Economic 03-04-2025 12:00

VIDEO INTERVIU/Vevera (ICI): Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie

Inteligența artificială a reușit să acopere o parte din deficitul de personal, preluând partea de acțiuni repetitive, de programare basic, dar zona de creativitate, cea de dezvoltare, vor rămâne clar zone umane la acest moment, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al ICI București, Adrian-Victor Vevera.

Economic 03-04-2025 11:51

Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul

România se află tot mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Vlad Bontea,

Economic 03-04-2025 11:04

UPDATE Circulația feroviară a fost reluată pe distanța Teregova - HM Poarta

Circulația feroviară a fost reluată în condiții de siguranță pe distanța Teregova - HM Poarta, joi după-amiaza la ora 12:58, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'Personalul feroviar din cadrul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara a acționat în zona afectată, împreună cu utilajele din dotar

Economic 03-04-2025 10:51

Despăgubirile plătite de asigurători în baza polițelor RCA au crescut cu 38%

Despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste 4,7 miliarde lei, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA - Fondul de Ga

Economic 03-04-2025 10:07

Curtea de Conturi semnalează necesitatea reproiectării Sistemului național de adăpostire a populației în caz de conflict armat

Curtea de Conturi recomandă autorităților responsabile să elaboreze o Concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației, întrucât actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației î

Economic 03-04-2025 10:01

Un zbor TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat miercuri după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, întreruperea decolării

Zborul unei aeronave TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat, miercuri, pentru efectuarea unor verificări și teste suplimentare, după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, să recurgă la procedura de întrerupere a decolării prin frânare, a anunțat joi operatorul aerian național. 'Compania TAROM anunță că, în con

Economic 03-04-2025 09:39

Visit Borșa Fidelity, program de reduceri pentru turiștii ce vor înnopta în Borșa mai mult de 2 nopți

Turiștii care se vor caza minimum trei nopți la un hotel sau pensiune din Borșa vor primi, din toamnă, prin programul Visit Borșa Fidelity, diverse facilități și reduceri, precum 30% la abonamentul de schi, 15% la magazinul de articole sportive, 15% la restaurant, dar și la toate activitățile turistice organizate în oraș, a anunțat, miercuri, primarul Ion Sorin

Economic 03-04-2025 09:29

Poșta Română a desființat 75% din posturile de la nivel central

Compania Națională Poșta Română a eliminat 75% din posturile de la nivel central, de la 1.200 la 300 de angajați, în timp ce, la nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent, se arată într-un comunicat al companiei. 'Poșta Română a impleme

Economic 03-04-2025 08:44

Buzău: Fermă care va produce 100.000 de purcei pe an, înființată la Săhăteni cu o investiție de 16 milioane de euro

Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău anunță finalizarea unei ferme pentru reproducerea suinelor în comuna Săhăteni, cu o valoare totală de 16.410.000 euro, care va produce aproximativ 100.000 de purcei pe an. Valoarea totală a ajutorului de stat, potrivit DAJ Buzău, a fost de 13.128.000 de euro, asigurat prin bugetul Ministerului Agriculturi

Economic 03-04-2025 08:12

Proiect estimat la 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru 25 de kilometri de pârtii de schi, la Borșa

Primăria Borșa este în discuții cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest ca, prin Programul Operațional Regional, în perioada 2027 - 2032, să obțină minimum 50 de milioane de euro, în așa fel încât pârtia olimpică de aici, cu pârtia veche din zona Runcu Știolului și cu cea din Pasul Prislop să fie legate, obțin&acir

Economic 02-04-2025 18:57

Sebastian Burduja: Încă 114 comunitați vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Încă 114 comunități vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei, valoarea totală a acestor proiecte fiind de 233 de milioane de lei, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ministerul Energiei sprijină comunitățile locale din România, oferindu-le finanțări nerambursabile prin care pot să î