logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Banca Naţională a României a decis să menţină dobânda cheie la 6,5% pe an

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunţat banca centrală.

De asemenea, CA al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.


Banca centrală a decis anul acesta, în două rânduri, scăderea ratei dobânzii cheie, în luna iulie, de la 7% pe an la 6,75% pe an, şi în luna august la 6,5% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie 2023.

Rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie la 4,62%, de la 5,10% în august 2024. Scăderea a fost determinată în principal de ieftinirea combustibililor şi energiei, cu precădere pe fondul descreşterii cotaţiei ţiţeiului, al cărei impact l a devansat pe cel generat de noile creşteri de preţuri înregistrate în această lună de bunurile alimentare şi de produsele din tutun.

Conform unui comunicat al BNR, pe ansamblul trimestrului III 2024, rata anuală a inflaţiei a continuat să se reducă, dar mai lent decât în precedentele trei luni, precum şi în comparaţie cu previziunile. Faţă de luna iunie, ea s-a diminuat în septembrie cu 0,32 puncte procentuale (de la 4,94%), în condiţiile în care scăderile ample de dinamică consemnate în acest interval de preţurile administrate şi de preţul combustibililor - sub influenţa unor efecte de bază şi a descreşterii neaşteptate a cotaţiei ţiţeiului - au fost în mare parte contrabalansate ca impact de creşterea preţurilor alimentelor şi într-o mică măsură a preţului energiei electrice, prioritar pe fondul secetei severe din acest an.

În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a încetinit trendul descendent pe ansamblul trimestrului III, inclusiv în raport cu prognoza, reducându-se în septembrie la 5,6%, de la 5,7% în iunie. Decelerarea a continuat să fie antrenată de efectele de bază dezinflaţioniste de la nivelul subcomponentelor non-alimentare şi de dinamica descrescătoare a preţurilor importurilor. Acţiunea acestor factori a fost mult atenuată în acest interval de efectul statistic nefavorabil manifestat pe segmentul alimentelor procesate şi de majorarea cotaţiilor unor mărfuri agroalimentare, precum şi de costurile salariale crescute, transferate cel puţin parţial asupra unor preţuri de consum, inclusiv pe fondul aşteptărilor inflaţioniste pe termen scurt încă înalte şi al cererii solide de bunuri.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC - indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) a scăzut la 4,8% în septembrie, de la 5,3% în iunie 2024. Totodată, rata medie anuală a inflaţiei IPC s a redus la 6,1% în septembrie, de la 7,2% în iunie 2024. La rândul ei, rata medie anuală a inflaţiei calculată pe baza IAPC a scăzut în septembrie 2024 la 6,4%, de la 7,3% în iunie 2024.

"Datele statistice revizuite recent arată că activitatea economică a crescut în trimestrul II 2024 cu 0,3%, după o comprimare cu 0,4% în precedentele trei luni (variaţie trimestrială), evoluţie ce implică o restrângere a excedentului de cerere agregată şi în acest interval. Potrivit noilor date, avansul în termeni anuali al PIB s-a mărit la 0,9% în trimestrul II 2024, de la 0,5% în trimestrul precedent, în principal ca urmare a saltului consemnat de dinamica anuală a consumului gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix şi-a încetinit însă semnificativ creşterea faţă de perioada similară a anului trecut, iar evoluţia exportului net şi-a mărit substanţial influenţa contracţionistă, în condiţiile în care volumul importurilor de bunuri şi servicii şi-a accelerat ascensiunea, în timp ce volumul exporturilor şi-a prelungit declinul în termeni anuali. Pe acest fond, deficitul balanţei comerciale şi cel de cont curent au înregistrat o amplă creştere de dinamică în trimestrul II, ce a fost accentuată în cazul celui din urmă de înrăutăţirea substanţială a soldului balanţei veniturilor secundare, sub influenţa evoluţiei fondurilor europene de natura contului curent", se menţionează în comunicat.

Cele mai recente date şi analize indică creşteri trimestriale ceva mai modeste ale economiei în semestrul II 2024 decât s-a previzionat anterior, dar în accelerare graduală, implicând o creştere a dinamicii anuale a PIB în trimestrul III, în condiţiile unor evoluţii totuşi divergente la nivelul componentelor cererii agregate şi al sectoarelor majore, subliniază sursa citată.

Astfel, în intervalul iulie-august 2024, dinamica anuală a vânzărilor cu amănuntul s-a menţinut la un nivel ridicat, scăzând doar uşor faţă de media trimestrului II, iar cea a vânzărilor auto-moto a rămas constantă. În schimb, producţia industrială şi-a reaccentuat uşor contracţia în termeni anuali, iar volumul lucrărilor de construcţii s-a comprimat din nou faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, după o relativă redresare în trimestrul II 2024.

Variaţia anuală a exporturilor de bunuri şi servicii şi-a redus semnificativ decalajul negativ faţă de cea a importurilor, consemnând în iulie-august o creştere mult mai pronunţată, soldată cu reintrarea ei consistentă în teritoriul pozitiv. Drept urmare, creşterea în termeni anuali a deficitului comercial, precum şi cea a deficitului de cont curent s-au temperat în raport cu media trimestrului precedent, rămânând însă deosebit de alerte pe ansamblul primelor opt luni ale anului.

Pe piaţa muncii, efectivul salariaţilor a înregistrat mici creşteri în iunie-iulie şi a stagnat în luna august, iar rata şomajului BIM s-a mărit pe ansamblul trimestrului III la 5,5%, după descreşterea la 5,1% în iunie şi la un nivel mediu de 5,2% în trimestrul precedent. În acelaşi timp, sondajele de specialitate indică pe ansamblul trimestrului III un declin pronunţat al intenţiilor de angajare pe orizontul foarte scurt de timp, succedat de o stabilitate a acestora în octombrie, precum şi o accentuare a scăderii deficitului de forţă de muncă în debutul trimestrului IV 2024.

Dinamica anuală de două cifre a salariului brut nominal s-a mărit însă în iulie-august, la 16,8%, după o mică descreştere înregistrată în trimestrul II, iar cea a costului unitar cu forţa de muncă din industrie a urcat la 17,8%.

Principalele cotaţii ale pieţei monetare interbancare au rămas constante în octombrie, în timp ce randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat s-au reînscris şi s-au menţinut pe o traiectorie abrupt ascendentă - relativ în linie cu evoluţiile din economiile avansate şi din regiune -, în condiţiile reconsiderării de către investitori a traiectoriei probabile a ratei dobânzii Fed, cu impact şi asupra apetitului global pentru risc. În această conjunctură, cursul de schimb leu/euro s-a menţinut relativ stabil în octombrie pe palierul mai înalt pe care a revenit la mijlocul trimestrului precedent. Moneda naţională a consemnat însă o depreciere notabilă în raport cu dolarul SUA, dată fiind întărirea acestuia pe pieţele financiare internaţionale, menţionează BNR.

Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să se mărească în septembrie, la 8,4%, de la 7,7% în august, în principal ca urmare a accelerării creşterii împrumuturilor în lei ale societăţilor nefinanciare, dar şi cu aportul însemnat al variaţiei creditului în lei acordat populaţiei. Ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat şi-a prelungit ascensiunea, ajungând la 69,8%, de la 69,7% în august.AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 08-04-2025 19:53

Românii au investit 719 milioane de lei în titluri de stat, prin subscrieri online pe Ghiseul.ro

Românii au investit 719 milioane de lei în titluri de stat, prin subscrieri online pe Ghiseul.ro, peste 35.000 de cetățeni folosind, într-o lună, platforma online pentru a cumpăra titlurile Tezaur, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Tezaur la un click distanță. Românii au investit deja 719 milioane de lei în titlu

Economic 08-04-2025 18:53

Lupu (Holstein.ro), despre febra aftoasă: Dacă vom avea 15 % dintre animale în ferme omorâte, pierderile vor depăși un miliard de euro

România va pierde peste un miliard de euro dacă vor trebui ucise 15% dintre efectivele de animale, în cazul în care febra aftoasă va pătrunde la noi în țară, a declarat, marți, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein.ro, Ionuț Lupu. 'Dacă vom avea 15% dintre animalele care sunt în momentul de față &ici

Economic 08-04-2025 18:19

Târg de Florii în curtea Ministerului Agriculturii, din 10 aprilie

Producători și procesatori care dețin atestate de produse tradiționale și produse obținute conform unei rețete consacrate, montane sau sunt înregistrați pe sisteme de calitate europene vor participa, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfășura în curtea MADR. Evenime

Economic 08-04-2025 17:35

Autoritățile statului, date în judecată pentru că nu iau măsurile necesare pentru prevenirea febrei aftoase

Pro Agro și crescătorii de bovine au dat în judecată Guvernul României, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii și toate autoritățile care ar trebui să ia măsuri de prevenție în cazul febrei aftoase, pentru a impune instanța acțiunile necesare, dacă statul nu este cap

Economic 08-04-2025 16:49

Stanciu (eMAG): Practicile incorecte ale companiilor chineze includ stabilirea de prețuri iluzorii și manipularea pieței

Președintele executiv al companiei eMAG, Iulian Stanciu, a acuzat, marți, la o dezbatere de specialitate, practicile anticoncurențiale ale companiilor și firmelor din afara Uniunii Europene, în special din China și Turcia, și a cerut asigurarea unor condiții de concurență echitabile și aplicarea eficientă a legislației. 'Conform unei analize, î

Economic 08-04-2025 16:34

DISB2025/Bărgăoanu (SNSPA): Dezinformarea, propaganda și atacurile cibernetice fac parte din războiul pentru influență geopolitică

Dezinformarea, propaganda, campaniile de influență ostilă, atacurile cibernetice, informațiile cibernetice, recoltarea de date reprezintă tactici folosite în războiul pentru influență geopolitică, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, Alina Bărgăoanu, decan la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrație Publică (SNSPA).

Economic 08-04-2025 15:47

Daraban (CCIR): România trebuie să își consolideze structura de securitate alături de partenerii europeni

România trebuie să își consolideze structura de securitate alături de partenerii europeni, prin creșterea investițiilor în industria de apărare, aceasta reprezentând nu numai o necesitate strategică, ci și o oportunitate economică semnificativă pentru companiile românești, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCI

Economic 08-04-2025 15:41

Peste jumătate dintre români, nevoiți să-și îmbunătățească competențele pentru a nu-și pierde locul de muncă(sondaj)

Peste jumătate dintre români au fost nevoiți să-și îmbunătățească competențele pentru a nu-și pierde locul de muncă sau pentru a putea avansa în carieră, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare Bestjobs. 'Mai exact, 58% dintre respondenți au declarat că au fost nevoiți să își îmbunătățească competențele de mai m

Economic 08-04-2025 15:14

Alocațiile pentru copii, indemnizațiile și pensiile vor ajunge la beneficiari înainte de Paște

Alocațiile pentru copii, indemnizațiile, pensiile și toate celelalte drepturi sociale vor ajunge la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale, sumele urmând să fie virate până în 17 aprilie 2025, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Potrivit unei

Economic 08-04-2025 14:49

ANRE consolidează mecanismul de furnizare de ultimă instanță pentru gaze naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei consolidează mecanismul de furnizare de ultimă instanță pentru gaze naturale și transformă mecanismul temporar într-un sistem permanent prin care toți furnizorii de ultimă instanță vor prelua, prin rotație lunară, locurile de consum ale clienților rămași fără furnizor de gaze naturale.

Economic 08-04-2025 14:24

DISB2025/Chirițoiu: Investițiile în infrastructură sunt active strategice în România

Investițiile în infrastructură sunt active strategice iar mecanismul care analizează implicațiile achiziției de active în România asupra securității naționale funcționează bine, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Investițiile în infrastructu

Economic 08-04-2025 14:15

Grindeanu: La sfârșitul acestei săptămâni semnăm contractul pentru ultimul lot din Autostrada Transilvania

Contractul pentru ultimul și cel mai valoros lot din Autostrada Transilvania, cel de la Poarta Sălajului la Nușfalău, va fi semnat la sfârșitul acestei săptămâni, a anunțat, marți, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'La sfârșitul acestei săptămâni vom semna ultimul lot și cel mai valoros lot, ca și sumă, de pe Autostrada Tr

Economic 08-04-2025 14:10

România, membră în Comisia de Statistică ONU pentru un nou mandat de 4 ani

România a obținut un nou mandat de membru în Comisia de Statistică ONU, cel mai prestigios for al statisticii globale, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS). 'După un mandat activ al României în calitate de membru al Comisiei de Statistică ONU în perioada 2016-2019, la un interval de 6 ani, l

Economic 08-04-2025 13:53

Ministrul Mediului: În vecinătatea Bucureștiului și în alte zone există încă fenomenul incendierilor ilegale de deșeuri

Fenomenul incendierilor ilegale de deșeuri există, încă, în vecinătatea Bucureștiului, dar și în alte zone, în acest sens fiind nevoie de soluții inovative pentru supraveghere, dincolo de eforturile Gărzii Naționale de Mediu din ultimii ani, a declarat, marți, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. El a

Economic 08-04-2025 13:10

DISB2025/Istvan-Lorant Antal: Digitalizarea în domeniul energiei este o provocare imensă, dar este esențială

Digitalizarea în domeniul energiei este o provocare imensă, dar este esențială și un accent major trebuie pus pe ceea ce înseamnă securitate cibernetică, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, Istvan-Lorant Antal.