Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor

Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).
'Legat de ce o să se întâmple în viitor...eu sper, chiar sper acest lucru, ca indiferent ce guvern și cine va fi ministrul Transporturilor după instalarea noului guvern, să-l preocupe finanțarea acestui minister. Vă reamintesc că am preluat acest minister când avea buget de 14 miliarde (de lei - n. r.). Acum, când vorbim, bugetul Ministerului Transportului este de 43 de miliarde, deci 300% în trei ani și un pic. Este nevoie la rectificarea din vară, așa cum în fiecare an, vă rog să vă uitați, în rectificările care se întâmplă undeva în august am făcut reglaje și, dacă n-am primit sume în plus - deși am primit de fiecare dată - am făcut reglaje în interior, fiindcă un șantier nu este o farmacie. Unele lucruri pe care le previzionezi la începutul anului s-ar putea să nu meargă așa bine ca altele, altele să meargă mai bine și atunci trebuie să faci acest reglaj. Dar îndemnul meu, indiferent de guvernul care va veni și indiferent de ministrul care va veni, este să aibă ca principală preocupare aici finanțarea acestor proiecte, iar primul pas va fi la această rectificare', a afirmat Grindeanu.
Șeful de la Transporturi a dat asigurări că bugetul actual al MTI este suficient pentru proiectele aflate în derulare, însă, dacă nu se vor face reglajele necesare, șantierele s-ar putea închide.
'Astăzi, când vorbim, pe bugetul pe care l-am aprobat la sfârșitul anului trecut, sumele sunt absolut suficiente până la sfârșitul anului. S-ar putea să mai fie nevoie de ceva reglaje undeva pe finalul anului, dar în mod sigur în august e nevoie să umblăm între capitole. 100%. Și asta trebuie să fie preocuparea oricărui ministru care vine aici. Dacă nu va face acest lucru, nu va fi bine. Și dacă nu va avea această preocupare și dacă nu va regla foarte bine aceste cheltuieli, vom avea șantiere care se vor închide. Eu nu vreau să pun niciun fel de presiune, e o realitate pe care trebuie să o evităm. E un lucru pe care cu toții trebuie să ni-l dorim: să ajutăm acest minister să rămână prioritate națională, fiindcă a fost în acești trei ani și jumătate - și în Guvernul Ciucă, și în Guvernele Ciolacu. Dovadă, exemplul pe care l-am spus mai devreme, cu bugetul preluat de la 14 miliarde și adus la 43', a subliniat el.
Întrebat despre proiectul Comarnic - Brașov, Grindeanu a spus că atât pentru acesta, cât și pentru alte proiecte aflate în fază de studii de fezabilitate principala provocare va fi identificarea surselor de finanțare.
'Și el, și alte proiecte care sunt - să zicem - în faza de studii de fezabilitate, deci premergătoare proiectării și execuției, principala problemă pentru anii viitori este găsirea finanțării. Eu v-am spus și mai devreme: dacă am fi rămas la bugetul de 14 miliarde, care în paranteză fie spus era cel mai mare de până atunci al Ministerului Transporturilor, dacă am fi rămas la acel buget, multe dintre lucrurile despre care vorbim azi, unele dintre ele finalizate, altele în curs de finalizare, ar fi rămas tot așa, la stadiul de SF, științifico-fantastice. De aceea spuneam că principala preocupare, că vorbim de Comarnic - Brașov, că vorbim de parte din autostrada A8, că vorbim, dacă vreți, de coridorul sudic, care e foarte important - Craiova, Severin, Caransebeș, Lugoj - principala preocupare a viitorului guvern și a viitorului ministru trebuie să fie asigurarea finanțării pentru aceste proiecte', a reiterat ministrul Transporturilor.
Acesta a precizat că în acest moment gradul de contractare pe fondurile europene la MTI este de 300%, iar pe Programul Transporturi 2021 - 2027 acestea se vor termina la finalul anului 2026.
'Să știți că în acest moment noi suntem la Ministerul Transporturilor, în special datorită a ceea ce a făcut CNAIR-ul, suntem undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare. Știți că în fostele exerciții bugetare, mai puțin ăsta, ultimul, POIM, unde am luat vreo 500 de milioane (de euro - n. r.) de la alții, dacă undeva rămâneau bani tot timpul rămâneau la Transporturi, că nu se cheltuiau, fie că vorbim de bugetul de stat, fie că vorbim de programele operaționale europene. Nu e cazul. Într-un ritm normal, nu foarte accelerat, într-un ritm normal, cel să spunem în care s-a desfășurat activitatea în ultimii doi ani, Ministerul Transporturilor va accesa toate sumele undeva cred că până la sfârșitul anului viitor, deci înainte de termen. Vorbesc de Programul Operațional de Transporturi - acolo cred că suma totală e de 4,5 miliarde de euro - și vom termina cu un an înainte sau se va termina cu 1 an înainte. Asta nu înseamnă că nu e o provocare ceea ce spuneam, găsirea altor surse de finanțare pentru aceste proiecte. De fapt, asta este marea problemă pentru toate proiectele de care aminteam mai devreme și nu doar. Sunt și altele la fel de importante', a atenționat Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a participat luni la semnarea contractului pentru construcția celui de-al doilea lot al Centurii Metropolitane rutiere Cluj-Napoca.
Finanțat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în baza unui protocol încheiat între CNAIR și asocierea formată din primăriile municipiului Cluj - Napoca și ale comunelor Florești, Gilău, Baciu, Apahida, contractul prevede proiectarea și execuția celor 40,67 km în termen de 48 de luni.
'Contractul semnat astăzi, cu o asociere de constructori din România, Bulgaria și Bosnia-Herțegovina, demonstrează încă o dată importanța colaborării dintre autoritățile centrale și locale pentru dezvoltarea regiunilor României. Derulatorul acestui contract, în valoare de 4,72 miliarde lei (fără TVA), finanțat prin Programul Transport 2021-2027, este Primăria Cluj-Napoca. Lotul 2 al Centurii Metropolitane Cluj-Napoca este format din 23,67 km de drum național nou, construit la profil de 4 benzi (2 benzi pe sens), la care se adaugă aproximativ 17 km de drumuri de legătură și se va desfășura între Nodul Florești, Nodul Calea Turzii și Nodul care asigură conexiunea cu Varianta Ocolitoare Cluj Est. Drumurile de legătură vor permite conexiunea noului sector de Centură cu localitățile din zona periurbană a municipiului Cluj-Napoca, printre care și comuna Florești', a notat Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Pe traseu vor fi construite inclusiv: cinci tuneluri în lungime totală de aproape 2 km, 14 noduri rutiere; un pod peste râul Becaș, piste de biciclete cu o lungime totală de 30,35 km; un Centru întreținere și Coordonare (CIC); un Spațiu Servicii, care va permite ulterior inclusiv construcția unor spații comerciale, în baza unor contracte de concesiune și două parcări de scurtă durată. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nazare: Măsurile cuprinse în programul de guvernare vor fi în perioada următoare transformate în proiecte legislative și ordonanțe
Măsurile cuprinse în programul de guvernare vor fi în perioada următoare transformate în proiecte legislative și ordonanțe, iar termenul este 1 august, a declarat, marți, Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor. 'Măsurile cuprinse în programul de guvernare vor fi în perioada următoare transformate în proiecte legislative,
Csaba Balint (BNR): Atunci când finanțarea bugetului devine dificilă, efectele se transmit inevitabil către sectorul privat
Dacă statul se împrumută la costuri ridicate, asta va antrena o creștere a costurilor de finanțare pentru gospodării și companii, reprezentând o povară colectivă serioasă, susține Csaba Balint, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. 'S-ar putea crede că bugetul public este exclusiv responsabilitatea pol
Trenurile vor circula cu viteză redusă în zilele următoare, din cauza temperaturilor mari la nivelul șinei
CFR SA va dispune reducerea vitezei de circulație a trenurilor în zonele unde temperatura la nivelul șinei atinge sau depășește 50 de grade Celsius, în contextul prognozelor meteorologice care indică temperaturi extreme la nivel național în perioada următoare. Într-un comunicat remis marți AGERPRES, CFR SA informează publicul că, î
CNAIR: Canicula închide traficul de mare tonaj pe două coridoare rutiere din Bulgaria
Circulația vehiculelor de marfă cu o masă totală de peste 20 de tone va fi interzisă în perioada 24 - 27 iunie pe drumurile republicane 1-2 Ruse - Razgrad și 1-5 Ruse - Veliko Tărnovo, din cauza caniculei, informează, marți, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În urma unui anunț al autorităților bulgare, CNAIR prec
Tanczos Barna: Elementul cel mai important în ultimele 6 luni, recâștigarea încrederii în Guvernul României și în economia României
Elementul cel mai important în ultimele șase luni a fost recâștigarea încrederii în Guvernul României și în economia României pe plan internațional și intern, a afirmat, marți, Tanczos Barna - viceprim-ministru și fost ministru de Finanțe. 'Elementul cel mai important în ultimele șase luni a fost recâșt
AMOFM București a intermediat angajarea a 7.416 de persoane, în primele cinci luni ale anului
Un număr de 7.146 de persoane au fost încadrate în câmpul muncii, în primele cinci luni ale acestui an, ca urmare a implementării Programului Național de Ocupare a Forței de Muncă, relevă datele Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) București, publicate marți. Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2025, din
Fechet: Reutilizarea apei pentru agricultură poate fi o soluție care să asigure reziliența sectorului în viitor
Reutilizarea apei mai ales pentru agricultură, dar și în alte domenii, poate fi o soluție care să asigure reziliența sectorului în viitor, a declarat, marți, deputatul liberal Mircea Fechet, fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, la un eveniment de specialitate. 'Au existat nenumărate probleme în trecut legate de calitatea apei,
Patronatele bancare resping noua taxă suplimentară asupra profiturilor obținute de instituțiile de credit
Măsura de ˜taxare a profitului excesiv al băncilor, prevăzută în programul de guvernare, induce iluzia unor beneficii bugetare pe termen scurt, însă, în timp, generează efecte economice și sociale nedorite, avertizează Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR). Reprezentanții băncilor resping 'cu fermitate' intenți
STB va scoate pe traseu în zilele caniculare toate vehiculele dotate cu aer condiționat
Societatea de Transport București (STB) va scoate pe traseu, în zilele următoare, toate vehiculele dotate cu aer condiționat, în contextul caniculei anunțate de meteorologi, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Constantin Tobescu, șef serviciu comunicare în cadrul STB. 'În contextul zilelor caniculare care urmează, s-au dispus măsuri
ANCOM: Numărul incidentelor care au afectat securitatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice a crescut în 2024
Numărul total al incidentelor care au afectat securitatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice din România, în anul 2024, a crescut cu 861 față de anul anterior, arată datele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), publicate marți. Raportul anual al arbitrului pieței locale de telecomun
Premierul a discutat cu reprezentanții Ministerului Finanțelor despre pregătirea unei întâlniri cu o agenție de rating
Premierul Ilie Bolojan a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, cu care a discutat, printre altele, despre încasările la buget și măsuri de îmbunătățire a acestora, despre modificări de legislație, dar și despre pregătirea unei întâlniri cu reprezentanții unei agenții de rating, ce va avea loc miercuri.
Electromontaj va construi linia electrică aeriană 400 kV Timișoara - Arad
Electromontaj SA, în calitate de lider de asociere, a câștigat contractul pentru construcția LEA 400 kV Timișoara - Arad, una dintre prioritățile naționale ale României pentru creșterea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național (SEN), informează compania printr-un comunicat. Proiectul face parte din investiția str
Volker Raffel: O nouă prelungire a schemei de plafonare-compensare ar fi generat riscuri foarte mari
Schema de plafonare a fost gândită ca o soluție temporară, pentru o perioadă dificilă, dar în prezent nu se mai justifică, iar o nouă prelungire, în condițiile în care statul e obligat acum să taie cheltuieli și să crească taxe pentru a reduce deficitul bugetar, ar fi generat riscuri foarte mari, a declarat, pentru AGERPRES, Volker Raffel, președintel
Comisarul pentru mediu: situația de la Salina Praid este unul din prea multele apeluri la acțiune
Schimbările climatice vin și cu inundații mai frecvente și mai intense și nicio țară nu este scutită, un exemplu fiind inundațiile de la Salina Praid, și acesta este motivul pentru care președinta Ursula von der Leyen a făcut o prioritate politică cheie din dezvoltarea și implementarea unei 'Strategii cuprinzătoare pentru reziliența apei', a declarat marți comisarul
Patru zboruri de pe Aeroportul Otopeni, anulate, din cauza închiderii spațiului aerian din Orientul Mijlociu
Patru zboruri de pe Aeroportul Internațional ''Henri Coandă'' au fost anulate, marți, din cauza închiderii spațiului aerian din Orientul Mijlociu, a anunțat purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Theodor Postelnicu. Cele patru zboruri sunt: Qatar Airways 219 Doha - București și 220 Bucureșt