AEI: România are şansa istorică de a se plasa în topul ţărilor europene prin dezvoltarea gazelor viitorului

România are şansa istorică de a dezvolta gazele viitorului şi a se plasa în topul mondial al ţărilor verzi, consideră Asociaţia Energia Inteligentă.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei, gazele naturale vor juca un rol important în următorii 15 de ani în mixul energetic al Europei, un complex de gaze care să reducă impactul asupra schimbărilor climatice. Gazele viitorului sau gazul verde este un concept care presupune folosirea gazelor naturale în amestec cu biometanul (obţinut din resturile menajere, agricole, industriale etc.), cu hidrogenul energetic (produs ca rezultat al extraproducţiei de resurse regenerabile) şi reducerea emisiilor de CO2 (captarea, transportul, utilizarea şi stocarea carbonului), subliniază AEI.
Astfel, Asociaţia a arătat că România are media consumului de emisii de CO2 per persoană mai mică decât media mondială cu 20% şi cu 58% faţă de media europeană. Această situaţie a fost determinată de închiderea industriei româneşti în ultimii 34 de ani şi, mai ales, de sărăcia energetică în care trăieşte circa 40% din populaţia României.
"Astfel, România are şansa istorică, la fel ca în urmă cu 115 ani în domeniul gazelor naturale, de a se plasa în topul ţărilor europene şi mondiale de Cea mai verde ţară, prin dezvoltarea Gazelor Viitorului, a Gazelor Verzi. La fel ca şi în urmă cu 115 ani, când întâmplător s-au descoperit gazele naturale pe teritoriul actual al României, astăzi România se găseşte în situaţia în care are cu doar 10% emisii de CO2 mai multe decât ţara europeană cu cele mai mici emisii de CO2 pe persoană. Aşa cum în urmă cu 100 de ani a existat un vizionar - Constantin Ioan Motaş - cel care a lansat ideea de a gazeifica România în anul 1919, a existat un Guvern - Guvernul I.C. Brătianu - care a sprijinit şi promovat dezvoltarea României, ca ţară a în care să se utilizeze gazele naturale, în premieră Europeană, şi au existat investitori care au fost lăsaţi să desăvârşească această operă - astăzi avem nevoie de un Guvern şi Investitori, care să facă aceleaşi lucruri cu Gazele Verzi", susţine Asociaţia Energia Inteligentă.
Potrivit reprezentanţilor din sector, gazul natural este o sursă importantă de energie, cu utilizare pe scară largă în sectoarele electricităţii, industriei şi sectorul rezidenţial. Arderea gazelor naturale are ca rezultat emisii scăzute în comparaţie cu arderea altor surse de combustibili fosili (cărbune şi produse petroliere). Funcţionarea pe bază de gaze naturale a centralelor electrice, servesc ca o sursă de capacitate de energie electrică fermă, care poate fi deosebit de importantă pe măsură ce ţările fac tranziţia pentru a utiliza niveluri mai ridicate de surse regenerabile de energie electrică, subliniază AEI.
"Comerţul cu gaze naturale este un contributor cheie la PIB în mai multe economii exportatoare, de exemplu, contribuind la 12% din PIB în Qatar şi 6% din PIB în Rusia şi a fost important pentru satisfacerea cererii de energie în multe ţări importatoare, în special în Asia şi Europa. Cu toate acestea, dependenţa de importurile de gaze naturale, în special de importurile de gaze din conducte, prezintă riscuri de securitate energetică pentru ţările importatoare deoarece comerţul cu gaze prin conducte presupune o sursă şi o destinaţie fixă. Evenimentele geopolitice recente au evidenţiat riscurile de securitate energetică în Europa, care depinde în mare măsură de importurile de gaze naturale prin conducte. Dorinţa de a reduce dependenţa de import a dus la creşterea preţurilor la gaze şi îngrijorări cu privire la satisfacerea cererii de energie în Europa în anul 2021", atrage atenţia sursa citată.
Mai mult, mărfurile energetice precum petrolul şi cărbunele, care pot fi expediate cu uşurinţă, sunt mai uşor comercializate la nivel global, în timp ce mărfurile precum electricitatea, care necesită o reţea de linii de transport, au comerţ mult mai localizat. În acest context, gazul natural cade la mijloc. Din punct de vedere istoric, majoritatea comerţului cu gaze naturale a avut loc prin reţele de conducte, care sunt limitate fizic la scară regională.
Cu toate acestea, comerţul cu gaze naturale lichefiate (GNL), care este mai întâi răcit pentru a fi adus în formă lichidă pentru transport şi apoi regazeificat la destinaţie, a crescut rapid. Potrivit AEI, exporturile de GNL s-au triplat din 2000 şi au reprezentat puţin peste jumătate din comerţul internaţional de gaze în 2021.
"Infrastructura emergentă de GNL, cum ar fi unităţile plutitoare de stocare şi regazificare, oferă un potenţial suplimentar pentru ca GNL să fie furnizat în mai multe regiuni la nivel global, dincolo de acele regiuni cu terminale de gaze pe uscat. Capacitatea de comerţ cu gaze naturale va creşte în continuare în următoarele decenii. Infrastructura comercială cu gaze în construcţie şi propusă corespunde unei creşteri de 85% şi 28% a capacităţii terminalelor GNL (lichefiere, stocare şi regazificare) şi respectiv a conductelor. Comerţul cu gaze naturale este unic în rândul mărfurilor energetice prin faptul că cele două mijloace dominante de comerţul are caracteristici fizice şi de piaţă foarte diferite şi, ca urmare, au aşteptări de creştere viitoare diferite", se precizează în comunicat.
Pe de altă parte, AEI consideră că mai mulţi factori ar putea afecta evoluţia viitoare a comerţului cu gaze naturale.
În ceea ce priveşte oferta, creşterea disponibilităţii resurselor ar putea schimba tiparele regionale de producţie, comerţ şi consum. De exemplu, în Statele Unite, revoluţia gazelor de şist a permis SUA să treacă de la a fi un importator net de GNL la un exportator net major de GNL.
Pandemia Covid-19 a redus temporar cererea de gaze. Totodată, tranziţiile regionale către o economie cu emisii scăzute de carbon şi disponibilitatea tehnologiilor de energie regenerabilă şi de stocare a energiei electrice ar putea, de asemenea, să scadă cererea de gaze naturale.
Pe de altă parte, regiunile care trec de la combustibilii cu emisii mai mari, cum ar fi cărbunele, ar putea avea cereri mai mari de gaze naturale în termen scurt. Factori legaţi de comerţ, cum ar fi disponibilitatea şi costul diferitelor infrastructuri comerciale sau bariere geopolitice în calea comerţului, ar putea afecta traiectoria producţiei generale, a consumului şi a comerţului de gaze naturale, precum şi creşterea relativă a GNL faţă de gazul din conducte comercializat în diferite regiuni.
Prin urmare, Asociaţia Energia Inteligentă consideră că este important să se ia în considerare interacţiunile dintre factorii multipli care afectează comerţul cu gaze naturale, precum şi evoluţia sectorului comerţului cu gaze naturale în contextul altor sectoare ale sistemului energetic şi al economiei.
AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România are printre cele mai mici prețuri la ouă, la poarta fermei, din Uniunea Europeană
România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, față de 21 într-o lună obișnuită. 'Conform Observatorului Prețurilor în Uni
Poșta Română caută să închirieze la clienți de stat clădirea din București unde avea sediul central
Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) caută clienți din zona bugetară să închirieze, integral sau etaj cu etaj, clădirea unde avea sediul central, situată pe Bulevardul Dacia din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan. 'Avem două variante:
Cotă de TVA de 9% pentru livrarea locuințelor după 1 ianuarie 2025, chiar dacă s-au semnat antecontracte (consultant)
Cota de TVA pentru livrarea locuințelor de până la 120 mp după 1 ianuarie 2025 este de 9%, indiferent când au fost încheiate antecontracte și ce fel de cotă s-a aplicat la avansurile plătite, a explicat consultantul fiscal Mariana Vizoli. 'Începând cu 1 ianuarie 2025 nu se mai aplică niciun fel de măsură tranz
Zetea: Nu oprim activitatea OMD Maramureș, doar o suspendăm; nu poți să cheltuiești banul public în neștire
Activitatea Organizației de Management al Destinației Maramureș (OMD) va fi reorganizată în cel mai scurt timp, după ce a fost suspendată în urma unor verificări ale Corpului de control al Consiliului Județean, care au scos la iveală cheltuieli nejustificate, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. El
Capitalizarea BVB, la cea mai scăzută valoare a anului, în săptămâna marcată de noile taxe ale Administrației Trump
Capitalizarea Bursei de la București s-a redus cu peste 28 de miliarde de lei în săptămâna care se încheie duminică, marcată de anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unor noi taxe vamale. În intervalul 31 martie - 4 aprilie, capitalizarea BVB (piața de acțiuni) a scăzut la 345,508 miliarde de lei
Report de peste 2,67 milioane de euro la tragerea Noroc de duminică
Un report cumulat în valoare de peste 13,32 milioane de lei (peste 2,67 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc, iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 14,89 milioane de lei (peste 2,99 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, J
Voican (ANAT): Avem speranța că voucherele de vacanță se deblochează; singura cheltuială care te face mai bogat e turismul
Voucherele de vacanță au susținut mult turismul românesc și dacă le vom avea până la final de aprilie tot ar fi bine, mai ales că mulți tur-operatori au prelungit programul ''Înscrieri timpurii'', a declarat prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican. 'Voucherel
CFR SA: Circulația feroviară este adaptată la condiții meteo nefavorabile, în special pe raza Sucursalelor Iași și Brașov
Circulația feroviară se desfășoară, duminică, în condiții meteo nefavorabile, în special pe raza Sucursalelor Regionale de Căi Ferate Iași și Brașov, din cauza precipitațiilor (ninsori) și a vântului puternic, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. În urma verificărilor efectuate în teren, de către per
Valentin Ștefan: Poșta Română a redus din posturile la nivel central, evitând concedierile
Poșta Română a redus numărul net de posturi din aparatul central de la 370 la circa 300, evitând concedierile, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan. 'Am redus numărul net de posturi de la 370 la aproximativ 300, evitând concedierile. În clipa de f
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a scăzut, în martie 2025, cu 8.681 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în martie 2025, de 907.612 persoane, cu 8.681 mai mic în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 819.985 erau pensionari din sistemul public, iar 8
Meșterii populari din Breb vor avea un loc unde să-și arate măiestria, printr-un proiect de 100.000 de euro
Primul proiect din țară pentru conservarea și reabilitarea cu fonduri europene a unui număr de 12 gospodării din lemn din Breb se va finaliza la sfârșitul anului, iar pentru un alt proiect prin care vom face un târg al meșterilor populari în mijlocul satului am semnat contractul de finanțare în valoare de 100.000 de euro, a declarat primarul c
Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%
Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând
INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m
Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)
Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci
Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025
Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg