Comunicat de presă - Asociația One World Romania
Începe One World Romania 18. Peste 50 de invitați speciali vor intra în dialog cu publicul în cadrul ediției despre rezistență și înțelegere
Ajuns la ediția cu numărul 18, Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania începe mâine, 4 aprilie, la București. Nu mai puțin de 50 de filme documentare care îndeamnă la comunicare și înțelegere într-o lume tot mai dominată de polarizare vor fi proiectate până pe 13 aprilie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union, cele mai multe dintre ele în prezența unor invitați speciali. Peste 25 de cineaști, dintre care zece internaționali, și mai multe ONG-uri, platforme media și persoane active în societatea civilă vor lua parte la Q&A-urile și discuțiile care vor însoți aproape toate proiecțiile din festival.
Matteo Severi (regizorul 'Nu suntem părinții noștri'), Farah Kassem (regizoarea 'Suntem înăuntru'), Kinshuk Surjan (regizorul 'Înaintând prin întuneric'), Lesia Diak (regizoarea 'Cântecul de leagăn al tatălui'), Steven Eastwood și Georgia Kumari Bradburn (co-regizori 'The Stimming Pool'), MichaÅ‚ Bielawski (co-regizor al filmului 'Musafirul'), Nikola Ilić (regizorul 'Evadare prin cuibul de cuci') și Rami El Sabbagh (artist vizual și colaborator al lui Christian Ghazi, regizorul 'Rezistență, de ce?') sunt invitații internaționali care anul acesta vor fi prezenți la Q&A-urile cu publicul de după proiecții. Acestora li se alătură Marc Isaacs, cineastul britanic nominalizat la premiile BAFTA, căruia îi este dedicat un întreg focus între 9 și 12 aprilie, și care va susține și un masterclass în încheierea lui, pe 13 aprilie, la Cinema Elvire Popesco.
Printre invitații români se numără Mihai-Gavril Dragolea și Radu Constantin Mocanu (regizorii 'După cioate'), Anelise Sălan (regizoarea 'Interzis'), Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc (regizorii 'TATA'), Tudor Platon (regizorul 'O familie aproape perfectă'), Ioana Grigore și Cristian Georgescu (regizoarea și monteurul 'Leo Records: Doar pentru prietenii noștri'), Simona Constantin (regizoarea 'CALIU: Nicidecum altceva, ce să fac altceva?'), dar și Andra MacMasters, regizoarea 'Viitor luminos', care va intra în dialog cu istoricul Mihai Burcea. În cadrul secțiunii 'Dialoguri extinse', istoricii Adrian Cioflâncă și Florin Muller vor lămuri discuțiile legate de legionari în cadrul proiecției 'Fascism Vintage', în timp ce activistele Una Toma și Elena Enache vor intra în dialog cu doi studenți parte din nucleul protestelor recente din Serbia, după proiecția 'Blocada'.
Ca în fiecare an, o serie de organizații, platforme media și ambasadori 'adoptă' simbolic un documentar congruent cu misiunea lor în cadrul programului 'Adoptă un documentar', după cum urmează:
Iulia Hau, jurnalistă, și Nawanjana Nisitha, fotograf - 'Taman-Taman (Parc)'
Greenpeace, Mediawise Society și Alex Zlăvog, vlogger - 'Efectul Casa Albă'
Asociația ACCEPT - 'Trans Memoria'
Una Toma, actriță și performer, și Elena Enache, militantx civic - 'Blocada'
Neurodivers - 'The Stimming Pool'
F-SIDES și Asociația Feminism România - 'Înaintând prin întuneric'
Mohamad Zatari, muzician - 'Poveste de dragoste siriană'
Fundraisers for Falastin - 'Rezistență, de ce?' și 'Dialog arabo-israelian'
UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați - 'Musafirul'
Radu Stochița și Călin Căciuleanu, jurnaliști, și Paula Cârlan, manager Cartel ALFA - 'Noi nu suntem părinții noștri'
Recorder - 'După cioate'
Și, pentru că anul acesta sunt revizitate filme, acțiuni și direcții prezente de-a lungul timpului în festival, două întâlniri informale 'Istoric OWR la cafea' vor aduce în discuție, pe 5 aprilie, primii ani de festival, și, pe 6 aprilie, direcțiile curatoriale de la început până în prezent. Ambele întâlniri vor avea loc în prezența mai multor invitați surpriză, de la ora 13:00, la Sala Media de la Muzeul Național al Țăranului Român. Intrarea este liberă.
Totodată, KineDok - rețeaua europeană care aduce documentare creative în spații alternative - propune un format inedit de eveniment despre organizarea proiecțiilor de film documentar, sub numele 'Cum să pregătești un spațiu de proiecție'. Managerii culturali, instituțiile culturale, organizatorii de cinecluburi și pasionații de film documentar care doresc să se alăture programului sunt așteptați miercuri, 9 aprilie, de la ora 17:00 la Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român.
Programul și biletele One World Romania 18 sunt disponibile pe site-ul festivalului, oneworld.ro, și pe Eventbook. După terminarea festivalului, o parte din titlurile prezentate vor fi disponibile și pentru streaming online, între 14 și 30 aprilie, de oriunde din România.
***
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
ORGANIZATOR: Asociația One World Romania
PARTENERI INSTITUȚIONALI: Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (U.N.H.C.R.) - Reprezentanța în România, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. - Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Institutul Cultural Român, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Centrul Ceh București, Ambasada Republicii Cehe în România, Goethe-Institut București, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Institutul Polonez din București, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors' Fund, Ambasada Republicii Libaneze în România, Ambasada Republicii Slovace la București, British Council România, Ambasada Irlandei în România, Wallonie-Bruxelles International, Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București, CEREFREA Villa Noël, Centrul Național al Dansului București, EUNIC România, Balkan Documentary Center, KineDok, microFILM, Mediawise Society, Asociația MaiMultVerde
PARTENERI CORPORATE: Kaufland România, Valvis Group, Groupama, BMW România, BlackCab, La Fântâna, Kafune
SPAȚII PARTENERE: Muzeul Național al Țăranului Român - Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Francez din București - Cinema Elvire Popesco, Arhiva Națională de Filme - Cinema Union, Centrul Ceh București, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. - Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Random House, Echoes Haus, Lokal
PARTENERI ZILELE LICEENILOR: Eveniment realizat cu sprijinul Kaufland România
Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (U.N.H.C.R.) - Reprezentanța în România, Institutul Polonez din București, EFOR - Expert Forum, Funky Citizens, Arhiva de Imagine MȚR, Limite de Cadru, Teach for Romania, Greenpeace CEE Romania, ApTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet), Code for Romania, Asociația ACCEPT, Asociația MaiMultVerde, Asociația Copii Pentru Viitor, VIS - Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale'
BILETE PRIN: Eventbook.ro
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST România
PARTENERI MEDIA: RFI România, Radio România Cultural, Scena9, IQads, Revista Matca, Revista ARTA, Revista FILM, Zile și Nopți, Școala9, Mindcraft Stories, Cărturești, Films in Frame, Film Menu, LiterNet, Cinepub, Modern Times Review, Like5.ro, Cinefilia, The Institute, Happ.ro
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București
Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].