Comunicat de presă - ICR Tel Aviv
'Soarele Moldovei' a strălucit și la ICR Tel Aviv
'România are nevoie de un proiect cinematografic despre povești din istoria sa. Cu acest film, ne-am propus să arătăm un personaj istoric cum a fost Ștefan cel Mare, nu doar un conducător de oști și un bun strateg, ci și omul, cu bune și cu rele. Prezentăm aspecte din viața sa, din timpul domniei sale, atât cele legate de dezvoltarea economică și militară a Moldovei, cât și relațiile pe care le-a avut cu părinții săi, cu apropiații și mai ales cu femeile pe care le-a iubit' - a descris în mesajul adresat publicului prezent în sala de proiecții a ICR Tel Aviv regizoarea Claudia Stavrositu întenția pe care au avut-o creatorii filmului 'Soarele Moldovei. Începutul'.
Filmul, pus la dispoziția ICR Tel Aviv de către casa de producție Razem Pictures - care constituie prima parte a unui proiect cinematografic mai amplu, conceput pentru televiziune, o miniserie formată din șase părți - a fost proiectat, cu subtitrare în limba engleză, la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, în data de 10 aprilie. După cum a subliniat în deschiderea evenimentului directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon, reprezentanța a marcat astfel Ziua Unirii Basarabiei cu România (27 martie / 9 aprilie, după calendarul iulian, respectiv după cel gregorian).
O poveste medievală românească despre copilăria lui Ștefan cel Mare, prima parte din drama istorică 'Soarele Moldovei. Începutul' (produsă de Razem Pictures) evidențiază unele întâmplări care au marcat personalitatea puternică și unică a marelui domnitor. Contextul istoric este 1450, înaintea bătăliei de la Crasna, cu un an înainte ca Bogdan al II-lea să fie ucis în masacrul de la Reușeni, și întâmplările prin care trece Ștefăniță la moșia de la Borzești. Filmul a fost realizat în Cetatea de Scaun a Sucevei, Iași și Golești și îi are în distribuție pe Vladimir Andriescu, Cristian Popa, Valentina Popa, Ovidiu Usvat și mulți actori de la teatrele din Iași, Botoșani și Suceava.
Lungmetrajul este produs de Adrian Codoi și este scris și regizat de către Claudia Stavrositu. Imaginea este semnată de Toma Velio, scenografia de Medeea Enciu, costumele sunt realizate de Iolanda Mutu, montajul îi aparține lui Alexandru Pintica, iar coloana sonoră este compusă de Matei Bucur Mihăescu. De distribuție s-a ocupat Domnica Cîrciumaru. Proiecția de la sediul ICR Tel Aviv a fost realizată cu sprijinul casei de producție Razem Pictures.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].