logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministerul Energiei: Atacul cibernetic asupra Grupului Electrica a fost de tip ransomware; sistemele sunt complet funcţionale

Imagine din galeria Agerpres

Atacul cibernetic produs asupra sistemelor informatice ale Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a fost de tip ransomware, însă echipamentele de reţea nu sunt afectate, în timp ce sistemul SCADA este izolat şi complet funcţional, a precizat, luni, Ministerul Energiei.

"Românii trebuie să ştie că sunt în siguranţă. Niciun atac cibernetic nu va lăsa ţara fără energie, iar infrastructura critică este protejată de măsuri avansate. Sistemele SCADA ale Distribuţie Energie Electrică România sunt complet funcţionale şi izolate, iar echipele noastre tehnice, împreună cu partenerii noştri din domeniul securităţii, sunt deja pe teren pentru a elimina orice risc. Cei care au orchestrat acest atac trebuie să ştie că nu vor scăpa nepedepsiţi. România este puternică şi pregătită să facă faţă oricărei provocări, fie ea cibernetică sau politică. Am solicitat accelerarea avizării Ordonanţei de Urgenţă pentru înfiinţarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie. Acest centru va fi un bastion al securităţii noastre energetice şi va transforma orice încercare de destabilizare într-un eşec usturător pentru atacatori. De prea multe ori am văzut cum unii vor să transforme România într-un teatru de operaţiuni subversive. Asta nu se va întâmpla în energie cât sunt eu aici. Îi asigur pe toţi cetăţenii că sistemul energetic este stabil, robust şi bine apărat. Cine atentează la securitatea energetică a României va răspunde penal, iar consecinţele vor fi severe. Nu cedăm niciun milimetru în faţa celor care ne vor răul!", a susţinut ministrul Energiei, Sebastian Birduja, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit ministerului de resort, din primele cercetări, rezultă faptul că a fost vorba despre un atac de tip ransomware, echipamentele de reţea au fost ridicate şi nu sunt afectate.

De asemenea, a fost iniţiată o analiză tehnică detaliată, iar hash-urile au fost colectate pentru a identifica conţinutul şi posibila origine a atacului. În plus, serverele urmează să fie supuse unor verificări riguroase, în timp ce back-up-ul datelor este izolat şi în siguranţă.

Ca urmare a acestui incident, echipe specializate de forensic au preluat artefactele digitale rezultate în urma atacului pentru a determina sursa acestuia, iar autorităţile colaborează îndeaproape cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice pentru identificarea şi contracararea atacului.

"Reiterăm necesitatea adoptării de urgenţă a Ordonanţei de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE). Proiectul se află în prezent în avizare interministerială la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. CRISCE va avea resursele şi personalul necesar pentru prevenirea, gestionarea şi descurajarea acestor atacuri, asigurând securitatea energetică a României", precizează Ministerul Energiei.

Grupul Electrica a anunţat, luni, că este supus unui atac cibernetic iar echipele de specialişti colaborează cu autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice pentru gestionarea şi remedierea incidentului, potrivit unui comunicat transmis Bursei de la Bucureşti.

"Dorim să subliniem că nu sunt afectate sistemele critice ale Grupului, iar eventualele disfunctionalităţi apărute în interacţiunea cu consumatorii noştri sunt efecte ale măsurilor de protecţie a infrastructurii interne. Aceste măsuri sunt temporare şi au rolul de a asigura securitatea întregului sistem", precizează grupul.

Conform companiei, în acest moment, toate protocoalele de răspuns specifice au fost deja activate conform procedurilor interne şi reglementărilor în vigoare.

"Prioritatea noastră principală o reprezintă menţinerea continuităţii în distribuţia şi furnizarea energiei electrice, precum şi protejarea datelor personale gestionate, şi a celor operaţionale ale tuturor entităţilor din cadrul Grupului Electrica. Vom continua să informăm publicul despre evoluţia situaţiei şi măsurile întreprinse pentru remedierea acesteia. În acest context, recomandăm consumatorilor noştri să fie atenţi la orice mesaje suspecte primite în numele companiei şi să evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate", subliniază comunicatul citat.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Compania oferă servicii pentru aproximativ 4 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 13-05-2025 12:24

Președinție 2025/Daraban: Camera de Comerț a României a fost refuzată la dialog în această perioadă de interimat

Camera de Comerț a României a fost refuzată la dialog, în această perioadă de interimat, în locul Camerelor străine care activează România și în locul unor ONG-uri, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere electorală pe teme economice, organizată la sediul CCIR.

Economic 13-05-2025 12:19

Președintele Curții de Conturi a participat la cea de-a 8-a ediție a evenimentului 'Concurența în achiziții publice'

Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a participat la cea de-a 8-a ediție a evenimentului 'Concurența în achiziții publice', organizat în parteneriat cu Consiliul Concurenței, la invitația Camerei de Comerț Americane în România (AmCham Romania), conform unui comunicat al instituției. În discursul

Economic 13-05-2025 11:46

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut marți la 7,20%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât marți la 7,20%, de la 7,31% pe an anterior, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). O valoare similară a indicelui ROBOR la 3 luni a mai fost înregistrată &i

Economic 13-05-2025 11:43

Grindeanu: Pe 31 mai, vom începe procedurile de recepție la lotul 3 al A0 Sud; în maximum 2 săptămâni de la această dată îl dăm în circulație

Procedurile de recepție la lotul 3 al A0 Sud (Bragadiru-Joița) vor începe la 31 mai astfel încât în maximum două săptămâni după această dată să putem da în circulație cei 17 kilometri, a declarat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. 'În data de 31 mai, vom începe procedurile

Economic 13-05-2025 11:19

O eventuală creștere a taxelor, pe fondul inflației, va duce multe business-uri în insolvență sau faliment (analiză)

Deprecierea cursului monedei naționale, creșterea dobânzilor și reducerea liniilor de finanțare, noul val de inflație generat de liberalizarea piețelor de energie și gaze, alături de efectele unei posibile creșteri a taxelor ar putea duce România într-o situație de risc, cu falimente în serie pe lanțurile economice, relevă o analiză de special

Economic 13-05-2025 10:50

Cristian Popa: Atragerea investițiilor străine trebuie să rămână o prioritate; nu există prosperitate în izolaționism sau autarhie

Un climat economic stabil, mai puțină birocrație, fără bariere inutile și acces facil la piețele externe sunt factori esențiali pentru o economie liberă și prosperă, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe LinkedIn. El a precizat că

Economic 13-05-2025 10:15

Un număr de 28 de companii din România vor participa în iunie la târgul transport logistic de la Munchen

Un număr de 28 de companii din România vor participa, în perioada 2 - 5 iunie, la târgul transport logistic 2025 de la Munchen, cel mai mare din istoria de 47 de ani a acestui eveniment, informează, marți, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), care organizează, pentru a patra oară consecutiv, Pavilionul de țară al R

Economic 13-05-2025 09:48

BERD a revizuit în scădere la 1,6% estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a revizuit ușor în scădere estimările privind evoluția economiei românești în 2025, dar a menținut previziunile pentru 2026, potrivit raportului 'Regional Economic Prospects', publicat marți de instituția financiară internațională. Conform celor mai recente

Economic 13-05-2025 09:46

Transportul interurban s-a scumpit cel mai mult în ultimul an

Transportul interurban s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, în acest sector consemnându-se o creștere a tarifelor de 16,92%, iar pe locul următor în topul creșterilor de preț se află energia termică, cu un avans de 13,63% în aprilie 2025 față de luna similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publi

Economic 13-05-2025 09:14

Rata anuală a inflației a stagnat la 4,9%, în aprilie

Rata anuală a inflației a stagnat, în luna aprilie, la 4,9% iar cele mai semnificative scumpiri au fost consemnate în sectorul serviciilor, care a raportat o creștere a prețurilor de 6,83%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică. Comparativ cu aprilie 2024, prețurile mărfurilor alimentare au urcat cu

Economic 12-05-2025 20:00

Marcel Boloș: Este esențial ca renegocierea PNRR să se încheie până la finalul lunii mai

Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 sunt priorități imediate pentru a asigura absorbția maximă a fondurilor europene alocate României, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a participat luni, alături de echipa tehnică din cad

Economic 12-05-2025 18:47

Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titluri de stat Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 6,75%, 7,40%, respectiv, 7,80%, informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat transmis AGERPRES. Această ediție a Programului Tezaur este cea de a cincea ediție din acest an, su

Economic 12-05-2025 17:26

Ministerul Energiei a lansat a doua licitație Schemei de ajutor de stat sub formă de CfD

Ministerul Energiei a lansat cea de-a doua licitație în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile - energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitații, va fi

Economic 12-05-2025 15:25

Greenpeace: Tribunalul București a hotărât să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep

Tribunalul București a decis să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră. 'Tri

Economic 12-05-2025 13:35

Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere

Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).