logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Voican (ANAT): Avem speranța că voucherele de vacanță se deblochează; singura cheltuială care te face mai bogat e turismul

Imagine din galeria Agerpres

Voucherele de vacanță au susținut mult turismul românesc și dacă le vom avea până la final de aprilie tot ar fi bine, mai ales că mulți tur-operatori au prelungit programul ''Înscrieri timpurii'', a declarat prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican.

'Voucherele de vacanță au susținut mult turismul românesc în toți acești ani. Noi am lucrat la acest proiect de prin 2006. În 2009 s-a aplicat pentru prima oară, cu suișuri, cu coborâșuri (...), cu promisiune în 2024, că le vom avea până la final de 2026. La final de an 2024 s-a uitat și s-a revenit. S-a creat o formulă redusă cu 800 de lei în loc de 1.600 de lei, dar chestia asta (...) vedem că e o piatră extrem de greu de scos de foarte mulți înțelepți după ce a aruncat-o cineva acolo, ca atare n-am avut norme de aplicare și orice încercare am făcut - vreo șapte variante cum s-ar putea aplica chestia asta - s-a dovedit că la un moment dat eșua ca funcționalitate. Până la urmă am adunat mai multe ministere - ministerul nostru, al Economiei și Turismului, Ministerul de Finanțe, al Muncii, și reprezentanți ai ANAT și ai FIHR - și a ieșit o formă de compromis. (...) Suntem în transparență decizională. Asta durează 10 zile, cred că au trecut vreo șapte. Deci, undeva săptămâna asta trebuie să vedem forma finală. Au mai fost câteva feedback-uri, o să vedem cum se ține cont de ele, dar totuși să le deblocăm, că până la urmă te întrebi dacă vrei să funcționeze sau nu, dar un compromis trebuie să faci, că nu poți să tragi plapuma pe toți copiii dacă plapuma e mai mică decât e nevoie. Sperăm că vor trece, bugetul există', a spus Voican, într-o conferință de presă organizată la Baia Mare.

 



Adrian Voican este de părere că de anul viitor trebuie revenit la forma inițială a voucherelor 'care a funcționat și a adus multe beneficii'.

'Să sperăm că și în Guvern se va înțelege că dacă ai făcut o greșeală nu trebuie să persiști în ea din orgoliu și că probabil ar fi foarte bine să ne propunem ca în anii următori să revenim la forma care a funcționat și care a adus multe beneficii. Haideți să ne imaginăm, spun deseori cifra asta, în 2006 aveam 6.000 de unități de cazare, acum avem 26.500 de unități de cazare clasificate. Deci, nu cu forța și cu pușca mergi prin pădure, că sperii vânatul, ci cu niște politici publice inteligente aduci și fiscalizarea din zona gri în zona mai albă. Și trebuie să învățăm să fim deștepți, măcar dacă ne-a ieșit din întâmplare o dată chestia asta. Avem speranța că se deblochează (voucherele de vacanță - n. r.)', a susținut el, într-o conferință de presă prilejuită de un eveniment de promovare a județului Maramureș.

Prim-vicepreședintele ANAT a atras atenția că factorii de decizie ar trebui să țină cont că turismul are 'și el un ritm al lui', iar în principiu, la 31 martie, s-au încheiat 'Înscrierile timpurii'.

'Să nu uităm că (...) în principiu, la 31 martie, s-au terminat 'Înscrierile timpurii'. Deci, 'Înscrierile timpurii' fac ca, dacă ai voucherele de vacanță în buzunar, să ai și profit de 20-30% reducere pentru vara asta. Dacă o lălăi și întârzii cu implementarea, ratezi și chestia asta, care e un mare beneficiu. Acum, din fericire sau din nefericire, pentru că turismul e destul de bine zguduit anul ăsta, foarte multă lume a prelungit 'Înscrieri timpurii'. Nu toți, dar mulți au prelungit 'Înscrieri timpurii' până la final de aprilie, deci, dacă le prindem (voucherele de vacanță - n. r.) până pe final de aprilie tot ar fi bine. Ar trebui să învățăm să ținem cont de respirația turismului. Turismul este sezonier, are și el un ritm al lui. Trebuie să fie banii în buzunarul omului când sunt și ofertele în piață. Nu reușesc oamenii din birouri să înțeleagă foarte bine treaba asta și cine ajunge astăzi în birouri să primească și feedback-ul ăsta. Îi transmit domnului Bogdan Ivan (ministrul de resort - n. r.), cu care am vorbit și care e foarte simpatic și bine intenționat și care spunea: 'o să mă consult cu colegii mei'. Și ziceam: 'dar pe noi nu ne întrebi, care facem asta din 2009, ca să spunem cum se întâmplă la firul ierbii, în practică?' Nu ne ignora din rea intenție, pur și simplu erau mai aproape colegii din ministere pe care trebuia să-i armonizeze. Dar este o lecție să ținem cont și de experiența privată. Și vă mai spun o vorbă, că ați vorbit mult de bani și de pragmatism: singura cheltuială când ai scos banul din buzunar care te face mai bogat este călătoria, turismul', a transmis Adrian Voican.

La rândul său, vicepreședintele ANAT, Diana Iluț, consideră că varianta actuală a voucherelor de vacanță va avea un impact major asupra turismului în Maramureș.

'Eu cred că nu există o statistică clară asupra numărului de turiști care au venit în Maramureș utilizând vouchere de vacanță, dar pot să vă spun ceva: impactul va fi major asupra turismului în Maramureș. În primul rând pentru că, într-adevăr, așa cum spunea și colegul meu, dacă s-a realizat ceva cu aceste vouchere de vacanță, deși nu de multe ori recunoaștem, s-a realizat trecerea în zona fiscală, corectă a multor spații de cazare, care preferau alte forme de primire a turiștilor decât emiterea facturilor fiscale. Utilizarea voucherelor de vacanță a avut, eu zic ca prim efect pozitiv, învățarea oamenilor că a fi corect din punct de vedere fiscal nu este atât de scump. Și, da, e mai profitabil. Și acest instrument a dus în economia corectă foarte multe spații de cazare care până atunci funcționau mai mult sau mai puțin în regulă. La fel de bine i-au obligat să se clasifice și clasificarea nu este un lucru de formă, ci este, în primul rând, un act de protecție a consumatorului, și asta trebuie să înțelegem, pentru că o unitate clasificată, autorizată și fiscalizată oferă o protecție reală consumatorului de servicii turistice. De aceea, eu zic că acesta a fost primul avantaj al voucherelor de vacanță. Știu, toată lumea se uită doar la cel care a fost turist. Eu văd un pic în spate, industria', a menționat Iluț.

 



Potrivit acesteia, un al doilea avantaj al voucherelor, de care a beneficiat turistul de această dată, a fost un efect de culturalizare.

'Știți câte persoane au devenit turiști grație acestui instrument de plată? Persoane care anterior nu au utilizat servicii turistice. Și, da, turismul te face să evoluezi. Turismul te face să ieși din cercul tău și să vezi și altceva. Știți câte persoane, îndeosebi din mediul rural, care până la acel moment nu au părăsit zona municipiului reședință de județ - veneau din localitățile limitrofe până la Baia Mare și li se părea că au plecat mult de acasă - au ajuns poate doar până la Oradea, până pe Valea Prahovei și totuși au plecat și au început să cunoască ceva din țara noastră?
Acesta este un impact pe care nimeni nu-l calculează. Vedem impactul în cifre din punct de vedere al cheltuielii pe care statul o face pentru emiterea voucherelor de vacanțe și nu vedem impactul în cifre pozitiv, ca urmare a fiscalizării și creșterii fiscalizării serviciilor, respectiv impactul social pozitiv pe care voucherele de vacanță l-au avut', a arătat ea.

Diana Iluț a admis că a avut și critici în privința voucherelor de vacanță pentru că nu a fost condiționat prestatorul de servicii de a întoarce 'ceva din valoarea lor în plus de calitatea serviciilor pe care le oferă'.

'Și am spus de fiecare dată că văd un neajuns în asta, în sensul în care, mai ales în anumite zone ale țării unde nu este atât de mare ambiție de a oferi servicii de calitate, oferirea pe tavă a turistului, pentru că s-a întâmplat și așa, mai ales în perioade cu un aflux foarte mare de vouchere - îmi aduc aminte că am avut la un moment dat, grație pandemiei, o prelungire a valabilității voucherelor de vacanță, astfel încât, aproximativ un an am avut vouchere din doi ani care s-au utilizat, deci au fost pe piață vouchere într-o cantitate foarte mare. Asta a oferit clienți pe tavă multor unități de cazare și acest lucru a determinat să scadă nivelul serviciilor sau să crească prețurile artificial, datorită creșterii cererii. Puse toate în balanță, poate ar trebui să ne dăm seama dacă am câștigat cu utilizarea voucherelor de vacanță sau am pierdut. Din punctul meu de vedere, voucherele de vacanță sunt un plus pentru industrie, pentru utilizatori, pentru nivelul social și cultural pe care populația României îl are și îl va avea, astfel încât, da, nu poate funcționa un turism în România fără vouchere de vacanță, un turism intern. Și să nu credeți că doar România a avut un astfel de model. Un astfel de model a fost și în alte țări, a fost cu succes. E păcat că un lucru care a funcționat încercăm să îl îngreunăm spre a-l închide. Dar vom vedea ce se va întâmpla', a mai spus vicepreședintele ANAT.

Pe 26 martie, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a lansat în consultare publică noile norme de accesare a voucherelor de vacanță.

'Am deschis astăzi consultarea publică pentru noile norme de accesare a voucherelor de vacanță. Am făcut întregul proces cât mai simplu posibil. Dacă îndeplinești condițiile prevăzute de lege, vei primi 800 de lei, sumă care va fi virată de angajatorul tău pe cardul de vacanță. În premieră, vei completa o declarație pe proprie răspundere prin care îți asumi că vei contribui cu 800 de lei din fonduri proprii la cei 800 de lei cheltuiți. Consultarea publică durează 10 zile', a scris ministrul pe pagina sa de Facebook la vremea respectivă.

 



Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Consiliul Județean Maramureș și Visit Maramureș au organizat în perioada 2 - 6 aprilie 'Redescoperă Maramureșul', un eveniment de promovare a zonei. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 416

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 07-04-2025 12:53

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale utilizate în situații cu caracter epidemic

Consiliul Concurenței (CC) a declanșat o investigație pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale utilizate în situații cu caracter epidemic, în cadrul căreia a efectuat inspecții la sediile a cinci companii active pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale din România. 'Inspecțiile

Economic 07-04-2025 11:51

Aproximativ patru milioane de persoane sunt inactive economic, la nivel național (studiu)

România are aproximativ patru milioane de persoane inactive economic, respectiv fără loc de muncă și care nu caută activ angajare, arată datele unui studiu realizat de o platformă online pentru locuri de muncă. Potrivit Delucru.ro, din totalul celor fără loc de muncă, peste două milioane și-ar dori să muncească, însă nu știu cum să

Economic 07-04-2025 11:31

Burduja: România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie

Ministerul Energiei a ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiții și scheme de sprijin aprobate prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către țara noastră, potrivit ministrului de resort, Sebastian Burduja. 'România, campioană europeană la atragerea de fond

Economic 07-04-2025 10:48

UNSAR: 21,1 milioane euro - cele mai mari 10 despăgubiri achitate companiilor asigurate

Primele cele mai mari zece despăgubiri achitate anul trecut mediului de afaceri, în baza asigurărilor dedicate, însumează valoarea de peste 21,1 milioane euro (105 milioane lei), reiese din cea mai recentă analiză realizată la nivelul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Conform unui comun

Economic 07-04-2025 10:43

Poșta Română a expediat în 93 de țări buletinele de vot pentru românii care vor vota prin corespondență

Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) a expediat către 93 de țări buletinele de vot pentru alegătorii înscriși în Registrul Electoral pentru alegerile prezidențiale din luna mai, informează operatorul național de servicii poștale, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES. 'Un număr de peste 6.0

Economic 07-04-2025 10:38

Simona Constantinescu, un nou mandat în fruntea FIHR pentru următorii doi ani

Mandatul președintei Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Simona Constantinescu, a fost prelungit pentru următorii doi ani, a anunțat organizația profesională, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES. 'În acest context global complex, cred cu tărie că dialogul constructiv dintre sectorul public

Economic 07-04-2025 10:33

ANAF: Prejudiciu de peste 2 milioane lei în domeniul comerțului cu legume-fructe, identificat la un operator economic din județul Buzău

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au stabilit, în urma verificărilor specifice la un operator economic din județul Buzău care activează în domeniul comerțului cu legume-fructe, un prejudiciu rezultat din neînregistrarea în contabilitate și nedeclararea veniturilor obținute în valoare totală de

Economic 07-04-2025 10:21

Ministerul Muncii: Proiect de 3,3 milioane de euro pentru incluziune socială și reducerea marginalizării grupurilor vulnerabile

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) a semnat un contract de finanțare pentru implementarea proiectului 'Promovarea, monitorizarea și evaluarea evoluției economiei sociale și a antreprenoriatului social în România', cu scopul de a sprijini incluziunea socială și pentru reducerea marginalizării grupurilor vulne

Economic 07-04-2025 09:50

APCE: România este singura țară din Europa unde funcționează un sistem de creditare mascată a furnizorilor de energie

Capacitatea totală de producție energetică din România a fost mărită de către prosumatori cu 1,1 GW în 2024, până la 2,4 GW, astfel că furnizorii au beneficiat de energie ieftină fără plată imediată și de o linie de credit mascată de peste 100 milioane de euro, susține Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), într-un comu

Economic 07-04-2025 09:28

INS: Afacerile din comerțul cu amănuntul, în creștere cu 2,8%, ca serie brută, în primele două luni

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, în primele două luni ale acestui an, ca serie brută, cu 2,8%, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, în intervalul

Economic 07-04-2025 09:14

UPDATE Circulaţia tramvaielor pe linia 41 a fost reluată

Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată după 100 de minute de blocaj, din cauza unui tramvai defect în zona Drumul Taberei, au anunțat reprezentanții Societății de Transport București (STB).   UPDATE ORA 10.30 Circulaţia tramvaielor pe linia 41 a fost reluată  Circulația tramvai

Economic 07-04-2025 07:30

Banca Națională a României lansează o monedă cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu

Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 7 aprilie 2025, o monedă din argint cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu, conform unui comunicat de presă. Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, inscripția 'ROMANIA' în

Economic 07-04-2025 07:00

Depozitarul Central va distribui sumele aferente Cuponului 3 pentru titlurile emise în cadrul Programului Fidelis

Depozitarul Central va distribui, de luni, sumele de bani aferente Cuponului 3 pentru titlurile de stat emise în cadrul Programului Fidelis al Ministerului Finanțelor, valoarea dobânzii aferente fiecărui titlu fiind de 5,50 lei. Conform unui comunicat transmis AGERPRES, emitentul va plăti deținătorilor de titluri de stat sumele de

Economic 06-04-2025 15:37

România are printre cele mai mici prețuri la ouă, la poarta fermei, din Uniunea Europeană

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, față de 21 într-o lună obișnuită. 'Conform Observatorului Prețurilor în Uni

Economic 06-04-2025 14:38

Poșta Română caută să închirieze la clienți de stat clădirea din București unde avea sediul central

Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) caută clienți din zona bugetară să închirieze, integral sau etaj cu etaj, clădirea unde avea sediul central, situată pe Bulevardul Dacia din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan. 'Avem două variante: