Comunicat de presă - Academia Română Filiala Cluj-Napoca
Vernisajul expoziției
'Visul primei nopți polare - Belgica - expediția antarctică 1897-1899'
Cluj-Napoca | vineri, 16 mai 2025 | Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, invită publicul la vernisarea expoziției 'Visul primei nopți polare - Belgica - expediția antarctică 1897-1899', care va avea loc vineri, 16 mai 2025, de la ora 17, în incinta Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
Expoziția, care a avut un real succes la București și un număr record de vizitatori, își continuă traseul la Cluj-Napoca, orașul unde Emil Racoviță a fondat primul institut de speologie din lume - în prezent, Institutul de Speologie 'Emil Racoviță' al Academiei Române - și unde se păstrează o parte importantă a moștenirii sale științifice.
Vernisajul expoziției va cuprinde alocuțiunea managerului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, dr. Felix Marcu, a curatoarei, dr. Oana Paula Popa, a cercetătorului consacrat dr. Traian Brad, șef de compartiment în cadrul Institutului de Speologie 'Emil Racoviță' al Academiei Române, precum și a invitatului special, dr. Alexandru N. Stermin, biolog și explorator, lector la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității 'Babeș-Bolyai' din Cluj-Napoca.
Deschisă în Cluj-Napoca până la 30 septembrie 2025, expoziția nu reprezintă doar o biografie a savantului Emil Racoviță, ci și o incursiune fascinantă în epopeea primei expediții științifice în Antarctica (1897-1899), la bordul navei Belgica, alături de un echipaj internațional condus de Adrien de Gerlache, din care făceau parte, printre alții, Roald Amundsen și Frederick Cook. Vor fi expuse artefacte, fotografii de epocă, documente rare, obiecte personale ale lui Racoviță, filme documentare și instalații multimedia, toate într-un scenariu expozițional spectaculos, accesibil și captivant pentru toate vârstele, iar intrarea la vernisaj este liberă.
Realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' din București, Institutul de Speologie 'Emil Racoviță' al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, Institutul Polonez din România, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' din Vaslui și Complexul Muzeal Național 'Moldova' din Iași, Muzeul Științei și Tehnicii 'Ștefan Procopiu', și găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, expoziția se bucură și de sprijinul și participarea Operei Comice pentru Copii din București și al MOL România.
Biroul de Relații Publice al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].