logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministerul Energiei: Valoarea pe care statul ar trebui să o restituie din Fondul pentru Tranziţie Energetică nu poate fi estimată, în prezent

Imagine din galeria Agerpres

Valoarea pe care statul ar trebui să o restituie operatorilor economici din Fondul pentru Tranziţie Energetică nu poate fi estimată în prezent, suma de 27 de miliarde de lei vehiculată în presă fiind una eronată, aceasta reprezentând întreaga sumă virată în ultimii 2 ani în fond, precizează reprezentanţii Ministerului Energiei.

"Ministerul Energiei precizează că suma de 27 de miliarde de lei vehiculată în anumite articole de presă, reprezentând "suma de restituit" operatorilor economici, este una eronată. Autorii unor asemenea articole s-au referit, în mod greşit, la întreaga sumă virată în ultimii 2 ani în Fondul pentru Tranziţie Energetică - sumă care nu va fi restituită în integralitate operatorilor economici, din următoarele motive: 1. Dispoziţiile declarate neconstituţionale nu vor mai fi aplicabile în cauza în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate şi nici în cauzele aflate pe rol în faţa instanţelor judecătoreşti, în care aceste dispoziţii sunt relevante. Prin urmare, doar operatorii economici care au formulat excepţii de neconstituţionalitate cu acelaşi obiect declarat neconstituţional de Curte sau care au litigii în curs având ca obiect restituirea sumelor din Fondul pentru Tranziţie Energetică vor putea eventual beneficia de recuperarea acestor sume, dacă îndeplinesc şi celelalte condiţii solicitate de instanţa de drept comun; 2.De asemenea, pot beneficia de restituirea sumelor, cu titlu de excepţie, operatorii economici care au o hotărâre judecătorească definitivă prin care li s-au respins sumele, dar care au invocat, pe parcursul procesului, o excepţie de neconstituţionalitate cu acelaşi obiect declarat neconstituţional de Curte, având astfel deschisă calea revizuirii hotărârii judecătoreşti, conform art. 510 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedură civilă", explică reprezentanţii ministerului.

Potrivit acestora, în prezent, "întrucât nu se cunoaşte numărul subiectelor de drept menţionate anterior şi nici cuantumul sumelor solicitate de aceşti operatori economici", nu poate fi estimată valoarea pe care statul ar trebui să o restituie.

"Acest demers va putea fi realizat abia după publicarea motivării Curţii Constituţionale a României în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi după inventarierea tuturor litigiilor pendinte la instanţa de la care provine cauza (instanţa a quo), precum şi a celor pentru care părţile sunt repuse în termenul de revizuire, cu calcularea tuturor petitelor din cererile de chemare în judecată", punctează aceştia.

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, a transmis vineri, printr-un comunicat, că deciziile populiste luate de oameni numiţi politic în instituţii din sectorul energetic şi nu numai, urmează să ne coste foarte mult în viitor, în condiţiile în care suprataxarea producătorilor de energie electrică impusă din 2022 a fost declarată neconstituţională.

Acesta preciza că statul a încasat din suprataxarea producătorilor de energie electrică, decisă prin OUG 27/2022, circa 27 de miliarde lei în ultimii doi ani, respectiv 5,43 miliarde de euro, la care s-ar putea adăuga dobânzi de încă trei miliarde de lei (0,6 miliarde de euro).

Afirmaţiile preşedintelui AEI vin în urma deciziei Curţii Constituţionale din data 7 noiembrie 2024 potrivit căreia suprataxarea producătorilor de energie electrică este neconstituţională prin impunerea în 2022 a aşa-numitei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică.

"Curtea Constituţională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a aşa-numitei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacţii angro de vânzare la preţuri de peste 450 lei/MWh (prag redus între timp la 400 lei/MWh), contravine Legii fundamentale a ţării", arăta Chisăliţă.

Pe de altă parte, Ministerul Energiei a transmis joi, după decizia Curţii Constituţionale, că va evalua cu atenţie toate aspectele juridice şi tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri pentru a pune viitorul text de lege în acord cu prevederile Constituţiei, dar şi pentru a asigura stabilitatea pieţei de energie şi continuarea protejării consumatorilor finali.

"Decizia Curţii a relevat faptul că obligaţia de a contribui la fondul de tranziţie energetică impusă anumitor producători de energie electrică ar contraveni principiilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale şi la libertatea economică. Ministerul Energiei subliniază importanţa unei analize aprofundate a motivării deciziei pentru a înţelege pe deplin implicaţiile acesteia asupra reglementărilor şi a mecanismelor aplicabile în sectorul energetic. Odată ce motivarea va fi disponibilă, Ministerul va evalua cu atenţie toate aspectele juridice şi tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri pentru a pune viitorul text de lege în acord cu prevederile Constituţiei, dar şi pentru a asigura stabilitatea pieţei de energie şi continuarea protejării consumatorilor finali", preciza Ministerul Energiei.

În şedinţa din data de 7 noiembrie 2024, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.15 şi cele ale Anexei nr.6 din OUG nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare, se arată într-un comunicat al CCR.

În esenţă, Curtea a reţinut că prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitării contribuţiei la fondul de tranziţie energetică de către anumiţi producători de energie electrică nesocotesc, în principal, principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art.56 din Constituţie, şi dispoziţiile art.45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică şi libera iniţiativă, afectând concurenţa loială şi descurajând producţia de energie din surse regenerabile.AGERPRES/(AS - editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-04-2025 16:50

Antreprenorul român Spedition UMB va construi lotul 2 al autostrăzii Pașcani - Suceava

Spedition UMB va construi lotul 2 Roșcani - Suceava, în lungime de 29 de kilometri, al autostrăzii Pașcani - Suceava (A7), a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, într-o postare pe pagina sa de socializare. 'Antreprenorul român (Spedition UMB) are la

Economic 11-04-2025 16:28

Cristea Valentin (IMM România): Autoritățile statului trebuie să pună pe primul loc prevenția și nu sancționarea antreprenorilor

Legea prevenirii trebuie aplicată în cadrul controalelor efectuate de autoritățile statului, acestea trebuind să pună pe primul loc prevenția și nu sancționarea antreprenorilor, susține președintele IMM România Regiunea Sud-Vest Oltenia, Cristea Valentin. Conform unui comunicat remis vineri AGERPRES, IMM România a organizat vineri, împr

Economic 11-04-2025 16:09

Dacă nu vom diminua deficitul bugetar în mod considerabil s-ar putea pierde încrederea în leu (raport)

Dacă România nu va diminua deficitul bugetar în mod considerabil s-ar putea pierde încrederea în leu, am putea asista la ieșiri de capitaluri din țară, s-ar produce mari presiuni către deprecierea monedei naționale, se arată în introducerea Raportului de analiză a convergenței 'România - Zona Euro Monitor', nr. 18 din 2025 'Rel

Economic 11-04-2025 16:09

Chirițoiu: Inițiativele din cadrul IPCEI vor atrage investiții consistente în infrastructura de cercetare și în producția de radioizotopi medicali

Inițiativele ce se vor în cadrul Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI) vor atrage investiții consistente în infrastructura de cercetare, în dezvoltarea lanțului valoric pentru tehnologiile SMR și AMR sau în producția de radioizotopi medicali, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chi

Economic 11-04-2025 15:22

Burduja: Energia nucleară va salva vieți în România

Scrisoarea de sprijin pentru un proiect european în domeniul energiei nucleare, la care participă și România, a fost aprobată săptămâna aceasta în cadrul Forumului la nivel înalt pentru Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI), a anunțat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Buduja. 'Energia nucleară va salva vie

Economic 11-04-2025 14:51

Cosmin Marinescu: Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și riscuri, economice și politice

Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și riscuri, economice și politice, interne și externe, iar pentru România, provocările cheie rămân cele legate de consolidarea finanțelor publice și de sustenabilitatea financiară, a declarat, vineri, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cosmin Marinescu, la cea de-a treia ediție a For

Economic 11-04-2025 14:34

ANSVSA: România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național

București, 11 apr /Agerpres/ - România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național, având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european, a anunțat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). &#

Economic 11-04-2025 14:12

Finanțare de aproape 675 milioane de lei pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare în România (AFM)

Un număr de 26 de fabrici de reciclare vor fi construite în România, cu finanțare de 674,75 milioane de lei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea urmând să devină funcționale până la data de 30 iunie 2026, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.

Economic 11-04-2025 13:45

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 80 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi

Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 80 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 984,6 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 64 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de

Economic 11-04-2025 13:12

Isărescu: Educația financiară este un lubrifiant al mecanismelor economice

Educația financiară este un lubrifiant al mecanismelor economice, iar politicile monetare, fiscale, în general politicile guvernamentale funcționează mai bine într-un mediu social și politic educat financiar, a afirmat, vineri, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la cea de-a treia ediție a Forumului educației financiare.

Economic 11-04-2025 12:50

DISB2025/Sandu (ACAROM): Industria auto din Europa investește, anual, aproximativ 70 de miliarde de euro în cercetare

Industria auto europeană investește, anual, aproximativ 70 de miliarde de euro în cercetare pentru tehnologii aplicabile pe vehicule, cât și în tehnologii de decarbonizare, a declarat, vineri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Adrian Sandu.

Economic 11-04-2025 12:34

DISB2025/Spătaru: Nu cred că Europa și, implicit, România ar trebui să renunțe la obiectivul decarbonizării

Sectorul automotive are o importanță esențială pentru România în zona decarbonizării și, de aceea, sunt unul dintre cei care cred că Europa și, implicit, România, nu ar trebui să renunțe la obiectivul stabilit pentru anul 2050, a declarat, vineri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului,

Economic 11-04-2025 12:23

Deficitul de cont curent a crescut cu 85%, la 4,8 miliarde de euro, în primele două luni

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, în primele două luni din 2025, un deficit de 4,8 miliarde euro, în creștere cu aproape 85% comparativ cu deficitul de 2,6 miliarde euro din aceeași perioadă a anului trecut, informează Banca Națională a României, printr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES. Potrivit surs

Economic 11-04-2025 12:18

Digitalizarea și inteligența artificială vor fi factori cheie în transformarea sectorului asigurărilor (studiu)

Reprezentanții industriei locale și globale de asigurări sunt deciși să investească în digitalizare pentru viitor, relevă două studii de referință comandate de către Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) și realizate de PwC. Studiile 'Impactul megatendințelor asupra sectorului asigurărilor' și 'Impactul

Economic 11-04-2025 12:09

DISB2025/Industria auto este un ecosistem tehnologic interconectat în care inovarea, digitalizarea și sustenabilitatea se intersectează (secretar de stat)

Industria auto este, astăzi, un ecosistem tehnologic interconectat în care inovarea, digitalizarea, sustenabilitatea și suveranitatea tehnologică se intersectează, a declarat, vineri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), Laurențiu Viorel G&i